CesarVialpando
80+ Bronze
- Katılım
- 8 Eylül 2020
- Mesajlar
- 1,572
Dahası
- Reaksiyon skoru
- 742
- İsim
- CesarVialpando
Bu yazımda size detaylı bir şekilde Hot Wheels koleksiyonculuğunu ve araçlarını açıklayacağım. Bu rehber Hot Wheels'a veya 1/64 araba koleksiyonculuğuna başlayacaklar için iyi bir kılavuz olacaktır. 1/64 araba biriktireceğim, neden Hot Wheels konusuyla birleştirip anlatıyorsun diyenler mutlaka olacaktır. Cevabım; 1/64 araba biriktirmek istiyorsanız yolunuz bir şekilde Hot Wheels ile kesişecek. Hatta kesişmeyi bir kenara bırakayım ve şöyle söyleyeyim. 1/64 koleksiyonculuğuna ilk olarak bir Hot Wheels alarak başlayacaksınız. Neredeyse her koleksiyoncu bu hobiye böyle başlar çünkü 
HOT WHEELS NEDİR?
İlk defa 1968 yılında Mattel tarafından piyasaya sürülen Hot Wheels markası aslında en başta o döneme ağırlığını koymuş bir marka olan Matchbox'a karşı bir rekabet ortamı oluşturmak ve oyuncak araba pazarına ağırlığını koymak için kurulmuş bir markadır. İlk üretilen Hot Wheels modeli custom bir Camaro'ydu. Bu modelle beraber Mattel da sektöre girmiş, büyük bir başarı elde etmekle kalmayıp o zamanki en büyük rakibi olan Matchbox'u satışlarda katlamayı ve sonrasında kendi bünyesine katmayı başarmıştı. Günümüzde birçok farklı serisi ve arabasıyla Hot Wheels 1/64 araba dünyasının en büyük ağababasıdır desek yanlış olmaz. Küçüğünden büyüğüne kendine milyonlarca kişiden oluşan bir hayran kitlesi vardır ve bu sayı gitgide büyümektedir. Hot Wheels arabaları kimi zaman sadece çocukların oynamasına yarayan bir araç, kimi zaman da yaşı ermiş yetişkin birinin bir koleksiyon aracı olma görevini üstlenen arabalardır. Çeşitli şekillerde koleksiyon yapılabilir. Bu kimi zaman bir renk varyasyonu olabilir, kimi zaman ülke varyasyonu. Herhangi bir sınırı yok. Açıkçası ben önüme gelenlerden hangisi hoşuma giderse onu alıyorum; şartlandığım belli bir kategori yok.
HOT WHEELS NERELERDEN ALINIR?
Fiziksel olarak LC Waikiki, D&R, bit pazarları, BİM, A101, ŞOK, Migros gibi yerlerde ve tüm fiziksel ve sanal oyuncak ve diecast mağazalarında bulunabilirler. Benim burada size önereceğim en beğendiğim oyuncak ve diecast satıcıları Diecast Pazar, Model Oto, Piccolo ve Diecast Türkiye'dir. Hot Wheels istisna olarak bazı bakkallarda, benzinliklerde ve kırtasiyelerde de bulunabilir. Buralarda fiyatlar değişken olmakla beraber çoğu zaman bir tık yüksektir. Ayrıca Reddit ve Facebook gruplarından da uyguna, hatta bazen raf fiyatının bile altına model araba bulunabilir. Burada iş biraz size kalıyor. Doğru gruplara girmelisiniz, yoksa kazıklanma ihtimaliniz de var.
HOT WHEELS NERELERDEN ALINMAZ?
Koleksiyona ilk başladığım zaman bu tarz bir hata yapmış biri olarak Trendyol, Hepsiburada, N11, Letgo, Dolap, Sahibinden ve türevleri online alışveriş sitelerinden uzak durmanızı tavsiye ederim. Buralarda dönen karaborsa olayı inanılmaz. Öyle ki buralarda aradığınız bir modeli olması gereken fiyatlara bulamayacaksınız. Buralarda herkes birbirini düdükleme ve al-sat yapma derdinde.
HOT WHEELS ARABA TÜRLERİ
1-REGULAR
Regular arabalar Hot Wheels'ın en kolay bulunabilen ve en ucuz türdeki araçlarıdır. Bu araçların bulunması pek zor değildir. Mağazalarda yaygın olarak bulunabilirler ve kolayca elde edilebilirler. Ülkemize kısa kart olarak gelir. Uzun kartonetler yurtdışına özeldir.
Bu arabaların gövdeleri metal, altı ve tekerlekleri plastiktir. Regular araçlardan detay olarak pek bir şey beklemeyin. En azından çoğu modelde. Çoğunda bir yerlerden detay feda edilmiştir. Çoğu zaman ya ön tarafında, ya arka tarafında, ya da her iki tarafta da detay bulunmaz.
Bu araçları Hot Wheels rampalarında da oynayabilirsiniz. Oldukça iyi ve hızlı gideceklerdir. Zaten esas üretilme araçları da bu yol rampalarında çocuklar tarafından oynanması.
Regular modeller lisanslı ve lisanssız modeller olarak kategorize edilebilir. Lisanslı araçlar gerçek hayattaki marka sahiplerine belli bir marka hak bedeli ödenerek üretilmiş araçlardır.
Lisanssız, yani fantastik de diyebileceğimiz araçlar ise Hot Wheels'ın tasarım ekibinin özel olarak tasarladığı araçlardan oluşmaktadır. Bu araçları oluştururken bir sınır yoktur. Kimi zaman bir tuvalet araba olur, kimi zaman bir jöle araba. Ben de dahil çoğu kişi koleksiyon yaparken fantastik araçları tercih etmeyiz. Tabi fantastiklerin de kendine has bir hayran kitlesi yok değil. Sadece ördek araba biriktiren adamlar var mesela bizzat kendi gözümle gördüğüm.
Bu araçlar kimi zaman da 2'li, 3'lü veya 5'li olacak şekilde kutuların içinde sergilenirler. Bazı araçlar sadece çoklu kutulara özel üretilir ve bu kutulardan çıkar.
Ek olarak bu araçlar 72'li kutuların içinde paketli olarak gelir ve kutulardan her türlü bir adet TH araç çıkar. Altlarındaki gümüş logoyla farkedilebilirler. Dolayısıyla nadir ve para eden modeller değiller. Standart bir regular araçla tamamen aynılar. STH araçlar ise 700-800 adette bir çıkma olasılığına sahip. Altlarındaki altın rengi logoyla farkedilebilirler. Dolayısıyla oldukça nadir ve değerli modeller. Parasal olarak satmak isterseniz sizi üzmezler. Onun dışında tekerlekleri kauçuk olur ve jantları farklıdır. Ayrıca regular modellere göre farklı ve daha parlak bir boyayla gelirler.
Fiyatları 90-120 TL arasında değişmekte.
2-GÜMÜŞ SERİ (UZUN KARTONETLER)
Gümüş seri arabalar de tıpkı regular araçlar gibi kolaylıkla mağazalarda bulunabilir; fakat bu biraz da serinin ismine göre değişmekte. Misal Stars & Stripes serisi adeta raf gülü olmuşken raflara gelir gelmez üstüne zam çakılmasına rağmen yine de yok satan Fast & Furious Brian seti güzel birer örnek.
Bu arabaların tekerlekleri ve altları plastiktir. İstisna olarak bazı arabaların altı metal olabilmekte. Detay olarak regular modellere göre bir tık daha iyi bir konumdadırlar. Yine istisna olarak binde bir bazı modellerde eksik detaylar olabilmekte (son çıkan Fast & Furious setindeki 350Z'nin stopları yok mesela).
Kartonetleri uzundur. Bu yüzden uzun kartonet de deniyor.
Her setin 5 adet arabası olmakta ve altta 1'den 5'e kadar numaraları yazmaktadır.
Bazı setlerde chase model olabilmekte. Tek farkları altlarının plastik yerine metal olması. Türkiye'de pek hastası yok.
Fiyatları 150-360 arasında değişmekte.
3-ALTIN SERİ (PREMIUM MODELLER)
Bu serideki araçları bulması da çok zor olmasa da premium araçlar gerek premium olmaları, gerekse karaborsa olaylarının premium araçlarda nispeten daha fazla oluşu dolayısıyla diğer serilere göre bir tık daha zor bulunabilir.
Bu araçların tekerlekleri kauçuk, altları metaldir ve detay seviyesi olarak diğer serilerdeki araçlara göre daha ileridedirler. Serinin kendine özel jantları vardır. Ayrıca boya ve decal kalitesi olarak saydığım diğer serilere göre daha üst seviyededir.
Kartonetleri kalındır. Kutusuyla model saklayan birisiyseniz kutuyu asetonla açamayacaksınız. Alttan bir falçatayla veya bıçakla açmak işinize yarayacaktır.
Yine her setin 5 arabası var ve altlarında 1'den 5'e kadar numaraları yazmakta.
Car Culture serisi dışında her sette bir chase model olmakta. Bu modellerin altta yazan numarası 0'dır ve çoğu zaman siyah renkte bulunmaktalar. Fakat son çıkan Race Day setinde pembe renkte bir Porsche 911 GT3 R modeli bulunmakta. Arada istisnalar olabilir.
2'li paketler halinde veya Team Transport halinde de satılabilirler.
Fiyatları 250-360 TL arasında değişmekte. Yine LCW sağolsun
4-RLC (RED LINE CLUB) SERİSİ
Bu serideki araçları fiziksel mağazalarda çok nadiren bulursunuz. Muhtemelen dükkan sahibi arabaları ya kendi başına yurtdışından getirtmiştir ya da getiren birinden almıştır. Şöyle ki bu arabaları almak için yıllık Redline Club üyeliğinizin olması gerekiyor. Yıllık aboneliğin ücreti ise 10 dolar. Araçların tanesi ise 25-35 dolara satışa çıkmakta. Alacaksanız elinizi sıkı tutmalısınız çünkü bu araçlar sınırlı sayıda üretilmekte ve hemen tükenme ihtimalleri var.
Detaylandırma olarak saydığım tüm serilerden daha iyi bir konumdalar. Değişiklik göstermekle birlikte açılabilen parçaları dahi her zaman vardır.
Kutusu bir tık daha cafcaflı ve parlaktır. Kimi zaman pleksi koruma kabıyla birlikte gelir.
5-ELITE 64
He ne kadar yine fiziksel mağazalarda çok nadir bulunabilseler de RLC'lere göre bir tık daha kolay bulunabilirler. Çünkü bu araçları almak için yıllık abonelik gerekmez ve araçların tanesi 20 dolar.
RLC ile hemen hemen aynı kalitedeler. Açılabilen parçalar yine var.
Kutu tasarımları yine burada da kaliteli. Ama pleksi olayı burada yok.
HOT WHEELS VE KARABORSA
Her ne kadar kafa dağıtmak için model otomobil biriktirmek keyifli bir hobi olsa da özellikle karaborsadan araç satanlar hobiyi işkenceye çevirebilmekte. Üstelik çocuk veya yetişkin kitle farketmeksizin. Çalışanlar da cabası.
Çalışanlar da şu şekilde yapar. Genelde kasa altlarına güzel arabaları saklarlar. Kimi zaman kendilerine, kimi zaman tanıdıkları kişilere. Günün sonunda çoğu zaman kasa altlarındaki arabalar bir koleksiyon parçası olmaktan ziyade online satış sitelerinde iki katı fiyata ilana koyulmaya hizmet eder. Böylece hevesinizin ve keyfinizin içine bir güzel edilir.
ÖNERİLERİM VE KAPANIŞ
Öncelikle her araba için değerli mi diye soru sormayı bırakın. Değer kelimesini kafanızdan atın. Parasal değer sizin için bu kadar önemliyse siz koleksiyon değil oyuncak ticareti yapıyorsunuzdur onu da açık açık söyleyeyim. Siz beğendiyseniz iş bitmiştir. Alın ve iyi günlerde sergileyin.
Sadece herkesin beğendiği modelleri biriktirmek zorunda değilsiniz. Herkes Supra seviyor diye siz almak zorunda değilsiniz. Koleksiyonunuz size özel, herkesinki kendine özel. Eğer popülariteye göre koleksiyon yapıyorsanız bu sizin koleksiyonunuz değil. Size özel bir durum kalmıyor çünkü ortada.
Tavsiyem ölçülü gitmeniz yönünde olacak. İlk başta ayda 1-2 arabayla başlarım, her ay böyle devam ederim deyip ayda 7-8 araba alacaksınız biliyorum. Bende de böyle oldu çünkü
Paranızı idare etmeyi bilmeniz lazım yoksa ay sonu sıkışırsınız. Hatta sizin paranız biter, üç harfli marketlere indirimli özel set arabalar gelir. Kaç kere başıma geldi anlatamam. Aceleci olmayın.
Bir başka tavsiyem ne olursa olsun karaborsacılardan araba almamanız. Bu tiplerden fiyat indirimi istediğinizde veya yaptıklarından dolayı karşı çıkmanız durumunda yağ gibi üste çıkarlar ve ''sen gidip raf fiyatına bulabilirsin, ben bunları bulmak için yakıt harcadım, raf fiyatına satmak zorunda değilim, tek tek dolaşıp rafta arayabilirsin'' gibi alışılagelmiş bahaneler duyabilirsiniz. Sırf bu söyledikleri bile karaborsacılardan araba almamak için bir bahane olmalı size. Ne olursa olsun bunlara para kazandırmayın. Eğer almazsanız mallar ellerinde patlar. Ben böyle söylüyorum ama özellikle ekonomik koşullardan dolayı Türkiye'de bu durumun düzelmesi şimdilik olanaksız görünüyor. Ama siz yine de dediklerimi göz ardı etmeyin. En azından süreci yavaşlatırsınız, bu da bir şeydir
Eğer çok kafanız attıysa, karaborsa olaylarından sıkıldıysanız veya daha detaylı araba üreten markalara yönelmek istiyorsanız Matchbox, Tarmac, Greenlight, MiniGT, Kaido House, Majorette, AutoART, Inno64 gibi markalara da yönelebilirsiniz. Saydığım birkaç marka bir tık pahalı modeller biliyorum ama detay olarak Hot Wheels'ın RLC modellerini bile ikiye katlar. Üstelik onlara göre çok daha ucuzlar. Karaborsaları da birkaç model dışında dönmüyor dersem yanlış olmaz.
Herkese iyi forumlar ve iyi hobiler. Sorularınız olursa konu altında tartışmaktan çekinmeyin.
HOT WHEELS NEDİR?
İlk defa 1968 yılında Mattel tarafından piyasaya sürülen Hot Wheels markası aslında en başta o döneme ağırlığını koymuş bir marka olan Matchbox'a karşı bir rekabet ortamı oluşturmak ve oyuncak araba pazarına ağırlığını koymak için kurulmuş bir markadır. İlk üretilen Hot Wheels modeli custom bir Camaro'ydu. Bu modelle beraber Mattel da sektöre girmiş, büyük bir başarı elde etmekle kalmayıp o zamanki en büyük rakibi olan Matchbox'u satışlarda katlamayı ve sonrasında kendi bünyesine katmayı başarmıştı. Günümüzde birçok farklı serisi ve arabasıyla Hot Wheels 1/64 araba dünyasının en büyük ağababasıdır desek yanlış olmaz. Küçüğünden büyüğüne kendine milyonlarca kişiden oluşan bir hayran kitlesi vardır ve bu sayı gitgide büyümektedir. Hot Wheels arabaları kimi zaman sadece çocukların oynamasına yarayan bir araç, kimi zaman da yaşı ermiş yetişkin birinin bir koleksiyon aracı olma görevini üstlenen arabalardır. Çeşitli şekillerde koleksiyon yapılabilir. Bu kimi zaman bir renk varyasyonu olabilir, kimi zaman ülke varyasyonu. Herhangi bir sınırı yok. Açıkçası ben önüme gelenlerden hangisi hoşuma giderse onu alıyorum; şartlandığım belli bir kategori yok.
HOT WHEELS NERELERDEN ALINIR?
Fiziksel olarak LC Waikiki, D&R, bit pazarları, BİM, A101, ŞOK, Migros gibi yerlerde ve tüm fiziksel ve sanal oyuncak ve diecast mağazalarında bulunabilirler. Benim burada size önereceğim en beğendiğim oyuncak ve diecast satıcıları Diecast Pazar, Model Oto, Piccolo ve Diecast Türkiye'dir. Hot Wheels istisna olarak bazı bakkallarda, benzinliklerde ve kırtasiyelerde de bulunabilir. Buralarda fiyatlar değişken olmakla beraber çoğu zaman bir tık yüksektir. Ayrıca Reddit ve Facebook gruplarından da uyguna, hatta bazen raf fiyatının bile altına model araba bulunabilir. Burada iş biraz size kalıyor. Doğru gruplara girmelisiniz, yoksa kazıklanma ihtimaliniz de var.
HOT WHEELS NERELERDEN ALINMAZ?
Koleksiyona ilk başladığım zaman bu tarz bir hata yapmış biri olarak Trendyol, Hepsiburada, N11, Letgo, Dolap, Sahibinden ve türevleri online alışveriş sitelerinden uzak durmanızı tavsiye ederim. Buralarda dönen karaborsa olayı inanılmaz. Öyle ki buralarda aradığınız bir modeli olması gereken fiyatlara bulamayacaksınız. Buralarda herkes birbirini düdükleme ve al-sat yapma derdinde.
HOT WHEELS ARABA TÜRLERİ
1-REGULAR
Regular arabalar Hot Wheels'ın en kolay bulunabilen ve en ucuz türdeki araçlarıdır. Bu araçların bulunması pek zor değildir. Mağazalarda yaygın olarak bulunabilirler ve kolayca elde edilebilirler. Ülkemize kısa kart olarak gelir. Uzun kartonetler yurtdışına özeldir.
Bu arabaların gövdeleri metal, altı ve tekerlekleri plastiktir. Regular araçlardan detay olarak pek bir şey beklemeyin. En azından çoğu modelde. Çoğunda bir yerlerden detay feda edilmiştir. Çoğu zaman ya ön tarafında, ya arka tarafında, ya da her iki tarafta da detay bulunmaz.
Bu araçları Hot Wheels rampalarında da oynayabilirsiniz. Oldukça iyi ve hızlı gideceklerdir. Zaten esas üretilme araçları da bu yol rampalarında çocuklar tarafından oynanması.
Regular modeller lisanslı ve lisanssız modeller olarak kategorize edilebilir. Lisanslı araçlar gerçek hayattaki marka sahiplerine belli bir marka hak bedeli ödenerek üretilmiş araçlardır.
Lisanssız, yani fantastik de diyebileceğimiz araçlar ise Hot Wheels'ın tasarım ekibinin özel olarak tasarladığı araçlardan oluşmaktadır. Bu araçları oluştururken bir sınır yoktur. Kimi zaman bir tuvalet araba olur, kimi zaman bir jöle araba. Ben de dahil çoğu kişi koleksiyon yaparken fantastik araçları tercih etmeyiz. Tabi fantastiklerin de kendine has bir hayran kitlesi yok değil. Sadece ördek araba biriktiren adamlar var mesela bizzat kendi gözümle gördüğüm.
Bu araçlar kimi zaman da 2'li, 3'lü veya 5'li olacak şekilde kutuların içinde sergilenirler. Bazı araçlar sadece çoklu kutulara özel üretilir ve bu kutulardan çıkar.
Ek olarak bu araçlar 72'li kutuların içinde paketli olarak gelir ve kutulardan her türlü bir adet TH araç çıkar. Altlarındaki gümüş logoyla farkedilebilirler. Dolayısıyla nadir ve para eden modeller değiller. Standart bir regular araçla tamamen aynılar. STH araçlar ise 700-800 adette bir çıkma olasılığına sahip. Altlarındaki altın rengi logoyla farkedilebilirler. Dolayısıyla oldukça nadir ve değerli modeller. Parasal olarak satmak isterseniz sizi üzmezler. Onun dışında tekerlekleri kauçuk olur ve jantları farklıdır. Ayrıca regular modellere göre farklı ve daha parlak bir boyayla gelirler.
Fiyatları 90-120 TL arasında değişmekte.
2-GÜMÜŞ SERİ (UZUN KARTONETLER)
Gümüş seri arabalar de tıpkı regular araçlar gibi kolaylıkla mağazalarda bulunabilir; fakat bu biraz da serinin ismine göre değişmekte. Misal Stars & Stripes serisi adeta raf gülü olmuşken raflara gelir gelmez üstüne zam çakılmasına rağmen yine de yok satan Fast & Furious Brian seti güzel birer örnek.
Bu arabaların tekerlekleri ve altları plastiktir. İstisna olarak bazı arabaların altı metal olabilmekte. Detay olarak regular modellere göre bir tık daha iyi bir konumdadırlar. Yine istisna olarak binde bir bazı modellerde eksik detaylar olabilmekte (son çıkan Fast & Furious setindeki 350Z'nin stopları yok mesela).
Kartonetleri uzundur. Bu yüzden uzun kartonet de deniyor.
Her setin 5 adet arabası olmakta ve altta 1'den 5'e kadar numaraları yazmaktadır.
Bazı setlerde chase model olabilmekte. Tek farkları altlarının plastik yerine metal olması. Türkiye'de pek hastası yok.
Fiyatları 150-360 arasında değişmekte.
3-ALTIN SERİ (PREMIUM MODELLER)
Bu serideki araçları bulması da çok zor olmasa da premium araçlar gerek premium olmaları, gerekse karaborsa olaylarının premium araçlarda nispeten daha fazla oluşu dolayısıyla diğer serilere göre bir tık daha zor bulunabilir.
Bu araçların tekerlekleri kauçuk, altları metaldir ve detay seviyesi olarak diğer serilerdeki araçlara göre daha ileridedirler. Serinin kendine özel jantları vardır. Ayrıca boya ve decal kalitesi olarak saydığım diğer serilere göre daha üst seviyededir.
Kartonetleri kalındır. Kutusuyla model saklayan birisiyseniz kutuyu asetonla açamayacaksınız. Alttan bir falçatayla veya bıçakla açmak işinize yarayacaktır.
Yine her setin 5 arabası var ve altlarında 1'den 5'e kadar numaraları yazmakta.
Car Culture serisi dışında her sette bir chase model olmakta. Bu modellerin altta yazan numarası 0'dır ve çoğu zaman siyah renkte bulunmaktalar. Fakat son çıkan Race Day setinde pembe renkte bir Porsche 911 GT3 R modeli bulunmakta. Arada istisnalar olabilir.
2'li paketler halinde veya Team Transport halinde de satılabilirler.
Fiyatları 250-360 TL arasında değişmekte. Yine LCW sağolsun
4-RLC (RED LINE CLUB) SERİSİ
Bu serideki araçları fiziksel mağazalarda çok nadiren bulursunuz. Muhtemelen dükkan sahibi arabaları ya kendi başına yurtdışından getirtmiştir ya da getiren birinden almıştır. Şöyle ki bu arabaları almak için yıllık Redline Club üyeliğinizin olması gerekiyor. Yıllık aboneliğin ücreti ise 10 dolar. Araçların tanesi ise 25-35 dolara satışa çıkmakta. Alacaksanız elinizi sıkı tutmalısınız çünkü bu araçlar sınırlı sayıda üretilmekte ve hemen tükenme ihtimalleri var.
Detaylandırma olarak saydığım tüm serilerden daha iyi bir konumdalar. Değişiklik göstermekle birlikte açılabilen parçaları dahi her zaman vardır.
Kutusu bir tık daha cafcaflı ve parlaktır. Kimi zaman pleksi koruma kabıyla birlikte gelir.
5-ELITE 64
He ne kadar yine fiziksel mağazalarda çok nadir bulunabilseler de RLC'lere göre bir tık daha kolay bulunabilirler. Çünkü bu araçları almak için yıllık abonelik gerekmez ve araçların tanesi 20 dolar.
RLC ile hemen hemen aynı kalitedeler. Açılabilen parçalar yine var.
Kutu tasarımları yine burada da kaliteli. Ama pleksi olayı burada yok.
HOT WHEELS VE KARABORSA
Her ne kadar kafa dağıtmak için model otomobil biriktirmek keyifli bir hobi olsa da özellikle karaborsadan araç satanlar hobiyi işkenceye çevirebilmekte. Üstelik çocuk veya yetişkin kitle farketmeksizin. Çalışanlar da cabası.
Çalışanlar da şu şekilde yapar. Genelde kasa altlarına güzel arabaları saklarlar. Kimi zaman kendilerine, kimi zaman tanıdıkları kişilere. Günün sonunda çoğu zaman kasa altlarındaki arabalar bir koleksiyon parçası olmaktan ziyade online satış sitelerinde iki katı fiyata ilana koyulmaya hizmet eder. Böylece hevesinizin ve keyfinizin içine bir güzel edilir.
ÖNERİLERİM VE KAPANIŞ
Öncelikle her araba için değerli mi diye soru sormayı bırakın. Değer kelimesini kafanızdan atın. Parasal değer sizin için bu kadar önemliyse siz koleksiyon değil oyuncak ticareti yapıyorsunuzdur onu da açık açık söyleyeyim. Siz beğendiyseniz iş bitmiştir. Alın ve iyi günlerde sergileyin.
Sadece herkesin beğendiği modelleri biriktirmek zorunda değilsiniz. Herkes Supra seviyor diye siz almak zorunda değilsiniz. Koleksiyonunuz size özel, herkesinki kendine özel. Eğer popülariteye göre koleksiyon yapıyorsanız bu sizin koleksiyonunuz değil. Size özel bir durum kalmıyor çünkü ortada.
Tavsiyem ölçülü gitmeniz yönünde olacak. İlk başta ayda 1-2 arabayla başlarım, her ay böyle devam ederim deyip ayda 7-8 araba alacaksınız biliyorum. Bende de böyle oldu çünkü
Bir başka tavsiyem ne olursa olsun karaborsacılardan araba almamanız. Bu tiplerden fiyat indirimi istediğinizde veya yaptıklarından dolayı karşı çıkmanız durumunda yağ gibi üste çıkarlar ve ''sen gidip raf fiyatına bulabilirsin, ben bunları bulmak için yakıt harcadım, raf fiyatına satmak zorunda değilim, tek tek dolaşıp rafta arayabilirsin'' gibi alışılagelmiş bahaneler duyabilirsiniz. Sırf bu söyledikleri bile karaborsacılardan araba almamak için bir bahane olmalı size. Ne olursa olsun bunlara para kazandırmayın. Eğer almazsanız mallar ellerinde patlar. Ben böyle söylüyorum ama özellikle ekonomik koşullardan dolayı Türkiye'de bu durumun düzelmesi şimdilik olanaksız görünüyor. Ama siz yine de dediklerimi göz ardı etmeyin. En azından süreci yavaşlatırsınız, bu da bir şeydir
Eğer çok kafanız attıysa, karaborsa olaylarından sıkıldıysanız veya daha detaylı araba üreten markalara yönelmek istiyorsanız Matchbox, Tarmac, Greenlight, MiniGT, Kaido House, Majorette, AutoART, Inno64 gibi markalara da yönelebilirsiniz. Saydığım birkaç marka bir tık pahalı modeller biliyorum ama detay olarak Hot Wheels'ın RLC modellerini bile ikiye katlar. Üstelik onlara göre çok daha ucuzlar. Karaborsaları da birkaç model dışında dönmüyor dersem yanlış olmaz.
Herkese iyi forumlar ve iyi hobiler. Sorularınız olursa konu altında tartışmaktan çekinmeyin.
Son düzenleme: