Sadece teknik özelliklere bakarak kulaklık gibi öznel zevklere hitap eden ürünler için çıkarım yapılamaz.
Youtube'da bazen görüyorum, "bunun frekansı 20-20.000 hz arası yani çok iyi, direnci 32 ohm gayet güzel, hassasiyeti 100 desibel çok iyi" gibi garip incelemeler yapıyorlar.
Net sonuç müşterinin kulağına giden ve beklentisiyle örtüşendir.
Dünyanın en pahalı kulaklıklarından biri olan Sennheiser HD800S'i ilk kez dinleyenlerin çoğu beğenmez mesela, çünkü alışıldık bir ses karakteri yoktur, odyofillere hitap eder.
Önemli olan mühendislik, driver boyutları, hangi driverların hangi kalitede kullanıldığı, işçilik, kablo kalitesi, özellikle kulak içi kulaklıklar için konuşuyorsak akustik dizayn ve tuning gibi faktörlerdir.
Daha sonra müşterinin beklentileri gelir. "Basslı cıstaklı müzik dinleyecem kop kop" diyen adama referans monitör kulaklıklar önerilmez mesela. Ya da tam tersi, ben profesyonel amaçlı kullanacağım, müzik prodüksiyon işiyle uğraşıyorum diyen adama bass'a boğulmuş, gerçek sesten uzaklaşmış bir kulaklık önerilmez. High fidelity'nin yani kaba çeviriyle yüksek sadakat'in ismi buradan gelir, referans sese ne kadar sadıksın?
Kısacası "10400F, 10100F'den daha iyi çoklu çekirdek performansına sahiptir" gibi kesin cümleleri kulaklık sektöründe kağıt üzerinde yazan bilgilere bakarak kurmak yanlıştır.