omerkok_49
80+ Silver
- Katılım
- 1 Mayıs 2023
- Mesajlar
- 3,266
Dahası
- Reaksiyon skoru
- 1,160
- İsim
- Ömer
- Konu Sahibi Konu Sahibi
- #14
Biosu flash bellek ilemi güncelliyeyim hocam yoksa bios üzerindenmi güncelliyeyimEğer Windows kurulu gelirse bu dediklerimin hepsini yap hocam:
Asus B620MK yazmışsın, sanırım Asus A620M-K'dan bahsediyorsun. Eğer öyleyse bu dediğim şekilde BIOS'u güncelle:
1) Öncelikle elinde bir tane 8 ya da 16 GB'lık bir flash bellek olsun. Belleği FAT32 olarak biçimlendirin.
2) Buradan 1636 BIOS'unu indirin hocam. https://www.asus.com/motherboards-c...20m-k/helpdesk_bios/?model2Name=PRIME-A620M-K
3) Sonra indirdiğiniz dosyayı klasöre çıkartın, klasöre çıkarttıktan sonra PRIME-A620M-K-ASUS-1636.CAP adlı dosyayı flash belleğin içine atın.
4) Flash belleğin içine attıktan sonra bilgisayarı yeniden başlatın ve delete tuşu ile BIOS'a girin. Girdikten sonra Advanced Moda (F7) geçin. Geçtikten sonra üst tarafta Tool sekmesini göreceksin ona tıkla. Tıkladıktan sonra Asus Ez Flash 3 Utility olacak ona da tıkla. Gelen ekranda flash belleğini seç ve içindeki PRIME-A620M-K-ASUS-1636.CAP adlı dosyayı seçip BIOS'u güncelleyin.
Not: BIOS güncelleme sırasında elektrik kesilmesin ve flash bellek yerinden oynamasın.
BIOS güncelledikten sonra Ez Mode aktif iken ekranın sol altında AEMP ya D.O.C.P olacak Profile 1 olarak çıkarsa onu seçersin. Eğer başka seçenekler çıkarsa buraya fotoğrafını atarsın. Bunu yaptıktan sonra F10 ile kaydedip çık.
Bu ikisini yaptıktan sonra chipset ve ekran kartı sürücünü güncelle hocam:
- Chipset: Başta dediğim gibi anakartın A620 ise buradan https://www.amd.com/en/support/chipsets/amd-socket-am5/a620 AMD Chipset Drivers yazanı indirip kur.
- Ekran Kartı: https://www.amd.com/en/support/grap...d-radeon-rx-6600-series/amd-radeon-rx-6650-xt Adrenalin 23.8.1 (WHQL Recommended) sürücüsünü indirip kur.
- Bu ikisini de yaptıktan sonra Windows Update girip güncelleştirmeleri denetle. İsteğe bağlı sürücüleri de kurmayı unutma.
- Denetim Masası\Sistem ve Güvenlik\Güç Seçeneklerinden bilgisayarı Yüksek Performans olarak ayarlamayı da unutma.
Ha diyelim Windows yüklü gelmedi. Bir tane bilgisayar bulmaya çalış, bulduktan sonra bu yazdığım şekilde Windows'u belleğe yazdırabilirsin. Belleğe yazdırdıktan sonra Windows'u yüklemek için kasayı açacaksın ve açtıktan sonra durmadan F8 tuşuna basacaksın. Oradan flash belleğini seçip Windows kurulumuna geçeceksin. Benim tavsiyem bu sisteme Windows 11 kurmandır.
Windows 10 Yapılımı:
1) Öncelikle elinizde en az 8 ya da 16 GB'lık bir flash bellek olsun.
2) (https://www.microsoft.com/tr-tr/software-download/windows10) Bu siteden aracı şimdi indir yazana tıklayın.
3) Kurulum aracı indirdikten sonra çalıştırın ve size bir ekran gelicek. Kabul et yazana tıklayın. Sonra bir seçenek sunacak. Başka bir bilgisayar için yükleme medyasına tıklıyorsunuz. İlerle diyorsunuz ve sonra ISO dosyasını seçip indiriyorsunuz. Bu indirme işlemi bittikten sonra masaüstünde ya indirilenler klasöründe bu ISO'nuz görünecek.
4) Şimdi RUFUS adlı programı indiriyoruz. (https://rufus.ie/tr/)
5) RUFUS'u çalıştırıyoruz ve flash belleği takıyoruz. Önyükleme seçiminden indirmiş olduğunuz ISO'yu seçiyorsunuz. Sonra Disk Bölüm Düzenini GPT seçiyorsunuz, Hedef Sistem ise UEFI (CSM yok) diye görünecek. Diğer hiçbir şeye dokunmanıza gerek yok otomatik yapıyor bu ayarları sonra başlat diyorsunuz. Ondan sonra bir kaç tane daha seçenek çıkıyor 3 ya da 4 kutucuklu onları boş bırakın. Bu işlem yaklaşık 10-15 dakika sürmektedir. Sonra format flashınız hazır olacak.
Birde böyle video çekmiştim eğer anlaşılıyorsa bunu izleyerekten de yapabilirsin.
Windows 11 Yapılımı:
1) Öncelikle elinizde en az 8 ya da 16 GB'lık bir flash bellek olsun.
2) (https://www.microsoft.com/tr-tr/software-download/windows11) sayfayı alta kaydır, ISO yazan kısmından Windows 11'i seçip indir. Bu indirme işlemi bittikten sonra masaüstünde ya indirilenler klasöründe bu ISO'nuz görünecek.
3) Şimdi RUFUS adlı programı indiriyoruz. (https://rufus.ie/tr/)
4) RUFUS'u çalıştırıyoruz ve flash belleği takıyoruz. Önyükleme seçiminden indirmiş olduğunuz ISO'yu seçiyorsunuz. Sonra Disk Bölüm Düzenini GPT seçiyorsunuz, Hedef Sistem ise UEFI (CSM yok) diye görünecek. Diğer hiçbir şeye dokunmanıza gerek yok otomatik yapıyor bu ayarları sonra başlat diyorsunuz. Ondan sonra bir kaç tane daha seçenek çıkıyor 4 ya da 5 kutucuklu onları boş bırakın. (Eğer Microsoft hesabı ile oturum açmak istemiyorsan o ticki aktif edebilirsin.) Bu işlem yaklaşık 10-15 dakika sürmektedir. Sonra format flashınız hazır olacak.
Windows kurulu gelmezse önce BIOS'u güncelle, sonra Windows'u kur. Ondan sonra da sürücüleri kur hocam.