Neler Yeni

Kendi bilgisayarımı sunucu olarak kullanabilir miyim

Furkyyy

80+ Platinum
En İyi Cevap
9

Heyman

80+
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
22
İsim
Naim Kaynar
Normalde yapabilirsin. Ancak bilgisayarlar 7/24 çalışma şartlarına uygunmudur sence? Bir de ip yönlendirme nasıl yapacaksın? İnterneti sağlayıcından gelen kabloyu direk pc'ne taksan sen kendin nasıl internete gireceksin? Modemden dağıtsan local ip olacağından dışarıdan erişimi nasıl yapacaksın. Sonuçta modem natlama yapıyor. Erişimi tüm dünyaya açman gerekecek buda güvenlik açığı oluşacak. En basitinden ddos saldırlarına karşı filtreleme yapabilecekmisin?

Kesintilerde yedek hattın olacak mı? Hem internet hem de elektrik için. Disk hatalarında veri kaybı yaşarsan nasıl geri getireceksin. Bu sebeplerden dolayı sunucu kiralaman veya hosting paketi alman yada vds alman daha mantıklı. Problem çıktığında hızlı aksiyon alabilecekmisin? Örneğin elektrik kesintisinde psu da veya laptopsa batarya arızasında veya kablo arızasında ne kadar kesinti yaşayacaksın? Yapmak istediğin şey kendi web sitesini barındırmak mı olacak yoksa başkalarına da hizmet vermek mi? Eğer kendin içinse, kendi bilgisayarını yapabilirsin. Hem hali hazırda var olan ekipmanlarını kullanmış olursun ekstra maaliyet çıkmaz. Yok ben zaten bu işleri biliyorum. İş kuracağım hizmet satacağım diyorsan bunun içinde datacenterlardan hizmet almak zorundasın.

Samaeldrazi

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,540
İsim
Alp
Steam
https://steamcommunity.com/id/alpdrazi/
Discord
Alp "drazi"#5123
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Normalde yapabilirsin. Ancak bilgisayarlar 7/24 çalışma şartlarına uygunmudur sence? Bir de ip yönlendirme nasıl yapacaksın? İnterneti sağlayıcından gelen kabloyu direk pc'ne taksan sen kendin nasıl internete gireceksin? Modemden dağıtsan local ip olacağından dışarıdan erişimi nasıl yapacaksın. Sonuçta modem natlama yapıyor. Erişimi tüm dünyaya açman gerekecek buda güvenlik açığı oluşacak. En basitinden ddos saldırlarına karşı filtreleme yapabilecekmisin?

Kesintilerde yedek hattın olacak mı? Hem internet hem de elektrik için. Disk hatalarında veri kaybı yaşarsan nasıl geri getireceksin. Bu sebeplerden dolayı sunucu kiralaman veya hosting paketi alman yada vds alman daha mantıklı. Problem çıktığında hızlı aksiyon alabilecekmisin? Örneğin elektrik kesintisinde psu da veya laptopsa batarya arızasında veya kablo arızasında ne kadar kesinti yaşayacaksın? Yapmak istediğin şey kendi web sitesini barındırmak mı olacak yoksa başkalarına da hizmet vermek mi? Eğer kendin içinse, kendi bilgisayarını yapabilirsin. Hem hali hazırda var olan ekipmanlarını kullanmış olursun ekstra maaliyet çıkmaz. Yok ben zaten bu işleri biliyorum. İş kuracağım hizmet satacağım diyorsan bunun içinde datacenterlardan hizmet almak zorundasın.
Oyun sunucusu açıcam şirket datalarımı barındırmak veya dosya barındırmak gibi bir amacım yok

Heyman

80+
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
22
İsim
Naim Kaynar
İstediğin her amaç için bilgisayarını sunucu olarak çalıştırabilirsin. Diyelim ki A oyunun sunucusunu açtın. Ben de evimden A oyununa girecem ve sunucu olarak seninkini seçtim. Topolojini çok bilmemekle beraber;

1- Evindeki modem natlama yapacağı için ben senin bilgisayarına istek gönderdiğimde geri cevap alamam çünkü benim ip'im senin modemine kadar gelir modemden içerisini bilemez. Bunun için de modemden gelen her isteği açman gerekecek. Bu da sana güvenlik açığı oluşturur. Yada kabloyu direk pc'ne takacaksın sana verilen ip yi pc'ne gireceksin statik olarak. Firewallı kapatacaksın ki insanlar sana istek atabilsin. Yine güvenlik açığı olacak. Bu durumda almış olduğun interneti sadece pc de kullanabileceksin. Ve en önemlisi internet paketin. Burada sen sunucu olduğundan upload'ın önemlidir. Son kullanıcılarda paketlerin downloadları fazladır uploadları ise düşüktür. Datacenterlarda ise genelde 100mb upload 20 mb download verirler.

2- Senin internete yazdığın "what is my ip " sorgulamasında çıkan ip sana ait ama dinamik ip olduğundan herhangi bir modemin resetlemesinde(senin kapatıp açman veya elektrik kesinitisi veya bakım çalışmalarında) ip adresin değişeceğinden erişim problemleri oluşacak. Bunun için internet sağlayıcından statick ip alman gerekecek.

3- Oyun sunucunda senin sunucularına bağlanan oyuncuların karakter save dosyalarını nerde tutacaksın. Sonuçta bir databesin olacak. Ve bunun günlük yedeklemesini alman gerekecek. 7/24 çalışacağı için arıza verme olasılıkları artacak. Veri kaybı yaşadığında backupdan geri dönmen gerekecek. Dönemezsen oyuncu kaybedeceksin. Bunlar olasılıklar. İlla olacak diye bir şey yok ama olduğunda aksiyon almak zorunda olduğun şeyler.

4- Arıza problemlerini nasıl çözeceksin. Yedek parçan olacak mı? Örnek olarak. Ramin arızalandı. Önce sipariş edip, geldiğinde mi takacaksın? Bu durumda kaç gün erişimin gidecek yada erişimin gitmediğini varsayalım ama ram miktarın azaldığından sunucun yavaşlayacak? Yada elektrik kesintisi olduğunda pcne verebilecek elektriği nereden bulacaksın? İnternet kesintisi yaşadığında ?

Öncelikle eğer teknik bilgin yok ise deneme amaçlı yapabilirsin. Ayarlamaları yap sonra dışarıdan kendin bağlan girebiliyor muyum. Öğrenmiş olursun ve tecrübe etmiş olursun. Profesyönel olduğunda sunucu kiralarsın. Yok teknik bilgim var ve başladığımda para kazanacağım diyorsan direk sunucu kirala. İşin içine para girdiğinde hizmetin iyi olmazsa kazandığından çok zarar edebilirsin.

İbrahim Özel

80+ Silver
En İyi Cevap
13
Hocam kısa geçecek olursak kendi bilgisayarını server olarak kullanacaksan parçalar sürekli yük altında olacağını varsayıyorum. Güçlü bir soğutma gerek. Tüm parçalar için geçerli. Ayrıca serverlarda kullanılan parçalar 7/24 çalışmaya uygun olarak tasarlanmış. Ping sorununun olmamasını istiyorsanız ve kullanıcıların rahat giriş yapmaları vs. gibi durumlar için güçlü internet gerek. Tavsiyem 1000 Mbps simetrik internet. Zaten doğru dürüst altyapı yok. Ayrıca sistem yük altında olacağı için fanlar ses yapacak evde rahatsız eder. En iyisi başlangıç için aylık 20 30 TL verip host ya da VDS almak. Her türlü kafanız rahat olur. Hem parçalarınız yormamış hem de evde olmadığınız zaman aklınız sistemde kalmaz. Detaylı olarak zaten @Heyman hocam açıklamış.

Samaeldrazi

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,540
İsim
Alp
Steam
https://steamcommunity.com/id/alpdrazi/
Discord
Alp "drazi"#5123
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Hocam kısa geçecek olursak kendi bilgisayarını server olarak kullanacaksan parçalar sürekli yük altında olacağını varsayıyorum. Güçlü bir soğutma gerek. Tüm parçalar için geçerli. Ayrıca serverlarda kullanılan parçalar 7/24 çalışmaya uygun olarak tasarlanmış. Ping sorununun olmamasını istiyorsanız ve kullanıcıların rahat giriş yapmaları vs. gibi durumlar için güçlü internet gerek. Tavsiyem 1000 Mbps simetrik internet. Zaten doğru dürüst altyapı yok. Ayrıca sistem yük altında olacağı için fanlar ses yapacak evde rahatsız eder. En iyisi başlangıç için aylık 20 30 TL verip host ya da VDS almak. Her türlü kafanız rahat olur. Hem parçalarınız yormamış hem de evde olmadığınız zaman aklınız sistemde kalmaz. Detaylı olarak zaten @Heyman hocam açıklamış.
Evet bir yerden vds alacağım

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,020,581
Üyeler
161,723
Son üye
Emir45
Top Bottom