İntel İ5 14600K ne kadar Fiyat Performans ?

14400f i f/p olarak nasıl değerlendirirsin hocam? 14600k ya çıkmaya gerek var mıdır?
Alternatifi çok fazla ve fiyat olarakta çokta F/P yanı yok şuan. Eğer fiyat olarak 3-3.5 civarına alıp giriş seviye DDR5 H610 bir anakartla kombinlersen Triple A oyunlarda 7500F ile kafa kafaya performans alırsın. Eğer rekabetçi oyun oynuyorsan 7500F ile arasında %25 fark oluşuyor ve geride kalıyor. Genel kullanıma bakacak olursak şuanki fiyattan alınmaz ama hazır sistemle uyguna geliyorsa veya 3K civarında bir fiyata alırsan evet kesinlikle F/P diyebilirim.

her şey eyvallah 14600k için ölü soket ise am5 te ölü soket sayılır çünkü 9000 serisi am5 son işlemcisi yeni nesil am6 soket ile gelecek
10.000 ve (11000 bundan emin değiller) çıkacak 1-2 nesil işlemci daha göreceğiz

Rehbere girmeden önce şunları demek istiyorum eleştiriye açık bir insanım ve önerilerinizi dikkate alıyorum. Peki ya neden AMD değilde İntel işlemci ile sistem tavsiyesi yapıyorum ? Sebepleri Sıralayalım;
1- F/P dengesinde gerçekten güzel bir işlemci
2-AMD yerine hala İntel işlemci almak isteyenler var onlara saygı duyuyorum
3-Sadece oyun değil genel kullanımda bile gayet güzel işler çıkartıyor (ör; multitasking , render , yayıncılık)

Öncelikle sizlere Oyun ve Render Testlerini sunacam sizde ona göre mantıklı mantıksız kafanızda fikir biçebilirsiniz.

1080P ortalama oyun performansı

Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle

1440P Ortalama Oyun Performansı

Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle

Genel anlamda oyun performansında 9700X ile kafa kafaya giden bir işlemci 1080P de arada fark olsada 2K veya 4K da aradaki fark yok oluyor eğer 2K veya 4K oyunculuk için düşünen varsa 14600K güzel bir tercihdir.

Render Performansı
Alıntıyı görüntüle

Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle

Render olarak fazla detaya girmedim genel olarak en çok kullanılan CPU benchmark uygulamalarındaki testleri koydum.

DİPNOT: 14600K nın inanılmaz bir OC performansı var. Oyunlarda bu OC pek işlevli olmasada Render-Multitasking gibi genel iş amaçlı kullanımlarda stock haline kıyasla yer yer %15 civarına varan ve ortalamada %7-8 daha iyi performans veriyor. Üstelik iş amaçlı kullanımlarda yüksek frekanlı ram ile kombinlemek dahada yüksek bir render performansı getiriyor.
Eğer OC farkını görmek isteyen varsa LİNK e tıklayıp bakabilir.

cpubenchmark.net verilerinde Fiyat Performans Oranının alternatif modellerine kıyasla daha iyi olduğu belirtiyor. Bu durumu ülkemiz şartlarındaki
fiyatlandırma ilede hasaplayıp ne kadar doğru göreceğiz.
Alıntıyı görüntüle

14600K rakiplerine kıyasla ne kadar F/P ?

14600K

Tray bir şekilde fiyat baz alıyorum. Şuan 8299 TL ye 14600K alınabiliyor.

MSI Pro B760-P II
12 Fazlı yapıyla OC durumunda bile yeterli bir güç beslemesi ve ısı dağılımı sunuyor. Eğer beğenmeyen varsa 1K daha yukarıya
MSI Gaming Plus WİFİ modelide var. O modelde bununla aynı anakart farkı ise Wİfi+Tasarım oluyor.

9700X
Tray bir şekilde fiyat baz alıyorum. Şuan 12799 TL ye 9700X alınabiliyor.

7700X
İlla 9700X istemeyen sonra yükseltme yaparım hem ilk kurulumda b650 anakart bios tarafında başımı ağrıtmaz
diyenler için alternatif olarak koydum. Tray bir şekilde fiyat baz alıyorum. Şuan 10899 TL ye alınabiliyor.

MSI Pro B650-S Wifi
12 fazlı yapıyla OC durumunda her halükarda alternatif işlemcilerin hepsini destekliyor.

Anakart+İşlemci Kombosunda total fiyat farkları ne durumda ?

14600K+MSI Pro B760-P-II şuan tam olarak 15399 TL ye alınabiliyor.
9700X+MSI Pro B650-S Wifi şuan tam olarak 20798 TL ye alınabiliyor.
7700X+MSI Pro B650-S Wifi şuan tam olarak 18898 TL ye alınabiliyor.

14600K fiyat olarak anakart farkına rağmen rakiplerine kıyasla genel anlamda daha uyguna geliyor. Bazı arkadaşlar işlemci yanıyor diyor ama sıcaklık testlerine bakacak olursak orta seviye 360mm veya Thermalright phantom spirit gibi bir soğutucu listedeki her işlemci için gerekiyor. Bundan dolayı işlemci soğutucu kısmını hepsinde aynı seviyede baz alıyorum.

Genel anlamda 14600K ne kadar mantıklı ?
Genel anlamda 14600K F/P bakımından gerçekten cezbediyor ama rakiplerine göre eksileride maalesefki var. Burada en büyük eksisi ölü bir soket olması yani bu anakartı alınca yeni nesil gelecek işlemci takamayacaksınız ama bu durum rakibi Am5 segmentinde bulunmuyor. Eğer 2K ve 4K oyunculuk düşünüp en az 3-4 yıl sistem değiştirmeyi düşünmüyorsanız F/P anlamında 14600K çok daha mantıklı bir seçenek olur arada rakiplerine kıyasla 32 GB ram parası gibi bir fark var. İsteyen bu fark ile 9070 XT yerine 5070 Tİ alır isteyen bu fark ile ram arttırır durum tamamen size kalmış.

Kısacası 14600K belli durumlarda hala alınabilir kesinlikle alınmaz diyemem. Bazı AMD fanboy arkadaşlar durumu kabullenmek istemiyor olabilir ama 14600K bu konuda gerçekten başarılı bir işlemci.

Umarım konu sizin için yardımcı olur. Konuyu yazarken yardımcı olduğu için @ANtiQ08 kankama teşekkür ederim.
Hocam çok az yerde bulunsa da Z790-D bence güzel bir anakart, toplayacağım zaman onu almayı düşünüyordum ama bütçe sorunu yaşayınca toplamaktan vazgeçtim.O da bir seçenek bence hem de z serisi ve çok ucuz, eksik bir yanını da göremedim ben

Hocam çok az yerde bulunsa da Z790-D bence güzel bir anakart, toplayacağım zaman onu almayı düşünüyordum ama bütçe sorunu yaşayınca toplamaktan vazgeçtim.O da bir seçenek bence hem de z serisi ve çok ucuz, eksik bir yanını da göremedim ben
evet bahsettiğiniz modelde iyi alınabilir fiyat olarak arada çok fark yok
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

ben i5 12400f aldın çok iyi işlemci
12400F güzeldir 5600 muadilidir güle güle kullanın :peepokalp:

Elimizden geldiği kadar bulabildiğimiz tüm verileri topladık

herhangi birşeyin fanboyu olmamak lazım hocam kardeşime yakın zamanda sistem toplayacağım ona rağmen 14600 duruma göre 14700kf alacağım bu işlemciler 5-6 sene rahat götürürler ve 14600kf ve 14600k arasındaki tek fark dahili grafik birimi

8faz da çalışıyor ama intelin farkı overclockla oluyor 14600k 5.7ghz lere çıkıyor 7200mhz ramlerle performans ciddi şekilde artıyor overclock yapınca güç tüketimi arttığı için 12 faz baz alıyoruz
Valla kral ben 12700kf kullanıyorum z790la yerden göğe kadar memnunum. 420mm sıvı soğutma aldım. 5-6 yıl kullanmak adına hemde benim evdeki sistem sürekli aktif çalışır durumda. Geçenler de de konu açtım anakartta güç kavramını devre dısı bırakınca yani hem overclock hemde bir kısıtlama olmadığında 5.3ghz p çekirden 4.5ghz de e çekirdeklerini overclokcladım. 317 wattlarda bir occ testinde güç tüketimi oldu ama oyunlarda normal ve stabil ilerliyor. Hiç bir problem yok intel yada amd fanboyu değilim ama bir sistem toplamak göreceli bir kavram bence ihtiyaç kavramı doğrultuda seçim yapılmalı ve bütçe kavramı cok önemli. Ben mart ayında anakart ram ve işlemci değiştim 32gb ram z790 anakart ve i7 12700kf bana 16.000tl bandına geldi. Memnunum ilk başlarda 3090 ile kullanıyordum. Şuan 2060super ile kullanıyorum bana yetiyor. İlerki dönemlerde 5070-5070ti alıp 5-6 yıl daha arkama bakmayacağımı düşünüyorum. Valorant silkroad god of war tarzı oyunlar oynuyorum ve benim için yeterli ki zaten çoğu oyun için fazla fazla yeticek bir işlemci. Ayrıca 4k yada 2k oyunculuğa tekrar geçeceğim zaman işlemciye binen yük tekrar düşecek. AMD nin yada intelin yeni çıkaracağı işlemciler ile arasında maksimumda 20-30fps fark olacağına inanıyorum. Buda sistemi satıp yükseltme yapmak benim için anlamsız olacaktır.

Valla kral ben 12700kf kullanıyorum z790la yerden göğe kadar memnunum. 420mm sıvı soğutma aldım. 5-6 yıl kullanmak adına hemde benim evdeki sistem sürekli aktif çalışır durumda. Geçenler de de konu açtım anakartta güç kavramını devre dısı bırakınca yani hem overclock hemde bir kısıtlama olmadığında 5.3ghz p çekirden 4.5ghz de e çekirdeklerini overclokcladım. 317 wattlarda bir occ testinde güç tüketimi oldu ama oyunlarda normal ve stabil ilerliyor. Hiç bir problem yok intel yada amd fanboyu değilim ama bir sistem toplamak göreceli bir kavram bence ihtiyaç kavramı doğrultuda seçim yapılmalı ve bütçe kavramı cok önemli. Ben mart ayında anakart ram ve işlemci değiştim 32gb ram z790 anakart ve i7 12700kf bana 16.000tl bandına geldi. Memnunum ilk başlarda 3090 ile kullanıyordum. Şuan 2060super ile kullanıyorum bana yetiyor. İlerki dönemlerde 5070-5070ti alıp 5-6 yıl daha arkama bakmayacağımı düşünüyorum. Valorant silkroad god of war tarzı oyunlar oynuyorum ve benim için yeterli ki zaten çoğu oyun için fazla fazla yeticek bir işlemci. Ayrıca 4k yada 2k oyunculuğa tekrar geçeceğim zaman işlemciye binen yük tekrar düşecek. AMD nin yada intelin yeni çıkaracağı işlemciler ile arasında maksimumda 20-30fps fark olacağına inanıyorum. Buda sistemi satıp yükseltme yapmak benim için anlamsız olacaktır.
16K iyi fiyata almışsınız. Bazı arkadaşlar fanboyluk yapıyor ve hala AMD diyor ama uyguna geliyorsa ve kullanım türüne bağlı işini görüyorsa intelde hala güçlü bir seçenek. Çoğu kişi görmezden geliyor ama İntel kaç nesil boyunca 10nm işlemci üretti ve AMD nerdeyse her nesil nm olarak düşüş göstermesine rağmen intel güzel bir rekabet gösterdi. Ben intelden hala umutluyum ces26 da yeni nesil işlemcilerle yeniden rekabetçi konuma geleceğini düşünüyorum.

16K iyi fiyata almışsınız. Bazı arkadaşlar fanboyluk yapıyor ve hala AMD diyor ama uyguna geliyorsa ve kullanım türüne bağlı işini görüyorsa intelde hala güçlü bir seçenek. Çoğu kişi görmezden geliyor ama İntel kaç nesil boyunca 10nm işlemci üretti ve AMD nerdeyse her nesil nm olarak düşüş göstermesine rağmen intel güzel bir rekabet gösterdi. Ben intelden hala umutluyum ces26 da yeni nesil işlemcilerle yeniden rekabetçi konuma geleceğini düşünüyorum.
Evet bende aynı şekilde düşünüyorum ve intelde 3d işlemciler üreteceke ayrıca nvidia ile anlaşma yapıldı muhtemelen güzel bir başlangıç olucaktır.

Alternatifi çok fazla ve fiyat olarakta çokta F/P yanı yok şuan. Eğer fiyat olarak 3-3.5 civarına alıp giriş seviye DDR5 H610 bir anakartla kombinlersen Triple A oyunlarda 7500F ile kafa kafaya performans alırsın. Eğer rekabetçi oyun oynuyorsan 7500F ile arasında %25 fark oluşuyor ve geride kalıyor. Genel kullanıma bakacak olursak şuanki fiyattan alınmaz ama hazır sistemle uyguna geliyorsa veya 3K civarında bir fiyata alırsan evet kesinlikle F/P diyebilirim.
Hocam iyi güzelde 3k civarı işlemcinin yarı fiyatı oluyor. O fiyatada çok zor olur herhalde. Gerçi son 15 günde 1200 tl artmış. 4500 civarı kalsaydı 3 civarına düşerdi belki. O zaman 14600k çok daha mantıklı kalıyor ama fiyat farkı giriyor. Bakalım duruma ne olursa. Teşekkür ederim yardımınız için.

Bende vatan indirimlerinde gigabyte z790d 5700 e düşmüştü onla beraber aldım 14600kf i de 7500 e aldım ama tam anlamadım 16x2 5600mhz patriot viper ramlerle kullanıyorum 7200 mhz de oyunlarda da farkedecek sekılde bi fark oluyor mu

Bende vatan indirimlerinde gigabyte z790d 5700 e düşmüştü onla beraber aldım 14600kf i de 7500 e aldım ama tam anlamadım 16x2 5600mhz patriot viper ramlerle kullanıyorum 7200 mhz de oyunlarda da farkedecek sekılde bi fark oluyor mu
5600 ve 7200 arasında %5-10 arası oyun farkı olur daha çok iş amaçlı kullanımda farkı görürsün

Geri