Bak şimdi bu Crypto borsasında yatırım yapacaksan yatırım yapacağın altcoini bulman lazım ilk olarak gözüne kestirirsin veya denk gelirsin bir tanesine bakarsın şöyle gelecek vadediyor mu ? / Yaptığı yatırımlar nasıl / Aldığı yatırımlar nasıl ? Faydası nedir ne iş görür ? bu projenin topluluğu (ilgilenenler) nasıl ? bunlara bakarsın güzelce sonra şimdi topluluklar demişken Reddit adlı yerde
https://www.reddit.com/r/wallstreetbets/new/ şöyle bir topluluk var burada forex konuşulur crypto falan filan her şey konuşulur burayı takip et bakarsın güzel proje paylaşır biri sende araştırırsın ulan iyimiş dersin erkenden görür girersin bir de The Roaring Kitty denen herif var bu Crypto camiasında ünlü biridir bundan herkes haber bekler toplu şekilde girerler altcoine alırlar parayı çıkarlar sonra youtube için sanan Crypto banter adlı kanalı öneririm güzel içerik üretiyorlar konuşmalar analizler yapıyorlar kesinlikle bak Twitterda Ansem vardır ounnda sözü geçer onu da takip et. Bakarsın altcoine araştırmanı yaparsın iyice topluluklardan bakarsın hakkındaki haberlere sonra girersin tutarsın kazanç olunca satarsın veya tutarsın elinde ilerisi için bu işin spot kısmı oluyor elinde bulundurman spot işlem
Gel gelelim Vadeli işlemlere (Futures)
Şimdi aynı altcoin bitcoin falan ama burda kaldıraç var ve burda öyle elinde bulundurmuyorsun AL ( LONG deniyor ) SAT (SHORT) deniyor AL işlemi açarsan o yukarı yönlü gitmesi lazım yukarı yönlü gittiğinde altta açtığın işlem gözükür yeşil şekilde sağladığın kazanç yazar değişir sürekli ta ki sen pozisyonu kapatana kadar SAT (SHORT) pozisyon açarsan ve projenin fiyatı düşerse yine aynı şekilde yeşil olur kazancın yazar fiyatı artarsa kırmızı olur kaybın yazar sabırlı olmakta fayda var ama tabii ki kayıp daha fazla kayıp olabiliyor veya kayıptan yüksek kazançlara geçilebiliyor sabır işi takip etmen lazım sürekli mesela olumlu bi haber görürsün bi projede gidersin anında AL(LONG) pozisyon açarsın işin birde kaldıraç kısmı var projeden projeye değişiyor 1x-50x arası herkese göre 10xden yukarısı kumar benim düşük param varsa ben 20x giriyorum mesela alacağın riske göre değişir bu kaldıraç meselesi şöyle 200 doların mı var bir coine 10x ile girersen 200 dolar ile o sana borç vermiş gibi 200 dolar değilde 2000 dolar koymuşsun gibi pozisyon açar kaldıraç ne kadar büyük olursa kaybın o kadar büyük olur ve likidasyonun o kadar yüksek olur
şimdi vadeli işlemlerde likidasyon olayına geldik
Burda olay sen ne kadar kaldıraç koyarsan likidasyonun o kadar yakın oluyor mesela 20x girdin 0,054494 fiyatı olan coine atıyorum likidasyonunda 0,052394 eğer o coin 0,052394 bu fiyata inerse pozisyonun kapanır paran uçar gider likidasyon olur Margin call yersin sonra
uyarı sesini duymak intihar sebebi neyse düşük kaldıraç düşük risk yüksek kaldıraç yüksek risk kumar gibi
Çapraz/izole modu unutmuşum
Çapraz mod senin Vadeli işlemlerdeki bakiyeni kullanır likidasyon olursan tüm vadeli hesabındaki paran gider ama spottaki (normal alım satım yaptığın cüzdandaki ) parana bir şey olmaz vadelide işlem için ek olarak spot cüzdanından para atıyorsun vadeli cüzdanına transfer yapmak zorundasın İzole Mod sadece o anki açtığın pozisyondaki parayı kapsıyor İzole Mod takıl
Stake olayı var bir de ayrı olarak mesela elinde bi coin var adam sana diyor ki bunları stake et ver bana bende kalsın diyor açıkçası ve bende sana yıllık aylık günlük neyse artık şu kadar işte bu coinden şu coinden veriyim diyor paran orda kalıyor değerlenirse değerleniyor düşerse
düşüyor orda yani coinlerin kaybolmuyor alabiliyorsun olayı boşta bekleyeceğine ayriyetten başka coinler kazanıyorsun ondanda para geliyor