Neler Yeni

Faiz hesabi geliri ile yaşamak

Şuanda genel kanı haram olduğu yönünde ben Kuranı turkce okuyup bitirmedim o yüzden bilmiyorum ama cidden haram ise ancak şöyle mantıklı bulabilirim bu işin tefecilik gibi insanlar arası huzursuzluğa dönüşecek bir mesele olmasından dolayı haram olabilir. Yani zor durumda olan bir miktar veriyorsun faiziyle geri almak istiyorsun bjr süre sonra o kişi zaten günü kurtarma peşinde sonra para için birbirini vuruyor ediyor. Şuanda mevduat hesapları ile bu tefeciligin bir alakası yok tabi ama eski zamanlarda bahsedilen faiz budur bence. Şuanda bankaya parayı veriyoruz banka bizim paramızla iş yapıyor yatırım yapıyor bir miktar kendi kazanıyor bir miktar biz.
Aynen hocam bende o konuda size katılıyorum tefecilik şeklinde olan faizidir gibi geliyor banada bende şahsen okuyup bitirmedim ama yani düz mantık düşününce kimseye bir zararı yok ben önceden verdiğim emeğin ekmeğini yiyorum sonuç olarak o açıdan haram olmasi saçma geliyor birde dediğim gibi bazı şeylerde Kuran'da yazmıyor biz hadislerden vs. Öğreniyoruz onuda millet istediği gibi yorumladığı için sıkıntı oluyor mesela tam hatırlamıyorum ama bir mezhepte 1 çizme (bot olan) kan çıkarsa abdest bozulur başka mezhepte 1 çizik kan kadar çıkarsa bozulur diyordu o açıdan bu tür yorumlanan şeylere ben pek inanmıyorum mantığa ve sorguma ne mantıklı geliyorsa onu düşünüyorum Kuran'da yazanlarsa kesin bir çizgiyle berirlenip değişmediği için sıkıntı yok o konuda

Bu parayı faize atmak yerine eğer borsadan anlıyorsan borsaya yatırım yapmak seni hayat geçindirmekten emekliliğe atlatır. Elindeki o 3 milyonu altın yap ve 20 yıl yüzüne bakma, o anki durumun ne olursa olsun %90 çok zengin olacaksın ve büyük ihtimalle bir daha çalışmana gerek kalmayacakç
Keşke 3 milyonum olsa yazdan çalıştığım bir kaç ayligim var gram altında birse cuzdanda 300 tl var benim konuyu açma sebebi zenginin malı züğürdün çenesini yorar ya işte biraz çene yormak

Tl ve try şuan batışta olduğu için mantıklı ama uzun vadede akıl işi değil

Keşke 3 milyonum olsa yazdan çalıştığım bir kaç ayligim var gram altında birse cuzdanda 300 tl var benim konuyu açma sebebi zenginin malı züğürdün çenesini yorar ya işte biraz çene yormak
3 milyonu olup ta faize atan adam zaten fakirdir, paradan anlamaz. Benim şuan 3 milyonum olsa hiç durmam giderim altyapı haritasını ve gelecek mimari projeleri araştırır ona göre bi arsa satın alırım. Geçen sene KİPTAŞ benim arsama 5 milyon önerdi vermedim. Arsayı 2019 da 170 e almıştık. Bakalım bir sonraki teklif kimden ne kadara olacak :)

Mantık ve bakış açısına göre değişiyor.

Eğer paramı bankaya vadeli mevduata değil de, araba alacak birisine versem ve paramın değer kaybedeceğini bildiğim için verdiğim tutarın %40 kadar fazlasını geri isteseydim bu haram olur muydu? Ya da paramı önce altına çevirip borç verseydim ve geri altın olarak isteseydim? Ki şu anda çoğu kişi borcu Türk Lirası cinsinden değil döviz cinsinden veriyor.

Ben paramı bankaya veriyorum o da ihtiyaç sahiplerine veriyor. Ben razıyım, banka razı, bankadan benim paramı alıp faiz ödeyecek kişi de razı. O halde kim kimin zorla hakkına girmiş oluyor!
Benim dine bakış açım söyle herkes Allahin emirlerini okuyacak ondan ne anlam ciksrtiyorsa kendi vicdanına göre bir karar verip buna uyacak. Şimdi televizyona çıkıyorlar basbas faiz haramdır sakın ha inat tv kaçak maç izlemek haramdır sakın ha müzik dinlemek haramdır sakın ha diyorlar bu benim inancıma göre ters. Zaten kuran insanlara iniyor din tanrı ile kul arasında bunu herkes kendi içinde yaşamalı. Ben bazı şeyleri kendimce içimde farklı yorumlayabilirim başkası farklı yorumlayabiir sonuçta iman meselesi. Detaylı bir yorum için tek kaynak kurana bakılmalı ve buna kişi kendi okuduğundan anladığı ile karar vermeli bence
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

3 milyonu olup ta faize atan adam zaten fakirdir, paradan anlamaz. Benim şuan 3 milyonum olsa hiç durmam giderim altyapı haritasını ve gelecek mimari projeleri araştırır ona göre bi arsa satın alırım. Geçen sene KİPTAŞ benim arsama 5 milyon önerdi vermedim. Arsayı 2019 da 170 e almıştık. Bakalım bir sonraki teklif kimden ne kadara olacak :)
Senin arsa benim olsa pederle demirden cimentodan bol çalınmış 2 katlı ev yapar otururduk valla bizim vizyon çok kıt
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Aynen hocam bende o konuda size katılıyorum tefecilik şeklinde olan faizidir gibi geliyor banada bende şahsen okuyup bitirmedim ama yani düz mantık düşününce kimseye bir zararı yok ben önceden verdiğim emeğin ekmeğini yiyorum sonuç olarak o açıdan haram olmasi saçma geliyor birde dediğim gibi bazı şeylerde Kuran'da yazmıyor biz hadislerden vs. Öğreniyoruz onuda millet istediği gibi yorumladığı için sıkıntı oluyor mesela tam hatırlamıyorum ama bir mezhepte 1 çizme (bot olan) kan çıkarsa abdest bozulur başka mezhepte 1 çizik kan kadar çıkarsa bozulur diyordu o açıdan bu tür yorumlanan şeylere ben pek inanmıyorum mantığa ve sorguma ne mantıklı geliyorsa onu düşünüyorum Kuran'da yazanlarsa kesin bir çizgiyle berirlenip değişmediği için sıkıntı yok o konuda
Küçükken bizi kuran kursuna gönderdiler okunusunu öğrendik işte niyet olarak önce orijinal dili bir okuyalım sonra Türkçesine bakalım dedik. Ama işte en fazla ilk 3-4 süreyi okudum hiç bitiremedim. Yakın zamanda nasip olursa mealini iyice sakın kafayla düşüne düşüne okuyacam sırf inandığım dinin emir ve yasaklarına uymak için bir hata bir çelişki aramak için değil. Genelde işlemden soğuyanlar bu niyetle okuyor. Ben çok resmi bir adamım ya mesela kuranda geçen herkesin söylediği kesin bir emir vardır onu kuranda görüp okumayana kadar aklımda ya herkes yalan söylüyorsa düşüncesi var. Bir an önce turkcesini okumak lazım tabi. Hadislerde bana pek doğru gelmiyor yani bu hadisleri sahabeler yazdı güvenilir falan diyorlarda insan bu sonuçta melek değil hatada yapar yalanda söyler o yüzden hadislerden kendimi uzak tutuyorum

Son düzenleme:
3 milyonun 1 aylık faizi bankadan bankaya değişmekle beraber ortalama 110.000 tl diyelim.
Faiz parasıyla hiç bir şey yapmazsan ertesi ay kârın 113.000 tl oluyor.
Ertesi ay 117.000 oluyor.

Oradan gelen gelirle başka bir eve giriş bile yapabilirsin, oturduğun yerden hem evin parasını ödersin, hem de geçinirsin.

He böyle yapmazsın da 110k'nın atıyorum yarısını harcayıp yarısını altın+dolar+euro yaparsın mis gibi olur. Bir de takip edersen tamamdır.

Bu arada günah münah olaylarını geçin. Boş işler. En dindar adam bile faiz yiyor anasını satayım, siz de onların "faiz haramdır" cümlesine bakıp "aaa faiz haramdır" diyorsunuz.

Bunun adı yatırımdır. O zaman bir ev aldınız, ya da araba aldınız. 2 sene sonra piyasa inanılmaz arttı ve ev ya da arabanızın değeri aldığınız değerin 15 katına çıktı. Piyasaya göre siz az önce faiz yediniz, geçmiş olsun.

Ya da ev aldınız, kiraya verdiniz. Tefe-Tüfe'ye göre %25 zamanında iken %100 zam yaptınız, geçmiş oldunuz hem günaha girdiniz, hem faiz yediniz.

Bir hesaplama yaptım şuanda ortalama bir daire fiyatı yaşadığım yerde 3 milyon TL. Daireyi alsan burada en fazla 30.000 tl ye kiraya verirsin. Ama 3 milyon TL yi faize yatirinca aylık getirisi ortalama 110.000 tl falan. Tabi çoğu kişi haram olduğundan böyle birsey yapmıyor ama illa ki böyle yapanlar vardır. 20.000 tl ye kirada oturursun geri kalan parayla çalışmadan çok rahat gecinirsin. Müslüman olmayıp bu şekilde yaşayanlar var mı acaba merak ediyorum çok kıyak bir yaşam.
3 milyonu fiaze at. , oradan gelen parayi asgari ücret kadarını ye , kalan parayı borsaya at ve katla bu kadar basit , tek sorun = aç gözlülük , hisse %3-6 yükselip satarsan ve kulaktan dolmalara girmezsen hayatının yasarsın (zaten milyonlarca böyle yasıyor) benim kafa basmıyor diyorsan ya latın al yada fon al

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,091,486
Üyeler
173,508
Son üye
TheWAR
Geri