AhmetN
80+ Gold
- Katılım
- 10 Eylül 2020
- Mesajlar
- 5,324
- En İyi Cevap
- 3
Dahası
Bu ikili zaten bir web sitesini oluşturan bileşenler değil mi?Front-End Nedir ?
Front-end, Türkçe haliyle Ön Yüz olarak çevirdiğimiz bir terimdir. Geliştirdiğimiz herhangi bir uygulamanın tasarımsal kısmını oluşturduğumuz alandır yani kullanıcıların gördüğü ve etkileşime geçtiği yer bir projenin Front-end kısmıdır. Bu kısımları geliştirmekle uğraşan kişilere ise Front-End Developer olarak adlandırırız.
Web Geliştiricileri üzerinden konuşacak olursak bir Front-End Web Developer, HTML, CSS ve Javascript gibi teknolojilere hakim olması gerekmektedir. Bunların haricinde Angular, React, Vue.js gibi teknolojiler ise yakın zaman içerisinde Front-End Developerlar tarafından fazlaca kullanılır.
Peki iyi bir Front-End Developer’ın yapması gereken şeyler nelerdir ? diye soracak olursanız. UI(User Interface) ve UX(User Experience) gibi alanlara hakim olmalısınız yani tasarladığınız bir uygulamayı kullanıcı girdiği anda ekstra bir yönergeye ihtiyacı olmadan rahatça kullanabilmeli ve anlayabilmelidir.
Back-End Nedir ?
Back-end, Türkçe haliyle Arka Yüz olarak çevirdiğimiz bir terimdir. Geliştirdiğimiz herhangi bir uygulamanın veritabanı bağlantıları, API’ları çalışmasını sağlayan alandır yani bir uygulamada kayıt ol veya giriş yap tuşuna bastıktan sonra kullanıcıya bir hata mesajı, başarılı bir şekilde kayıt oldunuz mesajı veya giriş yaptıktan sonra karşısına çıkacak içerikleri görmesini sağlayan alan Back-end’dir. Kendini Back-end Developer olarak tanımlayan kişiler ise herhangi bir uygulamanın arka planında yapılan işlemleri, güvenlik önlemleri, kontrolleri kodlayıp sistemin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayacak kişilerdir yani Front-End Developerlar bizim gözümüze hoş olacak tasarımlar yapmakla uğraşırken Back-End Developerlar ise uygulamanın görünmeyen yüzünü hazırlamakla uğraşırlar.
Back-End Web Developerlar, PHP, ASP.NET, Django, Node.JS, Ruby, JSP gibi teknolojiler üzerinde yoğunlaşabilirler. Ayrıca PHP, Ruby ve JSP programlama dillerini ile geliştirilmiş Frameworkleri öğrenerek daha rahat bir şekilde uygulama geliştirebilirler.
Öncelikle birini seçmeni öneririm.
Front-End kullanıcının gördüğü hali, Back-End ise siteyi aslı oluşturan kodların yazıldığı kısım. Öyle değil mi? Ben böyle öğrendim.