Emirhandkee
80+ Titanium
- Katılım
- 25 Mart 2020
- Mesajlar
- 22,711
- En İyi Cevap
- 45
- Konu Sahibi Konu Sahibi
- #27
Teşekkür ederim.Eline sağlık hocam.
Teşekkür ederim.Eline sağlık hocam.
2-3 saat emek verdim Aslında çok üşendim ama herkese anlatmak yerine burada anlatmak linki herkese atmak daha az üşengeçlik olduğu içinhelal olsun in in bitmedin hiç üşenmedin mi ?
Kanka aslında Sürprizbozan şeklinde yapsan ki işle TLC falan diye ayirıp merak edilen yerler daha rahat bulunabilir bence ve daha kısa görünür in in bitmez tarzı değil .2-3 saat emek verdim Aslında çok üşendim ama herkese anlatmak yerine burada anlatmak linki herkese atmak daha az üşengeçlik olduğu için
Bende öyle düşündüm ama süprizbozan olayı bilmeyen için sorun çıkabileceğini düştüm. Bu soruna çözüm olarak önemli yerleri kalın ile yazdım ve en üstte belirttim.Kanka aslında Sürprizbozan şeklinde yapsan ki işle TLC falan diye ayirıp merak edilen yerler daha rahat bulunabilir bence ve daha kısa görünür in in bitmez tarzı değil .
Sey diyebilirdin. Kutucuklara dokunarak konu hakkındaki yazıyı okuyabilirsiniz diye.Bende öyle düşündüm ama süprizbozan olayı bilmeyen için sorun çıkabileceğini düştüm. Bu soruna çözüm olarak önemli yerleri kalın ile yazdım ve en üstte belirttim.
Bir şeyler yapmaya çalışırım.Sey diyebilirdin. Kutucuklara dokunarak konu hakkındaki yazıyı okuyabilirsiniz diye.
Normali 900 küsür diye biliyorum.samsung qwo 1 tb nasıldır 810 TL'ye buldum
Elinize sağlık bilmeyen arkadaşlar için güzel bir konu olmuş.Not: Okumaya üşenenler için önemli noktaları kalın yazdım.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alıntıyı görüntüle
SSD alırken de bir sürü marka ve modelle karşılaşmaktayız ve bunlardan bâzıları pek şâşâlı reklâmları ve ekseriyetle ilk defâ SSD ile tanışmış olup kendi sâhib olduğundan başka model görmeyen kullanıcıların iyi niyetle fakat, farkında olmadan yaptıkları yanlış tavsiyelerin de etkisiyle etrâfımızı sarmış vaziyette. Hangisi arasında tercih yapmalıyız bilemiyoruz. Çünkü; ” birinin sıralı okuma ve yazma hızları diğerinden 30MB/s kadar yüksek çıkmış, en iyisi sanırım budur ” diyoruz.
Hâlbuki durum hiç de böyle değildir. Bu rehberimde birlikte, herbirimiz için doğru olan SSD’yi tercih noktasında mümkün mertebe rahatlayacak, forum forum gezmek ve mütevâzi sorularımızı onlarca farklı ve tutarsız cevaplar işitmek mecbûriyetinde kalmayacağız. Bunu gerçekleştirebilmenin tek imkânı da, satın almadan evvel SSD’den tam olarak ne umduğumuzu, yâni ihtiyaçlarımızın aslında neler olduğunun farkında olmaktadır.
1- SSD’yi Kullanmak istediğiniz Sahayı Doğru Belirleyin
SSD'ler de kendi aralarında bir takım farklılıklar arz edebilirler. Burada önemli olan da arzu ettiğimiz SSD’yi tam olarak nerede kullanacak olmamızdır.
Bu yol ayrımında evvelâ oturup ihtiyaçlarımızı netleştirmemiz lâzım gelir. Çünkü, katı hâl diskleri üreticiler tarafından birçok sınıfa ayrılmışlardır. Belli başlıcaları şöyledir:
Her biri farklı meziyetler ihtivâ eden bu SSD sınıflarından murad da kullanıcılara geniş tercih imkânları sunabilmektir. Takrîben on sene evveline kadar üretilen SSD’ler arasında SLC tipi NAND Flash belleklerin kullanım gibi günümüze nazâran daha fazlaydı. Fakat mâliyeti pahalı üretimi de çok zor olan SLC NAND îmâlâtından dolayı firmalar satışlarında istedikleri satış miktarına ulaşamıyorlardı. Bu sebeble üreticiler zamanla MLC ve TLC tipi belleklere yönelmeye başladı.
- Tüketici
- İş Dünyâsı
- Müessesevî ( Enterprise )
- İş İstasyonları
- Sunucu
- Bulut bilgi İşlem
SLC, MLC ve TLC bellek tipleri nedir ve özellikleri nedir?
SLC (Single Level Cell)
SLC flashların başlıca avantajı; verinin en yüksek seviyede doğruluk payı ile okuma ve
yazımının sağlanması, okuma/yazma devrinin (90.000-100.000) fazla ve ürünün
dayanıklı olmasıdır. Bu tür flashlar firma ve kurumlar tarafından ömürleri, doğruluk
payları ve toplam performansları fevkalade iyi oldukları için tercih edilmektedirler.
Artıları:
• Dayanıklıdır ve ömürleri diğer flash türlerine göre fazladır.
• Okuma/yazma hata oranları açısından güvenilirdir.
• Geniş sıcaklık aralıklarında kullanılabilinir.
Eksileri:
• Piyasadaki en pahalı NAND Flash türüdür.
• Düşük kapasiteye sahip ürünlerdir.
Kullanım alanları:
• Endüstriyel alanlar ve serverlar gibi gibi ağır okuma/yazma işleri için gereklidir.
eMLC (Enterprise Multi Level Cell)
eMLC, MLCnin firma ve kuruluşlar için performans ve dayanıklılık üzerine optimize
edilmiş halidir. Okuma/yazma devri 20.000 ila 30.000 arasındadır. eMLC, SLC flashlara
göre maliyet açısından avantajlıdır.
Artıları:
• Kuruluşlar için SLC'nin uygun fiyatlı alternatifidir.
• MLC standartlarının üzerinde, daha dayanıklı ve hızlı modelidir.
Eksileri:
• SLC SSD'lere göre düşük performanslıdır.
MLC (Multi Level Cell)
MLC Flashlar, bir hücresinde çoklu bit değeri saklayan SSD formlarıdır. SLC Flashalara
karşı en büyük avantajları düşük üretim maliyetleridir. Farklı kullanım alanlarında
düşük maliyetinden dolayı çok popüler olmasına karşın hücre başına okuma/yazma
devri 10.000 civarındadır.
Artıları:
• Müşteriler için düşük maliyetli ürünler sunar.
• TLC Flashlara göre güvenilir formlardır.
Eksileri:
• SLC ve eMLC flashlara göre güvenilirliği ve dayanıklılığı azdır.
Kullanım alanları:
• Günlük basit işlemler yapan bilgisayar kullanıcıları ve oyuncular için uygundur.
TLC (Triple Level Cell)
Hücre başına üç bitlik veri saklayabilen TLC'ler üretici firmaların yapmış olduğu en
ucuz flash formlarıdır. TLC'lerin avantajı, SLC flashalara kıyasla çok daha ucuz
olmalarıdır. En büyük dezavantajı ise, okuma/yazma devrinin 3.000 ila 5.000 aralığında
olması nedeniyle sadece günlük basit işlemler yapan kullanıcılara yöneliktir ve
endüstriyel alanlarda kullanılamamaktadır.
Artıları:
• SSD üretim maliyelerini düşürmesi nedeniyle, üretim alanında payı yüksektir.
Eksileri:
• MLC flashlara göre okuma/yazma devri düşüktür. Güvenilirlik ve dayanıklılık azdır.
Kullanım alanları:
• Günlük basit işlemler yapan bilgisayar, yoğun web-mail trafiği yapan makineler,
notebook ve tabletler.
Flash Türü SLC (Single Level Cell) eMLC (Enterprise Level Cell) MLC (Multi Levelm Cell) TLC (Triple Level Cell) Okuma/Yazma Devri 90k-100k 20k-30k 8k-10k 3k-5k Hücre başına bit 1 2 2 3 Yazma Hızı 5/5 4/5 3/5 2/5 Okuma Hızı 5/5 4/5 3/5 2/5 Fiyat 2/5 3/5 4/5 5/5 Kullanım Alanı(ları) Kurumsal Kurumsal Basit İşlemler/Oyun Basit İşlemler
2- Kullandığınız Yazılım ve Uygulamaların İhtiyaç Duyduğu Kadarına Yatırım Yapın
SSD yükseltme yapmak isteyen kullanıcıların hemen hepsinin ortak arzuları var: Yüksek performans. Fakat maalesef burada da bir anlam karmaşası olduğunu belirtmemiz lâzım. Çünkü performans mefhûmu herkese göre farklılık arz etmekte. Türkiye olarak, katı hâl diskleri ile de genel olarak yeni tanışan bir pazarı teşkil ettiğimiz için konu üzerinde henüz yeteri kadar bilgi sâhibi değiliz. Aslında bu durum sâdece bizde değil, ABD, Avrupa ve Çin pazarında da böyle, kafa karışıklığı oralarda da hâkim. Fakat bilgi ve tecrübe noktalarında bizden ileri oldukları da kesin. Kendi hem dergi hem de sanal dünyada SSD teknolojisine buna mahsus eğilmekteler. Hattâ bâzıları bu sâyede özel sermâyeden de destek görmektedir.
Performans.. Ama Ne Kadar ?
İşe evvelâ SSD kullanıcılarını belli kıstaslara bağlı kalarak kısımlara ayırmakla başlıyoruz. Her bir grubun hem kendilerine müstakil kullanım sahaları hem de ortada buluştukları belli hususlar olacaktır. Bu cihetden yola çıkarak tüketicileri teşkil eden kullanıcı kitlesini 4 başlığa ayırdık.
Böyle bir tabloyu baz aldıktan sonra şimdi muhtelif SSD kullanıcı grublarını ve satın aldıktan sonra katı hâl diskleri ile genel olarak hangi yazılım ve uygulamaları çalıştırdıklarına bakarak performans husûsunda ihtiyaç duydukları değerleri rakamlar ile ifâde ederek kâfî gelecek NAND Flash Bellek türlerini de belirtelim.
Alıntıyı görüntüle
Ev Kullanıcısı: İşi ekseriyetle internet üzerinedir. Forumları gezer, haber okur. Sohbet eder, müzik dinler, video izler. Ara sıra oyunlara bakar, ofis dosyalarını düzenler. Lâzım olursa grafik tasarım yazılımları ile ilgilenir. Yâni işleri genel olarak hafif olanlardan müteşekkildir. Böyle bir kullanıcıya normâl SATA lll arayüzüne sahip bir SSD hayli hayli yeter. Erişim süresini işin içine katmıyoruz, çünkü bu değer artık disklerin hemen hepsinde genelleşmiştir. TLC tipi NAND bellekler bu grup için yeterli gelecektir.
Alıntıyı görüntüle
Ofis içi Kullanım: Belge ve arşiv ağırlıklı çalışan bu kullanıcı kitlesi de vakte değer atfeder. Bilgisayarlarının hızlı bir şekilde açılıp kapanması ya da uyku / hazırda bekleme modlarına alınması kendileri için önemlidir. Üzerinde çalıştıkları yazılımların sayısı genel olarak 5’i geçmez. İnterneti sık kullanabilirler. Kendileri için SATA lll arayüze sâhip SSD kâfîdir. TLC tipi bellekliler yeterli gelecektir. Fakat duruma göre MLC’lere de yönelinebilir.
Alıntıyı görüntüle
Oyuncular: Vakitlerinim ekserîsi oyunlar ile geçen bu kullanıcı grubu için mühim olan oyunlar arası yükleme süresinin kısa olmasıdır. Bu da genel olarak erişim süresiyle alâkalı olduğu için oyunculara nokta atışlı bir tavsiyede bulunmak bizim için güçtür. SATA IIl arayüzüne sahip SSD kendileri için yeterlidir. Kapasite tercîhi ise yine kendi ihtiyaçlarına göre şekillenecek bir hususdur. TLC türü NAND Flash belleklere hâiz SSD’ler fazlasıyla yeterlidir.
Alıntıyı görüntüle
İş Dünyâsı – Yol Arkadaşı ve Tasarımcılar: Makâlemizin başında katı hâl diskleri sınıflarını ifâde ederken zikrettiğimiz iş dünyâsı, diğerleri gibi her ne kadar müstakil bir sınıfı teşkil etsede yer yer umûmî mânâda tüketicilere yakın çözümler arz ettiğinden, kendisini de bir zümre olarak ele almak istedik. İş dünyâsı kullanıcıları için istikrar her dâim performansdan evvel gelmektedir. Dayanıklılık esastır. Verî muhafazasını âzamî derecede mühim gören bu kullanıcı grubunun performans ihtiyaçları normâl bir ev kullanıcısının duyduğundan fazlası değildir. Rakamlar ile ifâde etmemiz gerekirse M2 SSD arayüze sâhip bir M2 SSD kâfî gelecektir. Üzerinde çalışılacak işe göre bu değerlerden fazlası da gerekebilir. Fakat NAND Flash bellek husûsunda 3D NAND tipi bellekleri tavsiye ettiğimizi belirtelim. İş dünyâsına dâhil kullanıcıların, işlerini, ticâretlerini ya da meslekî vazîfelerini SSD’leri üzerinden icrâ edeceklerinden genel istikrârı yüksek model katı hâl disklerine yönelmeleri isâbetli olacaktır.
Neredeyse her şeyi öğrendiğimize göre SSD'lerde ki performansı nasıl doğru anlarız?
Alıntıyı görüntüle
Rehberi ziyâretçilerinin ekserîsini normâl kullanıcılar teşkil ettiği için vereceğimiz misâlleri de ona uygun şekilde seçerek konuya bir îzâh getireceğiz. Yukarıdaki tabloda karşılaştırdığımız ettiğiniz iki farklı katı hâl diski bulunmakta ve bunlar bir benchmark testinde geçirilmiş. Aldıkları puanlar da hâli ile farklı. Bir donanım perâkendecisine gittik ve bu iki katı hâl diskini yan yana inceliyoruz. Fiyatlarını sorduğumuzda birinci SSD’nin 500, ikincisininkini ise 400 lira olduğu söyleniyor. Mâlûmumuz birinci SSD daha pahalı, çünkü testden aldığı bir takım puanlar daha yüksek. Gözlerimiz hemen ona odaklanıyor ve oradaki elemana birinci SSD’yi almak istediğimizi dile getiriyoruz. Ücreti ödüyoruz ve diski satın alıyoruz.
Buraya kadar her şey yolunda mı ?
Maalesef değil.
Çünkü yanlış bir tercih yaptık ve aslında daha yavaş olan bir SSD’yi pahalıya almış olduk. Çünkü biz normâl bir ev kullanıcısıyız. Benchmark testlerinde hangi değerin neyi ifâde ettiğini bilmeden durumu yorumlama yoluna gitmemiz de bu işteki hatâmız oldu.
Hâlbuki tıpkı HDD’lerde olduğu gibi katı hâl disklerinde de Sıralı ( Sequential ) ve Rastgele ( Random ) performans mefhumları vardır. Biri veriye sıralı şekilde erişirken diğeri rastgele erişimi ifâde eder. Hepsinin kendi sahasına göre ağırlık sahaları olmakla berâber normâl bir ev kullanıcısının temel ihtiyaçlarının ekserîsi Rastgele erişim üzerine kurulu yazılımlardan geçmektedir.
Sıralı (Sequential) ve Rastgele (Random) nedir?
Rastegele (Random);
Buradan anlamamız gereken husus da şudur ki, işletim sistemi başta olmak üzere yazılım ve uygulamaların mimarisi 4K temeline tasarlanmıştır ve bir ev kullanıcısı internet'te gezinir, video izler, ofis yazılımları kullanır, muhtelif programlar üzerinde çalışır. Buna oyunlar da dâhildir. Farkedebileceğimiz üzere bunların tümü genel olarak bir kez kurulan fakat yüzlerce kez açılan / çalıştırılan yazılımlardır. Yâni bu anlattığımız yazılımlar kurulurken diske bir kez yazılır, fakat defâlarca kez okunur.
Yukarıda zikredilen uygulamaların ekserîsi veriye sıralı değil, Rastgele bir şekilde erişim sağlayan programlardır. Yâni, 4K olarak ifâde edilen Rastgele erişimdeki başarısı, bir SSD’nin performansı hakkında kanaât getirmedeki öncelik olmalıdır. Çünkü az önce de ifâde ettiğimiz gibi, kendisi farkında olmasa dâhi normâl bir kullanıcının işi genel olarak 4K temelli yazılım ve uygulamalar üzerinedir.
Sıralı (Sequential);
Benchmark testlerinde sunduğu yüksek sıralı hızların müessiriyeti altında kalınarak satın alınan SSD bu sıralı hızları ancak verî kopyalama ve yazmada göstermektedir. Ve bu da ancak birbirine yakın hızlara sâhip iki farklı SSD’de arasında bulabilecek bir olaydır. Yâni bir SSD’den HDD ya da USB belleğe veri aktarırken ” Bu alet neden bu kadar yavaş kopyalıyor ? ” şeklinde yanılmayalım. Bu, tavşan ve kaplumbağa misaline benzemektedir.
------------------------------------------------------------------Devamı Gelecektir---------------------------------------------------------------------------
Yorumlarınızı bekliyorum. Takip'te kalın. Devamı gelecektir.
Eksiğim veya yanlışım varsa lütfen bana bildirin.
Teşekkür ederim.Elinize sağlık bilmeyen arkadaşlar için güzel bir konu olmuş.