Neler Yeni

OC (Over Clock) Rehberi

4101995

80+ Gold
En İyi Cevap
24
EDİT: MSI AFTERBURNER YERİNE CORE TEMP VEYA HWINFO GİBİ PROGRAMLAR, STRES TESTİ OLARAK DA SADECE FPU TESTİ YAPMANIZI ÖNERİYORUM. İŞLEVLERİ AYNI OLACAKTIR ANCAK DAHA ÇOK GÜVENDİĞİM PROGRAMLAR KENDİLERİ, REHBERDE OLAN ŞEYLERİN AYNISINI BU PROGRAMLAR ARACILIĞIYLA YAPMANIZI TAVSİYE EDİYORUM, SADECE ”FPU” İSE İŞLEMCİNİZİ TAM YÜK ALTINA SOKMAK İÇİN.

Bu konuda hız aşırtma hakkında çok zorlamadan neler yapabileceğinizi göstermek istiyorum amacımız işlemcinin kapasitesini arttırmak bunun bir çok sebebi olabilir: ekran kartını beslemek, performans düşüşü yaşamak, çağına ayak uydurmak, zevk için yapmak gibi...
Ve doğru yapıldığında gayet işe yarar bir işlem. İlk olarak gerekli olan programları (benim kullandıklarımı- başkası başka program kullanabilir) indirmekle başlıyoruz işe: AMD Ryzen Master (bunu kullanmaktaki tek amaç PC’yi her seferinde biosa götürmekle zaman kaybetmemek- zaten yeterince mavi ekran yeme ihtimalimiz var bir de bununla zaman kaybetmek bana gereksiz geliyor), AIDA64, MSI AfterBurner
1.png

(Ve işlemci kullanımlarını gösteren diğer programları da kullanabilirsiniz tabii ki)
İlk olarak Bios’dan CPB özelliğini kapatıyoruz işlemcinin (ana karttan ana karta değişir). Daha sonra Ryzen Master aracılığıyla işlemcimizin stok GHz ve voltaj değerlerini görüyoruz
1.png

(basic modda sağ üstteki kısmı Manuel’e almanız lazım) bu değerler stok olduğu için birbirlerine zaten yetecektir şimdi ise oradaki GHz değerinin sağındaki + tuşuna tıklayarak 25 MHz ya da 50MHz civarında arttırmamız lazım değeri (daha fazlasını denemeyin büyük ihtimalle 100MHz de bile mavi ekran yersiniz)
1.png

Ve asıl işlem burada başlıyor olacak işlemci frekansını arttırınca Apply diyip (demezseniz kaydolmaz yani değişmez değer) AIDA64‘ümüzün stres testini başlatıyoruz ki işlemcinin çok ısınıp ısınmadığını keza Voltajın çekirdeklere yetip yetmediğini anlayabilelim
1.png

MSI afterburner ise şu konuda devreye giriyor orada tüm çekirdeklerin kullanımını detaylı bir şekilde görebileceksiniz ve bu sayede herhangi bir aksilik olursa 1 mavi ekran hatası almadan müdahale etme şansınız olacaktır.
1.png

Buradaki aksilikten kastım işlemci çekirdek kullanımlarının 100’den düşük olması, eğer olur da 100’den düşük olmasına rağmen testi devam ettirmeye çalışırsanız hata kaçınılmaz onu baştan belirteyim. Ve sıkıntı yoksa bir kaç dakikalık teste rağmen hala hata vs. Oluşmadıysa diğer aşamaya geçiyoruz (Tabii ki her aşamadan sonra stres testini kapatmayı unutmayın :D). Bu sefer eğer ben işimi şansa bırakmam derseniz hata almamak adına voltajı bir tık arttırmalısınız (+ işaretini kullanarak)
1.png

döngü hep bu şekilde devam edecektir ve tavsiyem hiç değilse bir kaç kere hata alırsanız bu aslında sizin avantajınızadır bu da şundan kaynaklanır siz hata aldığınızda voltajı ufak bir miktarda arttıracağınız için işlemciye yeten minimum voltajı bulmuş olacaksınız yani aynı zamanda bir nevi Under Volt‘da yapıyor olacaksınız bu sayede. En sonunda mesela sağlam bir soğutucuyla (ki şart değil ben stok soğutucuyla 4.3 GHz kullanmaktayım şu an oyunlarda 60 dereceyi geçmiyor fazla.) yeterli OC’yi yaptığınızda ve stres testinde hata almadan işlemci kullanımını 100% e çıkardığınızda artık tek işiniz Ana Kartınız’a bu değerleri geçirmek olacak (ör: 4300 MHz 1168 MV) biosa kaydedip işlemi tamamlayabilirsiniz bu dakikadan sonra Ryzen Master’ı diğer OC’nize kadar hiç açmayın ayarları bozma ihtimali var. Evet OC’yi bu şekilde yapabilirsiniz Bol GHz’ler :giggle: .

Son olarak da CineBench R23 testine sokarak, ne derecede başarılı olduğunu görebilirsiniz.

Son düzenleme:

OdinSonThoR

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
5,325
İsim
Cemal Faruk Koçak
Bende o.c yi öğrenmek istiyordum çok teşekkürler
Mesaj otomatik birleştirildi:

10400f 7 ghz yapıyorum şimdi (!)

Mehmet

80+ Gold
En İyi Cevap
4
Dahası  
Reaksiyon skoru
8,541
İsim
Mehmet
İlgilendiği Kategoriler
Donanım İnceleme
Bu konuda hız aşırtma hakkında çok zorlamadan neler yapabileceğinizi göstermek istiyorum amacımız işlemcinin kapasitesini arttırmak bunun bir çok sebebi olabilir: ekran kartını beslemek, performans düşüşü yaşamak, çağına ayak uydurmak, zevk için yapmak gibi...
Ve doğru yapıldığında gayet işe yarar bir işlem. İlk olarak gerekli olan programları (benim kullandıklarımı- başkası başka program kullanabilir) indirmekle başlıyoruz işe: AMD Ryzen Master (bunu kullanmaktaki tek amaç PC’yi her seferinde biosa götürmekle zaman kaybetmemek- zaten yeterince mavi ekran yeme ihtimalimiz var bir de bununla zaman kaybetmek bana gereksiz geliyor), AIDA64, MSI AfterBurner (Ve işlemci kullanımlarını gösteren diğer programları da kullanabilirsiniz tabii ki) İlk olarak Bios’dan CPB özelliğini kapatıyoruz işlemcinin (ana karttan ana karta değişir). Daha sonra Ryzen Master aracılığıyla işlemcimizin stok GHz ve voltaj değerlerini görüyoruz (basic modda sağ üstteki kısmı Manuel’e almanız lazım) bu değerler stok olduğu için birbirlerine zaten yetecektir şimdi ise oradaki GHz değerinin sağındaki + tuşuna tıklayarak 25 MHz ya da 50MHz civarında arttırmamız lazım değeri (daha fazlasını denemeyin büyük ihtimalle 100MHz de bile mavi ekran yersiniz) Ve asıl işlem burada başlıyor olacak işlemci frekansını arttırınca Apply diyip (demezseniz kaydolmaz yani değişmez değer) AIDA64‘ümüzün stres testini başlatıyoruz ki işlemcinin çok ısınıp ısınmadığını keza Voltajın çekirdeklere yetip yetmediğini anlayabilelim MSI afterburner ise şu konuda devreye giriyor orada tüm çekirdeklerin kullanımını detaylı bir şekilde görebileceksiniz ve bu sayede herhangi bir aksilik olursa mavi ekran hatası almadan müdahale etme şansınız olacaktır. Buradaki aksilikten kastım işlemci çekirdek kullanımlarının 100’den düşük olması olur zaten 100’den düşük olmasına rağmen testi devam ettirmeye çalışırsanız hata kaçınılmaz onu baştan belirteyim. Ve sıkıntı yoksa bir kaç dakikalık teste rağmen hala hata vs. Oluşmadıysa diğer aşamaya geçiyoruz. Bu sefer eğer ben işimi şansa bırakmam derseniz hata almamak adına voltajı bir tık arttırmalısınız (+ işaretini kullanarak) döngü hep bu şekilde devam edecektir ve tavsiyem hiç değilse bir kaç kere hata alırsanız bu aslında sizin avantajınızadır bu da şundan kaynaklanır siz hata aldığınızda voltajı ufak bir miktarda arttıracağınız için işlemciye yeten minimum voltajı bulmuş olacaksınız yani aynı zamanda bir nevi Under Volt‘da yapıyor olacaksınız bu sayede. En sonunda mesela sağlam bir soğutucuyla (ki şart değil ben stok soğutucuyla 4.3 GHz kullanmaktayım şu an oyunlarda 60 dereceyi geçmiyor fazla.) yeterli OC’yi yaptığınızda ve stres testinde hata almadan işlemci kullanımını 100% e çıkardığınızda artık tek işiniz Ana Kartınız’a bu değerleri geçirmek olacak (ör: 4300 MHz 1168 MV) biosa kaydedip işlemi tamamlayabilirsiniz bu dakikadan sonra Ryzen Master’ı diğer OC’nize kadar hiç açmayın ayarları bozma ihtimali var. Evet OC’yi bu şekilde yapabilirsiniz Bol GHz’ler :giggle: .
Eline sağlık ancak Önemli yerleri koyulaştırmanı öneririm. Bu şekilde okuması göze çok zor geliyor.

ErenROG

80+ Gold
En İyi Cevap
7
Dahası  
Reaksiyon skoru
7,258
İsim
Eren Karakılıç
Rehber bilmeyen birisi için biraz fikir yürütmek açısından iyi olmuş gibi ama gözlerim kanadı okurken. Biraz daha düzenli ve paragraflar hâlinde düzenle mesajı. Daha iyi olur.

Son düzenleme:

Mehmet

80+ Gold
En İyi Cevap
4
Dahası  
Reaksiyon skoru
8,541
İsim
Mehmet
İlgilendiği Kategoriler
Donanım İnceleme
Bunu okurken beynim aynı bu PSU'nun patlama olasılığıyla aynı orana geldi :)
1603798360903.png

4101995

80+ Gold
En İyi Cevap
24
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Rehber olarak çok kötü olmuş. Noktalama işaretleri ve yazım kurallarına uyman güzel ancak tek paragraf şeklinde yazman, görsel eklememen kötü. Şahsen böyle bir rehber görsem çıkar başka rehberleri aramaya devam ederim. Okuması zor.
Eyw.
Fotolu halini de Technopata atıcam bakalım ne diyecekler. Konu böyle düşüş yaşamamalıydı...

SaygıZorDeğildir

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,227
İsim
Göksel Sert
Rehber güzel olmuş, anlamakta güçlük çeken varsa YT'den video izleyerek daha kolay anlayabilir.

Bu arada BIOS'a geçirme konusunda RAM'leri 3200 MHz yaparken ben biraz sıkıntı yaşamıştım. DOCP ayarlarında CL16 olarak kalsa da manuel işlemciye OC yapınca mavi ekran veriyordu, DOCP kapatıp 3200 MHz seçince de CL değerlerini tek tek girmem gerekti. Otomatikte kalınca 3200 MHz CL22 olarak çalışmıştı. Sonradan çözdüm işi ve CL değerlerini girince CL16 oldu. Benzer bir durum yaşayan olursa bu yazdığım yardımcı olabilir.

gaclaruhgelio

80+ Bronze
Eline sağlık güzel olmuş i

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,030,930
Üyeler
163,408
Son üye
Guard_of_Lord