Neler Yeni

Prizimde 1 faz 1 nötr ve 2 tane bilmediğim kablo var

efetg

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
597
İsim
Tuğra
şu amper sigortaya şu kesit kablo çekmeniz lazım demiyorum bile, 35 yıllık tesisat. Bana kalırsa o topraklama sağlıklı değildir temel topraklama var desek 35 senede ne olmuş olabilir o galvaniz şeritlere veya bakır çubuğa merak ettim açıkçası :D
yani zarar gelmiş olsa bile bana zararı olurmu baglıyacagımda

Kürşat K.T.K

80+ Titanium
Dahası  
Reaksiyon skoru
15,635
İsim
Kürşat
İlgilendiği Kategoriler
Elektrik elektronik sistemleri - Bilgisayar Sistemleri - İnternet Hizmetleri Teknik Destek - Teknolojiye dair her şey
Instagram
kursat.kutukcu
Facebook
kursat.kutukcu.1
normaldir hocam gövdeye kaçar veriyor. Normalde vermemesi gerek belki makina eski olabilir yada motorda bir problem olabilir ama topraklama olursa o evde kaçak akımda olur kaçak akım rölesini gövdedeki kaçak yüzünden tutturamayabilirsin özellikle 30mA sigorta direk atar diye düşünüyorum. Ama gövdede kaç Volt gerilim var faz toprak arası ölçülüp bulunabilir.
Ayn atar toprak olmaması sorun teşkil ediyor

efetg

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
597
İsim
Tuğra
Hocam zarardan ziyade siz o kabloyu bağladınız varsayalım eğer toprak iletkeninde problem varsa koruyuculuğu olmaz.
öyleyse ozaman elektrikçiye gidip bakır çubugu topraga batırıp kendim yapıcam

Basrii

80+ Bronze
Ayn atar toprak olmaması sorun teşkil ediyor
Hocam birçok enjeksiyon baskı makinalarında rezistans kısmından elektrikkenme olur ve sırf kaçak akım tutmuyor diye sigortayı iptal ederler ve gövdeye temas edip ayriyeten zemine temas ettiğin an direk çarpar.
Mesaj otomatik birleştirildi:

öyleyse ozaman elektrikçiye gidip bakır çubugu topraga batırıp kendim yapıcam
Hocam şimdi şöyle bir durum var. Bakir çubuk öyle her yere çakılamaz meger ile topraklama direnci ölçümü yapılması lazım. Koruma topraklaması 1 ohm işletme topraklaması 2 ohm ve altı olmalıdır. Diyelim ki yinede aldınız bakır çubuğu toprağa çakıp etrafına kalın tuz dökün. Fakat çubuktan prizinize kadar nasıl kablo getireceksiniz merak ettim.

efetg

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
597
İsim
Tuğra
Hocam birçok enjeksiyon baskı makinalarında rezistans kısmından elektrikkenme olur ve sırf kaçak akım tutmuyor diye sigortayı iptal ederler ve gövdeye temas edip ayriyeten zemine temas ettiğin an direk çarpar.

Hocam şimdi şöyle bir durum var. Bakir çubuk öyle her yere çakılamaz meger ile topraklama direnci ölçümü yapılması lazım. Koruma topraklaması 1 ohm işletme topraklaması 2 ohm ve altı olmalıdır. Diyelim ki yinede aldınız bakır çubuğu toprağa çakıp etrafına kalın tuz dökün. Fakat çubuktan prizinize kadar nasıl kablo getireceksiniz merak ettim.
zemin kat :D

Basrii

80+ Bronze
Yani dediklerim geçerli hocam topraklama çubuğu al çak ile iş bitmiyor bu eksik bir uygulama çünki. 35 yıllık bir binada neden topraklamayi bu kadar dert ediyorsunuz merak ettim açıkçası. Bilgisayar var desem onu korumak istiyorsun bu evde diğer beyaz eşyalar prize takılı fakat toprak kabloları ne alemde. Şuan orda olup tesisata bakmak isterdim.

efetg

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
597
İsim
Tuğra
Yani dediklerim geçerli hocam topraklama çubuğu al çak ile iş bitmiyor bu eksik bir uygulama çünki. 35 yıllık bir binada neden topraklamayi bu kadar dert ediyorsunuz merak ettim açıkçası. Bilgisayar var desem onu korumak istiyorsun bu evde diğer beyaz eşyalar prize takılı fakat toprak kabloları ne alemde. Şuan orda olup tesisata bakmak isterdim.
topraklama belli başlı odalarda var banyo mutfak oturma odası gibi ve bir tane daha oda yani benim odamda var mutfak ve banyoda toprak çalışıyor tahminimce çünkü şuana kadar beni hiç elektrik çarpmadı

topraklama belli başlı odalarda var banyo mutfak oturma odası gibi ve bir tane daha oda yani benim odamda var mutfak ve banyoda toprak çalışıyor tahminimce çünkü şuana kadar beni hiç elektrik çarpmadı
ancak topraksız hatta pc min ekran kartını elliyorum kapıyor elimi acıtıyor

pc kapalı olsa dahi elektrik çarpıyor ellediğimde

Basrii

80+ Bronze

ancak topraksız hatta pc min ekran kartını elliyorum kapıyor elimi acıtıyor

pc kapalı olsa dahi elektrik çarpıyor ellediğimde
Hocam mutfak ve banyoda topraklama var demeniz ve elektrik çarpmaması topraklamayın çalıştığı anlamına geliyor. He yine söylüyorum 35 yıllık bina ve çok sağlıklı degildir. Kontrol kaleminiz varsa fazı tespit edin gerçi tespite gerek alternatif akımın yönü yoktur. Monofaze olduğu için direk prize N ve L olarak kabloları girin rastgele şekilde. PE kısmınıda ground işareti vardır topraklama sembolü orayada sarı kabloyu girin ve kullanın. Eğer elinizde lamba duyu varsa 2 ucu da açık kablolu onların prizin 2 deliğine de girin dikkat edin ama hiçbir şekilde iletkene temas etmediginizden emin olun lamba yanarsa sağlıklı bir bağlantı olmuştur. Aslında ölçü aleti ile bu kadar zahmete gerek kalmaz ama ev ortamında bu kadar malesef.

efetg

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
597
İsim
Tuğra
Hocam mutfak ve banyoda topraklama var demeniz ve elektrik çarpmaması topraklamayın çalıştığı anlamına geliyor. He yine söylüyorum 35 yıllık bina ve çok sağlıklı degildir. Kontrol kaleminiz varsa fazı tespit edin gerçi tespite gerek alternatif akımın yönü yoktur. Monofaze olduğu için direk prize N ve L olarak kabloları girin rastgele şekilde. PE kısmınıda ground işareti vardır topraklama sembolü orayada sarı kabloyu girin ve kullanın. Eğer elinizde lamba duyu varsa 2 ucu da açık kablolu onların prizin 2 deliğine de girin dikkat edin ama hiçbir şekilde iletkene temas etmediginizden emin olun lamba yanarsa sağlıklı bir bağlantı olmuştur. Aslında ölçü aleti ile bu kadar zahmete gerek kalmaz ama ev ortamında bu kadar malesef.
lamba duyu bulabilirsem yapıcagım

lamba yanarsa topraklama var anlamına geliyor yani

en kötü toprak hattını nötre baglıyacam

Basrii

80+ Bronze
lamba duyu bulabilirsem yapıcagım

lamba yanarsa topraklama var anlamına geliyor yani

en kötü toprak hattını nötre baglıyacam
Toprak hattını bence nötr e bağlama sağlıklı değil kablo açıkta dursun. Lamba yanarsa toprak olmuş olmuyor şimdi sen elektrikçi olmadığın için ben burdan doğru bağlantı yapıp yapmadığını kestiremiyorum. Lambayı o şekilde prizde denersen faz nötr arası problem olmadığını anlayacaksin.

efetg

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
597
İsim
Tuğra
Toprak hattını bence nötr e bağlama sağlıklı değil kablo açıkta dursun. Lamba yanarsa toprak olmuş olmuyor şimdi sen elektrikçi olmadığın için ben burdan doğru bağlantı yapıp yapmadığını kestiremiyorum. Lambayı o şekilde prizde denersen faz nötr arası problem olmadığını anlayacaksin.
bir şey daha sorucagım benim binamda kaçak akım rölesi yok ve sigortaları kullanmıyoruz ben bunu sadece bilgisayarımı kullanacagım prize taksam yararı olurmu ben en çokta elektirk git gelinde yada yıldırım çarpmasından korkuyorum

Basrii

80+ Bronze
bir şey daha sorucagım benim binamda kaçak akım rölesi yok ve sigortaları kullanmıyoruz ben bunu sadece bilgisayarımı kullanacagım prize taksam yararı olurmu ben en çokta elektirk git gelinde yada yıldırım çarpmasından korkuyorum
dostum iyi bir psu olucak elinde yada UPS alıcaksın ama bu UPS olayı maliyetli bir şey. Yıldırımdan en ekonomik nasıl korunurum dersen yıldırım havada bilgisayar oynama ve fişi takılı olmasın. Normalde Yıldırım düşme anında çok özel sigortalar var yüksek gerilim parafudr sigortalar var ma senin tesisatın komple elden geçmesi lazım kullanamazsın ve bunlar pahalı elemanlar. En iyi korunma yöntemi yıldırımlı havada bilgisayar oynama ve fişi çekili olsun.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,038,026
Üyeler
164,598
Son üye
gumushane01
Top Bottom