Neler Yeni

İşlemcimi nasıl değiştirebilirim?

boeasy

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
559
İsim
Batuhan
%10luk bir darboğaz hissedilmeyecek kadar az. Cs hala optimizasyonu iyi olan bir oyun değil. %10'luk bir darboğaz mevcut ama bir etken olduğunu düşünmüyorum ama işlemciyi değiştirmesinde fayda var. Dediğiniz gibi am4 tarafında mantıklı değil am5'e geçip işlemci değiştirmekte fayda var.
Bana kalsa ben işlemci değiştirmezdim idare eder sonrasında AM5 geçerdim ama bütçem yok diyor. İşlemci değiştirmesi %10 darboğaz olduğu için bütün oyunlarda FPS artışı sağlar. En çokta işlemci kullanan valorant ve cs2'de farkını görür. O yüzden işlemci değişirim bu şekilde yıllarca kullanırım diyorsa mantıklı bir tercih. Ama işlemciyi alıp 1-2 sene sonra AM5 geçeyim derse boşuna para vermiş olur.

Emovic

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
31
İsim
Emirhan Yılmaz
%10luk bir darboğaz hissedilmeyecek kadar az. Cs hala optimizasyonu iyi olan bir oyun değil. %10'luk bir darboğaz mevcut ama bir etken olduğunu düşünmüyorum ama işlemciyi değiştirmesinde fayda var. Dediğiniz gibi am4 tarafında mantıklı değil am5'e geçip işlemci değiştirmekte fayda var.
şu an ki işlemciyi satıp yenisini alınca çok bi para vermiyorum am5e geçmek için çok para veriyorum

Yucx.meow

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
35
İsim
Yücel
Bana kalsa ben işlemci değiştirmezdim idare eder sonrasında AM5 geçerdim ama bütçem yok diyor. İşlemci değiştirmesi %10 darboğaz olduğu için bütün oyunlarda FPS artışı sağlar. En çokta işlemci kullanan valorant ve cs2'de farkını görür.
Evet dediğin doğru. Valo ve cs gibi oyunlarda bayağı etkisini görür. Amd tarafında am5 anakartlar çok yüksek rakamlara satılmıyor hiç yoktan biraz bütçe artırıp 2.el bir am5 anakart almakta fayda var.
Mesaj otomatik birleştirildi:

şu an ki işlemciyi satıp yenisini alınca çok bi para vermiyorum am5e geçmek için çok para veriyorum
2.elde dediğim gibi sarı site gibi yerlerden 2.5 bandına çok rahat bulabilirsiniz.

boeasy

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
559
İsim
Batuhan
Yani ortalama 3.5 bin civarı tutar aradaki fark. Dediğim gibi mantıklı size kalmış tamamen. Eğer sistem dengeli olsa darboğaz olmasa işlemci değişikliği saçma olurdu. Mesela ben 5600 ve RTX 4060 kullanıyorum. Sistem dengeli darboğaz yok. Gidip sırf fps artsın diye 5700 almam. 1-2 seneye AM5 geçeceğim. Yeni AM5 işlemcileri bekliyorum.

Emovic

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
31
İsim
Emirhan Yılmaz
Evet dediğin doğru. Valo ve cs gibi oyunlarda bayağı etkisini görür. Amd tarafında am5 anakartlar çok yüksek rakamlara satılmıyor hiç yoktan biraz bütçe artırıp 2.el bir am5 anakart almakta fayda var.

2.elde dediğim gibi sarı site gibi yerlerden 2.5 bandına çok rahat bulabilirsiniz.
AM5 anakartlara baktığımda 7 8k olarak gördüm 2 tane m2 ssdim var PCI 4.0 lazım
Öyle bir anakart uygun fiyatlı varsa atabilir misiniz ben bulamadım eğer 4k gibi bir fark varsa AM5 geçerim

ekran kartıma undervolt yaptım fpsi çok etkiler mi bilginiz var mı?

boeasy

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
559
İsim
Batuhan
Öyle bir anakart uygun fiyatlı varsa atabilir misiniz ben bulamadım eğer 4k gibi bir fark varsa AM5 geçerim
M2 SSD'e PCI 4.0 zorunlu değil. PCI 3.0 SSD kullanabilirsin. Bu bilgi yanlış.
Giriş seviye anakartlar 3000 TL'den başlıyor. İşlemci+Anakart+DDR5 Ram kombinasyonu yaklaşık 9-10 bin civarı tutar.
Ama elindekileri (anakart+ram+işlemci) sattığını düşünürsek harcayacağın tutar 5 bin civarında olur diye düşünüyorum.

Yucx.meow

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
35
İsim
Yücel

ekran kartıma undervolt yaptım fpsi çok etkiler mi bilginiz var mı?
pci 3.0 olsa bile sadece ssd nin okuma yazmasından tam performans alamazsınız başka bir eksisi olmaz. undervolt yapmanızın sebebi nedir birde hangi değerden hagi değere düşürdüğünüzü bilmeden bir şey söylemek yanlış olur.

Emovic

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
31
İsim
Emirhan Yılmaz
M2 SSD'e PCI 4.0 zorunlu değil. PCI 3.0 SSD kullanabilirsin. Bu bilgi yanlış.
Giriş seviye anakartlar 3000 TL'den başlıyor. İşlemci+Anakart+DDR5 Ram kombinasyonu yaklaşık 9-10 bin civarı tutar.
Ama elindekileri (anakart+ram+işlemci) sattığını düşünürsek harcayacağın tutar 5 bin civarında olur diye düşünüyorum.
kullanabilirim ama tam performans alamam o yüzden dedim parça satmak kolay olsa öyle yapmayı düşünüyodum da trabzonda yaşıyorum burda kolay satılmıyor

pci 3.0 olsa bile sadece ssd nin okuma yazmasından tam performans alamazsınız başka bir eksisi olmaz. undervolt yapmanızın sebebi nedir birde hangi değerden hagi değere düşürdüğünüzü bilmeden bir şey söylemek yanlış olur.
1730762266734.png

1730762304555.png

Yucx.meow

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
35
İsim
Yücel
evet istanbulda olmadığın sürece 2.el tarafından zor parça denk getirirsin.

boeasy

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
559
İsim
Batuhan
kullanabilirim ama tam performans alamam o yüzden dedim parça satmak kolay olsa öyle yapmayı düşünüyodum da trabzonda yaşıyorum burda kolay satılmıyor
O zaman direkt işlemci yükseltin o şekilde kullanın mantıklı darboğaz olduğu için zaten anlamadığını söylüyorsun. İleride sıfırdan AM5 hazır sistem alırsın montajlı şekilde. Ama bios güncellemeyi sakın unutmayın. Bios güncellemezseniz anakart biosu eski sürümdeyse aldığınız işlemci çalışmayabilir. Biosu son sürüme güncellemeden eski işlemcinizi söküp yenisini takmayın.

Emovic

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
31
İsim
Emirhan Yılmaz
bu şekilde yaptım yapma sebebim yüke girdiği gibi50 derece üstüne çıkıp fan çok açıyordu ses yapıyor o yüzden

Yucx.meow

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
35
İsim
Yücel

Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle
undervolt yapma sebebini anlayamadım baya bi kullanımı düşürmüşsün. Undervolt yapmanı gerektirecek bir sebep bulunmuyor. Asıl yüksek fps almak istiyorsan ekran kartını tam performans çalıştırıp işlemciyi biraz daha rahatlatman gerekiyor.

bu şekilde yaptım yapma sebebim yüke girdiği gibi50 derece üstüne çıkıp fan çok açıyordu ses yapıyor o yüzden
Fikrimi soruyorsan yaptığın mantıklı değil fps kaybı yaşarsın.

boeasy

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
559
İsim
Batuhan
Undervolt yaparsanız FPS kaybı yaşarsınız belkide CS'de bu kadar düşük FPS almanızın sebebi undervolttur. Eski ayarlara dönüp FPS değerinize öyle bakın. Fan açması normal bütün bilgisayarlarda durum böyle kart 80 dereceye kadar çıkmadığı sürece sıcaklık değeri normal undervolt yapmanız gerekmez. Undervolt yapacağına fan ayarı yapıp fanı 60 derecelere kadar düşük rpmde çalıştırabilirsin.

Top Bottom