Fegeya Fusion Beta 1 2020.2 Yakında!

FethatGec

80+
Reaksiyon skoru
15
Fegeya Fusion İşletim sistemi projesinin yeni üyesi Beta 1 2020.2'nin yayınlanmasına a az kaldı.

neler değişecek/değişti?

- LaunchPad eklendi.

- Karanlık mod dahil edildi ama tam bitmedi.

- Kernelflow dahil edilecek.

- Bellek kullanımı düşürülmesi, gereksiz hizmetlerin kaldırılması.

- Masaüstü ortamında küçük değişiklikler.

- İzin sistemi yapısı değişecek.

- Pe ve Vision uygulamaları kaldırıldı.

- ThemeMan, Klange'nin NyanCat'i başarıyla inşa edildi.

- Quark IDE'sine çalışıyoruz yetişmeyebilir.

- Prism'e başladık yetişmesi zor.

- FegeyaBrowser'a gizli-mod geliyor.

- Desktop Environment'i değiştirmek istiyoruz, sizlerin desteğini bekliyoruz.

- PencereSisteminin özelleştirilmesi.

- Otomatik çeviri modu.

- Zamana göre renk değiştiren arkaplan projesine başladık.

Çözülen Buglar:

- Revision Bug'ı düzeltildi.

- İmleç bug'ı düzeltildi.

- Shutdown hatası düzeltildi.

isteğimiz: umarım bir sponsor bulabiliriz. Bulursak kendi uygulama mağazamızı açacağız. Umarım bulabiliriz.

Tüm hataları bize GitHub Issues bölümünden bildirirseniz Süper olur. Ayrıca destekte bulunmak isterseniz aha da burada:

GittiGidiyor:

GitHub Repository:

Tüm fikirlerinizi de belirtmeyi unutmayın, Fegeya Topluluğu.

Projenizi biraz inceledim, güzel bir girişim.
Ancak commit sayısı 33. Bir işletim sistemi çekirdeği olmasının yanı sıra gui olarak ta geliştiriliyor anladığım kadarı ile, yani masaüstü ortamı vs. mevcut. İlgi çekici bir proje, uğraşmaya devam edin böyle projelere ihtiyacımız var. Lakin kafamda birkaç soru var, müsaadenizle sormadan edemeyeceğim.

• Beta 1 için çoooook erken değil mi?
  • nVME gibi modern teknolojiler destekleniyor mu?
  • İşlemci desteği ne kadar geniş?
  • Maksimum bellek ve depolama desteği ne kadar?
  • Hangi CPU mimarilerini destekliyor? x16, x86 ve x64 mevcut mu?
  • WinNT, Linux gibi çekirdeklere uygulamalar yayınlanırken siz sıfırdan geliştirildiğini söylüyorsunuz, kuracağımız yazılımlara destek sağladınız mı? Bunu yapmanız için varolan çekirdeklere uyumlu olmanız gerekiyor ancak bu da türev sayılıyor, sıfırdan olduğuna göre bu altyapıyı nasıl sağladınız ya da en temelden soracak olursam yazılım yüklenebiliyor mu?
  • GPU, CPU Chipset ve diğer driver'lar kurulabiliyor mu?
  • Çekirdek ne kadar performanslı, stress test'e tabii tuttunuz mu?
  • Düşük bellekler veya isteyen kullanıcılar için swap destekleniyor mu?
  • Terminal var mı diye sormama gerek yok, gui ne kadar gelişmiş ve terminal'e olan bağımlılığı ne kadar azaltıyor?
  • Dosya sistemi olarak klasik FAT sistemlerini mi yoksa kendi yazdığınız bir dosya sistemini mi kullandınız?
  • Projeye C ve C++ kütüphaneleri entegre edilmiş peki python, js, go gibi diğer cross-platform dillerin de çalışması için binary kodlarını işlemciye aktaran bir BinarySender var mı?
  • Executable dosyaların uzantısı ne, çekirdeğe özel mi derlenmeli yoksa binary olması yeterli mi?
  • Ama belki de en mantıklı soru, En, Uk hatta Ru, Jp, Pl, De gibi diller bile desteklenirken neden Tr olmamasıdır.

Beta 1 için çok erken doğrudur, zaten Beta 1'i yıllara böldük. 2020.1/2/3/4 gibi.
NVMe SSD'ler için destek sadece read-only desteği bulunur, pek işinize de yaramaz fikrimce.
İşlemci sürücüleri konusunda, X.org sürücülerini kullandık, diğer türlü her yeni donanım için sürücüyü kimse yazmaya uğraşamaz (yani ben diyeyim).
x86_64, IA-32, mimarilerini desteklemekte.
Windows NT çekirdeği ve Linux çekirdeklerinin uygulama katmanı için bir destek sağlamamız şu açıdan mümkün değil gibi görünüyor. Windows NT(ben kısaca NT diyeceğim) için WineHQ'i dahil etmemiz gerek, WineHQ işi şuanda mümkün değil gibi duruyor, ayrıca dahil etsek bile tam olarak çalışması mümkün değil gibi duruyor, bazı paketler bu OS'da bulunmuyor. Ayrıca Linux'ta da şuanda çok iyi çalışmıyor (denediğim uygulamalarda). Yazılım yükleme konusunda bir sıkıntımız yok, paket yöneticisi ve 3. parti paket yöneticilerinden birisini destekliyoruz (.fgy)

Şuan bu sisteme hiçbir şekilde sürücü kuramazsınız, sistem için dahil ettiğimiz, işleyiş yapısını değiştiren bir kaynak hazırladık. Bunun için bir algoritma şeması hazırladık, paylaşacağız sizlerle. Fakat tam olarak şuanda istediğimiz seviyede değil bu izin sistemi, hatta izin sisteminin kaynağı çok küçük. Tüm sisteme ayrıldığı için ana header ve source dosyası çok büyük bir bölüm kaplamıyor. İzin sistemi ediğim şey biraz üst seviye bir fikir olabilir. Sistemin önyükleyicisinin, boot edeceği dosyaları kontrol ediyor ve buna göre bir boolean değeri atanıyor, biz bunu daha da karmaşıklaştırmayı düşünüyoruz ve her sisteme bir hash keyi vermeyi düşünüyoruz, bunun altyapısına başladık (CAOFF-128bit şifreleme algoritması, tam olarak bitti diyemem, hatta çok bir şey yapamadık. (CA3xF = Crypto Algorithm For Fegeya Fusion) bu 128 bitlik şifreleme algoritmasını bitirince, sisteme dahil edeceğiz ve girilen değerin decrypt edilmesini sağlayacağız))

Çekirdeğin performasını şu şekilde açıklamam gerekir diye düşünüyorum:
- Öncelikle gereksiz cache kaplayan, uygulama katmanındaki birkaç hizmetin, izin sistemine göre kapatılması.
- Çekirdek çok performanslı mı dersen, şuanda değil. CLI(Command Line Interface)'yi şuanda direk olarak çağıramazsınız.

Terminal(Uçbirim(ben kısaca term diyeceğim)) var tabii ki ve Bash'ı da destekliyor, zaten ExtFS'ini kullandık, ayrıca BeFS ve FAT'yi de destekliyor. GUI çok gelişmiş diyemem fakat, birkaç OS'dan daha iyi olduğunu ve yakın zamanda iyice iyileştireceğimizi ve modifikasyonlara açık bir GUI yapmayı planlıyoruz, şuanda sadece XWindowSystem'ini özelleştirebiliyorsunuz. Bu sistemde şuanda paket yöneticisi yok, niye yok dersen şuanda sunucumuz yok maalesef, sponsor arıyorum heryerde ama maalesef sponsor bulamadım şuana kadar.

Şuanda sistemde GCC, Python 2.7 (3.x için şuanda çalışmıyoruz, ama isteyenler inşa edebilir kaynak kodundan, şuanda değil ama bir süre sonra getireceğiz)

Şuanda olmasa bile ReactJS'i getirmek istiyoruz. Rust, Golang, Ruby gibi diller şuanda maalesef bulunmuyor, **şu zamanlarda gerek duymuyorum (rust hariç)

Şuanda Jamfile, yakın zamanda Perforce Jam tabanlı bir build-system geliştirmeyi düşünüyoruz, Fegeyafile adında olabilir. Bunun üzerinden kendi cpp, .c, .hpp kodlarınızı sisteme göre inşa edebiliyor olacaksınız. Şuanda sistem için uygulama yazabilirsiniz tabi ama tutorial (ben tuto. diyeceğim) yapmadık. Türkçe dili mevcut, fakat diğer diller İngilizce ve birazcık Almanca hariç diğer diller Yandex ve Google Translate'nin ürünleri. :D Otomatik çeviri özelliği düşünüyoruz, özellikle fransıca, italyanca ve ispanyolca.

Onun dışında şuanda forumlarda pek paylaşım yapmıyorum genelde, genellikle Facebook grubumuz ve Discord sunucumuz üzerinde paylaşımlar yaparız, fikir alışverişinde bulunuruz, sizi de bekleriz tabii ki de. Sorularınız tabii ki olmalı, hatta boş yere de sorabilirsiniz, ama en çok sevdiğim eleştiridir söyleyeyim.

Son olarak Facebook grubumuz şurada (Bence katılmalısın en çok orada aktifim/iz): https://www.facebook.com/groups/264078824056577

Canımız Discord sunucumuz da şuradadır: https://discord.gg/nnVpxNq

Discord'da genel kanalı genellikle eğlenceli oluyor, istersen sorularını da sorabilirsin. Discord'umuza katılırsan sana birkaç etiket vereceğim, gelirsen söyle. :)

Ayrıca şuanda geliştirici açığımız var, hem tasarımcı, hem yazılımcı (C++ ve C) ayrıca fikir alışverişinde bulunan kişiler çok yardımı dokunuyor bizlere. Onun dışında birkaç projem de var ama şuanda tam-zamanlı bu proje üzerinde çalışıyorum. Beta 1 2020.2 versiyonunda back-end kısmında birçok değişiklik yapıyoruz/yaptık, front-end bölümünde çok büyük farklar yapamadık şuanda. Ayrıca kesin olmamakla birlikte Desktop Environment'i (Masaüstü ortamı) tamamiyle değiştirmeyi düşünüyoruz, çünkü çok performansssız ve bug dolu bir Desktop environment, bu masaüstü ortamında OpenTracker'dan yararlandık ama artık kullanmayacağız, çok iyi bir masaüstü ortamı diyemiyorum, **bu kesin değil sisteme OpenGL haricinde Vulkan'ı dahil etmeye çalışıp, üstüne Godot Vulkan'ı dahil etmeye çalışacağız, ama bu sistem üzerinde bir oyun motorunu kullanıp bir de üstüne bir oyun geliştirmek pek iyi olur mu bilemiyorum ama yine de denemekte bir fayda var.

Sunucu konusunda app-store oluşturmak istiyoruz ama hosting ve domainimiz maalesef yok, Githubio kullanıyoruz, Github Students Pack'e daha başvurmadım. Sunucu işi olursa çok güzel fikirlerimiz var ve diğer sistemlerden biraz farklı olacak. Onun dışında bu sistem için TCP/IP protokolünü kullanan bir chat-app'i geliştirmek istiyoruz, muhteşem olur diye düşünüyorum.

Güzel bilgi teşekkürler (y)

Projeye hakimiyetiniz, açıklamalarınız beni çok etkiledi ve fazlasıyla tatmin oldum. Teşekkür ederim, ülkemizde böyle yetişmiş kişiler görmek çok mutluluk verici. Ayrıca tabii ki de discord sunucunuza geleceğim, böyle bir daveti geri çeviremem :D

Yeni gelecek özellikler (umarım yetişir)

- Fegeya Scrift'in dahil edilmesi.

- Only-Terminal Modu

- ve birçok bugfix.

Uyku modu şuanda yok, gelebilir, destek bekliyoruz, geliştirici desteği de olur, bağış da olur, tasarım da olur, fikir bile olur.

Scrift, işte böyle görünüyor! Sanırsam Türkiye'de bir ilk, shell geliştiren hiç görmedim.
**En son atılan commitin ekran görüntüsüdür.
Kernelflow gerçekten büyük bir yenilik olacak
Geliştirici arıyoruz, artık demek istemiyoruz bunu. Bolca tasarımcı bulduk, fikri olanlar ve C++ ve C geliştiricileri bulamadık, gönüllü olarak açık kaynak projesinde çalışmak isteyenler gelişmeleri pull request gönderip yapabilirler. Yıldız atmayı unutmayın.

Ekler

• IMG_20200422_024022_796.webp
    IMG_20200422_024022_796.webp
    49 KB · Hit: 84
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,205,268
Üyeler
192,666
Son üye