Neler Yeni

Okulun Aidat Adı Altında Para Toplaması Yasal mı?

claxan

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
2
İsim
Cihan Serdar
Fatura mı bas baya ticaret haneye dönmüş 1 dakika bile beklemeyin hocam şikayet edin hatta isim verin bizde şikayet edelim çok tilt oldum ya ülke bu haldeyken hâlâ öğrencileri ne hale düşürüyorlar babamdan yol parası istemeye utanıyorum bazen. bunlar için 400 lira filan götürdüğümü düşününce acayip gerildim
Hocam ben zaten hiç bir zaman birebir istemedim. Her aidat istendiğinde veli toplantısı oluyor. Hep ailem bana verdi aidat diye. Ama geçtiğimiz hafta okulumuzdaki müdürleri, müdür yardımcılarını, öğretmenleri şikayet ettik (başka sorunlardan ötürü). Bu sefer para istenince ailemde kızdı ve vermeme kararı aldı.

naberr

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
352
İsim
naber
eğitim normalde ücretsizdir zorla para isteme hakları yok ama senelerdir isteniyor. devleti oyle bir hala getirdiler rezalet bir durumdayiz suan. sikayet edilirse gerekenler yapilir oyle bir haklari yok olamazda

Parasız eğitim senin vatandaşlık hakkın, ailelerinizden aidat adı altında para istemeleri yasal değil.

milenix

80+ Gold
Normalde bunları yapmaya hakları yok ama biraz haklılar. Devlet faturalar ve 2-3 hademe ücreti dışında okullara hiç para vermiyor. Okullar kendi kendini idare etmeye çalışıyor. Kantin, deneme gibi gelirler olmasa okullar ayakta kalamaz. Bu yüzden böyle saçma yollara başvuruluyor. Ben ortaokuldayken hademe yetmiyor diye -ki haklılar kocaman okuldu ve 3 hademe temizlemeye yetmiyordu- yeni hademe almak için her ay kişi başı 10tl toplamışlardı ve öyle birkaç tane daha hademe almışlardı.

Furkan²

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
5,164
İsim
Furkan
İlgilendiği Kategoriler
Kur'an_ı Kerim - Satranç - Piano - Tenis - Anime/Manga - Klasik Müzik - Felsefe - Krunker
Koca koca (!) adamların 35-40 yıllık yaşamlarında çıkardıkları tecrube, anca kendilerinden yaşça küçük çocuklara baskı uygulamak. Cibiliyetsiz, karaktersizler. Lise yıllarına geri dönmek vardı, hepsinin belasını öperdim de işte çocuk aklı bazı şeyleri kavrayamıyorduk o yıllar.
Sende kendini ezdirme gelip bu konu hakkında bağırırsa/azarlarsavs sen de onu tehdit et sizi milli eğitime şikayet edeceğim de biraz dişlerinizi gösterin aidat vs böyle hakları yok. Öğretmenin öğrenciyi haklı olduğu konuda belli derece azarlamasına tamamımda hakkı olmayan konularda, - bunun gibi- sizi azarlarsa hiç geri adım atmayın.

MertMC

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,056
İsim
Mertcan Ceylan
Hocam, örneğin geçen sene edebiyat sınavımız 85 puan üzerindendi, 15 puanı da Kürk Mantolu Madonna kitabını kütüphaneye bağışlayarak aldık.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Sanmıyorum hocam geri alabileceğimiz,, okula kayıt olurken verdiğimiz parayı "bağış" olarak fatura yazdılar bize verdiler.
sınava 15 puan fazla vermek hayatımda duyduğum en saçma şeymiş baya baya yasadışı ticarete dökmüşler işi teşvik edersin kitap vermeye de bunu puan üzerinden yapmazsın ya

Dahası  
Reaksiyon skoru
64
İsim
aykuttt
Arkadaşlar bir öğretmen olarak şunu söylemeliyim. İmam hatipler hariç diğer okulların ödenekleri yok. İmam hatipler de Din Eğitimi Genel Müdürlüğüne bağlılar. O yüzden ödenekleri var. Okullar ihtiyaçlarını milli eğitime yazarlar. Milli eğitim müdürlükleri ellerindeki imkan dahilinde okulların isteklerini yerine getirirler. Bir ortaokulda çalışmaktayım. 15 yıldır okula para geldiğini görmedim. Kağıdı sizlerden gelen kağıtlarla elde edebiliyoruz. İdare bizlere kağıt vermiyor. Belki imkanı olan okullar verebiliyordur. Okulların kantin kirası, halı saha vb gibi bazı gelirleri olabilir. O gelirlerin tamamı da okullara kalmıyor. Belli bir yüzdesi milli eğitim hesaplarına yatırılıyor. Ellerindeki kağıt sene sonuna kadar yazışmalara, sınıf listelerine yetmiyor. İşin aslını bilin istedim sadece. İlla para yardımı yapmanıza gerek de yok. A4 kağıdı vb şekillerde yardımda da bulunabilirsiniz. Yardımı maddi olarak yaptığınızda ise karşılığında belge isteyebilirsiniz.

claxan

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
2
İsim
Cihan Serdar
Arkadaşlar bir öğretmen olarak şunu söylemeliyim. İmam hatipler hariç diğer okulların ödenekleri yok. İmam hatipler de Din Eğitimi Genel Müdürlüğüne bağlılar. O yüzden ödenekleri var. Okullar ihtiyaçlarını milli eğitime yazarlar. Milli eğitim müdürlükleri ellerindeki imkan dahilinde okulların isteklerini yerine getirirler. Bir ortaokulda çalışmaktayım. 15 yıldır okula para geldiğini görmedim. Kağıdı sizlerden gelen kağıtlarla elde edebiliyoruz. İdare bizlere kağıt vermiyor. Belki imkanı olan okullar verebiliyordur. Okulların kantin kirası, halı saha vb gibi bazı gelirleri olabilir. O gelirlerin tamamı da okullara kalmıyor. Belli bir yüzdesi milli eğitim hesaplarına yatırılıyor. Ellerindeki kağıt sene sonuna kadar yazışmalara, sınıf listelerine yetmiyor. İşin aslını bilin istedim sadece. İlla para yardımı yapmanıza gerek de yok. A4 kağıdı vb şekillerde yardımda da bulunabilirsiniz. Yardımı maddi olarak yaptığınızda ise karşılığında belge isteyebilirsiniz.
Hocam, bizim demek istediğimiz; bağış, yardım bunlar gönülden gelerek yapılan şeyler. Bize zorla bağıra çağıra yaptırıyorlar. Okuduğum okul, bulunduğum ilçenin en iyi okulu. Kaynak olarak sıkıntı yaşayacağını pek zannetmiyorum. Kaldı ki hademe gibi sorunlarımızda olmuyor. Çünkü bize son dersler yerlerdeki çöpleri güzelce toplatıyorlar. Okulda çalışan hademelerin görevi boş oturmak oluyor genelde.

YazılımKafa

80+ Silver
Hocam geçen sene korona dönemine denk geldi. Devlet belki yeterli imkanı sunamıyordur dedik verdik. Bu sene de sınav parası dediler ondan verdik. Şimdi okulda bazı öğretmenleri vesaire şikayet ettik ailem de ondan parayı vermeme kararı aldı. Fakat müdür yardımcısı gelip sınıfta parayı vermeyenleri azarlamıştı geçen hafta. Bu pazar günü de toplantıda böyle söyleyince bende böyle hakları var mı onu merak ettim.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Devlet okulundayım hocam. Önceki paraları geri alamayız da sanırım, daha para vermeyiz belki
Devlet her zaman destek veriyor zaten. Velilerden para isteyemezler . Bu yasal falan değil

Sebastian Szymanski

80+ Silver
Hocam gayet güzelce açıklamışsınız bizde bizim için test vb. Şeyler hazırlamak isteyen öğretmenler ortaokulda bağış yapmak isteyen a4 kağıt getirebilir diyordu zorlama yoktu şuan lisedeyim bir kere bile bağış istendiğini duymadım bazen kermesler yapılıyor onlarda ihtiyaç sahibi kişiler için mesela geçen okulumuza gelen depremzedelere destek olmak için kermes düzenlendi isteyen yemek getirip sattı elde edilen para depremzede arkadaşlarımıza verildi

Dahası  
Reaksiyon skoru
64
İsim
aykuttt
Aslında sadece işleyişi anlatmak için yazdım. Genel bir bilgilendirme gibi. Sistemin işleyişini aktardım. Zorunlu bir durum yok yani.

Hocam anlattıklarınız doğru, benim zamanımda da durum aynıydı. Evet ödenek yeterli değil vs. ama bazı kurumlar aidat ödeyemeyen veya reddeden öğrencilere kendi çapında baskı yapmaya çalışıyor. Refahı fazlasıyla yerinde olan aileler istemeleri takdirde bağış vs bulunabilirler. Buna karşın o okullara harçlığını çıkarmak için ayakkabı boyayan çocuklar da gidiyor ve maalesef sırf aidat vermediler diye mobbing benzeri durumlarla karşılaşabiliyorlar. Vatandaş hiçbir zaman sağlanamayan ödeneğin sorumlusu olamaz. Bu arkadaşın bahsettiği 15 puan karşılığında okula kitap bağışlamak da fazlasıyla saçma olmuş. Okula kitap bağışlamadım ama dersime çok iyi çalıştım ne yani notum düşük mü gelecek.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,020,314
Üyeler
161,688
Son üye
Xeisenberg
Top Bottom