Fransali
80+ Silver
- Reaksiyon skoru
- 1,642
MSI Pulse 16 AI Kullanıcı İncelemesi
Teknik özellikler özet:
MSI Pulse 16 AI C1VFKG-087XTR Intel Core Ultra 7 155H RTX4060 (8GB, 140W + MUX) 16GB/1TB (2x8GB 5600MHz CL46 RAM, bir M.2 yuvası boşta) 16” 144Hz %62,5 sRGB FHD+ IPS, 90Wh, 2,5kg, FDOS :
Merhaba! Bu yazıda MSI Pulse 16 AI modelinin kısa süreli kullanıcı deneyimini sizlerle paylaşacağım. İnternette bu model hakkında neredeyse hiç içerik yok; olanların çoğu da sponsorlu videolar. Bu yüzden cihazın artılarını ve eksilerini tamamen tarafsız şekilde anlatıcam.
Kullanım Amacı & Geçiş Yaptığım Model
Bu cihazı almamdaki amaç;
yaptığım yorumları daha önce test ettiğim Victus 16, HP Omen 17, Aorus 16X, Asus TUF gibi modellerle de kıyaslayıp referans alcam.
Cihazı 2025 Haziran başında 44.500 TL fiyatla N11 üzerinden Ebrar Bilgisayar'dan aldım.
Cihaz toplam 3 kutu içinde, gayet sağlam bir şekilde elime ulaştı. N11 aracılığıyla satın aldığım için herhangi bir sorunu yaşamadım.
Kutu içeriği oldukça sade:
sadece şarj adaptörü ve cihaz çıkıyor. Usb bellek yada çanta gibi bir beklentiniz olmasın.
7. PİL
Sonuç: Bence 50k altına alınabilir ,ama bütçesi olan nitro 16 veya slayer 4 modeline bakabilir. Acelesi olmayan 50 serisi cihazlara göz atsın.
Görseller:
Sonuç: Bence 50k altına alınabilir ,ama bütçesi olan slayer 4 modeline ve yeni 50 serisi cihazlara göz atsın.
Teknik özellikler özet:
MSI Pulse 16 AI C1VFKG-087XTR Intel Core Ultra 7 155H RTX4060 (8GB, 140W + MUX) 16GB/1TB (2x8GB 5600MHz CL46 RAM, bir M.2 yuvası boşta) 16” 144Hz %62,5 sRGB FHD+ IPS, 90Wh, 2,5kg, FDOS :
Merhaba! Bu yazıda MSI Pulse 16 AI modelinin kısa süreli kullanıcı deneyimini sizlerle paylaşacağım. İnternette bu model hakkında neredeyse hiç içerik yok; olanların çoğu da sponsorlu videolar. Bu yüzden cihazın artılarını ve eksilerini tamamen tarafsız şekilde anlatıcam.
Bu cihazı almamdaki amaç;
- Üniversitede mühendislik dersleri
- FPS ve AAA oyunları oynamak
- Dizi-film genel kullanım
- bu nedenle güçlü ama dengeli bir cihaz tercih etmem gerekiyordu..
yaptığım yorumları daha önce test ettiğim Victus 16, HP Omen 17, Aorus 16X, Asus TUF gibi modellerle de kıyaslayıp referans alcam.
Cihazı 2025 Haziran başında 44.500 TL fiyatla N11 üzerinden Ebrar Bilgisayar'dan aldım.
1. Kutu Açılışı ve Satıcı Deneyimi
Cihaz toplam 3 kutu içinde, gayet sağlam bir şekilde elime ulaştı. N11 aracılığıyla satın aldığım için herhangi bir sorunu yaşamadım.
2. Kutu İçeriği
Kutu içeriği oldukça sade:sadece şarj adaptörü ve cihaz çıkıyor. Usb bellek yada çanta gibi bir beklentiniz olmasın.
3. Tasarım ve Malzeme Kalitesi
- Ürün orta sınıf olmasına rağmen dış tasarımı üst seviye cihaz hissi veriyor sebebi ise kapağının metal olması. Omen ve victus tan iyi Aorus modeline yakın bir malzeme kalitesi var.
- Fotoğraflardan daha iyi durduğunu söyleyebilirim ama iç kısmındaki renkli detaylar herkese hitap etmeyebilir. Bir süre sonra alışıyorsunuz.
- Merak edenler için ise evet kapak tek elle kolayca açılıyor düz zeminde olması yeterli.
4. Klavye ve Aydınlatma - Klavye per-key RGB değil ama 24 bölgeli RGB aydınlatma yeterli.
- MSI Center uygulamasından animasyonlar ayarlanabiliyor.
- F7 tuşuyla aç/kapat yapılabiliyor.
5. Kurulum & Yazılım Sorunları
- Kurulumdan bahsedeyim biraz laptop ilk açılışta biosu açmama izin vermedi o nedenle format usb sini takıp del tuşu ile direkt kurulum ekranına girdim.
- Kurulumda ssd gözükmüyor bu nedenle Usb içine uyumlu IRST driverini eklemeniz gerekiyor olmadan kuruluma devam edemiyorsunuz. Ve yine aynı şekilde wifi driverı çalışmıyor ethernet veya telefondan kablo ile paylaşmanız gerekiyor.
- Gerekli driverlar D olarak ayrı disk şeklinde içinde yüklü geliyor isterseniz silip tek tek yükleyebilirsiniz. Ben silmedim sık sık format atan biri olduğum için her seferinde uğraşmak istemedim. Bu sayede tek tıkla otomatik kurabiliyorsunuz. Keşke flash ile gelseydi ama maalesef bu sadece yerli firmalardan gördüğümüz bir hareket.
6. Donanım & Teknik Detaylar
- İşlemci: Intel Core i7 155H – detaylı veriler için
- RAM: SkyHynix marka, çift kanal DDR5 bellek.
- SSD: DRAM'siz ama okuma/yazma hızları Çok yüksek Gen4ün nimetlerini sonuna kadar kullanıyor.
- Pil 90WH kapasitesi ile geliyor msı üretimi bir pil .
- Msı center uygulaması düzgün çalışmadığı için dengeli modda tasarruftan daha iyi pil ömrü alıyorsunuz o yüzden bence sizde dengeli de kullanın.
- Ekran parlaklığı klavye yenileme hızı gibi etkenler süreyi değiştirsede. Ben 60hz full parlaklık ve kısık klavye ışığı ile 5 saat alabiilyorum. Genelde 4-6 saat arası pil ömrü alıyorsunuz.
7. Ekran Deneyimi
- Ekran forumlarda çok fazla gömülmüş ama bir victus kadar kötü ekranı yok. Aorusun ekranları bundan kat kat önde ama yeterli denilebilir. 1200p olması çok sorun çıkarmıyor sadece renkler biraz soluk 100 srgb olmadığı için. Normal kullanıcı için yeterli.
8. Ses Kalitesi
- Ses konusunda cihaz bekleneni veriyor. Temiz yüksek bir sesi var son seste db testi yapma gereği duymadım son sesi oldukça yüksek.
- Cihazda Nahimic ses uygulaması var istediğiniz mod ve ekolayzer ayarını kullanabilirsiniz.
9. MSI Center Deneyimi
- Msı center uygulaması gerçekten kötü bir uygulama mod'lar arasında geçiş yapmakta bile sorun yaşıyor.
- Tasarımı çok kötü istediğinizi bulamıyorsunuz .
- Doğru düzgün sessiz modu yok. Sessiz mod açıyom %40 fan açıyor çok saçma. Manuel olarak ayarlamam gerekiyor oda sürekli müdahale gerektiriyor.
- Asus da olduğu gibi G helper benzeri bir uygulama şart .
10. Oyun Performansı, Fan ve Isı
Oyun Performansı, Sıcaklıklar ve Fan Sesi
Testler Nvida hazır ayarları seçili (Ultra)Test ettiğim oyunlar arasında Forza Horizon 4, Cyberpunk 2077, Apex, Battlefield 1 ve ETS2 bulunuyor. Sıcaklık değerleri ilk 15 dakika dışında genellikle CPU 85-95°C - GPU 70-75 aralığında.
! RDR 2 Oyununda ortalama 50-75 FPS alıyorum. Dengeli modda 1.5 saat sonra işlemci throttlestop yediği için Turbo moda geçtim o zaman drop sorunu geçti.
Ancak fan sesi performans modda 60-70 dB seviyelerine ulaşıyor Kulaklık varsa sorun değil ama yoksa rahatsız edici. RDR GOW gibi oyunlar hariç dengeli mod yeterli oluyor.
Isıyı kontrol etmek için işlemciye watt limiti koymak istedim fakat Intel bu opsiyonu kısıtladığı için mümkün olmadı. MSI Center watt limitini kendi modlarına göre otomatik ayarlıyor muhtemelen.
Anlık olarak 100°C'yi gördü 1-2 kere sebebini anlamadım. GPU ise %98 yükte bile 75°C’yi aşmıyor. Ekran kartı tarafında soğutma iyi çalışıyor. Asıl sıkıntı işlemcide: %20-30 kullanımda bile 95°C seviyelerine çıkabiliyor. Sıcaklık değerleri anlık olarak sürekli dalgalanıyor: bir anda 10 derece artıp sonra tekrar düşebiliyor.
Aorus 16X ve OMEN 17 (8845HS) kullandığım en iyi termal değerlere sahip modeller. Her iki cihazda da sıcaklık hiçbir zaman 80°C'yi aşmamıştı. 70-75 takılıyordu işlemci ve ekran kartı.
Burada sıkıntı laptobun soğutmasından çok CPU tasarımından kaynaklı gibi . Intel’in yüksek watt tüketme hevesi, CPU sıcaklıklarını kontrol etmeyi zorlaştırıyor. Özellikle ince kasalar için üretilmiş bir işlemcide bu kadar yüksek ısı değerleri görmek düşündürücü.
Sonuç: Bence 50k altına alınabilir ,ama bütçesi olan nitro 16 veya slayer 4 modeline bakabilir. Acelesi olmayan 50 serisi cihazlara göz atsın.
Görseller:
Sonuç: Bence 50k altına alınabilir ,ama bütçesi olan slayer 4 modeline ve yeni 50 serisi cihazlara göz atsın.