Herkese selam. Henüz lisenin başındayken katıldığım, moderatörlükle zamanımı geçirdiğim bu forumda malum sınava ben de girdim ancak beklediğim net ve sıralamayı elde edemedim. Mevc
Şu anki sıralamamla elimde 4 farklı seçenek var. Bu dört seçeneği benim için en iyi koşullara göre listeledim.
İsteğim kesin olarak İletişim fakültesinde okumak.
1- İzmir Ekonomi Üniversitesi
%50 İndirimli kontenjanlı akredite edilmiş bir bölüm olan Yeni Medya ve İletişim mevcut. Ancak bu sene
D) okul ücretlerine %105'lik bir zam yapıldı ve geçen seneye kıyasla bir hayli yüksek bir tutar isteniyor.
İzmir'de yaşadığım, hatta kendime ev bulabileceğim için konaklama tarafında bir sıkıntım bulunmuyor. Sadece okulun yıllık ücreti ve bireysel harcamalarım bulunuyor. Bütün bu masraflar bir öğrenim yılı içerisinde normal okul ücretinden daha da fazlasını buluyor tahminimce.
Ekonomi Üniversitesi gerek benim network imkanlarım, gerek bulunduğum sektörle olan bağlantısı, gerek ise İzmir'deki diğer bir vakıf üniversitesi olan Yaşar'a kıyasla bir hayli gelişmiş ve okursam pişmanlık yaşamayacağımı düşündüğüm bir okul. Sadece ekonomik açıdan zorlaması beni mutsuz ve tedirgin ediyor. Soranlar için okulun mevcut öğrencilere olan fiyatlandırması ise yıla göre belirli bir yüzdelikle düşüyor ancak bu çok fazla değil. Mesela bu yıl için benim alanımdaki 2023 girişliler, yeni öğrencilere kıyasla sadece 30 bin tl daha az ödeyecekler.
ÖZET: İyi çevre, iyi imkanlar, neredeyse her şey iyi, para konusu cırt.
2- Başka şehirde devlet üniversitesinde okumak
Bu tarafta tercih listeme yazabileceğim tek mantıklı üniversite Denizli Pamukkale Üniversitesi. Gerek sıralama, gerek çevre açısından "diğerlerine kıyasla" daha iyi. Sıralamamı hiç sormayın bahsetmeyeceğim bile.
Denizli insanına çok ısınık değilimdir şehrin genel yapısını da beğenmiyorum ama seçenek olarak bir tek o var sayılır. Denizli'de okumak istersem 9 ay ev tutma, ev ihtiyaçları ve bireysel harcamalar yine biraz tutacaktır. Ki bunun geleceğinden emin bile değilim.
ÖZET: Garip şehir, yeni deneyimler, ev yaşamı.
3- Kıbrıs'ta burslu okumak
Bu işte aklımı en çok karıştıran oldu. Kıbrıs'ta okumayı aklımın ucundan geçirmezken burslu kontenjana yeterli olduğumu gördüm. Kıbrıs'ta Doğu Akdeniz Üniversitesinde Yeni Medya ve İletişim bölümünde okuyabiliyorum. Kıbrıs'ın sosyal çevresi, kampüs koşulları ve bana neler katabileceği hakkında henüz tam fikir sahibi değilim o yüzden net bir şey söyleyemeyeceğim. Ancak ücret tarafında okulun yıllık harcı + yurt ücreti (değişir) + bireysel harcamalar IEU'ye kıyasla 2/3 fiyatına geliyor.
ÖZET: Kıbrıs, masraflar, bambaşka bir düzen.
4- Mezuna kalmak
Benim en çok düşündüğüm konu. Çünkü bu sene hem staj, hem okul, hem de dershaneyi aynı anda ilerletmeye çalıştım ve beceremedim. Tabii bu işin bahanesi, bir de sözele sonradan geçmem, dershane düzenine yeterince ayak uyduramamam ve evdeki çalışmalarımın da yetersiz olması var. Dershanedeki deneme sonuçlarım berbat değildi hatta ortalaması sözelde 38k gibi istediğim bölüme hayli yeterli bir sıralama getiriyordu. Ancak sınavda, özellikle normalde 30'dan aşağı net yapmadığım TYT'de batırmam ve AYT'de de felsefe grubunda batırmam sonrası iyice kötü bir sıralamayla karşılaştım. Sadece bu iki dersin netini bile iyi getirsem çok daha iyi bir sıraya yerleşirdim.
Açıkçası tekrar sınava hazırlanacak güce sahip olduğumu zannetmiyorum, ki açık konuşayım geçen sene hazırlanmış gibi de hissetmedim pek fazla. Eğer mezuna kalmak istersem YKS 2025'te en az 70k civarı sıralama yapmam lazım ki şehrimdeki iyi bir bölüme yerleşme şansım bulunsun. Bu süreçte giderim 1 senem ve bireysel harcamalarım, biraz da kaynaklara verilecek para olur herhalde. Ama getirisinden emin değilim.
Sınav esnasında yine afallayabilirim, bu seneki gibi sözele bir yığılma olabilir, gibi gibi. Hiçbir fikrim yok.
Bu konuda görüşlerinizi ve sorularınızı bekliyorum. Yardımınız için şimdiden teşekkürler.