MALZEMELER
- Huni
- 2 rulo peçete
- Medium öğütülmüş filtre kahve
- Kettle veya çaydanlık
- Bardak veya sürahi
DİKKAT EDECEĞİMİZ HUSUSLAR
- Oran ne olacak? Ben 1:16 oranında yaptım. Yani 1 gr kahveye 16 birim su. Ben 150 ml'lik yapmak istedim. O yüzden 9 gr kahve kullandım. Yaklaşık olarak 2 tatlı kaşığı yapıyor.
- 150 ml kahve yapacaksanız 150 ml su kullanın. Fazlası kahveyi seyreltir.
- İçim bardağınızı önceden ısıtın.
ADIMLAR
Rulo peçeteleri (+) şeklinde üst üste getirip huniye ortalayacak şekilde yerleştiriyoruz. Huniyi de bir kupa, bardak veya sürahinin üstüne koyun.
Sonra peçeteyi sıcak kaynamış suyla ıslatın. Bu hareket ağzımıza peçete tadı gelmemesini, peçetenin huni duvarına yapışmasını ve alt haznemizi önden ısıtmamamıza yarıyor.
Sonra kahvemizi dökelim. Huniye vurarak sallayarak kahvenin düz olmasını sağlayalım. Daha sonra bir kaşık yardımıyla ortasına çukur açalım.
Sonra blooming yani ön ıslatma yapalım. Su akarken kahve yatağını karıştıralım. Tabi çok bozmayın. Ön ıslatma suyu akınca aşağıya, geri kalan suyumuzu sağa doğru dairesel hareketlerle ekliyoruz. Sonra kaşık yardımıyla 1 2 tur yüzeysel kahve yatağına değmeden karıştırıyoruz. Sonra tüm suyun aşağı inmesini bekleyin. Daha sonra alt hazneyi karıştırın. İlk demlenen kahve damlalarıyla son demlenen kahve damlaları arasında fark var. Alt hazneyi karıştırarak kahvedeki bu yoğunluk farkını homojenize ediyoruz.
Sonra afiyetle içebilirsiniz.
Video:
Afiyet olsun!
Ben yaptım diye demiyorum. Abi hakikaten çok iyi olmuş. Kahve baya homojenize. Tortu yok. Enfes!
Peki neden bu yöntem, neden french press değil?
French press ile demlediğinizde kahvenizde tortular kalırken bu yöntemle kalmıyor.
Bu yöntemle daha berrak ve asidite-aroma ön planda bir kahve öne çıkıyor.