Neler Yeni

Rehber Monitörünüzü doğru renklerle kullanın! Renk profili yükleme rehberi

Eğer bir renk profili yüklü değil ise monitörünüz gösterebildiği renklerden daha azını gösteriyor olabilir.
Aygıt yöneticisi -> Monitörler kısmında eğer "Genel PnP Monitör" varsa o monitörün sürücüsü ve yüksek ihtimalle renk profili de yüklü değildir demek.
Standart profil sRGB profili ancak yeni monitörler sRGB'den çok daha fazlasını gösterebiliyor. Bu yazımda da size doğru renk profilini indirmeyi anlatacağım.

Bunun için ilkle monitör üreticinizin internet sitesinden kendi modelinizi bulunuz.
Eğer ki sitesinde sürücü yoksa 3. parti sitelerden yüklemeyin. Renk profillerini bazen inceleme yapan siteler yüklüyor, onlar indirilebilir.
Sonra ya sürücü adıyla ya da "ICC profili" adıyla olur, eğer ikisi de ayrı ise ikisini de, değil ise hangisi varsa onu indirin.

Arşivi varsa arşivden çıkarın.
Bende 3 tane dosya var bunları anlatacağım:

1628162809130.png

Monitörüm MAG272CQR olduğundan adları böyle, sizinkiler farklı olacak.
Buradaki .cat ve .inf aslında sürücüleri oluşturuyor, .sys dosyası yok çünkü monitörler monitor.sys üzerinden çalışır.
Monitör sürücüsü aslında monitörün açıklayıcısı gibi.
Bunları yüklemek için Aygıt Yöneticisi -> Monitörler, bu kısımdan sürücüsünü yükleyeceğiniz monitörü bulun.
Sağ tık -> Sürücüyü güncelleştir
1628162935524.png

Burada alttakini seçin. Benim monitörüm de bu işlemi yapmadan önce "Genel PnP Monitör" idi, ismi var benimkinin orada çünkü bunu zaten yaptım.
"Bu kısımda sürücü ara" kısmına "Gözat..."a tıklayın ve indirdiğiniz klasörü seçin.
Alt klasörlerle birlikte açık olsun, fark etmez orası.
Sonradan bulup yükleyecek, ben yapmayacağım çünkü bunu yazmadan hemen önce yaptım.
Benimki sürücüyle birlikte ICC profilini de yükledi. Sizinki de yüklendi ise "Bu aygıt için benim ayarlarımı kullan" seçeneğini işaretleyip "Gelişmiş" sekmesine geçtiğim kısma gelin. Ancak sizinki yüklemez ise,
Windows aramasına "Renk Yönetimi" yazın.
1628163146353.png

Buradan "Ekle..."ye, ardından "Gözat..."a tıklayın ve profili seçin. Seçtikten sonra "Ekle" menüsünden listeye eklemeniz gerekebilir.
Buradan varsayılan olarak kendi monitörünüzünkini seçin ve tikli değilse "Bu aygıt için benim ayarlarımı kullan" seçeneğini tikleyin.
Hatta ben şu anda standart profili de listeye ekledim, buraya eklenen her şey Windows Ayarları'ndan hızlıca değişebiliyor.
1628163302254.png

Ardından "Gelişmiş" sekmesine gelin.
1628163420461.png

Buradaki "Aygıt profili" kısmını eklediğiniz profil yapın. Benimki sistem varsayılanı çünkü ben alttan değiştirdim. Eğer PC'nizde başka kullanıcılar da varsa oradan değiştirin, yoksa çok önemli değil, ben yine de yaptım.
Bunu yaptıktan sonra direkt renklerde değişim görmeniz zor çünkü çoğu uygulama zaten sRGB kullanıyor.
Ancak ben HDR içerikte gerçekten çok büyük fark gözlemledim.

NOT: Konuda bunu isteyen çok oldu hepsine yetişemem, sürücüyü bulamadıysanız Google'da arayın, biraz araştırın. Herkese yetişmek çok zor oluyor.

Son düzenleme:

Emirhandkee

80+ Titanium
En İyi Cevap
45
Eğer bir renk profili yüklü değil ise monitörünüz gösterebildiği renklerden daha azını gösteriyor olabilir.
Aygıt yöneticisi -> Monitörler kısmında eğer "Genel PnP Monitör" varsa o monitörün sürücüsü ve yüksek ihtimalle renk profili de yüklü değildir demek.
Standart profil sRGB profili ancak yeni monitörler sRGB'den çok daha fazlasını gösterebiliyor. Bu yazımda da size doğru renk profilini indirmeyi anlatacağım.

Bunun için ilkle monitör üreticinizin internet sitesinden kendi modelinizi bulunuz.
Eğer ki sitesinde sürücü yoksa 3. parti sitelerden yüklemeyin. Renk profillerini bazen inceleme yapan siteler yüklüyor, onlar indirilebilir.
Sonra ya sürücü adıyla ya da "ICC profili" adıyla olur, eğer ikisi de ayrı ise ikisini de, değil ise hangisi varsa onu indirin.

Alıntıyı görüntüle

Buradaki .cat ve .inf aslında sürücüleri oluşturuyor, .sys dosyası yok çünkü monitörler monitor.sys üzerinden çalışır.
Bunları yüklemek için Aygıt Yöneticisi -> Monitörler, bu kısımdan sürücüsünü yükleyeceğiniz monitörü bulun.
Alıntıyı görüntüle
Burada alttakini seçin. Benim monitörüm de bu işlemi yapmadan önce "Genel PnP Monitör" idi, ismi var benimkinin orada çünkü bunu zaten yaptım.
"Bu kısımda sürücü ara" kısmına "Gözat..."a tıklayın ve indirdiğiniz klasörü seçin.
Sonradan bulup yükleyecek, ben yapmayacağım çünkü bunu yazmadan hemen önce yaptım.
Benimki sürücüyle birlikte ICC profilini de yükledi. Sizinki de yüklendi ise "Bu aygıt için benim ayarlarımı kullan" seçeneğini işaretleyip "Gelişmiş" sekmesine geçtiğim kısma gelin. Ancak sizinki yüklemez ise,
Alıntıyı görüntüle
Buradan "Ekle..."ye, ardından "Gözat..."a tıklayın ve profili seçin. Seçtikten sonra "Ekle" menüsünden listeye eklemeniz gerekebilir.
Buradan varsayılan olarak kendi monitörünüzünkini seçin ve tikli değilse "Bu aygıt için benim ayarlarımı kullan" seçeneğini tikleyin.
Hatta ben şu anda standart profili de listeye ekledim, buraya eklenen her şey Windows Ayarları'ndan hızlıca değişebiliyor.
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle
Buradaki "Aygıt profili" kısmını eklediğiniz profil yapın. Benimki sistem varsayılanı çünkü ben alttan değiştirdim. Eğer PC'nizde başka kullanıcılar da varsa oradan değiştirin, yoksa çok önemli değil, ben yine de yaptım.
Bunu yaptıktan sonra direkt renklerde değişim görmeniz zor çünkü çoğu uygulama zaten sRGB kullanıyor.

NOT: Konuda bunu isteyen çok oldu hepsine yetişemem, sürücüyü bulamadıysanız Google'da arayın, biraz araştırın. Herkese yetişmek çok zor oluyor.
Eline sağlık. Arada baya fark var mı yoksa indirmesek de olur mu?

RTX3070

80+ Platinum
En İyi Cevap
7
Dahası  
Reaksiyon skoru
9,079
İsim
RTX 3070
İlgilendiği Kategoriler
Windows ve teknik sorunlar
Eline sağlık. Arada baya fark var mı yoksa indirmesek de olur mu?
Teşekkür ederim. Web'in çoğunluğu zaten sRGB kullandığı için çoğunlukla çok bir fark olmaz. Şahsen ben kendi monitörümde HDR içeriklerde büyük bir değişim gördüm ve Premiere Pro üzerinde 8 bit üzeri renklerin daha düzgün göründüğünü fark ettim.

Furkan Karagülle

80+ Platinum
En İyi Cevap
4
Dahası  
Reaksiyon skoru
18,022
İsim
Furkan Karagülle
İlgilendiği Kategoriler
Bilim ve Teknoloji
Instagram
_furkan.krgl_
Muazzam konu. Ellerine sağlık.

ByKayseriLi

80+ Bronze
Alıntıyı görüntüle
Bunu kullanın diyeceğim ama sizin model farklı sanki.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Evet olmuş. O renk biçimini ekran kartınızın denetim panelinden RGB de yapabilirsiniz, ben öyle kullanıyorum. Şu anki de renk aralığı "sınırlı" modunda değilse sıkıntı yapmaz.

Kendiniz bulmanız lazım maalesef. Konuda belirttim.

Böyle mi?

2021-12-25_01-45-07.jpg

Arthur♛Morgan

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,584
İsim
sefa korkmaz
İlgilendiği Kategoriler
Red Dead Redemption ve Rockstar ile ilgili her şeye ilgim var
Instagram
sfakorkmaz
Çok güzel bir rehber elinize sağlık, müsait bir zaman da deneyeceğim.

RTX3070

80+ Platinum
En İyi Cevap
7
Dahası  
Reaksiyon skoru
9,079
İsim
RTX 3070
İlgilendiği Kategoriler

mojito

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
112
İsim
altan ayhan
İlgilendiği Kategoriler
teknoloji en sevdiğimden.
GPR24C1MS144
Modeli için renk profili var mı ben bulamadım arkadaşlar yardımcı olur musunuz?

MigrosJET

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
227
İsim
Martyn McMillan

Alıntıyı görüntüle

Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle

Laptoplarda da olur mu?

ByKayseriLi

80+ Bronze
Çoğu içerikte farkı anlaşılmaz çünkü zaten çoğu sRGB. DCI-P3/Rec. 2020 vs. kullanan uygulamalarda farkı görülmeli.

Hocam şuan bir fark yakaladım. Bilgisayarda resimlerime bakıyordum da resimleri açınca sarı tonda hepsi bu ayarları yaptıktan sonra oldu bunu yapmadan önce normal kendi renginde gösteriyordu şuan hangi resmi açarsam açayım sarı renk tonunda açıyor. Yapılanları nasıl geri alabilirim? AMD'nin renk ayarını eski haline alsam düzelir mi?

RTX3070

80+ Platinum
En İyi Cevap
7
Dahası  
Reaksiyon skoru
9,079
İsim
RTX 3070
İlgilendiği Kategoriler
Hocam şuan bir fark yakaladım. Bilgisayarda resimlerime bakıyordum da resimleri açınca sarı tonda hepsi bu ayarları yaptıktan sonra oldu bunu yapmadan önce normal kendi renginde gösteriyordu şuan hangi resmi açarsam açayım sarı renk tonunda açıyor. Yapılanları nasıl geri alabilirim? AMD'nin renk ayarını eski haline alsam düzelir mi?
Renk yönetimi menüsünden standart sRGB profilini seçerseniz düzelir.

Laptoplarda da olur mu?
Çoğunda olmuyor.

Top Bottom