Neler Yeni

Neden Allah'tan KORKMAK ?

XDEV

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
468
İsim
Burak
Bence biraz daha araştırma yapın hocam.

Xeaph

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
422
İsim
Ahmet Aytekin
Korkmayı farklı tanımlıyoruz.

Son düzenleme:

thepublicman

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
4,155
İsim
Kadir
Bu durum aslında toplum tarafından yanlış bilinen bir konu olduğunu düşünüyorum. Mealin tamamını okumadığım için eksik yorum yapabilirim ama ''Allahtan korkun kötülük yapmayın'' anlamında olduğunu düşünüyorum. En büyük günahın kul hakkı olduğu düşününce bunu kanıtlıyor. Yani esas mesele kötülükten uzak dur iyi değil demekken sadece Allahtan kork istiyor ama içini doldurmuyor.
İslamın korku üzerine olduğunu düşünmüyorum ama toplumun geneli korkutmaya ve pıstırmaya niyetli. Bugün bile görüyoruz bu durumu adam enkazda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın videosunu çekiyor bu şekilde gömülmeyi hak etmediler diyor yanında ''davarın biri'' çekme günahtır diyor. O kadar çok yanlış bilinen konu var ki.

''Her nereden yolculuğa çıkarsan çık, namaz kılarken yüzünü Mescid-i Harâm’a doğru çevir. Ey mü’minler! Siz de nerede bulunursanız yüzünüzü o yöne çevirin. Öyle ki, insanlardan zulmedenler dışında hiç kimse sizin aleyhinizde bir delil bulamasın. Artık siz de onlardan korkmayın, benden korkun! Böylece hem size olan nimetimi tamamlayayım, hem de siz doğru yolu bulasınız.''
Bu ayette mesela Allahtan korkunun kastı başka kimseden korkmayın ve doğru yolu bulun sadece Allahtan korkun demek istenmiş

Korku geçen ayetlerin çoğunu inceledim https://www.kuranvemeali.com/allah-korkusu-ile-ilgili-ayetler
Ana amaç Allahın tek olduğu ve kötü insanlardan korkmayın, günah işlemeyin çünkü yanlıştır denmek üzerinedir.

TurkishAerospace

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
217
İsim
taha
Bu soru aşağıda bıraktığım Atatürk'ün alıntılarını, şeriat ve laikliğe değinilen 2 sayfayı okurken aklıma getirdim.
(Kaynak doğru mu yazmış bilgim yok, yazmasa dahi alıntılar çok zekice ve ucu açık, sadece yazanı değerlendirelim.)

Bakın felsefe başlığı altında açıyorum konuyu ama sakın sığ düşünceli objektif olamayacak kişiler yazmaya tenezzül etmesin. Rica ediyorum.
Ayriyeten tartışma çıkarmaya meyilli şahısları da konumda istemiyorum. Konu dışı yorumlara lüzum yok. Teşekkürler.

Neden korkmak ?
Bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Neden Allah'ı SEVDİĞİMDEN şunu şunu yapmıyorum, yapmayacağım demek yerine,
Neden Allah'tan KORKMAK. Neden bir korkuluk abidesi ? Neden İslam korku üzerine kurulu ? Yani soruyu Allah ile sınırlandırmaya gerek yok,
neden korku ve korku. Ötesi yok. Bir şeyden sakınmak için korkuya illa mı gerek vardır ?
Ben kendimden örnek vereyim alkol içmiyorum. Günah olduğundan değil, yararı olmadığından. Korkmadan sakınıyorum.

Görselde bulunan kaza, keder, talih, tesadüf mevzusu için de yarın başka bir konu açacağım.

"Korku üzerine hakimiyet bina edilemez " - Atatürk. (21/24 Mart 1930)

"İslam dininin kuruluşundan bu yana, yani 1400 yıl boyunca hiçbir İslam ülkesinde "Halk/Millet Egemenliği"ne dayalı, "Laik", "Özgürlükçü", "İnsan'ın doğal haklarına yer verici", "Eşitlikçi", "Seçimli", vs... nitelikte devlet ve hükumet sistemleri diye bir şey bilinmemiş, sadece "Teokratik", "Totaliter", "Otoriter" ve insan varlığını Kul kertesinde tutan usuller iş görmüştür. İslam halkları her dönem itibariyle daima korkutma ve yıldırma siyasetiyle yönetilmişler, yöneticileri tarafından daima sömürülmüşler, kötü yönetime ve sömürülmeye daima boyun eğmişler, istibdat rejimleri altında daima inlemişlerdir. Atatürk Türkiyesi hariç bir tek İslam ülkesinde kişi özgürlüklerini çiğner nitelikteki bu tür yönetimlere karşı en ufak bir serzeniş, en ufak bir direnme, demokrasi ve laik'lik doğrutusunda en ufak bir özlem görülmemiştir." - Atatürk.

71ukn2wx1nha1.jpg

@Beren
Bu konuyu söyle örneklemek isterim
Bir öğretmen ol ve öğrencileri ödevler vererek konuları pekiştirmesini iste. Yapmayanlara düşük not vereceğini ve düşük notların sonunda sınıfta kalacağını söyle.
Yeri gelir ödev yapmadın diye eline sopayla vurur. Yeri gelir azarlar ama niyeti iyidir başarılı bir toplum için iyi insanlar yetiştirmek dir görevi.
Burada öğrenci ise verilen ödevleri yapmadığı için öğretmenden korkar. Başarılı bir öğrenci ise öğretmeniyle iyi geçinir okula gidip gelmekten ödev yapmaktan zevk alır.

Hayat kısaca bu denklem üzerine kurulu ya bir öğrenci ol ya da bir kul aynı şey

Son düzenleme:
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,919
İsim
Mehmet Bozaklı
İlgilendiği Kategoriler
bilgisayar
Bu soru aşağıda bıraktığım Atatürk'ün alıntılarını, şeriat ve laikliğe değinilen 2 sayfayı okurken aklıma getirdim.
(Kaynak doğru mu yazmış bilgim yok, yazmasa dahi alıntılar çok zekice ve ucu açık, sadece yazanı değerlendirelim.)

Bakın felsefe başlığı altında açıyorum konuyu ama sakın sığ düşünceli objektif olamayacak kişiler yazmaya tenezzül etmesin. Rica ediyorum.
Ayriyeten tartışma çıkarmaya meyilli şahısları da konumda istemiyorum. Konu dışı yorumlara lüzum yok. Teşekkürler.

Neden korkmak ?
Bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Neden Allah'ı SEVDİĞİMDEN şunu şunu yapmıyorum, yapmayacağım demek yerine,
Neden Allah'tan KORKMAK. Neden bir korkuluk abidesi ? Neden İslam korku üzerine kurulu ? Yani soruyu Allah ile sınırlandırmaya gerek yok,
neden korku ve korku. Ötesi yok. Bir şeyden sakınmak için korkuya illa mı gerek vardır ?
Ben kendimden örnek vereyim alkol içmiyorum. Günah olduğundan değil, yararı olmadığından. Korkmadan sakınıyorum.

Görselde bulunan kaza, keder, talih, tesadüf mevzusu için de yarın başka bir konu açacağım.

"İslam dininin kuruluşundan bu yana, yani 1400 yıl boyunca hiçbir İslam ülkesinde "Halk/Millet Egemenliği"ne dayalı, "Laik", "Özgürlükçü", "İnsan'ın doğal haklarına yer verici", "Eşitlikçi", "Seçimli", vs... nitelikte devlet ve hükumet sistemleri diye bir şey bilinmemiş, sadece "Teokratik", "Totaliter", "Otoriter" ve insan varlığını Kul kertesinde tutan usuller iş görmüştür. İslam halkları her dönem itibariyle daima korkutma ve yıldırma siyasetiyle yönetilmişler, yöneticileri tarafından daima sömürülmüşler, kötü yönetime ve sömürülmeye daima boyun eğmişler, istibdat rejimleri altında daima inlemişlerdir. Atatürk Türkiyesi hariç bir tek İslam ülkesinde kişi özgürlüklerini çiğner nitelikteki bu tür yönetimlere karşı en ufak bir serzeniş, en ufak bir direnme, demokrasi ve laik'lik doğrutusunda en ufak bir özlem görülmemiştir." - Atatürk.

71ukn2wx1nha1.jpg

@Beren
Sen bu dünyada günah islediysen tabi ki korkacaksın . Ama günah yerine iyi şeyler yaptıysan . Neden korkacaksın ki ? Senin dediğin günah işlemiş kişiler için geçerli olur anca.
Bazı ayetlerde de sadece Allah tan korkun insanlardan korkmayın anlamında kullanılmış.

Son düzenleme:

forvet09

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
153
İsim
Ahmet KAvalcı

Neden korkmak ?

71ukn2wx1nha1.jpg

@Beren

Bence biraz daha araştırma yapın hocam.
Gücünün kudretinin sınırı olmayan bir varlıktan korkmamak imkansız. İnsan nefsani istek ve arzularının kölesi olduğunda vücuduna nefsi hakim olur. O da Rabbime sen sensin ben benim diyen bir varlık.
Hz. Allah kendisine kullukta yükselen takva ehli için korkudan tirtir titrer buyuruyor.
Bizler de hâşâ, yaratıcıya akıl veriyoruz. Seni korkmadan seveceğim.

samuraikek

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
397
İsim
Umut Şener
Ne korkusu Allah aşkına.Kötü insanlara denir Allahtan Kork diye kendini bilen insan niye korksun.Ben şahsen 6-7 senedir araştıran bir müslüman olarak korku üzerine inanan var mıdır bilmiyorum ama varsa da zaten korkusu Allaha değil topluma karşıdır.İnanç sevgi işidir.Ama türk müslümanlar bu konuda cahildir hristiyanlar ne güzel jesus loves you diyerek tebliğ ediyor.Oysa onların dininde de aynı şekilde günah sevap kavramı var.
Müslümanların Allah affedicidir diyerek tebliğ etmeleri gerek.

Son düzenleme:
  • Beğen
Reaksiyonlar: Ilar

forvet09

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
153
İsim
Ahmet KAvalcı
Ne korkusu Allah aşkına.Kötü insanlara denir Allahtan Kork diye kendini bilen insan niye korksun.Ben şahsen 6-7 senedir araştıran bir müslüman olarak korku üzerine inanan var mıdır bilmiyorum ama varsa da zaten korkusu Allaha değil topluma karşıdır.İnanç sevgi işidir.Ama türk müslümanlar bu konuda cahildir hristiyanlar ne güzel jesus loves you diyerek tebliğ ediyor.Oysa onların dininde de aynı şekilde günah sevap kavramı var.
Müslümanların Allah affedicidir diyerek tebliğ etmeleri gerek.
Bu senin görüşün. Allah CC benden korkun diyor. Bu üst mertebelerde sevgiliyi üzme korkusu. Alta doğru cehennemden kurtulmak için korkmaya doğru düşüyor. Rahmeti ile hepsini kabul ediyor.

Erdem Arslan

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,267
İsim
Erdem Arslan
İlgilendiği Kategoriler
Sağlık, Spor, Yabancı Dil
Bu konuda "Allah insanın yarattığı en güzel varlıktır" ve "Kimse cesaret edemiyorsa kim cesaret edecek! Allah'tan korkmayan biz cesaret edeceğiz" diyen sayın Kılıçdaroğlu'nu örnek alıp Allah'tan kormamamız gerektiğini düşünüyorum.

Top Bottom