Hocam bunu anlamayan kuzenlerim var bu faizin %19 olduğu ve tam olarak ne yaptığını anlatma sanşın var mı atayım kopyalayıp
Ben yanlış anlamadıysam yurtdışında 100 dolarlık TL ile gelen adam burada 120 dolara bozdurabiliyor yanlış mı anladım.
Hocam o dediğini bende anlamadım pek ama sözel olarak böyle ;
Faizi artırımı nedir?;
Merkez Bankaları, ülkelerin para politikasını belirlemek konusunda ana oyuncudur. Ne kadar para basılacağını ile bankalara verilen borçların faizlerinin kararını Merkez Bankaları alır. Türkiye’de faiz artırımı, ekonomi ısındığında onu soğutmak için yapılır. Faizler yükseldiğinde ekonomik aktivite yavaşladığı için enflasyon da geriler. Yüksek faiz, büyüme politikasını olumsuz yönde etkiler.
Faizi artırımının olumlu etkileri
Faiz artırımları, ödemeler dengesinde açık verildiğinde, dışarından sıcak para girişi olmasını ve böylece iç piyasayı rahatlatmak için yapılır. Bu sayede Türk Lirası da değerlenir. Türk Lirası değerlenince ise kur yükselişinden dolayı maliyet enflasyonu ve talep enflasyonunu da engellenir. Kısacası enflasyon düşer.
Faizi artırımının olumsuz etkileri
Faiz artırımları, yatırımların düşmesine sebep olur. Bunun nedenini şöyle açıklayabiliriz. Faiz artınca, tüketimler azalır. Bunun bir sonucu olarak da tasarruflar artar. Kaynak artınca yatırımlar için kaynak bulmak kolaylaşır. Ancak tüketimdeki düşüş nedeniyle enflasyonda gerileme görüldüğü için yatırım maliyeti artar. Maliyet artınca da yatırımlar engellenir. İstihdam düşerken büyüme benzer şekilde düşer.
Faizi artırımı ve enflasyon
Faiz artırımı, enflasyonun yükselmesini durdurur. Faiz arttıkça piyasadaki talep azalır ve harcama eğilimi düşer. Çünkü meclis, bankalardan para talep ettiğinde yüksek faiz uygulanır. Bankalar da daha fazla para toplamak için daha yüksek faiz uygular ve müşterilerin daha çok para yatırması için faiz yükseltir. Risksiz faize para yatırılıp harcama eğiliminden vazgeçilir, enflasyonun da önü kesilir.
Faiz artırımı ve işsizlik
Faiz artırımı istihdamı da olumsuz etkiler. Çünkü faiz arttıkça yatırımlar azalır ve risk alarak iş yeri açmak zorlaşır. Bunun sonucunda yüksek faizden yararlanmak daha avantajlı gelir. Bu da işsizliği artırabilir.
Faiz artırımı ve büyüme
Faizler artınca yatırımcı yüksek maliyetlerden dolayı yatırımından vazgeçer. Bu nedenle yatırımlar durur ve büyüme de olumsuz etkilenir.
Faiz artırımının diğer etkileri
Faiz artırımı sonucu enflasyon yükselince
Şirketler borç faizlerini karşılayabilmek için yatırımlarını azaltır.
Halk tasarruf politikasına geçer.
Borcu olanlar daha da borçlanır.
Bankalardan kredi alanlar ödemekte zorlanır.
İş kurmak isteyenler risksiz ve emeksiz getiri için parayı bankaya vadeli hesaba koyup onun getirisi ile geçinmeyi tercih eder.
Üretim azalır.
Tüm bu sonuçlar doğal şekilde sanayi ve ekonomiyi yavaşlatır.