Üreticiler 1GB'ı 1000MB olarak hesaplıyor ve bu şekilde üretiyor. Sen 500GB bir depolama birimi aldığında üretici bunu 500.000MB olarak üretmiş oluyor. Windows ise 1GB'ı 1024MB hesaplıyor. 500.000/1024 yaptığında 500GB'tan daha az çıkıyor. 16TB'ı Byte cinsinden görmek istersen Windows hesabıyla attığın fotodaki gibi, Üretici firma hesabıyla 16.000.000.000 Byte olmuş oluyor.
RAM muhabbetine gelince; 1 adet 8GB tek modül RAM taktığında da, 2 adet 8GB kit taktığında da RAM'ler kaç MHZ ise o hızda çalışır. 1 adet 8GB 3200MHZ RAM Single Channel şekilde 3200MHZ hızda çalışırken 2 adet 8GB RAM yine 3200MHZ hızında Dual Channel olarak çalışır.
Fotolarda 2X8 3200MHZ CL16 HyperX Fury DDR4 RAM'ler var. Önce sadece 1 tanesini takıp foto aldım, sonra ikisini de takıp foto aldım. Görev yöneticisinde de eşşşek kadar yazdığı üzere tek kanal da olsa çift kanal da olsa Quad kanal da olsa RAM'in hızı neyse o hızda çalışır.
Sırf şunu yazabilmek için üşenmeyip uzay montaj sistem kurduğum için de kendime kızıyorum. Allah seni ıslah etsin güzel kardeşim. Torbacının numarasını özelden atarsın.
Ağa be üretici yanlışını windows hesabına göre düzeltmeli. 16 gb neyse onuda almalıyız pratikte. Üreticinin kağıt üzerinde hesap kitapı neyimize yarıyor?
Ram konusunda da da üşenmeden anlatmışsın sağol ama öyle değil.
CPU-z kullanıyorsun iyi yapıyorsun.
SPD bölümünde ram hangi frekansları destekliyor ve çalışa bilir onları yazıyor.
SPD bölümüne bak
1597mhz ve aşağı frekansları desteklediğini görürsün.
neden aşağı frekansları desteklesin?
çünkü 1 adet ram'ın yanına atıyorum max hızı 1400mhz ram taktığında
1597 mhz çalışan ram kendini 1400mhz hıza sabitliyor ve bir nevi hız düşürüyor diğer ramla uyumlu çalışması için.
Raid 0 mantığında çalışıyor dual channel teknolojisi