Neler Yeni

İşlemci Hakkında ufak bilgiler

Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Alican Uzun
İşlemci hakkında bazı şeyler öğrenmek istiyordum da sizlere danışmak istedim öğrenmek istediklerim şunlar

1. İş Parçacığı SANAL 64 yazıyor iş parçağı nedir , sanal nedir ve boyutu neyi ifade eder ?

2. Atıyorum Önbellek 128 mb diyor ön bellek nedir ve boyutu neyi ifade eder ?

3.Bir de Bellek Türü:DDR4 diyor yani bu ddr4 ramler ile uyumlu mu oluyor sadece ?
alican işlemci.png

xAhmetBilgin

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
159
İsim
Ahmet Bilgin
1. mesela işlemcin r5 1600 bu işlemci 6 çekirdek 12 thread diye geçer buda aynı mantık olması gerekiyor
2.sistemdeki önemli verilerin birkısmını işlemcide depolar
3.threadripper serisinin özel soketi var ramlerdeki ddr4 ile aynı ddr3 te örneğin b350 gibi bir chipset olmadıgı ıcın otomatikmen ddr4 oluyor

Mehmet Yılmaz

Vitreus
Yönetici
En İyi Cevap
15
Dahası  
Reaksiyon skoru
69,139
İsim
Mehmet Yılmaz
İlgilendiği Kategoriler
Ekran Kartları ve İnternet Servis Sağlayıcıları
Epic Games
DreamRS
Discord
mehmet_yilmaz
Sanal iş parçacığı dediği şey thread, izlek oluyor. Önbellek ise çoğunlukla bazı çok kullanılan komutları işlemcideki AŞIRI DERECEDE hızlı bir bellekte tutulup ulaşmaya çalıştığın anda sana hızlıca sunulması denebilir. Bellek türü tespiti ise doğru :)

Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Alican Uzun
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
İşlemci hakkında bazı şeyler öğrenmek istiyordum da sizlere danışmak istedim öğrenmek istediklerim şunlar

1. İş Parçacığı SANAL 64 yazıyor iş parçağı nedir , sanal nedir ve boyutu neyi ifade eder ?

2. Atıyorum Önbellek 128 mb diyor ön bellek nedir ve boyutu neyi ifade eder ?

3.Bir de Bellek Türü:DDR4 diyor yani bu ddr4 ramler ile uyumlu mu oluyor sadece ?Alıntıyı görüntüle
Sanal iş parçacığı dediği şey thread, izlek oluyor. Önbellek ise çoğunlukla bazı çok kullanılan komutları işlemcideki AŞIRI DERECEDE hızlı bir bellekte tutulup ulaşmaya çalıştığın anda sana hızlıca sunulması denebilir. Bellek türü tespiti ise

Sanal iş parçacığı dediği şey thread, izlek oluyor. Önbellek ise çoğunlukla bazı çok kullanılan komutları işlemcideki AŞIRI DERECEDE hızlı bir bellekte tutulup ulaşmaya çalıştığın anda sana hızlıca sunulması denebilir. Bellek türü tespiti ise doğru :)

1.thread nedir yani görevi önemli bir öxellik mi
2. O zaman ön bellek ne kadar yüksek olursa o kadar iyi olur dimi

cevapladığınız için teşekkür ederim bu arada

Mehmet Yılmaz

Vitreus
Yönetici
En İyi Cevap
15
Dahası  
Reaksiyon skoru
69,139
İsim
Mehmet Yılmaz
İlgilendiği Kategoriler
Ekran Kartları ve İnternet Servis Sağlayıcıları
Epic Games
DreamRS
Discord
mehmet_yilmaz
Thread önemli tabii ki. Şu Ryzen işlemcilerde 6 çekirdek 12 thread denen mevzu aynı olay oluyor zaten. Önbellek mevzusu ise biraz karışık çünkü orada farklı teknolojiler devreye giriyor.

Toroslu

80+ Bronze
1- İşlemcinin gerçek çekirdekleri fiziksel olarak elinizle tutabileceğiniz üretilmiş çekirdeklerdir. Sanal çekirdekler yazılımsal olarak var olan fiziksel çekirdeklerden türetilerek klonlanan ek çekirdeklerdir ve bir çekirdeği temsil etmekten farklı bir işe yaramazlar. Temsil ettikleri çekirdeklerin hepsi fiziksel çekirdeklerdir. Bu neden yapılıyor? çünkü fiziksel çekirdekler aynı anda sadece bir iş yükü alabilirler ve bu artan iş yükleri olduğunda sıraya alınan iş yükleri çok fazla ve hızlı birikmekte. Var olan fiziksel çekirdekleri temsil eden sanal çekirdekler de yalancı çekirdek rolü oynayarak onlara gönderilen iş yükünü temsil ettikleri fiziksel çekirdeğe göndererek çekirdeğin aynı anda birden fazla işi gerçekleştirmesini sağlar.

2 - Önbellek işlemcinin erişebileceği ve ilk önce baktığı ilk runtime depolama alanıdır. Ne kadar fazla olursa içerisinde depolanabilecek metadata ve iş yükü geçmişi de o kadar fazla olacağından işlemcinin runtime depolamaları olarak diğer yavaş depolamalara geçmeden kendi içinde tutuğu verilere hemen erişerek daha hızlı bir çalışma sağlar. Aşım gerçekleştiğinde 2. runtime depolaması olan belleğe bakılır ve bellek hızının performansa doğrudan etki ettiği kısım da burasıdır. Bellekte yetersiz geldiğinde var ise swap alanlarına bakılır yok ise şişme meydana gelir kullanımlar ile iş yükleri yavaşlatılır. Elbet ki bellek kullanılacak lakin işlemcinin LCache alanı ne kadar büyük bir kapasiteye sahip olursa belleğe o kadar az ihtiyaç duyulur, bu da daha az performans kaybı demek.

3 - İşlemciler tek bir mimariyi desteklemezler, DDR standartları işlemcinin yazılımına tanımlanır. İşlemciye bağlı olarak ta minimum desteklenen DDR standartı vardır, daha eskileri tanımlanmaz. Bunun sebebi de daha eski mimarilerin işlemciyi beslemek için tamamen yetersiz kalmasıdır. DDR4, oradaki desteklenen en yüksek DDR standardıdır, DDR2 olmasa da, DDR3'ü desteklediğini düşünüyorum.

Top Bottom