Hayatın anlamı nedir?

sad.

80+
Katılım
25 Nisan 2025
Mesajlar
8
Reaksiyon skoru
0
Bana göre hayatın anlamı köle olmak, yüzlerce yıllık modern insan tarihimize bakın halkın çoğunluğunun ana amacı köle olmak. Para kazanmak için birinin işini yap, ülkende savaş çıktığında başkanı kahraman göstermek için savaş, çocuğun olduğunda kendin için değil çocuğun için çalış, vs. bunları düşününce köle olarak yaşıyoruz denebilir.
 
Son düzenleme:
Bana göre hayatın anlamı köle olmak, yüzlerce yıllık modern insan tarihimize bakın halkın çoğunluğunun ana amacı köle olmak. Para kazanmak için birinin işini yap, ülkende savaş çıktığında başkanı kahraman göstermek için savaş, çocuğun olduğunda kendin için değil çocuğun için çalış, vs. bunları düşününce köle olarak yaşıyoruz denebilir.
Hayatın anlamı ne bilmiyorum ama hayatı anlamlı kılan sen kendinsin
 
para olmadığında kendin bile hayatına anlam katamıyorsun, insanın amacı para hayatı köleliktir.
Parayı amacı yapanın hayatı köleliktir, parayı araç olarak kullanıp kendi hobi ve zevklerini oluşturana ise hayat yaşamaktır. Hobiler örneğin resim, müzik, spor vs bunların hiçbiri emek vermeden gelişebileceğin alanlar değil ve o verdiğin emek hayatı, hayatını anlamlı kılar ve seni sen yapar.

Bizim ülkenin ekonomisinin aşırı kötü olması seni yanıltmasın parayı amaç edinmeyi geç karnını zar zor doyuruyor bu halkın çoğunluğu sence bu durumda hayata anlam katmak ne kadsr mümkün?
 
Çok çok büyük kapsamlı bir hiyerarşi için çalışıyorsun. Bir şirketin patronu bile olsan diğer şirketlere veya devlete çalışıyorsun. Cumhurbaşkanı olsan bile senden daha üstün yöneticiler var. Hiçbir zaman tam anlamıyla kendi kendine hareket edemeyeceksin. Hiyerarşinin yanına ek olarak çok eski dönemden beridir geçerli olan kapitalizmin etkisi de söz konusudur. Her neyse, siyasi ideolojiler açısından bakmak yerine biraz da kişisel açılardan bakalım. Bu bilinen Dünya'da yaşadığın sürece belli bir hedefler sürüsü peşinde koşacaksın. Eğer aklında en ufak dini bir inancın varsa bu yaşantın boyunca hemen hemen çoğu konuyu kendi inancına bağlamaya veya kendi inancına göre bakıp yaşamaya çalışacaksın. Benim bu konuda açıkçası şahsi fikrim: Dinler, insanların yıllar önce bir şeye inanma eğiliminde bulunduğu için kendilerini ikna etmek için oluşturdukları bir yol. Yani dini inanç ismi fark etmeksizin ben hepsinin insan eliyle yazılıp çizildiğini, kurgulandığını düşünüyorum. Eğer sen bu konuda böyle düşünmüyorsan ve bir dini inancın varsa bir de ömrün boyunca bu konu için uğraşacaksın. Eğer ki bu dini kurallara uygun yaşamazsan da kendi kendine vicdan azabı çekip üzüleceksin. Din haricinde, hayatının çoğu akademik çoğu kariyer olarak geçecek. Akademik olarak başarısız olursan, genellikle kariyer olarak da başarısız olursun. Akademik hayatının çoğu gençlik dönemi olduğu için gezip tozmak istiyorsun ancak gezemiyorsun, gezersen de ileride akademik başarın düşeceği için pişman oluyorsun. Şu ana kadar dediğim her şey farkındaysan bir şey için çabalamak ve onun stresi altında kalmaktan geçiyor. Kısacası kendi fikrimce hayat, ne olursa olsun durmadan bir başkasını (inancın varsa tanrıyı da) memnun etmeye ve kendimizi bu stresler altında geliştirip mutlu olmaya çalışmamızdan ibarettir. Hemen hemen hepimiz her ne kadar "İleride bunu kesin yapacağım, şunu alacağım." tarzı hayaller kursa da çoğumuz gerçekleştirmeden öldük ve öleceğiz. Buradaki kârlı olan tek taraf senin çalıştığın kişi/şey.

Edit: Gece hiç uyumadım, kafa biraz gidik ve saçma cümleler kurmuş olabilirim. Affola. Ek olarak sadece Türkiye'yi veya Müslümanlar'ı baz almak yerine yelpazeyi biraz daha geniş tutup komple dünya genelinde bir tanım yapmaya çalıştım. Yoksa zaten Türkiye'deki halleri hepimiz biliyoruz :)
 
Son düzenleme:
Geri
Top