Selam hepinize, bu konuda ATX 12VO standardı ile ilgili konuşacağım, direkt konuya giriyorum.
Günümüz PSU'larında birçok kanal vardır, 12 V(sb) olsun, 5 V(sb) olsun, 3.3 V olsun, ve PSU'larda 24 pin ATX güç kablosu, SATA güç kablosu ve MOLEX güç kablosu vardır.
Alıntıyı görüntüle
ATX 12VO standardı ile bunlar değişecek.
ATX 12VO standardına göre üretilmiş bir PSU'da
12 V harici bir kanal yok, ve
24 pin ATX güç girişi, SATA güç ve MOLEX kablosu bulunmamakta.
(Fun Fact: ATX 12VO standardına uyan PSU'nun markası High Power)
Alıntıyı görüntüle
24 pin kablo yerine kullanılan 10 pinli kablo:
Alıntıyı görüntüle
Attığım videodaki PSU'da SATA güç ve MOLEX kablosu var ama sadece 12 V veren kısımlar duruyor, normalde olmaması lazım, bunu elinizdeki HDD'ye taktınız diyelim, büyük bir ihtimalle çalışmayacaktır, çünkü HDD'nin gerek duyduğu tüm voltaj türleri bulunmamakta, sadece 12 V.
Alıntıyı görüntüle
"Peki bu PSU'ların değişen kablolarını nasıl anakartımıza takacağız?"
Yeni standart ile anakartlara da bu girişler gelecek, örnek olarak ASRock'un Z490 Phantom Gaming 4SR model anakartını alalım. Ayrıca bu anakart ATX 12VO standardına uyan tek anakarttır.
Görebileceğiniz üzere anakartın üstünde normalde görmeye alışık olduğumuz 24 pin güç girişi yok, onun yerine 10 pinlik ATX12VO girişi ve onun yanında ise ATX_BRD_PWR2 girişi var. (kırmızı ile işaretli)
Alıntıyı görüntüle
Sürpriz! Anakartın üstünde 2 adet SATA_PWR_CON adlı 4 pinli giriş var, bu girişler sayesinde SATA olan cihazlarımıza gücü sağlayabiliyoruz. (sarı ile işaretli)
"E PSU'dan 12 V geliyor sadece, 5 V veya 3.3 V isteyen SATA cihazımıza bu güç nereden geliyor?"
Anakartın üzerinde PSU'larda olan elektrik regülatörleri var, bu sayede 12 V güç SATA gücü olmak üzere 5 V'a veya 3.3 V'a dönüşebiliyor. (yeşil ile işaretli) Anakart üreticilerinin buraya bir koruma kapağı yapması iyi olurdu çünkü Allah muhafaza buraya elimizi değersek çarpılma şansımız var
.
Bu saydığım değişiklikler haricinde anakartta başka bir farklılık yok, her şey olması gerektiği gibi.
"İyi hoş, peki bu bizim ne işimize yarayacak la?"
Arkadaşlar dediğim gibi normal PSU'larda bulunan 5 V, 3.3 V gibi kanallar ATX 12VO standardına göre üretilmiş PSU'larda bulunmamakta, bulunmadığı için de enerji tasarrufuna yol açıyor ve PSU boşa çalışmadığı için daha az ısınıyor. Ne kadar gerekliydi bilemem ama bence verimliliğe önem gittikçe artıyor, ki haklı olarak.
Linus'ın videosundaki örnek bilgisayarda boşta iken 60 ila 80 Watt arasında güç tüketiyor. Test sistemindeki anakartı ve PSU'yu ATX 12VO standardına uyan parçalar ile değiştirdiği zaman sistem boşta iken 30-40 Watt arasında güç tüketiyor. Aradaki fark benim gözümde büyük.
Tabii ki buradaki değerler boştaki değerler, render başlattığın zaman o kadar fark olacağını beklemeyin, ki videoda da öyle anlatılıyor.
Kaynak video:
Eğer cidden buraya kadar okuduysanız size teşekkür ediyorum.
Herhangi bir sorunuz var ise elimden geldiğince yanıtlamaya çalışırım.
Yorum olarak "Okumadım ama beğeni attım xdxd" yazmayın, eğer bu yazıyı beğeni atarken görüyorsanız lütfen beğeni atmayın, veya beğeni atmak için konuyu baştan aşağı okuyun, boşuna yapmadık, bilgilendirme amaçlı yaptık, bilgiye kapalı iseniz beğeni atmayın.
Buraya kadar, şimdi dağılın! İyi forumlar.