Neler Yeni

Merkez Bankası %19 Faiz Kararı Nedir?

BatuhanKLC

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
854
İsim
Batuhan Kılıç
100 dolar olacak 100 dolarlık TL değil
100Dolar = 119 Dolarlık TL
Mesaj otomatik birleştirildi:

Yani dediğim şey doğru mu?
100 dolar yatırınca 119 dolarlık TL mi alınıyor?
Yok böyle bir şey 100 doların tl karşılığı 730 lira 1 aylık faiz getirisi 11.55 TL bu kadar.1 ay dolarını tl ye çevirip bankaya koyacaksın yüzde 19 yıllık faizi 12 aya böleceksin.

bostrin

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
278
İsim
Berat Hamza Abakay
Steam
bostrin
Discord
beNdax#0874
Hocam bunu anlamayan kuzenlerim var bu faizin %19 olduğu ve tam olarak ne yaptığını anlatma sanşın var mı atayım kopyalayıp

Ben yanlış anlamadıysam yurtdışında 100 dolarlık TL ile gelen adam burada 120 dolara bozdurabiliyor yanlış mı anladım.
Hocam o dediğini bende anlamadım pek ama sözel olarak böyle ;

Faizi artırımı nedir?;
Merkez Bankaları, ülkelerin para politikasını belirlemek konusunda ana oyuncudur. Ne kadar para basılacağını ile bankalara verilen borçların faizlerinin kararını Merkez Bankaları alır. Türkiye’de faiz artırımı, ekonomi ısındığında onu soğutmak için yapılır. Faizler yükseldiğinde ekonomik aktivite yavaşladığı için enflasyon da geriler. Yüksek faiz, büyüme politikasını olumsuz yönde etkiler.

Faizi artırımının olumlu etkileri
Faiz artırımları, ödemeler dengesinde açık verildiğinde, dışarından sıcak para girişi olmasını ve böylece iç piyasayı rahatlatmak için yapılır. Bu sayede Türk Lirası da değerlenir. Türk Lirası değerlenince ise kur yükselişinden dolayı maliyet enflasyonu ve talep enflasyonunu da engellenir. Kısacası enflasyon düşer.

Faizi artırımının olumsuz etkileri
Faiz artırımları, yatırımların düşmesine sebep olur. Bunun nedenini şöyle açıklayabiliriz. Faiz artınca, tüketimler azalır. Bunun bir sonucu olarak da tasarruflar artar. Kaynak artınca yatırımlar için kaynak bulmak kolaylaşır. Ancak tüketimdeki düşüş nedeniyle enflasyonda gerileme görüldüğü için yatırım maliyeti artar. Maliyet artınca da yatırımlar engellenir. İstihdam düşerken büyüme benzer şekilde düşer.

Faizi artırımı ve enflasyon
Faiz artırımı, enflasyonun yükselmesini durdurur. Faiz arttıkça piyasadaki talep azalır ve harcama eğilimi düşer. Çünkü meclis, bankalardan para talep ettiğinde yüksek faiz uygulanır. Bankalar da daha fazla para toplamak için daha yüksek faiz uygular ve müşterilerin daha çok para yatırması için faiz yükseltir. Risksiz faize para yatırılıp harcama eğiliminden vazgeçilir, enflasyonun da önü kesilir.

Faiz artırımı ve işsizlik
Faiz artırımı istihdamı da olumsuz etkiler. Çünkü faiz arttıkça yatırımlar azalır ve risk alarak iş yeri açmak zorlaşır. Bunun sonucunda yüksek faizden yararlanmak daha avantajlı gelir. Bu da işsizliği artırabilir.

Faiz artırımı ve büyüme
Faizler artınca yatırımcı yüksek maliyetlerden dolayı yatırımından vazgeçer. Bu nedenle yatırımlar durur ve büyüme de olumsuz etkilenir.

Faiz artırımının diğer etkileri
Faiz artırımı sonucu enflasyon yükselince
Şirketler borç faizlerini karşılayabilmek için yatırımlarını azaltır.
Halk tasarruf politikasına geçer.
Borcu olanlar daha da borçlanır.
Bankalardan kredi alanlar ödemekte zorlanır.
İş kurmak isteyenler risksiz ve emeksiz getiri için parayı bankaya vadeli hesaba koyup onun getirisi ile geçinmeyi tercih eder.
Üretim azalır.
Tüm bu sonuçlar doğal şekilde sanayi ve ekonomiyi yavaşlatır.

MENGELE88

80+ Bronze
Hangisini ?
1933

Türküm, doğruyum, çalışkanım.
Yasam, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak,
yurdumu, budunumu özümden çok sevmektir.
Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir.
Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

1972

Türküm, doğruyum, çalışkanım. Yasam, küçüklerimi korumak,
büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.
Ülküm yükselmek, ileri gitmektir.
Ey bu günümüzü sağlayan, Ulu Atatürk: açtığın yolda,
kurduğun ülküde, gösterdiğin amaçta hiç durmadan yürüyeceğime ant içerim.
Ne mutlu Türküm diyene.

1997

Türküm, doğruyum, çalışkanım,
İlkem: küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.
Ülküm: yükselmek, ileri gitmektir.
Ey Büyük Atatürk!
Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.
Ne mutlu Türküm diyene!
33 ve 72 en sağlamları

İsmail Aslan

80+ Gold
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,747
İsim
İsmail aslan
İlgilendiği Kategoriler
Monitör , ekran kartı
Steam
irexaTR
Reddit
İsmailAslanx
Öncelikle benim de yeni araştırdığım bir konu olduğunu yanlışsam doğrusunu bilenin düzeltmesini rica ediyorum ☺️

İnternetten anlayabildiğim kadarıyla %19 Faiz şöyle çalışıyor :
100$ olan Jake TR'de parasını bozdururken 119$lık TL alıyor bu yüzden insanlar parasını Türkiye'de bozdurmayı tercih ediyor böylece ülkeye Dolar giriyor (bir yerde bir şey ne kadar çoksa o kadar değersizdir)

Dolar bu şekilde düşürtülürken aynı zamanda devlet hazinesi boşalıyor.

Ben bunu anladım yanlışsa düzeltin lütfen
Lütfen Beğenmeyi Unutmayın
Anlamadığım nokta devlet hazinesi neden boşalıyor?

MENGELE88

80+ Bronze
Faiz ekonomiyi durdurur oyüzden FED hala faiz arttırmamakda ısrar ediyor ki Amerika faiz arttırsa ekonomisi durmaz ama en küçük bir darbe dahi almasını istemiyorlar.
İş bizim malum hükümete geldiğinde dövizi düşürmek için dünyanın en yüksek faizini bile verirler insanların alım gücü ,üreticinin çektiği zorluk gram umurlarında değil yeter ki faiz çetesi gelsin borsa uçsun sıcak para olsun.
Fakat herkes bilir ki bu biryerde patlıcak bu kadar faize uzun süre dayanılmaz

Avolay

80+ Gold
Anlamadığım nokta devlet hazinesi neden boşalıyor?
Sanırım olay şöyle 100$ı 1 senelik Türkiye'ye yatırıyorsun , geri alırken 119$ oluyor yani geçiçi kur düşüşü için hiç yoktan 19 dolat veriyorsun adama

BatuhanKLC

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
854
İsim
Batuhan Kılıç
Ortada siyasal bir durum yok üretimi olmayıp tüketimi muhteşem derece yüksek toplumların sonu faizle biter diyeyim ben yazımı bitireyim. Devlet hazinesi neden boşalıyor adamın parasını işletmek için alıp yıl sonunda ya da ay sonunda kar ile adama geri veriyorsun. Yatırım yapmıyorsun , parayı işletmiyorsun ... Günü kurtarıyorsun.

İsmail Aslan

80+ Gold
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,747
İsim
İsmail aslan
İlgilendiği Kategoriler
Monitör , ekran kartı
Steam
irexaTR
Reddit
İsmailAslanx
Sanırım olay şöyle 100$ı 1 senelik Türkiye'ye yatırıyorsun , geri alırken 119$ oluyor yani geçiçi kur düşüşü için hiç yoktan 19 dolat veriyorsun adama
Hmm anladım.

Avolay

80+ Gold
Ortada siyasal bir durum yok üretimi olmayıp tüketimi muhteşem derece yüksek toplumların sonu faizle biter diyeyim ben yazımı bitireyim. Devlet hazinesi neden boşalıyor adamın parasını işletmek için alıp yıl sonunda ya da ay sonunda kar ile adama geri veriyorsun. Yatırım yapmıyorsun , parayı işletmiyorsun ... Günü kurtarıyorsun.
Aynen :)

Andromakhe

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,085
İsim
AAAAA
İlgilendiği Kategoriler
Anime / Tarih /Eğitim / Siyaset / Teknoloji
Öncelikle benim de yeni araştırdığım bir konu olduğunu yanlışsam doğrusunu bilenin düzeltmesini rica ediyorum ☺️

İnternetten anlayabildiğim kadarıyla %19 Faiz şöyle çalışıyor :
100$ olan Jake TR'de parasını bozdururken 119$lık TL alıyor bu yüzden insanlar parasını Türkiye'de bozdurmayı tercih ediyor böylece ülkeye Dolar giriyor (bir yerde bir şey ne kadar çoksa o kadar değersizdir)

Dolar bu şekilde düşürtülürken aynı zamanda devlet hazinesi boşalıyor.

Ben bunu anladım yanlışsa düzeltin lütfen
Lütfen Beğenmeyi Unutmayın
yavaş yavaş gemi batıyor :cry:

Top Bottom