Normal sartlarda ithal edilen ürün yerli üründen pahalı olması lazım ama öyle gider kalemleri varki ithal daha ucuza gelebiliyor ama bu durum geçici fiyat artışını hızlandırır.
Daha sunduğun verinin tarihini bilmiyorsun. Veri 2020' de bityiyor sonrasını tahmin mi ediyoruz ne yapıyoruz ? Ayrıca üretim miktarının yüksek olması ithalat için vergilerin kalkmasıyla ne alakası var. İsterse üretim 1 milyar ton olsun sen gidip yurtdışından vergisiz getirirsen Yurt içindeki yerli üreticiye zarar verir dolayısıyla dışa bağımlılık artar.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:
Ek olaral son 2 yılda zaten üretim yapamıyor yerli üretici. Mazot' un 2020'deki fiyatına bak bir de şimdiki fiyatına bak. Adam neden zararına üretim yapsın.
Son iki yılda nasıl üretim yapılmıyor, üretimden reyona çeltikte pirince dönüşmesi süreci yaklaşık 250 günü rahat geçiyor ve yıl atlar hatta. Verilerin toplanması raporlanması derken 2021 raporu bir sonraki yıl başı netleşir. Ama şu var ekilen arazi oranı bile artmış geçemişe baktığımızda artarak gelen bir verimlilik yükselmeside var zaten.
Hayvancılık sektörünü neredeyse yakından biliyorum ki et entegre tesisinde çalışıyorum. Hayvancılık gayet iyi durumda,şu son dönemde nasıl oluyor da her şey artarken et fiyatı artmıyor diye kızıyor ve bahaneler arıyor et toptancıları ve besiciler. Dediğim gibi ithalat sadece ürün yok diye yapılmaz birçok nedeni olur. Ürün reyonda olmaması bazen sadece gerçekten stok ile ilgili değildir ki 15 yıl kadar da alışverişmerkezi market tecrübem ile sabittir.
ithalat ne için yapılır bana izah eder misin lütfen? benim de 2 yıl kadar entegre tesiste çalışmışlığım var. tecrübeme dayanarak diyebilirim ki o zaman bile besicilik yapanlar kırmızı et üreticileri merkez birliği üzerinden uruguay-brezilya taraflarından hayvan ithal ediyordu ülkedeki fiyatlardan daha ucuza diye yaklaşık 1000usd maliyeti vardı ve 6bin tl bandındaydı. o vakitler trde hayvan fiyatları 7-8bin tl idi 6-12 ay arası danalar. besi yemi 50kg çuval fiyatı 45tl idi 1 tır maliyeti 24-25bin tl tutuyordu. et kg fiyatı kesimde 26-30 arası değişiyordu. günümüzde yemin çuvalı 300tllere dayanmış 1 tır yem 150-170bin arası olmuş et kasapta 140tl bu insanlar hayvanı ithal etse bile kar yapamaz ki benim önceden çalıştığım yer kendisi artık besicilik yapmıyor. ahırlarını bakım için kullanıyor. kar bıraksa o adam da devam eder. günümüzde hayvancılık ya kara para aklamak için yapılır(paranın hesabını yapmayan kişileri kastediyorum) ya da hobi olarak yapılır.