Sağ bek oyuncusuyum, yan mevkiim stoper. Defansif orta saha da oynayabiliyorum. Öncelikle kendine güvenmiyorsan baya garantici oynaman gerekiyor. Alan savunması tercih etmen gerekiyor, bunun için seninle birlikte defans yapan kişilerin de sana ayak uydurması lazım ama onlar ayak uydurmasa da sen alan savunması yap, en azından çabanı göstermiş olursun. Alan savunmasından kastım şu; rakibe basma, topu kapmaya çok çalışma. Öncelikle onun hata yapmasını bekle. Eğer topu çalman kolay görünüyorsa topa müdahale et. İkinci olarak, rakibine paralel koşular yap ve kaleyi sürekli arkana al. Önceliğin adamın vurmasını engellemek olsun. Rakip, kendi takım arkadaşına pas attığında rakibe veya topa koşma, rakibin önüne koş. Bu arada bunu da unutma, her zaman rakibin önünde olman gerekiyor. Sen onu savunuyorsun o seni savunmuyor.
Halı saha maçı yapıyorsunuz, ofsayt falan olmayacaktır. Defansın arkasına adam kaçırma, eğer adam varsa ona yakın markaj yap, sürekli onun yanında bekle ve ikili mücadeleye girmekten korkma. Vücudunu kullan, mesela top sendeyken sol arkandan adam geliyorsa adamın önüne vücudunu koy ve geçmesini engelle, aynı zamanda topa müdahale edememesi için topu da sağ ayağınla biraz daha ileri it, rakip topa yetişemesin. V çizgisi diye bi' şey var, modern futbolda sıkça kullanılıyor ve gayet de mantıklı, teknik direktörler bunu kullanmaya başlamadan önce de ben farkında olmadan bunu yapıyordum. Görselini aşağıya bırakıyorum, eğer rakip ve top V çizgisinin dışındaysa rakibi savunmana gerek yok. Rakibin de pozisyonuna göre V çizgisinin üzerinde veya gerisinde ilerlemen yeterli. Rakip önde baskı yaparsa ki halı saha maçında çokça yapılır, çok panikleme. En yakın ve rahat pas opsiyonunu kullanmaya çalış, öyle bir opsiyon göremiyorsan kaleciyi hatırla, kaleciye dön. Kaleciye de dönemiyorsan topu ileri doğru dik, en azından olası bi' tehlikeyi önlemiş olursun ve rakip atak yapacağı için daha avantajlı olursun çünkü savunma her zaman daha kolaydır. Bi' halı saha maçı için bu kadar uzun bi' yazıya gerek var mıydı bilmiyorum, fakat bunu seviyorum, bu yüzden yazdım. Daha dikkate alınması gereken bir sürü şey var, ben sadece en basit ve garantici olanları anlattım. Bunları yapmak için kimsenin yeteneğe ihtiyacı yok, sabırlı oynamak yetiyor. Zaten ben de bu konuda yeteneksizim, sadece ne yapmam gerektiğini biliyorum ve ona göre oynuyorum. Çoğu kişi savunma yapmanın, defans oynamanın sıkıcı olduğunu düşünür fakat gerçekten savunma yapmaya çalışırsan çok zevkli hale geliyor. Umarım herkesin keyif aldığı bi' maç ortaya çıkarırsınız, iyi eğlenceler.