Neler Yeni

Fei nehri muhareberesi

Omnissiah

80+ Bronze
Katılım
1 Eylül 2021
Mesajlar
1,036
How important was the Battle of Fei River? - Quora


MS 383. Güney Jin ölüyordu. İstilacı barbar sürüleri tarafından anavatanlarından sürülen Jin hanedanı iflasın eşiğindeydi ve kuzeyden gelecek bir darbeye açıktı. Jin'in kuzeyi geri almak için defalarca başarısızlığa uğramasının ardından, yarım yüzyıl sonra ilk kez tüm Kuzey Çin tek bir barbar İmparatorun yönetimi altında birleşti. Güneyi ele geçirmek için, her 10 sağlıklı erkekten 6'sı, 30.000 seçkin muhafızıyla birlikte kuzey genelinde askere alındı. 870.000 asker, güneyi sonsuza dek sona erdirecek kesin darbe için toplandı.

Former Qin 376 CE



"Barbar" Di (氐) kabileleri (proto-Tibet bir halk) tarafından yönetilen Eski Qin devleti 350'lerden itibaren hızlı zaferler dizisiyle hızla yükseldi. Kurucu Fu Jiàn'ın yeğeni Fu Jiān, muazzam bir azim ve hırsa sahip güçlü bir liderdi. 370 yılında yakındaki Eski Yan eyaletini fethetti ve 373 yılında modern Sichuan ve Chongqing'i buradaki Jin garnizonundan ele geçirdi. Orta Yangtze'ye açılan stratejik öneme sahip Xiangyang şehri 379'da Qin'in eline geçti. Qin 381 yılına gelindiğinde tüm kuzey Çin'i fethetmiş ve güneyi istila etmeye hazırlanıyordu. Barbarların Kuzey Çin'e akın etmesinden bu yana ilk kez, çekişen çeşitli kabile gruplarının üzerinde yükselen, daha da kötüsü sadece kuzeyin tamamını kontrolü altına almakla kalmayıp savaşta neredeyse hiç yenilmeyen üstün bir derebeyi vardı.

Eastern_Jin_382%2B%25281%2529.png


Yangtze güney Jin devletinin en hayati savunma bariyerini oluşturuyordu.

Mayıs 383'te deneyimli komutan Huan Chong komutasındaki 100.000 kişilik bir Jin ordusu Xiangyang'ı geri almaya çalıştı ama 50.000 kişilik bir Qin yardım kolu tarafından püskürtüldü.

Bunun üzerine Fu Jiān Jin'e karşı topyekûn bir seferberlik emri verdi: Kuzeydeki her 10 sağlıklı erkekten 6'sı askere alındı ve 30.000 seçkin muhafız (羽林郎) toplandı. Çeşitli çağdaş kaynaklara göre, kuzey Çin'in ham sanayi gücünden orantısız nüfusuna kadar tüm gücü, güneydeki tüm direnişi sona erdirecek bu belirleyici darbe için birleştirildi. Tarlalar terk edildi ve bazı durumlarda bütün kabileler ve köyler bu kutsal çaba için yerlerinden söküldü. Qin ordusu toplamda en az 870.000 askere sahipti, bazı kayıtlar ise bir milyondan fazla askerle övündüklerini söylüyordu.


ordu 250.000'den fazla Di kabilesi mensubu, 200.000 yetenekli Xianbei (Proto-Moğol) atlısı ve 600.000 yukarıda bahsedilen kuzey Han çiftçisi ve ücretli askerden oluşuyordu. Güvendiği 250.000 Di kabilesi mensubunun 30.000'i Yulinwei ya da "Tüy Ormanı Muhafızları" adı verilen seçkin muhafızlarını (羽林郎) oluşturuyordu. (Tüy Ormanı Muhafızları Han Hanedanlığı'nın kraliyet muhafızlarının seçkin bir bölümüydü ve bu isim Çin tarihinde birkaç kez yeniden ortaya çıkacaktı; Tang döneminde imparatorluk muhafızları 7-8. yüzyıllarda bir süre Yulin Muhafızları olarak anılmıştı. Bu saldırıya karşı yarısı kadar, hatta çeyreği kadar bile bir Güney ordusu yoktu. Huan Chong'un kuzeye doğru başarısızlıkla sonuçlanan seferinden sonra, kuzeyden gelen çekiç darbesine karşı duracak sadece 80.000 kişi kalmıştı. Ağustos 383'te Fu Jiān, Yangping Dükü olan kardeşi Fu Rong'u 300.000 kişilik bir orduyla Qin öncü kuvveti olarak gönderdi. Aynı ayın ilerleyen günlerinde Fu Jiān 270.000 süvari ve 600.000 piyadeden oluşan ordusuyla Chang'an'dan yürüyüşe geçti.


undefined


undefined


Xie An (謝安) (320-385), resmi olarak Luling Dükü Wenjing (廬陵文靖公), askeri yeteneğinin olmamasına rağmen krizi yöneten yöneten Jin Başbakanıdır. Büyük yeğeni general Xie Xuan ve yeğeni Xie Shi ve Xie Yan ile birlikte 383 yılında Fei Nehri'nde cesur bir duruş sergiledi. Ölümünden sonra Xie'nin soyu, sonraki Güney Hanedanlıkları boyunca en çok onurlandırılanlardan biri oldu.

screenshot-twitter.com-2017-03-02-20-56-28.png




Eylül ayında Fu Jiān Xiangcheng'e ulaştı. Ayrı kollar Sichuan'dan aşağı doğru ilerleyecekti, ancak asıl saldırı Huai Nehri üzerindeki Shouchun şehrine karşı gerçekleşecekti. Doğu Jin İmparatoru Xiaowu aceleyle savunma hazırlıkları yaptı. Huai Nehri'nin acil savunması Başbakan Xie An'ın güvenilir Xie klanına verildi: General Xie Shi (謝石) ve Xie Xuan (謝玄) ...ve sadece 80.000 kişilik önemsiz bir ordu (北府兵). Xie klanının reisi ve Başbakan Xie An, genel stratejiyi denetledi ve askeri yetenekleri olmamasına rağmen, panik halindeki yetkilileri ve halkı sakinleştirici bir şekilde hareket ederek yatıştırdı.
exodus00061%2B2.jpg



Efsanevi Kızıl Uçurum Savaşı'ndan bu yana hiçbir savaş böylesine korkunç oranlara sahip olmamıştır. 10'a 1, 870.000'e karşı sonuncu ve güneyin geçişte etkili bir şekilde toplayabildiği sadece 80.000'di.



Ordu

Fu Jiān'ın kuvvetleri, fethedilen kuzey bölgelerinden toplanan birçok küçük ordudan ve kuzeydeki göçebe halklardan (bozkır Xianbei ve Xiongnu kabileleri) alınan süvarilerden oluşuyordu. Erkeklerin çoğunun Eski Qin'e sadakati ya çok azdı ya da hiç yoktu, birçoğu da zorla katılmış ya da sadece askeri tayın ve maaş nedeniyle katılmıştı. Birçok alay, komutanları tarafından verilen emirleri yerine getirmekte sorun yaşıyordu ve birçoğunun zırhları da çok zayıftı. Fu, heterojen ordusunun yetersiz eğitimi konusunda önceden uyarılmıştı ama bunun yerine orduyu oluşturan çok sayıda adama güvenmeyi tercih etti ve şöyle dedi: "Ordum o kadar büyük ki, tüm adamlar kırbaçlarını Yangtze'ye atsa, akışı durur,


Fu Jiān tamamen haksız değildi, neredeyse mükemmel bir askeri sicile sahip deneyimli bir komutan olarak, bu ordunun Yangtze'yi geçtikten sonra dağılmasını ve ardından güvenilir ve kendini kanıtlamış generallerin komutası altında daha küçük birlikler halinde gönderilmesini uygun buluyordu.

Ekim 383'te Fu Jian'ın kardeşi Fu Rong komutasındaki Eski Qin kuvvetleri önemli Jin şehri Shouyang'ı (壽陽, modern Lu'an, Anhui) ele geçirdi. Hızlı bir zafer kazanma ihtimalini gören Fu Jiān, ana kuvvetini Xiangcheng'de bıraktı ve 8000 hafif süvariyi Fu Rong ile buluşmaya götürdü. Fu Jiān ilk büyük hatasını burada yaptı.

Fu Jiān, Xie Shi'yi teslim olmaya ikna etmek için Zhu Xu (朱序) adında esir alınmış bir Jin yetkilisini elçi olarak gönderdi. Ancak bunun yerine sadık Zhu, Xie Shi'ye Eski Qin kuvvetlerinin tamamının henüz gelmediğini ve Eski Qin'in seferini akamete uğratmak için ilerleyen Eski Qin kuvvetlerini yenmeye çalışması gerektiğini bildirdi. Zhu'nun önerisi üzerine Xie Xuan 5000 seçkin birliğin başında ilerleyen Eski Qin kuvvetlerine saldırdı ve 15.000 kişiyi öldürerek yıkıcı bir zafer kazandı. Daha sonra Jin birlikleri, Jin kuvvetlerinin Qin'in insan gücüyle boy ölçüşebileceği yanılsamasını vermek için geniş ve ince bir düzende dizildi.




vlcsnap-2017-09-26-18h04m16s926.png



Bu ilk yenilgi ve Jin'in formasyonunun abarttılı etkisi nedeniyle Fu Jiān, bölgedeki Jin kuvvetlerinin miktarını olduğundan fazla tahmin edecekti, bu nedenle aşağı doğru hamlesine karşı çok daha fazla direnç olacağını beklediğinden temkinli olmaya başladı. Qin ordusu Qin'in yenilgiye uğratıldığı yere vardığında tek görecekleri etrafa saçılmış cesetler olacaktı, Jin ordusu ortadan kaybolmuştu. Qin'in ilk yenilgisine dair söylentilerden kaynaklanan bu temkinli şüphe ve ardından Qin ordusunun ivmesinin yavaşlaması, bundan sonra olacaklar için hayati önem taşıyordu. Çünkü Xie Shi ve Xie Xuan olayların görünüşüne güveniyorlardı. İşlerin görünüşü çoğu zaman gerçekte olduğundan daha güçlü ve etkiliydi. Ve kendileri de yüzlerce savaşın gazileri olan Jin komutanları, çok sayıdaki deneyimsiz adam için işlerin nasıl göründüğünü çok iyi biliyorlardı.


2661_7_large.jpg



Kasım 383'te Eski Qin birlikleri Fei Nehri'nin batısında kamp kurdu. Jin kuvvetleri Fei'nin doğusunda durdu ve ötesine ilerleyemedi. Bir nehir geçişi savaşının hiçbir dönemin komutanının istemediği bir şey olduğunu belirtmek gerekir. Nehri geçen askerlerin çalkantılı sular yüzünden yavaşlaması, düzenlerinin bozulması, düşman oklarına ve yaylı tüfek ateşine karşı kendilerini gerektiği gibi savunamaması bir yana, zırhlarının ağırlığından dolayı suda boğulma ihtimalleri de vardı. Süvarilerin hızı ve etkisi işe yaramaz hale geldi, füze birlikleri yayılıp yaylım ateşi açamadı. Kargaşa içinde komuta düzgün bir şekilde verilemiyordu ve ilk sıra askerler yarı sırılsıklam bir halde kendilerini dondurucu sudan çıkarmayı başarsalar bile, yine de moral bozucu yorgunluktan tamamen etkilenmemiş, tamamen zırhlı, iyi beslenmiş ve sıcak bir düşmanla savaşmaları bekleniyordu. Kısacası bu, her iki taraftaki hiçbir komutanın da ilk yapmak istemeyeceği bir hamleydi.

vlcsnap-2017-09-26-17h56m55s662.png

Bunun üzerine Xie Xuan Fu Rong'a bir haberci göndererek Eski Qin kuvvetlerinin biraz geriye çekilerek Jin birliklerinin Fei Nehri'ni geçmesine izin vermesini ve böylece iki ordunun düzgün bir şekilde savaşa girmesini önerdi. Eski Qin generallerinin çoğu bu plana karşı çıktı, çünkü bu kadar büyük bir orduyu bu şekilde manevra ettirmek, özellikle de bu kadar eğitimsiz birliklerle elde edilebilecek faydalar için çok karmaşıktı. Ancak Fu Jiān, Jin ordusuna nehri geçerken saldırmayı ve o zamana kadar Jin ordusu ikiye bölünmüş olacağından taktiksel bir avantaj elde etmeyi planladığı için onlara karşı çıktı. Fu Jiān kısa süre sonra Fú Rong ve diğer Qin subaylarına Jin geçişi sırasında yarı yolda saldırmalarını ve böylece Jin ordusunu ikiye bölmelerini emretti. Fu Rong kabul etti ve taktiksel olarak yeniden konumlanmak için geri çekildi. Tamamen eğitimsiz askerlerin gözünde bir geri çekilmeden farksız görünecek bir hareket. Her birinin görebildiği tek şey, geniş yatay savunma hatlarının batıya doğru ilerleyen bir düzine yılana dönüşmesinden başka bir şey değildi; öndeki adamın nehir kıyısında kalan kuyruğa ne olduğu hakkında hiçbir fikri yoktu ve orada konuşlananlar geri çekilmeye bile başlamamıştı.

GÜNEY ORDUSU

Çünkü Fei Nehri kıyısında duran adamlar Jin İmparatorluğu'nun en iyilerinden başkası değildi. Jin kıyılarında herhangi bir asker topluluğu değil, Beifu Kolordusu'nun en seçkin 80.000 askeri, 北府兵- ya da Beifu Muhafız Ordusu duruyordu.
Ganning%2B%25281%2529.png



3-4. yüzyılın seçkin bir güney piyadesi. Tamamen kaplanmış
lamelli ya da zaman zaman balık pullu zırh ve lake bir kalkanla iyi bir şekilde donatılmıştır
ve kalitesi mükemmelleştirilmiş yüksek kaliteli çelikten yapılmış uzun bir kesici kılıç
Doğu Han Hanedanlığı'nda. Beifu Birlikleri iyi silahlanmıştı ve
geniş zırhları vardı. Ayrıca onlarca yıl süren uzun savaşlardan sonra oldukça disiplinliydiler.


BEIFU ORDUSU, 北府兵
Lit. "Kuzey Karargâhı Askerleri" (ya da Kuzey Malikânesi Birlikleri) Jin'in kuzey saldırganlığına karşı uzun süren direnişinde güneyin yetiştirdiği en iyi askerlerdi. Jin İmparatoru Xiaowu döneminde yetiştirilen bu askerler büyük ölçüde mülteci ebeveynlerin soyundan geliyordu ya da kendileri de kuzeyden gelen bitmek bilmeyen savaşlardan kaçan mültecilerdi. Yarı profesyonel Jin askeri kastının tamamı bu evsiz ve topraksız adamlardan oluşuyordu ve Jin'in kuzey sınırlarında herhangi bir savaş olduğunda görevlendiriliyorlardı. Bu adamların en iyileri ve en cesurları 北府 "Kuzey Karargâhı "nda konuşlanan profesyonel savaş gücüne alındı ve böylece Beifu Birlikleri doğdu.


SOUTHER%2BShields.png



Yaklaşık 1 milyon kuzeyli, özellikle dil engeli ve birliklerinin genel deneyimsizliği göz önünde bulundurulduğunda, yeniden düzenlenmesi saatler alacak bir süreçle, nehir kıyısının kendi taraflarındaki yerleşik konumlarından kafa karıştırıcı bir şekilde çekilmeye başladığında, güney ordusunun tamamı düşünülemez olanı yaptı ve paldır küldür bir saldırı başlattı.

Kendileri de uzun süredir gazi olan Beifu ordusu, bir askerin kendi bakış açısının ötesindeki durumların ortalama bir acemi asker için nasıl görünmesi gerektiğini iyi biliyordu ve tam da böyle bir ana güveniyorlardı. Kuzey ordusunun ezici sayısına rağmen, sıradan bir asker için - bu durumda büyük olasılıkla bu çabaya katılmış bir çiftçi olan ve hayatında daha önce hiç gerçek bir savaş görmemiş yeni bir acemi. Bir muharebe ve onun her bir yönünün ne anlama geldiği hakkında derin bir kavrayışı yoktur. Sınırlı bakış açısına göre, bildiği tek şey birkaç gün önce güneyin sayıca az olmalarına rağmen büyük bir zafer kazandığıydı, şimdi ise tek duyduğu, komutanların açıklanamaz bir amaçla milyon kişilik ordunun tamamına... kilometrelerce geriye gitmelerini emrettiğiydi. Kimse ona söylememiş olsa bile, kafasının içinde bu garip olayın kesinlikle bir geri çekilme gibi göründüğünü düşünmüş olmalıydı.

Deyim yerindeyse, kuzey ordusunun sayıca çokluğuna rağmen, çoğu güçlü olduklarını bilmiyordu; güneyli askerlerin neredeyse her biri kendi gücünü ve yanında savaşan askerlerin kapasitesini çok iyi biliyordu. Sayıca 1'e 10 üstün olmalarına rağmen, Beifu nehrin soğuk sığlıklarında ilerlemeye devam etti.
1320_5.jpg


Bundan sonra olanlar, küçük bir kasap çetesi tarafından kovalanan panik halindeki bir hayvan sürüsü gibiydi. Kuzeyli askerlerin bakış açısından, bir saat süren şaşkın geri dönüş yürüyüşlerine başladıklarında, hatlarının bozulduğunu ve düzenlerinin gevşediğini gördüklerinde, büyük yatay savunma hatlarının bir düzine yılana dönüştüğünü gördüklerinde, öndeki adamın nehir kıyılarında neler olup bittiğine dair hiçbir fikrinin olmadığı, orada konuşlanmış olanların henüz hareket bile etmediği, aniden arkalarından atlı adamlardan büyük bir çığlık geldi. Atlıların ağzından duyulan tek şey "Qin ordusu yenildi!" idi.

Bu bir tesadüf değildi, basit bir dedikodu da değildi. Daha savaş başlamadan önce Jin, Qin ordusunun farklı alt subaylarına gizlice rüşvet göndermiş ve sadık Jin çifte ajanı Zhu Xu'nun (朱序) (Xie Shi'ye Qin'in gücü hakkında önceden bilgi veren aynı karakter) gözetiminde, tam bu anda bu tuzağı ortaya çıkarmak için yeterince rüşvet vermeyi başarmıştı. Birdenbire, sıkışık ama gevşek bir şekilde dizilmiş kuzeyli askerlerin kafası karıştı. Jin'in daha önce pusu kurarak ve rüşvet vererek ölümcül bir ün yaratma taktiği şimdi işe yaramıştı. Eski Qin ordusundaki birçok asker neden ani bir geri çekilme emri verildiğini merak etmeye başladı. Xie Xuan ve generaller Xie Yan (謝琰) ve Huan Yi (桓伊) hemen nehri geçtiler ve kötü düzenlenmiş savunmacıları vahşi bir kasaplıkla yarmaya başladılar. Ancak kuzeyli rütbeli askerin geri çekilirken hattın en ucunda gördüğü tek şey, kendi askerlerinin nehir kıyısında kesildiği ve kulaklarında çınlayan "Qin ordusu yenildi" sözleriydi.

Nehir kıyısından daha uzaktaki askerler yoldaşlarının savaş alanı sandıkları yerden uzaklaştığını gördüler. Bunun kasıtlı bir geri çekilme olduğunu bilmediklerinden, bir şeylerin ters gittiğini ve geri çekilmenin gerçek olduğunu düşündüler. Qin saflarındaki deneyim ve disiplin eksikliği onların felaketi olacaktı; ve bu durumda, sayıları bir sorumluluk olduğunu kanıtlayacaktı. "Qin yenildi" söylentisi bir yangın gibi yayıldı ve kısa süre sonra kaos başladı. Qin rejiminin sadece izole edilmiş tebaası olan kuzeyliler artık sadece kendilerine bakmaya başladılar ve geri kalan yoldaşları binlerce kişi tarafından katledilirken sadece yerel komutanlarına baktılar. Her türlü uyum kısa sürede parçalanmaya başladı ve Eski Qin ordusunun tamamında felç yaşandı. Beifu kuzeylileri öldürücü bir öfkeyle keserken, kısa süre sonra 100.000, ardından 200.000 (bir milyonun 1/10'u, sonra da 1/5'i) öldü.

vlcsnap-2017-09-26-18h05m17s363.png


Ordusunun gerçek gücünü bilen ve hâlâ savaşı tersine çevirme şansını gören az sayıdaki deneyimli Qin komutanından biri olan Fu Rong bizzat geri çekilmeyi durdurmaya ve birliklerini toplamaya çalıştı ama atı aniden düştü ve ilerleyen Jin birlikleri tarafından öldürüldü. Bunun üzerine Qin'in her türlü direnişi kırıldı ve kısa sürede saatler süren çılgın bir katliama dönüştü.

Efsaneye göre Fu Jiān kaçarken gökyüzüne "天亡我也!" yani "Tian beni yok etti!" diye bağırdı. (tian cennet anlamına gelir)
Kana bulanmış tarlalarda saatler süren kıyımdan sonra Jin zaferle çıktı. Kuzey ordusunun tamamı büyük bir yenilgiye uğramış, generallerinin çoğu katledilmiş, Fei nehri yakınlarındaki ufuk kuzeyli ölülerle dolmuştu. Fu Jian ise kanlar içindeki küçük bir maiyetle zar zor kaçabilmişti. Muzaffer Jin generalleri karmakarışık ayak izlerini ve tekerlek izlerini fark ettiler ve Eski Qin ordusunun organize bir geri çekilme içinde olmadığını, aksine tam bir kargaşa içinde olduğunu ilan ettiler. Jin askerleri takibe devam etti ve tüm Eski Qin kuvvetleri çöktü. Eski Qin askerleri canlarını kurtarmak için kaçmaya çalışırken büyük miktarda yiyecek ve malzeme terk edildi. Bu savaş sadece tarihteki önemi nedeniyle değil, aynı zamanda birlik eğitimi, moral, sadakat ve organize savaş komutasının önemini gösterdiği için de ünlüdür.

Takip eden geri çekilme ve takip sırasında, Eski Qin birliklerinin tahminen %70-80'i, toplamda 700.000 asker savaş, açlık ve doğa koşullarına maruz kalma nedeniyle ölürken, Beifu Ordusu sadece ihmal edilebilir kayıplar vermiştir. Fei Nehri boyunca neredeyse bir milyon asker ölmüş ve tüm savaş alanı ölülerle kaplanmıştı. Ancak bu savaşın çağ değiştiren etkisini ancak daha sonra olanları göz önünde bulundurduğumuzda görebiliriz, çünkü bu savaş sadece Eski Qin'in ordusunu değil, aynı zamanda hüküm süren hanedanını, Krallığını ve tüm ırkını da sona erdirmiştir.

Jin ordusu, ezici Eski Qin kuvvetlerini sadece küçük kayıplarla mağlup etti. Jin, Eski Qin ordusunun kaçan askerlerinin çoğunu bozguna uğratıp öldürmüş ve Eski Qin'in yararlanabileceği asker havuzunu büyük ölçüde zayıflatmıştı. Fu Jiān'ın kuvvetleri, sonunda 30.000 kişilik ordusu dağılmayan birkaç ordudan biri olan generali Murong Chui'nin koruması altında Luoyang'a çekildikten sonra bile yeniden organize edilemedi. Bu arada, Fei Nehri'ndeki yenilgi haberinin ardından kuzeyde tarımsal isyanlar baş gösterdi. Murong Chui bu fırsatı kullanarak Fu Jiān'dan doğu imparatorluğundaki isyancılara boyun eğmeleri için baskı yapmak üzere bir orduya liderlik etmesine izin vermesini istedi. Bunun yerine Murong Chui'nin kendisi 384 yılının başlarında isyan etti ve bu da birçok Xianbei ve Qiang ayaklanmasının zincirleme reaksiyonunu başlattı. Eski Qin kendisini dostsuz ve kuzeydeki hainler tarafından tuzağa düşürülmüş olarak buldu.

Eski Qin başkenti Chang'an 385 yılında Batı Yan'ın Xianbei kuvvetlerine yenilecek ve Fu Jiān kendi Di halkından yeni askerler bulmak için güney Gansu'ya geri kaçacaktı. Fu Jian yoldayken eski generali Yao Chang'ın, yani Sonraki Qin'in kurucusunun eline esir düştü ve asıldı. Onun ırkı da aynı akıbete uğrayacaktı. Fei Nehri savaşından tam bir yüzyıl sonra, Di halkı yakınlardaki kültürlerin yöntemlerine asimile olacak ve nihayetinde bölgedeki Xianbe ve Han'dan neredeyse ayırt edilemez hale gelecekti. Bir savaş, kuzeyi birbiriyle didişen barbar savaş lordlarından oluşan bir yamalı bohçaya çevirmişti. Güneye indirilmesi planlanan ölümcül darbe, bunun yerine kuzeyi tamamen darmadağın etmişti.

Buna ek olarak, savaştan sonra Jin kuvvetleri Sarı Nehir'e kadar ilerledi ve Sarı Nehir'in güney kıyıları boyunca Çin kalpgahının çoğunu geri alarak imparatorluğun büyüklüğünü neredeyse %40 oranında ikiye katladı. Son olarak, Fei Nehri Savaşı sadece Güney'i kurtarmakla kalmayıp, aynı zamanda Güney Çin'in hem Kuzey hem de Güney'in Sui Hanedanlığı altında tekrar birleştiği MS 589 yılına kadar bağımsız kalmasını sağlaması açısından da önemliydi. Bu savaş güney egemenliğini 200 yıl boyunca korumuştur.
 
Son düzenleme:
Top Bottom