Neler Yeni

Çözüldü✓ İşlemci Çekirdek Sıcaklıkları Farkı

ca.s

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,323
İsim
C Ş
cpu sıcaklık.png

Nerede hata yapıyorum? Termal macun daha yeni değiştirdim ve eşit şekilde yaydım, aynı şekilde headsinke de macun sürdüm dengelenmesi için. Heatsink tam oturuncaya kadar da tüm vidalarını sıktım. Ama hala çekirdeğin biri diğerlerinden çok ısınıyor. Bunun sebebi nedir? Tüm çekirdekler aynı frekansta çalışırken de aynı çekirdek daha fazla ısınıyor.
Turbo boost ile alakalı olsa o zaman hepsi aynı frekansta çalışınca sıcaklıkları da aynı olması gerekmez mi?

Enes34Nacir

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,727
İsim
Enes Nacir
İlgilendiği Kategoriler
Toplama kasa
Bende de core 1 60 derece ama core 2 79 derce çoğu zman hocam macunu yeniledim yine aynı bende çözemedim
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bende de core 1 60 derece ama core 2 79 derce çoğu zman hocam macunu yeniledim yine aynı bende çözemedim
Stress testinde*

• Beğen
Reaksiyonlar: ca.s

Charles Darwin

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,153
İsim
Alpaslan Çevikel
Alıntıyı görüntüle

Nerede hata yapıyorum? Termal macun daha yeni değiştirdim ve eşit şekilde yaydım, aynı şekilde headsinke de macun sürdüm dengelenmesi için. Heatsink tam oturuncaya kadar da tüm vidalarını sıktım. Ama hala çekirdeğin biri diğerlerinden çok ısınıyor. Bunun sebebi nedir? Tüm çekirdekler aynı frekansta çalışırken de aynı çekirdek daha fazla ısınıyor.
Turbo boost ile alakalı olsa o zaman hepsi aynı frekansta çalışınca sıcaklıkları da aynı olması gerekmez mi?
Core 0 önemli

Alıntıyı görüntüle

Aynı durum bende de var hata araştırma yaparsan bir kaç kişide bu durumu yaşamış

Alıntıyı görüntüle

Core 0 tüm çekirdeklerin ortalamasını alır yani işlemcinin ana sıcaklığını gösterir diğerleri işlemcinin içindeki çekirdeklerin sıcaklıkları yani bakman gereken core 0

• Beğen

ca.s

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,323
İsim
C Ş
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Core 0 önemli

Aynı durum bende de var hata araştırma yaparsan bir kaç kişide bu durumu yaşamış

Core 0 tüm çekirdeklerin ortalamasını alır yani işlemcinin ana sıcaklığını gösterir diğerleri işlemcinin içindeki çekirdeklerin sıcaklıkları yani bakman gereken core 0
Core 0 da çekirdek olduğundan diğer çekirdekler gibi değil mi? Ne fark ediyor ki Core 0 olması? Hepsi aynı çalışma frekansında olunca sıcaklıklar aynı olmamalı mı?
Boştayken turbo boost ile çekirdeğin biri arkaplan işlerini yürüttüğü için diğerlerinden sıcak olabilir onda sorun yok. Ama yük altında hepsi aynı frekansta oluyor yani turbo boost olmadan işlem yapıyor ve hala çekirdeğin biri daha sıcak.

milenix

80+ Gold
Normal bir durum. Stress testine sokupta atabilir misin?

Charles Darwin

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,153
İsim
Alpaslan Çevikel
Core 0 da çekirdek olduğundan diğer çekirdekler gibi değil mi? Ne fark ediyor ki Core 0 olması? Hepsi aynı çalışma frekansında olunca sıcaklıklar aynı olmamalı mı?
Boştayken turbo boost ile çekirdeğin biri arkaplan işlerini yürüttüğü için diğerlerinden sıcak olabilir onda sorun yok. Ama yük altında hepsi aynı frekansta oluyor yani turbo boost olmadan işlem yapıyor ve hala çekirdeğin biri daha sıcak.
Nasıl anlatacağım bilmiyorum ama 12 ay öncesinde çektiğim bir fotoğrafı atayım oyun Battlefield 1 ayarlar ultra sistem i5 11400F herkese sordum biz saddcs CPU yazan yere bakıyoruz diğerleri önemli değil diyorlardı
IMG-20220525-WA0009.jpg

ca.s

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,323
İsim
C Ş
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Nasıl anlatacağım bilmiyorum ama 12 ay öncesinde çektiğim bir fotoğrafı atayım oyun Battlefield 1 ayarlar ultra sistem i5 11400F herkese sordum biz saddcs CPU yazan yere bakıyoruz diğerleri önemli değil diyorlardıAlıntıyı görüntüle
CPU yazan yer ortalama zaten. CPU0 ise çekirdeklerden biridir. Her program farklı gösterir. Sende mesela 6 çekirdek 12 sanal çekirdek var ve 1.çekirdek Core1 diye gösteriyor. Aynı şekilde 1.çekirdeğin sanal çekirdeği de altında görünüyor. Aynı şekilde 2, 3 ve 4. çekirdekler de görünüyor.
Benim attığım görselde Core Temp programı 1.çekirdeği Core0 diye gösteriyor. 2.çekirdeği Core1, 3.çekirdeği Core2, 4.çekirdeği de Core3 diye gösteriyor.

Normal bir durum. Stress testine sokupta atabilir misin?
Ne kullanabilirim stress testi için? Ve test bitene kadar mı beklemeliyim yoksa belli yerde elle durdurmam mı gerekli?

Nasıl anlatacağım bilmiyorum ama 12 ay öncesinde çektiğim bir fotoğrafı atayım oyun Battlefield 1 ayarlar ultra sistem i5 11400F herkese sordum biz saddcs CPU yazan yere bakıyoruz diğerleri önemli değil diyorlardıAlıntıyı görüntüle
O programın gösterme şekli ile ilgili yani. Core Temp direkt çekirdekleri gösteriyor attığım görselde.

milenix

80+ Gold
Ne kullanabilirim stress testi için? Ve test bitene kadar mı beklemeliyim yoksa belli yerde elle durdurmam mı gerekli?
Aida64 kullanabilirsiniz. 10-15 dk yeterlidir.

• Beğen

ca.s

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,323
İsim
C Ş
Tamam işte normal. Hepsi eşit yüke girince aynı oluyor. Boşta hepsinin kullanmaz. 1 tane çekirdeği bile nerdeyse kullanmaz.
Oyunda çekirdeğin biri yine farklı sıcaklıkta oluyor. Ama hepsi aynı frekansta çalışıyor. Bir şeyler oluyor da işte çözemiyoruz. Çekirdeğin biri daha güçlü olduğu için arkaplan işlerini o yürütüyor olabilir.

milenix

80+ Gold
Oyunda çekirdeğin biri yine farklı sıcaklıkta oluyor. Ama hepsi aynı frekansta çalışıyor. Bir şeyler oluyor da işte çözemiyoruz. Çekirdeğin biri daha güçlü olduğu için arkaplan işlerini o yürütüyor olabilir.
Oyunlar için tek çekirdek daha önemli. Bu yüzden oyun için tek çekirdek performansına, render gibi şeyler için çoklu çekirdek performansına bakın diyorum. Oyunda bütün çekirdeklerin kullanım yüzdesine bir bak. Muhtemelen o daha fazla ısınan daha fazla kullanılıyordur.

ca.s

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,323
İsim
C Ş
Oyunlar için tek çekirdek daha önemli. Bu yüzden oyun için tek çekirdek performansına, render gibi şeyler için çoklu çekirdek performansına bakın diyorum. Oyunda bütün çekirdeklerin kullanım yüzdesine bir bak. Muhtemelen o daha fazla ısınan daha fazla kullanılıyordur.
cpu anlık~2.png

Evet dediğin gibi daha çok ısınan daha çok kullanılıyor. Ne diye hepsini dengeli kullanmaz ki. Madem az kullanıyorsun o zaman frekansları düşür bari değil mi.

Top Bottom