Neler Yeni

Hayatta Kalma ve Etik Seçimler: Kendinizi Test Edin, Siz Nesiniz?

Dahası  
Reaksiyon skoru
170
İsim
özgür kaplan

Test: Hayatta Kalma ve Etik Karar Verme​

Aşağıdaki durumlardan her biri, hayatta kalma ve etik seçimlerle ilgili zorlu bir karar içeriyor. Her soruyu dikkatlice okuyun ve en uygun cevabınızı yoruma yazınız.
Seçtiğin cevaplara göre ne olduğun en altta yazıyor olacak.

1. Bir köprüde mahsur kaldınız ve yalnızca bir kaçış yolu var. Ancak bu yol, hızla yaklaşan bir tramvay tarafından kesilmiş. Köprünün diğer tarafında, sizi tanımayan 5 kişi var. Bu insanlar hayatlarını kaybetmek üzere. Yanınızdaki bir kişi, tüm bu durumu engellemek için kurban verilecek şekilde kendi hayatını feda etmeyi teklif ediyor. Onu öldürmek ve beş kişinin hayatını kurtarmak, doğru bir karar olur mu?

A) Evet, bir kişinin hayatı, beş kişinin hayatı için feda edilmelidir.
B) Hayır, kimseyi kurban edemem, her bireyin hayatı eşittir.
C) Bunu yapmam, çünkü bu kişiyi öldürmek bana etik olarak doğru gelmiyor, ancak başka bir çözüm bulmak gerekir.
D) Karar vermek zor; durumun detaylarına göre bir seçim yapardım.

2. Birçok insan, hayatlarında içsel bir boşluk hissediyor ve bu, onları toplumsal ilişkilerinden ve çevrelerinden uzaklaştırıyor. Size yakın biri, bu kişinin yalnızlık hissini hafifletmek için büyük bir fedakarlık yapmanızı istiyor. Onlara yardım etmek için kendi yaşamınızdaki önemli bir şeyi feda eder misiniz?

A) Evet, sevdiklerim için büyük fedakarlık yaparım, çünkü onların mutluluğu benim için önemlidir.
B) Hayır, ben kendimi kaybetmem, başkalarının iyiliği için kendi hayatımdan vazgeçmek doğru olmaz.
C) Yalnızca büyük bir neden varsa fedakarlık yaparım, yoksa böyle bir şey yapmam.
D) Bu konuda net bir kararım yok, her duruma göre değerlendirme yaparım.

3. Bir bilimsel keşif, insanlık için devrim niteliğinde faydalar sağlayacak. Ancak, bu keşif, aynı zamanda küçük bir toplumun varlığını tehdit ediyor. Onları kurtarmak için bilimsel keşfi engellemek gerekecek. Ne yapardınız?

A) Keşfi engellerim, çünkü toplumun varlığı, bireysel ya da büyük bilimsel faydalardan daha önemlidir.
B) Keşfi desteklerim, çünkü insanlık adına büyük bir ilerleme sağlanmalı, her bireyin hayatı değil, toplumun geleceği önemlidir.
C) Keşfi engellemem, ama büyük etik sorunları göz önünde bulundurur ve daha fazla bilgi edinerek karar veriririm.
D) Hiçbir seçim yapmam, bu tür kararlar çok ağır ve duygusal açıdan imkansızdır.

4. Bir grup insanın hayatta kalması için bir kişiyi feda etmeniz gerekiyor, ancak bu kişi sadece birkaç yıl içinde toplumsal olarak önemli bir figür olacağı için onun ölümü, büyük bir kayıp olacaktır. Bu kişiyi feda eder misiniz?

A) Evet, çünkü toplumun genel refahı, bir kişinin hayatından daha önemlidir.
B) Hayır, tek bir bireyin kaybı çok büyük bir kayıptır ve bu kararı vermek doğru olmaz.
C) Yalnızca insanlar arasında adalet sağlanması gerektiğine inanırım; o kişi daha sonra toplum için önemli olsa da, hayatı eşittir.
D) Durumu değerlendirdikten sonra kararımı verirken, duygusal ve mantıklı faktörleri göz önünde bulundururum.

5. Bir travma sonrası hayatta kalma durumunda, karşı karşıya olduğunuz seçenek şu: Varlığınız, başka bir kişinin hayatta kalmasını engelleyecek, ancak sizin hayatta kalmanız, çok sayıda insanın hayatını kurtaracak. Hayatta kalmak için bir başkasını feda etmek kabul edilebilir mi?

A) Evet, hayatta kalmak her şeyden önce gelir, özellikle başkalarına daha fazla fayda sağlayacaksa.
B) Hayır, bir başkasının hayatını feda etmek insanlık dışıdır, ben hayatta kalmak için kimseyi kurban edemem.
C) Bu durumu çok ciddi şekilde değerlendiririm, karar vermek için duygusal olarak güçlü bir gerekçeye ihtiyaç duyarım.
D) Kendi hayatta kalmamı, başka birinin hayatını kurtarmak için kullanmak, etik açıdan doğru olmayabilir.

Sonuçlar:

Çoğunlukla A'yı Seçenler: Pragmatik Realist

• Siz, genellikle büyük resmi görerek mantıklı kararlar verirseniz ve toplumun geneli için en iyi sonucu elde etmeyi hedeflersiniz. Kişisel fedakarlık yapmaktan kaçınmazsınız, ancak doğru bildiğinizin toplum için daha büyük bir yarar sağlayacağına inanıyorsunuz.
Çoğunlukla B'yi Seçenler: Değer Merkezli İnsan

• Bireylerin haklarını ve değerlerini savunmaya öncelik verirsiniz. İnsan hayatının eşit ve koruma altında olduğunu savunur, etik ikilemlerde kişisel tercihler yerine adaleti öne çıkarırsınız.
Çoğunlukla C'yi Seçenler: Duygusal ve İnsancıl Karar Verici

• Zorlu durumlarda, duygusal ve etik faktörleri göz önünde bulundurur, mantıklı düşünmek yerine insanları ve ilişkileri öne alırsınız. Herkesin yaşamını değerli bulur, ancak her durumda geçerli olan bir kararın olmadığını hissedersiniz.
Çoğunlukla D'yi Seçenler: Sorgulayıcı ve Düşünceli Birey

• Kararlarınızda her zaman dikkatli ve düşüncelisiniz, çünkü etik soruların ve zorlukların daha fazla derinliği olduğuna inanıyorsunuz. Seçimlerinizi yapmadan önce durumu tam anlamadan adım atmak istemezsiniz. Başkalarının düşüncelerini dinler ve çoklu perspektifleri göz önünde bulundurursunuz.

Top Bottom