Neler Yeni

İşlemcilerde "nm" nedir?

Rennes

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
12,139
İsim
Umut Dağ
Hepinize merhaba arkadaşlar. Geçtiğimiz günler de bir arkadaşım bana bu konu hakkında soru sormuş ben de anlatmıştım. Burda da bilmeyen arkadaşlar olabileceğini düşündüğüm için anlatmak istedim. Öncelikle "nm" nin açılımı nedir? "nm" açılımı nanometre olan ve hayli küçük şeyleri ölçmek için kullanılan bir uzaklık ölçüm birimidir.
Peki işlemciler de ne işe yarar?
Bir işlemcinin için de milyarlarca transistör vardır ve bunların arasında ki mesafe nanometre ile ölçülür ve aralarında ki mesafe ne kadar az olursa işlemci performansı o kadar iyi olur.
Peki hangi konularda daha iyi performans verir?
Çekirdekte nm değeri azaldıkça daha az yer kapladıkları için çekirdeğe daha fazla transistör eklenir. Bu azalmanın faydaları:
- Daha az yol gideceği için daha az ısınır,
- Daha fazla Ghz hızına sahip oluyor ve çıktığı Ghz değerin de daha uzun süre sabit kalabiliyor çünkü daha çok transistör var,
- Daha az güç tüketiyor çünkü ne kadar az mesafe gider ve ne kadar az ısınırsa o kadar da az güç çeker.
Umarım bu konu da bilgisi olmayanlara ve işlemci konusun da bilgi edinmek isteyenlere bir nebze de olsun yardımım dokunmuştur. Hakkında yazı yazmamı istediğiniz başka konular varsa lütfen yazın. Eğer bir hatamız varsa şimdiden affınıza sığınıyorum.

Emre Baş

80+ Gold
Üretim teknolojisi ne kadar azsa o kadar yakın tarihte üretildi anlamına gelir ve ne kadar azsa o kadar iyi

Weeslinia

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
3
İsim
serhat
ekran kartinda guc nasil anlasiliyor bit mi mhz degeri mi yoksa baska seyler mi

Rennes

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
12,139
İsim
Umut Dağ
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Sorunu tam anlamadım ama TDW değerlerini araştırırsan çıkar karşına...

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,050,722
Üyeler
166,817
Son üye
mat1453
Top Bottom