NVMe modeli de sorunlu. Toshiba OCZ RC500 modelinin makyajlanmış hâli. SATA Kioxia nasıl Toshiba TR200 modelinin makyajlanmışıysa bu da öyle. Okuma ve yazma değerleri kullanıcıların çoğunluğunda düşüyor. Sayısal sağlığı da hızlı düşüyor. CDI gibi programlarda düşük sayılar görmek telaşlandırıyor insanı. Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam kendisi TBW'ye göre matematiksel sağlık hesaplayan bir disk değil. Ölü hücrelere göre sağlık hesaplıyor. Sağlığın hızlı düşmesi biraz kötü anlayacağın.
980 PRO'da dahi sorun yaşayanlar var, teknoloji şans işidir. Ürünün donanımsal olarak o bütçedeki bütün SSD'lere karşı üstünlüğü var. Ayrıca okuma-yazma hızının ilerleyen vakitlerde düşmesi, bu diski alan kişiler için önemli bir kriter değildir. Zaten 1700 MB/s okuma, 1600 MB/s yazma vadeden bir SSD. Oyuncu adam alırsa isterse 500 yazsın önemli değil. Okuma yazma isteyen de gider SN750, FireCuda510, 970 EVO Plus, P5 gibi daha kaliteli model alır. OCZ RC500 ile Exceria'nın aynı ürün olduğunu da biliyorum. Ayrıca ısınması da önemli bir kriter değil. Artık M.2 Shieldı olmayan anakart yok denecek kadar az. Diyelim M.2 Shieldın yok, throttle olacak sıcaklıklar değil zaten 60-65 dereceler. P5 gibi kaliteli bir SSD ve üstelik PCI-E 3.0 olmasına rağmen o da M.2 Shield yokken çok sıcak çalışıyor, aynı şekilde XPG S40G modeli de. Yani sıcaklık tamamen bu SSD'yi alacak kişinin problemi. 60-65 dereceye kullanılır, bir sorun olmaz. Laptop kullanan adam daha iyi soğutmalı bir model alır/almaz, o onu ilgilendirir.
Bu TBW muhabbeti de yine bir diğer saçma bir muhabbet. Firmalar bunlarla oynamayı vok seviyor, tamamen göz boyama. Zamanında defalarca PNY CS3030'da bu oynamalar yapıldı, 970 EVO'da da yapıldı, SN750'de de yapıldı, FireCuda 510'da da yapıldı. TBW'yi referans alarak SSD tercihi yapmak bana kalırsa mantıksız. Kaldı ki çoğu SSD, bu TBW değerinin rahatlıkla 3-4 katını görebiliyor. Hatta 860 PRO ve FireCuda 120 gibi modeller çok çok daha fazlasını görüyor.
SLC Caching muhabbeti benim şu an kullandığım XPG SX 8100 modelinde de var. Windows 10 1903 varken 3500-2600 alıyordum, Windows 10 21H1'e geçtim disk yamuldu resmen. SX8100, SX8200 Pro gibi modelleri internetten aratırsan bu problemi yaşayanları fazlasıyla göreceksin.
Bu arada ürüne mükemmel dediğimi hatırlamıyorum. 700 TL'ye bundan daha iyi bir ürün olmadığı için ve diğer SSD'ler gibi çok sık görülen bir sorunu bulunmadığı için önerdim. Yoksa CS3030, SN750 gibi modellerle aynı fiyattayken asla alınmayacak bir model. SN570, SN550, SN750 SE, SN350, Ultra 3D gibi modelleri almaktansa bunu alır yoluna bakarsın.