Neler Yeni

I5 10400f msı z490 a pro 2x8 , 4x8 ram ?

Nssng

80+
o zmn çok saçma neden anakart a 4 slot koyarsın kı ? 2 slot koyması daha mantıklı açıkçası int de özelikler de 4800mhz gösteriyor en yüksek ama ben bios tan baktığımda 8400mhz en yüksek gösteriyor yanı düşse düşse kendi fikrim tabikide siz daha tecrübelisiniz deneyimlisiniz ama çok garip bir şey mantıksal olarak o zaman 4 slot yerine 2 slot koyması daha mantıklı zaten 10.nesil ve11. nesil işlemcilerin hiçbirinde 4 kanal desteği yok hepsi 2 kanal desteği mevcut bir de sizin kulandığınız anakart modelinin tam ismi nedir ?
MSİ Z590-A PRO kullanıyorum. Bu anakartlar sadece tek işlemci ile kullanılmak için tasarlanmıyor hocam. Siz 10400f ben 11400f kullanıyorum. Atıyorum belki 11700k kullansaydım böyle bir sorun yaşamayacaktım.

Ayrıca sizde aynı sorunu kesin yaşayacaksınız demiyorum ama muhtemel. Garanti olsun diye 2x16 olması daha mantıklı.

emre351

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
8
İsim
Emre Atak
MSİ Z590-A PRO kullanıyorum. Bu anakartlar sadece tek işlemci ile kullanılmak için tasarlanmıyor hocam. Siz 10400f ben 11400f kullanıyorum. Atıyorum belki 11700k kullansaydım böyle bir sorun yaşamayacaktım.

Ayrıca sizde aynı sorunu kesin yaşayacaksınız demiyorum ama muhtemel. Garanti olsun diye 2x16 olması daha mantıklı.
dostum şuan anakartın kendi sitesinden ve ram e baktım kod adları aynı dımm da ise 4 slot u da destekliyor yani görünür de benım ram im için bir sorun bulunmuyor ve ramlerı 3200mhz de çalıştırabiliyor istersen bir de sen bak belki yanlış gördüğüm şeyler vardır

Ekler

• WhatsApp Görsel 2024-10-26 saat 12.43.58_b05631de.jpg
    WhatsApp Görsel 2024-10-26 saat 12.43.58_b05631de.jpg
    755.1 KB · Hit: 12
  • Z490-A PRO - Google Chrome 26.10.2024 12_42_20.png
    Z490-A PRO - Google Chrome 26.10.2024 12_42_20.png
    219.5 KB · Hit: 14

Nssng

80+
dostum şuan anakartın kendi sitesinden ve ram e baktım kod adları aynı dımm da ise 4 slot u da destekliyor yani görünür de benım ram im için bir sorun bulunmuyor ve ramlerı 3200mhz de çalıştırabiliyor istersen bir de sen bak belki yanlış gördüğüm şeyler vardır
Benimkide öyle hocam ama çalışmıyor işte :( Yukarıda kırmızı not var CPU bellek denetleyicisine bağlıdır diye tam olarak sorunumuz bu işte.
Ekran görüntüsü 2024-10-26 124714.png

emre351

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
8
İsim
Emre Atak
Benimkide öyle hocam ama çalışmıyor işte :( Yukarıda kırmızı not var CPU bellek denetleyicisine bağlıdır diye tam olarak sorunumuz bu işte.
Alıntıyı görüntüle
garip bir durum dostum gerçekten :) diyebilcek birşeyim yok açıkcası artık deneyerek görcem ama senin sistem de de sorun olabilir belki anakartında bunlar olabilcek şeyler sonuçta yardımın için teşekkürler dostum :)

Nssng

80+
garip bir durum dostum gerçekten :) diyebilcek birşeyim yok açıkcası artık deneyerek görcem ama senin sistem de de sorun olabilir belki anakartında bunlar olabilcek şeyler sonuçta yardımın için teşekkürler dostum :)
Rica ederim hocam ben sadece tecrübelerimi aktarmak istedim. Denemekten zarar gelmez. İyi günler dilerim.

emre351

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
8
İsim
Emre Atak
Alıntıyı görüntüle
peki dostum zahmet olmazsa internetteki verilerden değil de kendin anakartın bıos una girip en yüksek kaç mhz olarak bakabilme şansın varmı çünkü benim anakart için 4800mhz max gösteriyor internette ama ben anakartın biosundan baktığımda 8400mhz gösteriyor hatta şimdi tekrar bios a girip fotoğrafını da atarım şimdi

Nssng

80+
peki dostum zahmet olmazsa internetteki verilerden değil de kendin anakartın bıos una girip en yüksek kaç mhz olarak bakabilme şansın varmı çünkü benim anakart için 4800mhz max gösteriyor internette ama ben anakartın biosundan baktığımda 8400mhz gösteriyor hatta şimdi tekrar bios a girip fotoğrafını da atarım şimdi
Hocam oradaki profiller hazır profiller. O bendede öyle yüksek gözüküyor. DDR4 platformunda yanlış hatırlamıyorsam 3800MHz üstüne Gear 2 modda çıkılabiliyor. Gear 2 moddada ramlerin performansları baya düşüyor. Yani önerilen 3600MHz Gear 1 olarak geçiyor.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bu arada 4 slot ramlerle alakalı başka bir forumda konu açmıştım. Bir arkadaş uzun uzun teorik olarak neden olmadığını anlatmıştı. Belki işine yarar.
Ekran görüntüsü 2024-10-26 130900.png

Son düzenleme:

emre351

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
8
İsim
Emre Atak
Hocam oradaki profiller hazır profiller. O bendede öyle yüksek gözüküyor. DDR4 platformunda yanlış hatırlamıyorsam 3800MHz üstüne Gear 2 modda çıkılabiliyor. Gear 2 moddada ramlerin performansları baya düşüyor. Yani önerilen 3600MHz Gear 1 olarak geçiyor.

Bu arada 4 slot ramlerle alakalı başka bir forumda konu açmıştım. Bir arkadaş uzun uzun teorik olarak neden olmadığını anlatmıştı. Belki işine yarar.
Alıntıyı görüntüle
dostum yardımın için teşekkürler :)

emre351

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
8
İsim
Emre Atak

Alıntıyı görüntüle
dostum ram leri aldım taktım hiçbir sorun yok kulanıyorum senin açtığın konudaki yazan kişinin kendi fikrimce h serisi ve b serisi anakartlar için bahsetmiş olsa gerek senin ram ine gelirsek te senin ram in arızalı olabilir kendi fikrim tabikide buda çünkü z serisi bir anakart ta mhz sorunu çekmek imkansız gayet te rahat rahat kulanabiliyorum şuan ben hatta işlemci kulanımım düştü ekran kartı vram kulanımım düştü ve bunun üstüne ekran kartımın ısı derecesi de düştü yani gözle görülebilcek bir fark gördüm tekrardan teşekkür ederim

kronik1907

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
294
İsim
Görkem
SİSTEMİNİZ QUAD CHANNEL DESTEKLİ BİR SİSTEM DEĞİL
bu sebeple 4x8 ram yaptığınızda quad channel kullanamayacaksınız
ben çok büyük fiyat farklılıkları oluşturmadığı sürece
4x8 yerine 2x16 taraftarıyım

ama yorumlarda şunu gördüm
4x8 yerine 2x16 yap ilerde 64 yapmak istediğinde 2 tane ram slotu boşta kalır diye

ilerde 64gb belleğe ihtiyaç duyacağın zaman
zaten elindeki işlemci de ekran kartı da yetmeyecektir
eee onları da güncelleyeyim i7 k serisi bir işlemci yanına daha iyi bir ekran kartı alayım dediğinde
ülkede belli bir zaman sonrasında eski nesil ikinci ellerin fahiş fiyattan satıldığını da biliyoruz
yani ilerde 64gb yaparsın diye bu şekilde sistem dizmek mantıklı değil bence

işin kısası bana kalırsa 2x16 daha mantıklı

emre351

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
8
İsim
Emre Atak

4x8 yerine 2x16 yap ilerde 64 yapmak istediğinde 2 tane ram slotu boşta kalır diye

eee onları da güncelleyeyim i7 k serisi bir işlemci yanına daha iyi bir ekran kartı alayım dediğinde
ülkede belli bir zaman sonrasında eski nesil ikinci ellerin fahiş fiyattan satıldığını da biliyoruz

fikrin için teşekkürler ama 4x8 yaptım gayet te performanslı alıyorum yardımın için yine de teşekkür ederim aşağıdaki belirtiğim farklılıklar oldu gpu ısı derecesı düştü cpu kulanımı azaldı gpu vram kulanımı azaldı daha yüksek fps alıyorum bir de benim ekran kartı resizebar adlı özeliğe bağlı bu uygulamada cpu ram e de yük bindiriyor bu sebepten dolayı şuan sistemim aşırı iyi 3200mhz ram aldım ve 3200mhz de çalıştırabiliyorum tam performans kulanabiliyorum tekrardan yardımın için teşekkürler
dostum ram leri aldım taktım hiçbir sorun yok kulanıyorum senin açtığın konudaki yazan kişinin kendi fikrimce h serisi ve b serisi anakartlar için bahsetmiş olsa gerek senin ram ine gelirsek te senin ram in arızalı olabilir kendi fikrim tabikide buda çünkü z serisi bir anakart ta mhz sorunu çekmek imkansız gayet te rahat rahat kulanabiliyorum şuan ben hatta işlemci kulanımım düştü ekran kartı vram kulanımım düştü ve bunun üstüne ekran kartımın ısı derecesi de düştü yani gözle görülebilcek bir fark gördüm tekrardan teşekkür ederim

zaten bu sabah ram i almış bulundum :)

dostum ztn şuanda k serisi 0 işlemci yok ürün yok sattığından firimalar da fiyatları şişiriyor bu yüzden alınmaz yine 2.el dersen de 2.el asla almam o riski almam

Nssng

80+
Hayırlı olsun hocam güle güle kullanın. Uğraştırmadan çalıştığı için sevindim. Bende bugün biraz uğraşayım dedim denemediğim bişeyler vardır belki diye şuan ramleri 3600de çalıştırmayı başardım gibi. Bir kaç oyun oynadım bir sıkıntı olmadı şuanlık. Gecede her ihtimale karşı bi memtest86ya bırakırım. Pcde kapanmama sorunuda yok şuanlık. Bakalım gece bide teste bırakayım eğer ordanda hata almazsam oldu gibi. :) Gecikme değerlerimi standarta çekmek zorunda kaldım ama 18-22-22-42 Aida64 memory testinde böyle daha düşük gecikme alıyorum. Kararlılık sorunu çıkmaz umarım.

3466MHZ test
ac32f5325227aaf4670029258a94787e.png

3600MHz Test
Ekran görüntüsü 2024-10-28 185433.png

emre351

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
8
İsim
Emre Atak
Hayırlı olsun hocam güle güle kullanın. Uğraştırmadan çalıştığı için sevindim. Bende bugün biraz uğraşayım dedim denemediğim bişeyler vardır belki diye şuan ramleri 3600de çalıştırmayı başardım gibi. Bir kaç oyun oynadım bir sıkıntı olmadı şuanlık. Gecede her ihtimale karşı bi memtest86ya bırakırım. Pcde kapanmama sorunuda yok şuanlık. Bakalım gece bide teste bırakayım eğer ordanda hata almazsam oldu gibi. :) Gecikme değerlerimi standarta çekmek zorunda kaldım ama 18-22-22-42 Aida64 memory testinde böyle daha düşük gecikme alıyorum. Kararlılık sorunu çıkmaz umarım.

3466MHZ test
Alıntıyı görüntüle

3600MHz Test
Alıntıyı görüntüle
sizin adınıza sevindim hocam size de hayırlı olsun inşallah bir problem çıkarmaz ve kulanırsınız ben aıda64 stres testine soktum ram i 30,9 ram kulanımı yaptı ama cpu %100 de kulanıyordu cpu testi seçeneğini devre dışı bırakmama rağmen şimdi memory86 testini denieyceğim teşekkürler tekrardan desteğiniz için :)

Top Bottom