Neler Yeni

Kuranı Kerimde bir hata daha buldum

-nisay

80+ Bronze
bu ayette şirk bile olmayabilir bilen arkadaşlar varsa benide bilgilendirebilirler. şirk, allahın yanında diğer ilahlara da inanmaktır. ''Bilâhare kendilerine açık deliller geldikten sonra buzağıyı (tanrı) edindiler'' diyor. allahı bırakıp buzağıyı tanrı olarak görmüşler.
tefsirinde şu var;
(İsrâiloğulları’nın bu ve benzeri talepleri, sayısız haksızlıkları, azgınlık, şımarıklık ve taşkınlıkları sebebiyle Allah, onları yola getirmek için birçok mûcize göndermiş, zaman zaman da kendilerini cezalandırmış, yoldan çıkmamaları için yemin ettirip söz (mîsâk) almış, gerektikçe bunu kendilerine hatırlatmıştı, ancak onlar yola gelecek ve doğru yolda ilerleyecek yerde azgınlık, taşkınlık ve sapkınlıklarına devam etmişler, altından bir buzağıyı tanrı yerine koymuşlardı. Allah bu kadar büyük bir mânevî suçu ve günahı da bağışlamış, böylece ıslah olmaları için peygamberine yetki ve delil vermişti.)
yani ne yaparsan yap elinde patlıyo argümanın, tabii argüman denebilirse.

Dahası  
Reaksiyon skoru
202
İsim
hazarcoban
bu ayette şirk bile olmayabilir bilen arkadaşlar varsa benide bilgilendirebilirler. şirk, allahın yanında diğer ilahlara da inanmaktır. ''Bilâhare kendilerine açık deliller geldikten sonra buzağıyı (tanrı) edindiler'' diyor. allahı bırakıp buzağıyı tanrı olarak görmüşler.
tefsirinde şu var;
(İsrâiloğulları’nın bu ve benzeri talepleri, sayısız haksızlıkları, azgınlık, şımarıklık ve taşkınlıkları sebebiyle Allah, onları yola getirmek için birçok mûcize göndermiş, zaman zaman da kendilerini cezalandırmış, yoldan çıkmamaları için yemin ettirip söz (mîsâk) almış, gerektikçe bunu kendilerine hatırlatmıştı, ancak onlar yola gelecek ve doğru yolda ilerleyecek yerde azgınlık, taşkınlık ve sapkınlıklarına devam etmişler, altından bir buzağıyı tanrı yerine koymuşlardı. Allah bu kadar büyük bir mânevî suçu ve günahı da bağışlamış, böylece ıslah olmaları için peygamberine yetki ve delil vermişti.)
yani ne yaparsan yap elinde patlıyo argümanın, tabii argüman denebilirse.
O kadar yazı yazmıssın ama soruya bir cevap bulamadım.Asla affetmem dediği şeyi neden affediyor.Asla demesin ozaman diyorum yani kısaca

-nisay

80+ Bronze
O kadar yazı yazmıssın ama soruya bir cevap bulamadım.Asla affetmem dediği şeyi neden affediyor.Asla demesin ozaman diyorum yani kısaca
diyorum ki ya şirk yok ayette direkt baştan gümlüyosun ya da şirki bile affederek mesaj veriyo bize. allah ''şirki affetmem ama affededebilirim'' derse bu konuda hassasiyet oluşmazdı. senin niyetin anlamaya çalışmak değil saçma saçma hata bulmaya çalışmak yaşın da muhtemelen 17.

Starlex

80+ Silver

Nquyen

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,660
İsim
Selim
Ama hocam bugün aklı bilimi yada dediğiniz gibi mantığı bir kenara bırakarak inanca inanmak demek sorgulamadan mantık aramadan inanmak demek.Sorgulamadan bir dine inanmak mantık aramadan inanmak çok tehlikelidir tıpkı takım tutar gibi parti tutup her denileni alkışlamak gibi.Ne kadar mantıksız olursa olsun,tanrı körü körüne mantığı bir kenara koyarak iman edenler yerine sorgulayıp mantığını kullanarak inanmaya çalışanları tercih edecektir.Yanılıyor muyum
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bu konular senide sardı galiba her akşam burdasın usta😂
Maalesef bilimde ya da başka bir şey de sorgulama yapmak mantıklı lakin din farklı bir konu çünkü sorgulamaya başladığın zaman hepsi farklı bir anlama çıkıyor mesela davut denizi yarıyor ya da başka bir peygamber ayı güneşi eline alıyor ve ya İsa ölmedi göklere çıktı filan filan sorgulamaya başladığın zaman hepsi mantıksız geliyor çünkü dinde bir kanit yoktur ama bilimde 2+2 sorgulayabilirsin ve sonucun 4 olduğunu kanitlayabilirsin ama dinde böyle bir durum söz konusu değildir hintilerin 50bin küsur tanrısı var mesela 🤷 bu yüzden din insanların manevi olarak kendilerin inandıkları ve bir şeye bağlı kalmak duygusunu yaşadığı bir olaydır bu yüzden ben insanlarin müslümansin sen ya da deistsin diyerek toplumdan ayrıştırma yapmıyorum çünkü din bir manevi İnaç yeridir ve kişiler kendi doğruları üzerinden dinlere inanır ya da inanmaz bu kişinin iradesine bağlı.

Ekler

• images.jpeg
    images.jpeg
    51.2 KB · Hit: 22
Dahası  
Reaksiyon skoru
202
İsim
hazarcoban
diyorum ki ya şirk yok ayette direkt baştan gümlüyosun ya da şirki bile affederek mesaj veriyo bize. allah ''şirki affetmem ama affededebilirim'' derse bu konuda hassasiyet oluşmazdı. senin niyetin anlamaya çalışmak değil saçma saçma hata bulmaya çalışmak yaşın da muhtemelen 17.
Ne demek ayette şirk yok.Şirk alalhtan başkasına ortak koşmaktır tanrılık vasfetmektir.Bunlarda buzağıyı tanrı kabul etmişler.Hadi diyelim şirk yok asla affetmem dememeliydi.
Maalesef bilimde ya da başka bir şey de sorgulama yapmak mantıklı lakin din farklı bir konu çünkü sorgulamaya başladığın zaman hepsi farklı bir anlama çıkıyor mesela davut denizi yarıyor ya da başka bir peygamber ayı güneşi eline alıyor ve ya İsa ölmedi göklere çıktı filan filan sorgulamaya başladığın zaman hepsi mantıksız geliyor çünkü dinde bir kanit yoktur ama bilimde 2+2 sorgulayabilirsin ve sonucun 4 olduğunu kanitlayabilirsin ama dinde böyle bir durum söz konusu değildir hintilerin 50bin küsur tanrısı var mesela 🤷 bu yüzden din insanların manevi olarak kendilerin inandıkları ve bir şeye bağlı kalmak duygusunu yaşadığı bir olaydır bu yüzden ben insanlarin müslümansin sen ya da deistsin diyerek toplumdan ayrıştırma yapmıyorum çünkü din bir manevi İnaç yeridir ve kişiler kendi doğruları üzerinden dinlere inanır ya da inanmaz bu kişinin iradesine bağlı.
Ozaman bir mantık aramadan mı din seçmeliyiz.Hinduizm ile islam arasında hiç bir fark yoktur ozaman mantığı dinde kullanmayacaksak neye göre din seçeceğiz ?

KAANT10X

80+ Bronze
Kardeş dün akşamda yazdım hatta sana konuyu başka bir örnekte daha güzel açıkladım okudun mu bilmiyorum. İlk olarak ben bir tefsir,fıkıh âlimi falan değilim dolayısıyla sana söylediğim şeylerde hatalar olabilir ama genel mantığı anlarsan sorun yaşamazsın. İlk olarak Kuranı Kerim Arapça olarak indiği için halen daha tam olarak bazı kısımlarda sadece Türkçe düşünürek okuyanlar anlamayabilir. Bu normaldir çünkü her sözcük her dilde farklı anlamlara sahip olabilir aynı anlama sahip olsada o anlam her toplumda farklı anlamalara sebep olabilir. Duyan kişi aynı söz karşısında farklı mana anlayabilir. Yani daha pek çok yönüyle konuşulabilir bu mesele. Sen bir Türke Allah belasını versin dersen sana söver bir Araba dersen Allah razı olsun der.
İkinci olarak Allahu Teala Kuran'da çeşitli tasfirler yapar aynı normal hayatta insanların diyaloglarında olduğu gibi özellikle peygamberleri ile konuşur onlara öğütte bulunur. Çeşitli kıssalar üzerinden insanlara öğütlerde bulunur. Yani Rabbimiz ayetlerde şunu sorduk, af ettik gibi ifadelerle esasında insanlar için indirilen bu kitabı insanların anlayabileceği düzeye indirger. Şüphesiz rabbim bu cümleyi insanların anlamayacağı şekilde de indirebilirdi.
Son olarak şunu gördüm sen pek ayetler arası bağlantılara bakmiyorsun Nisa 16 yı okudun peki 17 ve 18 de ne deniyor buna da bakmak lazım.
Yani sen yazanlara 8.sınıf anlatım bozukluğu gibi bakıyorsun bu yanlış bir durum. Çevirenler anlatım bozukluğu yapacak şekilde çeviri yapsalar bile asıl metin ile ilgili araştırma yazsan meseleyi anlayacaksın.

Starlex

80+ Silver

Nquyen

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,660
İsim
Selim
Ne demek ayette şirk yok.Şirk alalhtan başkasına ortak koşmaktır tanrılık vasfetmektir.Bunlarda buzağıyı tanrı kabul etmişler.Hadi diyelim şirk yok asla affetmem dememeliydi.

Ozaman bir mantık aramadan mı din seçmeliyiz.Hinduizm ile islam arasında hiç bir fark yoktur ozaman mantığı dinde kullanmayacaksak neye göre din seçeceğiz ?
Aslında fark yoktur yani bana fark yoktur ama başkasına fark vardır zaten bu yüzden sorgulamak mantıksız çünkü dinlerin temeli kanitlanmayan inançlara dayanır

Dahası  
Reaksiyon skoru
13
İsim
Abdükadir
''Allah kendisine şirk koşulmasını ASLA BAĞIŞLAMAZ; ( Nisa suresi 116 )
''Onlar buzağıyı tanrı kabul etmişlerdi,fakat biz bunuda affetik.( Nisa suresi 153)

Allah asla yapmam dediği şeye sözünden dönüp yapmaya karar veriyor. Hani asla bağışlamazdı şirki affetmezdi arkadaşlar.Ne değişti de bağışladı.Asla
diyor.Zaman mekan olay kişi mevki farketmeksizin sebebi ne olursa olsun ASLA AFFETMEM diyor.Sonra bi bakıyoruz affetmiş.Bunun mantıklı açıklaması nedir bilen biri varmı ?
kardeşim bir zıtlık keşfetmişsen bunun için tefsir ilmi devreye girer şayet bahsettiğin gibi olsa bu zamana kadar zıt ayetler kaldırılırdı kuran değişikliğe uğrardı lakin değişiklik olmamış ve meal anlamıyla zıtlık olarak anlamış oldun zira meal sadece dil çevirisidir. tefsir çevirisi ayeti tarih, taraflar, olayın gerçekleşmesine sebeb olan hal vs birçok anlamda inceleyerek çeviri yapmasıdır
Mesaj otomatik birleştirildi:

Aslında fark yoktur yani bana fark yoktur ama başkasına fark vardır zaten bu yüzden sorgulamak mantıksız çünkü dinlerin temeli kanitlanmayan inançlara dayanır
Din varoluştan beri vardır canlılar arasında insan benzeri başka bir canlı yok bilim ve onun ışığında elde edilmiş bilgiler bilim yokken dahi vardı ve işlevseldi kısacası varlığı ve düzeni kontrol eden bir zat her zaman var. Toplumlar işte bundan sebep hep bir yaratıcıya inanmıştır kimisi kendisi tanrı edinmiş kimisi yaratıcının gönderdiği bilgi ışığında tanrı edinmiş ve bir kısmı da sapıkça inançlar edinerek kendisini kandırmıştır. Özümüzde din inanış tekdir bunları çoğaltan insanların kendisidir mesele doğru olanı bulmakta çünkü doğru inanış bir tane sapık inanış ise çoktur. Bilim keşfettiği kadar kanıtsaldır. Bilimin keşfedemeyip varolan durumlarda vardır mesela neden bizim dünyamızda yaşam var uydumuz olan ayda yada yakın gezegenlerde toplu insani yaşam belirtisi yok yada dünya etrafında atmosfer tabakası nasıl oluştu kim oluşturdu maddede bilinç yoktur kendisini inşaa edemez çekim kanunu nereden gelir neden çekim die bir konun var kim çekimi var etti baya sorular var burası yetmez

Son düzenleme:
Top Bottom