İşlemcilerde önbellek nedir?

The Last Dragonborn

80+ Titanium
En İyi Cevap
18
Reaksiyon skoru
42,257
Bu işlemcilerde önbellek ne işe yarıyor?i3 9100f'te 6MB,R5 3600'de 32MB,Threadripper'de 256MB önbellek var.Önbelleğin çok yada az olması render yaparken veya oyun oynarken bir katkı sağlıyor mu?

Bu sorunun cevabını ben de merak ediyorum takipteyim.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

@Abdullah Hacıgül @Mehmet Yılmaz cevap sizde var mı?

Kullanım senaryoları değişiyor. Fakat işlemcilerdeki ön bellekler aşırı derecede hızlı bellekler gibi düşünebilirsiniz. Oradaki komutu aşırı hızlı bir şekilde işleme sokuyor.

Yanlış bilmiyorsam;
islemcilerde önbellek sadece bir tane değil, önbellekler çeşit çeşit. L1 L2 ve L3 on bellek var. Ve ben bunu şöyle kodladim. Diyelim ki islemci bir bilgiye ihtiyaç duyuyor. Önce gider, en hizli bellek türü olan L1 önbellege bakar. Bilgi orada varsa, gecikme olmaksizin bu bilgileri alir ve isler. L1 önbellekte yoksa, L2'ye bakar ve bilgiler buradaysa nispeten küçük bir gecikme ile bilgileri alir. Orada da yoksa önbellege göre daha yavas kalan sistem bellegine, yine yoksa en yavaslari olan sabit diske bakar. Yani farkettiyseniz islemcinin özellikleri bölümünde L1 önbellegi çok düşük oluyor. L2 biraz yüksek, L3 biraz daha.. Böyle böyle devrediyor işler. Yani L1 daha sonra L2 Ve L3 belleği ne kadar yüksek olursa o kadar iş hızlı oluyor.
@keremcnsz24 @Yasin Çelik @semih631905 @Kazım Soy @White Ravens hocam dersimi güzel ve doğru çalışabilmis miyim 😀

Son düzenleme:
Yanlış bilmiyorsam;
islemcilerde önbellek sadece bir tane değil, önbellekler çeşit çeşit. L1 L2 ve L3 on bellek var. Ve ben bunu şöyle kodladim. Diyelim ki islemci bir bilgiye ihtiyaç duyuyor. Önce gider, en hizli bellek türü olan L1 önbellege bakar. Bilgi orada varsa, gecikme olmaksizin bu bilgileri alir ve isler. L1 önbellekte yoksa, L2'ye bakar ve bilgiler buradaysa nispeten küçük bir gecikme ile bilgileri alir. Orada da yoksa önbellege göre daha yavas kalan sistem bellegine, yine yoksa en yavaslari olan sabit diske bakar. Yani farkettiyseniz islemcinin özellikleri bölümünde L1 önbellegi çok düşük oluyor. L2 biraz yüksek, L3 biraz daha.. Böyle böyle devrediyor işler. Yani L1 daha sonra L2 Ve L3 belleği ne kadar yüksek olursa o kadar iş hızlı oluyor.
@keremcnsz24 @Yasin Çelik @semih631905 @Kazım Soy @White Ravens hocam dersimi güzel ve doğru çalışmış miyim 😀
Bilmediğim şeyleri de öğreniyorum sayende, teşekkürler.

Yanlış bilmiyorsam;
@keremcnsz24 @Yasin Çelik @semih631905 @Kazım Soy @White Ravens hocam dersimi güzel ve doğru çalışabilmis miyim 😀
Ben bilmiyordum bu kadarını, teşekkürler hocam. :D

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,200,589
Üyeler
190,770
Son üye
farukelmaci
Geri