Neler Yeni

Öneri PCIe x3.0 x16 sistemi PCIe 4.0 4060ti ile yükseltmek mantıklı mı?

Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Ilım Atol
Merhaba, her şeyden önce sistem özelliklerimi paylaşayım.
intel i7-9700k
asus prime z390m-plus
zotac rtx2060 6GB oc
kingston 4x8 2666 mhz
msi mag A750GL PCIE5 750W

Sistemde artık eskidiğinin sinyallerini vermeye başlayan ekran kartımı yükseltmek istiyorum. Local ai araçlarını kullanabilmem için en az 12 gb vramin beni rahatlatabileceği kanısına vardım. 5070 kartlarını çok tokatlıyorlar gördüğüm kadarıyla, o yüzden sistemime uyar mı diye bakmadan onları geçtim. 30 ve 40 serilerine bakınıyordum ki pci 4.0 ile karşılaştım. Anakartımın pcie 3.0 (x16 veya x8+4+4) olduğu bilgisine ulaştım. Kısa bir araştırmayla pcie 4.0 kartlarınin %5 gibi bir kayıpla kullanılabildiğini öğrendim ama montajının yapıldığı bir video hiç görmedim. x8 bir kart alsam slotumun yarısı boş kalacak ve kullanabilecek miyim? yada mevcut işlemci ile darboğaz yaşamamak için gpu seçiminde ne kadar yukarı çıkabilirim? gibi sorularıma cevap bulamadım. Böyle bir yükseltme için önce 12gb 3060 modeli aklıma geldi ama bu kart bana bir performans sıçraması gibi hissettirir mi emin değilim. 20k civarındaki msi 16GB oc 4060ti ise bütçemin üst sınırlarında. 4070ti super ise sanki bu iş için fazla bir harcama gibime geliyor. Sizin varsa 'kart önerileriniz' ya da 'yükseltmek mantıklı değil bi sene sonra pc topla' gibi önerileriniz tercihimi direkt olarak etkileyecek.

Ayrıca 2019-2020 döneminde toplanmış bir pcye sahip olan kişiler için de PCIe 3.0 ve 4.0 geçişi hakkında bir upgrade konusunun forumda bulunmasının değerli olacağını düşünüyorum. Fazladan bir bilgi paylaşılmasının bir zararı olmayacaktır.

Son olarak, yükseltme tavsiyelerinizi şekillendirmek için pc kullanım alışkanlıklarımdan bahsetmek istiyorum. 6 yıl önce topladığım sistemde yoğun şekilde her tarzdan oyun oynuyorum, 1080p de oynadığım için indiana jones gelene kadar bir problem yaşamadan iyi kötü istediğim oyunu oynayabiliyordum. Bunun yanında Ae, Ps, Pr, Blender gibi uygulamaları günde birkaç kez açmamı gerektiren bir çalışma programım var (bu programlar için beni kısıtlayan ssd ve ram geliştirmesi yaptığım son upgrade olmuştu). Ek olarak stable diffusion ağırlıkta olmak üzere yapay zeka araçlarını iş akışıma katarak yenilikleri kaçırmamaya çalışıyorum (bu alanda low vram benim için hep bir sorun olmuştur). Bildiğiniz gibi yeni yayınlanan Wan 2.1'de 1.3b modelinde en az 8.19 gb vram istediği için artık bu vram durumu canıma tak etmeye başladı. Anlayacağınız sistemi yavaş yavaş eskime sinyalleri veren çok senaryolu bir pc kullanıcısıyım. 16 gb vramin tüm sorunlarıma çözüm olmayacağının farkındayım ama ne kadar fayda sağlar bu da deneyim sahibi arkadaşlarıma yandan sorduğum bir soru olsun.

Şimdiden bilgisini paylaşan herkese teşekkürler.

İyi forumlar.

Top Bottom