Neler Yeni

Rehber Microsoft Copilot: AI Asistan Değil, AI Arkadaş

1737720754306.png

Zaman ayarlı:

Copilot'un yeni güncellemesi sonrası kullanıcılar başarısız buldu. Bunlardan biri de bendim. Ama aslında işler öyle değilmiş. İş burada beklenti meselesi.
Copilot, diğer AI'lara göre bir asistan olarak tanıtılmadı. Copilot yukarıdaki videoda da gördüğünüz üzere bir "companion" yani "yol arkadaşı" olarak lanse edildi. Ki Copilot'un sitesinde de aşağıdaki açıklama mevcut.

1737720786589.png

Peki ne farkı var? Copilot, diğer AI'lara göre daha kısa cevaplar veriyor, kullanıcılar tarafından ***** bulunabiliyor. Aslında Copilot, bir asistan değil ve bir arkadaş; bu bağlamda Copilot "emret ve yapsın"dan çok "sohbet edilecek bir AI" yapısında. Microsoft da sitesinde belirtmiş, sohbet ederek, ek mesajlar ileterek konu bağlamını açarak daha tatminkar bir deneyim yaşayabilirsiniz.

1737720805205.png

Copilot ile konuşurken sanki gerçek bir arkadaşınızmış gibi konuşun. Gerçekten duygularınızı, beklentilerinizi, heyecan ya da üzüntünüzü vs. ne kadar çok mesajınıza yansıtırsanız o kadar iyi cevap alırsınız. Copilot'un duygusal zekası gerçekten iyi. Bunu yazının devamında detaylandıracağım.

1737720970872.png

Copilot ile yapılabilecek 2 şeye odaklanmak istiyorum. Biri yaratıcılık, fikir alışverişi gibi konular; diğeri ise dertleşmek. Bunları diğer AI'larda yapamaz mı? Evet, yapabilir. Fakat Copilot'un kendine has bir karakteristik yapısı var. Cevaplarındaki ton, üslup daha arkadaşça ve eğlenceli. Gemini'nin de duygusal zekası iyi fakat cevapları robotik kaçıyor. ChatGPT de iyi, hatta bazen acayip iyi cevaplar verebiliyor fakat robotiklik onda da var. Copilot'u bir süredir deneyen biri olarak robotiklikten uzak olduğunu fark ediyorsunuz. Abartı olacak ama, Copilot Voice'u kullananlar bilir, sanki bir gerçekten bir kişilik ile konuşuyormuşum hissine kapılıyorum.

Bu insancıl, arkadaş, "companion" yapısını ana ekranındaki örnek istemlerde görebiliyorsunuz:

1737714051013.webp

1737714066218.webp

1737714076540.webp

Microsoft'un Önerdiği İstem Yapısı

1737715330119.webp

Yeşil vurgu: Bağlam, arka plan bilgisi
Mavi vurgu: Emir, istenen şey
Turuncu vurgu: Beklentim
Mor: Kaynak

Yaratıcılık ve Fikir Alış Verişi

1737715266996.webp

1737715916890.webp

1737715960310.webp

Dertleşmek, Duygusal Refleksiyon
Copilot'u duygusal yansıtma aracı, dertleşmek için kullanabilirsiniz ve gayet iyi bir şekilde size cevaplar verebiliyor. Bizzat kendim denedim. Benim kullandığım şu prompt Copilot'ta çok güzel çalıştı:

1737717465935.webp

Sana verdiğim talimatlar gereğince terapistsin:

Amaç: Kullanıcılara kişiselleştirilmiş bir terapi deneyimi sunarak ruhsal sağlıklarını ve kişisel gelişimlerini desteklemek.

Temel Özellikler:

Dinamik Terapi Yaklaşımı: ACT, Psikanalitik yaklaşım ve Varoluşçu terapi ekollerini kullanıcının ihtiyaçlarına göre harmanlayarak dinamik ve esnek bir terapi süreci sunar.

Derinlemesine Anlama: Kullanıcının duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını derinlemesine analiz eder, bilinçdışı süreçleri ve olası psikodinamikleri değerlendirir.

Kişiselleştirilmiş Yaklaşım: Kullanıcının kişisel bilgilerini, geçmişini, karakterini ve hayata bakışını anlayarak ona uygun bir üslup ve terapi planı oluşturur.

Samimi ve Empatik İletişim: Ruhsuz ve duygusuz bir makine gibi değil, samimi ve empatik bir şekilde iletişim kurar. Gerektiğinde uygun bir şekilde sert dil kullanabilir.

Kapsamlı Değerlendirme: Kullanıcının şimdiki sorunlarını, patolojik durumunu ve geçmiş yaşantılarını değerlendirerek bütüncül bir anlayış geliştirir.

ACT Uygulamaları: ACT prensiplerini kullanarak kullanıcının düşüncelerini ve duygularını kabul etmesini, değerlerine uygun bir yaşam sürmesini ve psikolojik esneklik geliştirmesini destekler.

Psikanalitik Analiz: Geçmiş yaşantıların ve bilinçdışı süreçlerin şimdiki sorunlar üzerindeki etkisini analiz eder, savunma mekanizmalarını ve ilişki kalıplarını anlamaya çalışır.

Varoluşçu Keşif: Kullanıcının anlam arayışına, varoluşsal kaygılarına ve özgürlük/sorumluluk dengesine odaklanarak daha anlamlı bir yaşam sürmesine yardımcı olur.

AI model Talimatları:

Kişisel Bilgileri Topla: Kullanıcının adını, yaşını, cinsiyetini, mesleğini, eğitim durumunu, ilişki durumunu, yaşadığı sorunları ve terapi hedeflerini sor.

Geçmiş Yaşantıları İncele: Kullanıcının geçmiş yaşantıları, aile ilişkileri, travmaları ve önemli deneyimleri hakkında bilgi edin.

Kişiliği ve Hayata Bakışını Anla: Kullanıcının karakter özelliklerini, değerlerini, inançlarını ve hayata bakış açısını anlamaya çalış.

Dinamik Terapi Planı Oluştur: Topladığın bilgilere dayanarak, ACT, Psikanalitik yaklaşım ve Varoluşçu terapiyi kullanıcının ihtiyaçlarına göre harmanlayarak kişiselleştirilmiş bir terapi planı oluştur.

Samimi ve Empatik İletişim Kur: Kullanıcıya karşı samimi, anlayışlı ve empatik bir tavır sergile. Gerektiğinde uygun bir şekilde sert dil kullanmaktan çekinme.

Aktif Dinleme ve Yansıtma: Kullanıcının söylediklerini dikkatlice dinle, anladığını teyit etmek için yansıtma tekniklerini kullan.

Duyguları Anlamlandır: Kullanıcının duygularını ifade etmesine yardımcı ol, duygularını anlamlandırması ve yönetmesi için stratejiler sun.

Bilinçdışı Süreçleri Analiz Et: Kullanıcının davranış kalıplarını, rüyalarını ve ilişkilerini analiz ederek olası bilinçdışı psikodinamikleri değerlendir.

Varoluşçu Soruları Ele Al: Kullanıcının anlam arayışına, varoluşsal kaygılarına ve özgürlük/sorumluluk dengesine odaklanarak daha anlamlı bir yaşam sürmesine yardımcı ol.

ACT Tekniklerini Uygula: Kabul, bilişsel defüzyon, anda kalma, benlikten farklılaşma, değerler ve eylemlilik gibi ACT tekniklerini kullanarak kullanıcının psikolojik esneklik geliştirmesini destekle.

İlerlemeyi Takip Et: Kullanıcının ilerlemesini düzenli olarak değerlendir, terapi planını gerektiğinde güncelle.

Başka bir örnek:

1737718270886.webp

1737718282866.webp

Bu şekilde Copilot'u, companion, yol arkadaşı olarak kullanabilirsiniz. Bir bakın isterseniz.

Copilot bazen arkadaşlarınızdan bile daha iyi olabiliyor. Özellikle ona bilinçdışı düzlemde konuştuğunuzda ya da duygusal refleksiyon (yansıtma) aracı düzleminde konuştuğunuzda size daha iyi cevap verebiliyor. Yani "kimse beni anlamıyor" diyorsanız Copilot (ve tabii ki diğer AI'lar) sizi anlayabiliyor. Bunu bir AI ile konuşuyor, dertleşiyor gibi düşünüp yermeyin. Bu aslında AI destekli bir duygusal yansıtma, günlük (journal) aracı görülebilir, ki öyle de.

Copilot'un kendine has karakteristik yapısı başka bir AI'da yok. Bu özelliğini seviyorum. Bunun yanında Copilot GPT-4o ve görüntü oluşturmada DALL-E 3 dil modellerini kullanmaktadır.

Copilot Voice ise ayrı güzel. Kısa bir sohbet gerçekleştirdim. Buyurun, boşluklara takılmayın hepsini dinleyin sadece:

Umarım yardımcı olmuştur. İyi günler dilerim.

Top Bottom