dünyanın en zeki varlığının yazdığı şeye bak 1473de İstanbul ve Balkanların elde çıkması gibi bir tehlikeyi bile Fatih devrinin zorluğu olarak alsaydı yine bir şey demezdim bana kitaptan kaynak versen mutlu olurum sen benim yazdığım yerlerden istediğini sor hepsinin kaynağını veririm.Ben senin askine kitaplara bakarak konuşurum
Atatürk'ün kendine sorsan Fatih'ten üstün bı lider olmadığını kabul eder,ne boş yapmışsınız arkadaş, ayrıca hükümdar tartışmasında Atatürk'ün ne işi var Atatürk hükümdarmi
Bikere yanlışlarını söyleyeyim. Tarih bilimi şöyle olsaydı böyle olsaydı diye yorumlanmaz. Timurun dehasına laf edip işte venedik ordusu osmanlılara saldırsaydı şöyle olurdu böyle olurdu vs diye tarih bilimi yapılmaz. Senin dediğin tarihi yontmaya girer. O açıdan bakarsan her komutan en iyi komutandır şöyle olsaydı böyle olsaydı kafası tarihte pek iyi gitmiyor. Tarih mezunu değilim açık öğretimden 2 yıl okudum bırakmak zorunda kaldım maddi sebepler. Ybs mezunuyum ama tarih ve felsefe bölümlerine de meraklı bir insanım bu yüzden söylüyorum bunu. Her büyük dediğimiz komutan dönemine göre değerlendirilmeli ve askeri bilime neler kattığıyla değerlendirilmeli. Atatürk ve Fatihten öte askeri alanda İskender Cengiz ve Timur dediğimiz adamlar var. Bikere bu askeri dehası eksik veya yönetimde o kadar başarısız dediğin insanlar hep yönetim olsun askeri olsun bilim olsun insanlığa bir fayda sağlamış insanlardır veya kendi milletine Timurun kurduğu kütüphaneler hala İranda kullanılmaktadır ve küçümsediğin pers imparatorluğu bir dönem koca anadoluyu ve arabistana uzanan toprakları yönetiyordu ve denizcilikte de başarılı insanlardı. İskender bikere pers kralını zayıflığını analiz ederek yenmiştir pers krallığı o zaman kocaman imparatorluk bugünkü Türkiye iran mısır ve makedonya topraklarına uzanan bir imparatorluk. İskender analiz yeteneği olan savaşta satranç oynar gibi askerlerini dizen darius un ordusunu da çok iyi analiz edip darius düşerse pers krallığı düşer şeklinde düşündüğü için darius un peşine düşüp darius un karargahının bulunduğu alanlara özellikle saldırı yapmıştır darius o kadar kaçmış ki en sonunda kendi generalleri tarafından hançerlenip öldürülmüştür iskenderin askerleri bulup darius un ölümünü haber verdiklerinde iskender bu duruma çok üzülmüştür. Şimdi gel gelelim Mustafa Kemal Atatürk ile Fatih Sultan Mehmet Hazretlerinin farkına bikere Mustafa Kemal halihazırda varolan orduyu emrine alarak savaşmamış Lider konumuna ülkenin hiçbir şeyi kalmadığında erişmiştir. Fatih ise varolan ordunun başına geçmiş taht kavgalarını göstererek deha diye bahsedemezsin veya 25 ülkeye karşı savaşmasını viyana savaşını herkes biliyor. Tamamda kardeşim varolan orduyu yönetiyorsun savaş kültürü olan bir orduyu yönetiyorsun askerlerin tecrübeli
Burada tartışmak istediğim şey bana göre Fatihin Dünyadaki en büyük kişilik olması.Bunun sebeplerini uzatmadan kısa bir biçimde anlatağım ilgi görür ve cevap gelirse uzun uzadıya konuşuruz.Fatihi en büyük kişilik olarak görmemde yatan sebepleri anlatacağım.Bu sebepler sultanın her alanda çok üstün olması,hükümdarların baskın özellikleri vardır timur meydan savaşı,bismarck siyaset gibi Fatihin ise belli bir alanda baskın özelliği yok bunu dememin sebebi Fatih tüm alanlarda baskın.Timura baktığın zaman devlet yönetimi tarzı özelliklerinin meydana göre zayıf olduğunu görürsünüz Timur öldükten sonra devlet yavaş yavaş ama kaçınılmaz şekilde çöküşe gidiyordu.Bunun dışında Timurda ileri görüşlülüğüde eksiktir.1402 Ankara meydan muharebesinden sonra Osmanlılar Timurlular devletine vassal olarak bağlanmıştı.Venedik gelip İzmiri kuşatsaydı Timur galiba taş atacaktı donanmaya,deniz kuvvetlerine hiç ehemmiyet vermemiş ve fetihleri kalıcı değildir.Timur konusunu kapatıp Büyük İskenderle ilgili konuşacağım,insanlar iskenderi dünya tarihindeki en büyük kişilerden birisi olarak görür fakat bence öyle değildir.İskender kazandığı toprakların cogunu perslerden almıştır ve İskendere karşı hiçbir koalisyon kurulmamış ve 2 kere direnişle karşılaşmıştır.Buralara çok fazla değinmeyeceğim Fatih devrine geleceğim.Fatih kuşatma,reform,meydan,siyaset vb. konularda en büyük olarak anılanlardan bile büyüktür.Fatih devrinin en büyük zorluğu ise 1463-1479 Osmanlı Venedik savaşıdır.Fatih bu savaşta 25 devlete karşı savaşmış bu devletlerden 8 tanesi dönemin büyük devletlerindendir.Tek hatada Osmanlılar 2-3-4 cephede aynı anda savaşmak zorunda kalabilirdi fakat Büyük Sultan dehası ile bunu engellemiştir.Sıkıntılı zamanlarda Macaristan,Venedik gibi ülkelerin emellerine yanaşır gibi görünmüş binbir diplomatik oyun ile onları oyalamıştır istediğini aldığı zaman ise aleyhine olan anlaşmaya lehine çevirecek maddeler ekletmek istemiş yada savaşın devam edeceğini duyumuştur.şu anlık sadece bu kısa yazıyı yazdım cevap gelirse uzun bir şekilde tartışırtız :d
istanbul hükümetini avrupalılar işgal etmiş şu harita da nasıl yerel halk ile hepsini kovabilirsin? Atatürk bunu yaptı. Devlet kasasından yardım almadan çünkü istanbul hükümeti düşmanıydı. Yerel halk altınlarını bağışladı eşyalarını bağışladı. Subaylar savaşı, büyük taarruz savaşına bi bakın halk nasıl yardım yapmış.
Fatih böyle bir duruma düşmedi ve böyle zorluğa karşı karşıya kalmadı. Fatih zamanı asker sayısı daha fazlaydı ve işgal edilen alanlarda dolayısıyla fazlaydı. Vergi kaynağı vardı ve osmanlıya vergi ödeyen ülkeler vardı.
II.Mehmet zamanın zeki bir karakteri olabilir ama mustafa kemalın düştüğü duruma düşmedi hiçbir zaman.
Fatih Sultan Mehmet ve Mustafa Kemal Atatürk’ün karşılaştıkları zorlukları karşılaştırmak, yaşadıkları farklı dönemlerin ve koşulların özgünlüğü nedeniyle oldukça zor. Ancak ikisinin zorluklarına kısaca göz atarsak bazı benzerlikler ve farklılıklar göze çarpıyor:
Fatih Sultan Mehmet’in Zorlukları:
Genç Yaş ve Taht Mücadelesi: Fatih, genç yaşta tahta çıktı ve özellikle ilk yıllarında hem içeriden hem de dışarıdan tahtına karşı birçok tehdit aldı. İçteki taht mücadelesi ve sadrazamlar arasındaki çekişme, kararlarını uygulamakta zorlanmasına neden oldu.
İstanbul’un Fethi: Fethi gerçekleştirmek, dönemin en güçlü kalelerinden birini geçmek anlamına geliyordu ve bu, büyük askeri strateji ve teknik yenilik gerektirdi. Fatih, 1453’te İstanbul’u fethederken Bizans İmparatorluğu’na karşı sadece bir askerî zafer değil, Doğu Roma’yı yıkarak yeni bir çağ başlatmış oldu. Bu devasa bir sorumluluk ve baskıydı.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Zorlukları:
İşgal Altındaki Bir Ülke: Atatürk, Osmanlı’nın son yıllarında ülkenin büyük bir kısmının işgal altında olduğu bir dönemde liderliği üstlendi. Kurtuluş Savaşı’nı başlattı ve işgalci güçlere karşı bağımsızlık mücadelesi verdi.
Toplumsal Dönüşüm: Cumhuriyeti kurduktan sonra, devleti modern bir yapıya kavuşturmak için köklü sosyal ve kültürel reformlara girişti. Bu süreçte hem geleneksel yapının direnciyle hem de dini liderlerin ve bazı halk kesimlerinin muhalefetiyle karşılaştı. Eğitim, hukuk, dil gibi alanlarda yaptığı köklü değişiklikleri kabul ettirmek büyük bir sabır ve azim gerektiriyordu.
En Çok Zorluk Çeken?
Her iki lider de zorlu koşullarla yüzleşmiş, büyük değişimlere öncülük etmiştir. Ancak Atatürk’ün karşılaştığı zorluklar daha karmaşık bir yapıya sahip denebilir, çünkü:
Osmanlı'nın çökmüş bir mirasını devraldı ve yepyeni bir devlet inşa etti.
Halkı Batı’nın modernleşme anlayışı ile tanıştırmak, köklü bir kültürel değişim başlatmak zorundaydı.
Dünya savaşlarının ve hızla değişen siyasi ortamın ortasında yeni bir düzen kurmaya çalıştı.
Bu açıdan bakıldığında, Atatürk’ün karşılaştığı zorluklar daha kapsamlı ve çok yönlüydü diyebiliriz.
Tarihin en büyük hükümdari Cengiz Han ve Attila biraz araştırmayla zaten hak vericeksiniz, Fatihi de severim ancak Romanın en güçsüz haliyle savaştı ve çok zaafiyet verdik. Attila ise Roma'nın en güçlü zamanlarında kafa tutmuş ve koskoca papaya diz çöktürmüştür, tek bu bile yeterli bence.
Atatürk konusuna gelirsek, Acilen Atatürk'ün anlatılmayan tarihini araştırın, 100 yıllık projeyi öğrenin. Ayrıca atatürk bir hükümdar değil paşadır, ibrahim paşa bile atatürkden daha iyi bir liderdir, olm sizin kafalar uçmuş valla, ingilizlerin projeleri tutmuş baksana şunlara, 1 tane cephede savaşan adama hükümdar diyorlar, koskoca türk gücünü arkaya atarak. Zaten 100 yıldır devleti var sanıyorsunz çoğunuz Fatihe atam bile demiyor eminim.
Tarihin en büyük hükümdari Cengiz Han ve Attila biraz araştırmayla zaten hak vericeksiniz, Fatihi de severim ancak Romanın en güçsüz haliyle savaştı ve çok zaafiyet verdik. Attila ise Roma'nın en güçlü zamanlarında kafa tutmuş ve koskoca papaya diz çöktürmüştür, tek bu bile yeterli bence.
Atatürk konusuna gelirsek, Acilen Atatürk'ün anlatılmayan tarihini araştırın, 100 yıllık projeyi öğrenin.
Roma Fatih devri için çöldeki kum tanesinden ibaret yazdıklarımı oku tekrar tekrar aynı şeyleri yazmak istemiyorum 1463-1479 Osmanlı-Venedik savaşı 25 devletle 8 cephede savaş Boğdan,Eflak,Arnavurluk gibi mühim isyanlarda bastırılmış,Osmanlı gibi büyük devlet kategorisinde yer alan 8 Büyük devlettle bu savaşta yer almıştır,Fatih devrini bildiğinizi zannetmiyorum.
ne alaka kral biz fikir alışverişi yapıyoruz kimseye herhangi bir hakaret yok,objektıf bir şekilde tarihe bakmayı bilmiyorsun " Atatürk ülkemizin kurucusudur kimse ile mukayese edilemez" cümlen bile ne kadar yobaz ve dar görüşlü olduğunu gösteriyor.o zaman Osman Gazide Osmanlıyı kurdu kimseyle mukayese edilemez o olmasaydı bu olmazdı fikirlerini bırakın o mantkla bakarsan Mete olmasa Türkler olmazdı en iyi o
Bikere yanlışlarını söyleyeyim. Tarih bilimi şöyle olsaydı böyle olsaydı diye yorumlanmaz. Timurun dehasına laf edip işte venedik ordusu osmanlılara saldırsaydı şöyle olurdu böyle olurdu vs diye tarih bilimi yapılmaz. Senin dediğin tarihi yontmaya girer. O açıdan bakarsan her komutan en iyi komutandır şöyle olsaydı böyle olsaydı kafası tarihte pek iyi gitmiyor. Tarih mezunu değilim açık öğretimden 2 yıl okudum bırakmak zorunda kaldım maddi sebepler. Ybs mezunuyum ama tarih ve felsefe bölümlerine de meraklı bir insanım bu yüzden söylüyorum bunu. Her büyük dediğimiz komutan dönemine göre değerlendirilmeli ve askeri bilime neler kattığıyla değerlendirilmeli. Atatürk ve Fatihten öte askeri alanda İskender Cengiz ve Timur dediğimiz adamlar var. Bikere bu askeri dehası eksik veya yönetimde o kadar başarısız dediğin insanlar hep yönetim olsun askeri olsun bilim olsun insanlığa bir fayda sağlamış insanlardır veya kendi milletine Timurun kurduğu kütüphaneler hala İranda kullanılmaktadır ve küçümsediğin pers imparatorluğu bir dönem koca anadoluyu ve arabistana uzanan toprakları yönetiyordu ve denizcilikte de başarılı insanlardı. İskender bikere pers kralını zayıflığını analiz ederek yenmiştir pers krallığı o zaman kocaman imparatorluk bugünkü Türkiye iran mısır ve makedonya topraklarına uzanan bir imparatorluk. İskender analiz yeteneği olan savaşta satranç oynar gibi askerlerini dizen darius un ordusunu da çok iyi analiz edip darius düşerse pers krallığı düşer şeklinde düşündüğü için darius un peşine düşüp darius un karargahının bulunduğu alanlara özellikle saldırı yapmıştır darius o kadar kaçmış ki en sonunda kendi generalleri tarafından hançerlenip öldürülmüştür iskenderin askerleri bulup darius un ölümünü haber verdiklerinde iskender bu duruma çok üzülmüştür. Şimdi gel gelelim Mustafa Kemal Atatürk ile Fatih Sultan Mehmet Hazretlerinin farkına bikere Mustafa Kemal halihazırda varolan orduyu emrine alarak savaşmamış Lider konumuna ülkenin hiçbir şeyi kalmadığında erişmiştir. Fatih ise varolan ordunun başına geçmiş taht kavgalarını göstererek deha diye bahsedemezsin veya 25 ülkeye karşı savaşmasını viyana savaşını herkes biliyor. Tamamda kardeşim varolan orduyu yönetiyorsun savaş kültürü olan bir orduyu yönetiyorsun askerlerin tecrübeli
anlatmak istediğim şey Fatihin koalisyon devletlere karşı savaşması fakat iskenderin bu tarz bir koalisyona karşı savaşmamasıdır.Son kısma cevap vermeye üşendim ama Osmanlı ordusu kuvvetli fakat Macar ordusu gibi hatta 2.Murad Varnanın kaybedileceğini zannedip kaçmaya çalışmış fakat atının ayakları zincirlenmiştir bu yüzden savaşa devam etmiştir hani bilmesem kandıracaksın.bunun haricinde 25 devletle savaşı idrak edebilir misin?Avrupa devletlerinin askeri,iktisadi ve donanma gücü bunlardan bahsettim önceki sayfalara göz atarsan bulabilirsin,olmazsa mesajıma yanıt ver tekrardan daha uzun şekilde anlatayım Fatih>Tüm dünya hükümdarları
"okumaya usendım ama bence degıldır" ne guzel bır yorum oyle burada bahsettıgım sey Fatihin dünyadaki en zor donemlerden birisinde hatta belkide en zorunda savaşması.Macalarların yetıstırdıgı en buyuk komutan Hunyadı ve sonrasında Macar tahtına oturacak Hunyadının oglu Matyas Arnavutluğun Milli Kahramanı Papanın "Hristiyanlıgın kılıcı ve kalkanı" olarak andıgı İskender Bey.Timurluları ve Karakoyunluları yenip irana hakim olan Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan öncesinde anlattığım gibi
"1463-1479 Osmanlı-Venedik savaşıdır bu savaşta 25 devletle 16 yıl boyunca savaşılmıştır ve aralarında o dönemin 8 büyük devleti arasında yer alan Venedik,Macaristan,Almanya,Lehistan,Aragon,Kastilya,Napoli,İran vardır ve kalan devletler ise orta ve küçük devletlerdir bunlar ise
Kıbrıs,Rodos,Papalık,Floransa,Milano,Savoie,Ferrara,Modena,Siena,Lucca,Pisa,Mantua,Trento,Burgonya,Ceneviz,Karaman,Gürcistandır.Bu devletlerle 8 ayrı cephede müttefiksiz biçimde savaşmış ve galip gelmiştir.Öztuna hocamın kitabında geçen şu cümleye dikkat çekmek istiyorum: Zira Türkiye aleyhinde bu koalisyona girmeyen sadece Çin ve Japonya İmparatorluklarıydı"