Neler Yeni

Hazır Sistemler Neden Daha Pahalı ve Daha Kötü?

HuseyinBy01

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
381
İsim
Hüseyin Mert Görgel
Uzun zamandır bu konuya değinmek istiyordum çünkü bilgisayar alırken birçok kişinin karşılaştığı en büyük ikilemlerden biri, hazır bir sistem mi yoksa toplama bir sistem mi tercih edilmesi gerektiğidir. Ben de zamanında bu kararı verirken çok düşündüm ve yaptığım araştırmalarda hazır sistemlerin genellikle pahalıya geldiğini ve performans açısından pek de avantajlı olmadığını fark ettim. Büyük markaların sunduğu hazır sistemlerin pratik olması cazip gelse de, işin içine fiyat ve performans girince işler değişiyor. Peki, hazır sistemler neden toplama sistemlere kıyasla daha pahalı ve düşük performanslı? İşte kendi deneyimlerim ve araştırmalarım sonucunda ulaştığım bazı gerçekler.

1. Marka ve Pazarlama Maliyetleri

Hazır sistemlerin fiyatlarını şişiren en büyük etkenlerden biri marka değeri ve pazarlama maliyetleri. Büyük firmalar, reklamlar, sponsorluklar ve distribütör ağları gibi ek masrafları ürün fiyatına yansıtıyor. Mesela, aynı donanımı içeren bir hazır sistemin fiyatı 10.000 TL iken, benzer bileşenleri tek tek alıp topladığında 8.000 TL’ye mal edebilirsin. Aradaki fark tamamen markanın kendi kâr marjını ve pazarlama bütçesini karşılamak için eklediği ekstra maliyetlerden kaynaklanıyor.

2. Bileşen Kalitesi ve Uyumluluk Sorunları

Hazır sistemlerde kullanılan parçalar genellikle maliyeti düşük tutmak için özelleştirilmiş ve alt segment bileşenlerden oluşuyor. Örneğin:

• Anakart: Genellikle giriş seviyesi, yükseltmeye pek uygun olmayan modeller kullanılıyor.
  • Güç Kaynağı: Marka bile olmayan, düşük verimlilik oranına sahip güç kaynakları tercih ediliyor.
  • RAM ve Depolama: Daha düşük saat hızına sahip ve gecikme süreleri yüksek bellekler kullanılabiliyor.

Toplama sistemlerde ise bileşenleri kendin seçebilir, hangi markadan ve hangi modelden alacağına kendin karar verebilirsin. Ben şahsen toplama yaparken kaliteli bir güç kaynağı ve anakart seçmenin ne kadar önemli olduğunu yaşayarak öğrendim.

3. Özelleştirme Eksikliği

Hazır sistemlerde belirli bir konfigürasyonla yetinmek zorundasın. Mesela, almak istediğin modelde ekran kartı yeterince güçlü olmayabilir ama değişim yapamazsın. Ya da RAM hızı düşük olabilir ve bunu yükseltmek için ekstra ücret ödemek zorunda kalabilirsin. Toplama sistemde ise tamamen ihtiyacına uygun parçaları seçebilirsin. Ben örneğin oyun odaklı bir sistem toplarken, işlemciye aşırı yatırım yapmak yerine, daha iyi bir ekran kartına yönelmeyi tercih ettim. Böylece bütçemi daha verimli kullandım.

4. Fiyatlandırmada Üretici Kârı

Hazır sistem üreten firmalar, doğal olarak sattıkları her sistemden kâr elde etmek zorundalar. Bu da fiyatın yukarı çekilmesine neden oluyor. Üstelik bazı hazır sistemlerde kullanılan ekran kartları, bireysel olarak satılan aynı modelin biraz daha düşük saat hızına sahip özel bir versiyonu olabiliyor. Yani kağıt üzerinde aynı model görünse de performans olarak fark yaratabiliyor.

5. Önceden Yüklenmiş Yazılım ve Şişirme Uygulamalar

Hazır sistemlerde genellikle üreticinin yüklediği gereksiz yazılımlar (bloatware) bulunuyor. Bunlar genellikle performansı düşürüyor ve gereksiz RAM ve işlemci tüketiyor. Toplama bir sistemde ise tamamen temiz bir işletim sistemi kurabilir ve sadece ihtiyacın olan yazılımları yükleyebilirsin.

6. Garanti ve Destek Farklılıkları

Hazır sistemlerde genellikle tüm sistem için tek bir garanti sunuluyor, ancak donanım yükseltmesi yapmak bazen garantiyi geçersiz kılabiliyor. Oysa toplama sistemlerde her bileşen ayrı ayrı garantiye sahip olduğu için, bir parça arızalandığında sadece o parçayı değiştirerek sorunu çözmek mümkün.

7. Hazır Sistemler ve Toplama Sistemler Arasındaki Farklar

Aşağıdaki tablo, hazır sistemler ile toplama sistemler arasındaki temel farkları daha net bir şekilde ortaya koyuyor:

ÖzellikHazır SistemToplama Sistem
FiyatGenellikle daha pahalı (marka, pazarlama ve ek maliyetler nedeniyle)Aynı bileşenlerle daha uygun maliyetli
Bileşen KalitesiGenellikle düşük kalite veya özel üretim parçalarKullanıcı istediği kaliteli parçaları seçebilir
ÖzelleştirmeSınırlı (önceden belirlenmiş konfigürasyon)Tamamen kullanıcının ihtiyacına göre şekillendirilebilir
PerformansÇoğu zaman daha düşük, çünkü maliyet kısıtlamaları nedeniyle bazı parçalar kırpılmış olabilirDaha iyi performans sağlanabilir, çünkü her bileşen ihtiyaca uygun seçilir
Garanti ve DestekTek noktadan garanti, ancak yükseltme garantiyi geçersiz kılabilirHer parça için ayrı garanti süresi, daha esnek onarım seçenekleri
Önceden Yüklenmiş YazılımGenellikle gereksiz yazılımlar (bloatware) içerirTemiz kurulum yapılabilir, gereksiz yazılımlardan arındırılabilir
Montaj KolaylığıKullanıcıya hazır gelir, ek çaba gerektirmezKullanıcının montaj yapması gerekir, ancak öğrenme açısından avantajlıdır
Güncelleme ve YükseltmeÇoğu zaman sınırlıdır veya garantiyi bozabilirKullanıcı istediği bileşeni zamanla değiştirebilir

8. Kimler Hazır Sistem Tercih Etmeli?

Hazır sistemler her ne kadar fiyat-performans açısından toplama sistemlere göre daha geride kalsa da, bazı kullanıcılar için daha uygun olabilir. Eğer teknik bilgiye sahip değilsen, bilgisayar toplamak için zamanın yoksa veya garantiyi tek bir noktadan almak istiyorsan, hazır sistemler senin için mantıklı olabilir. Ayrıca, bazı büyük firmalar özel garanti paketleri ve teknik destek hizmetleri sunarak, kullanıcıların bilgisayar arızalarıyla uğraşmasını en aza indiriyor. Bu da bilgisayar konusunda daha az deneyimli kullanıcılar için büyük bir avantaj olabilir.

Sonuç: Toplama Sistem Daha Mantıklı mı?

Eğer bütçeni en iyi şekilde değerlendirmek ve maksimum performans almak istiyorsan, kesinlikle toplama sistem mantıklı bir seçenek. Ben de kendi bilgisayarımı toplarken, hem bütçemi daha iyi yönettim hem de ileride yükseltme yapabileceğim bir sistem oluşturdum. Elbette teknik bilgisi olmayan ve uğraşmak istemeyenler için hazır sistemler cazip olabilir, ancak uzun vadede hem performans hem de maliyet açısından toplama sistemlerin daha avantajlı olduğunu düşünüyorum.

DİPNOT:Yazıyı yazarken diksiyon eksikliğim ve göremediğim eksik noktaları gidermek ve yazım hatası yapmamak için CHATGPT den yardım alarak yazdım.

Eğer bütçenizi belirtirseniz bu yazı altında elimden geldiğince herkese sistem toplamasında yardımcı olmak isterim 😚

kuzeykore

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
63
İsim
adem
Serbest piyasa nedeniyle pahalı bence isteyen istediği fiyata satıyor hocam nvdia nın önerdiğiyle tr de satılan arasında uçurum fark var , e zaten maddi gücü (halk) cok ferah olmayan bir devirdeyiz şuan da birde bunlar fiyat artırınca alım imkansız oluyor

Top Bottom