PSU yetmezse ne olur?

Akabinde

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
380
1 aydır kullandığım RX6600 sistem oyunun ortasında pat diye gitti PC. Ardından hiçbir oyunu açamadım. PSU mu bozuldu acaba diye 1660 Ti taktım sabahtan beri sorunsuz oynuyordum az önce gene gitti oyunda, pc kendini restartladı. Şimdi oyunlar açılıyor ama sorunun devam ettiği belli. Benim sorum, PSU'nun bozulmuş olup olmadığını nasıl anlayabilirim? Mesela PSU'dan kaynaklanıyor olsa direkt komple elektrik mi giderdi yoksa bu şekil kendini restartlayabilir mi bilgisayar gene? PSU bozuk olsa komple elektriği giderdi sistemin, PSU sağlamdır gibisinden bir durum olabilir mi yoksa? PSU alacağım çünkü ona göre sormak istiyorum.

En İyi Cevap

Aerocool VX Plus 500W
Sorun çok net belli. PSU'nun 12v kanalı sorunlu. 11.256v aşırı düşük bir değer. Ayrıca 5v kanalıda sınırda.

1755476261299.webp

PSU değişimi yapın. VX plus serisi rezil bir seri zaten. Şaşırmadım.
1 aydır kullandığım RX6600 sistem oyunun ortasında pat diye gitti PC. Ardından hiçbir oyunu açamadım. PSU mu bozuldu acaba diye 1660 Ti taktım sabahtan beri sorunsuz oynuyordum az önce gene gitti oyunda, pc kendini restartladı. Şimdi oyunlar açılıyor ama sorunun devam ettiği belli. Benim sorum, PSU'nun bozulmuş olup olmadığını nasıl anlayabilirim? Mesela PSU'dan kaynaklanıyor olsa direkt komple elektrik mi giderdi yoksa bu şekil kendini restartlayabilir mi bilgisayar gene? PSU bozuk olsa komple elektriği giderdi sistemin, PSU sağlamdır gibisinden bir durum olabilir mi yoksa? PSU alacağım çünkü ona göre sormak istiyorum.
OPP tetiklense direk kapanırdı sistem. 12v kanalı çok fazla düşerse sistem ya mavi ekrana düşer ya da restart atar. OCCT power testi yap ve buraya voltaj sıcaklık değerlerini at. Ayrıca PSU modeli nedir?

Son düzenleme:
Sorun çok net belli. PSU'nun 12v kanalı sorunlu. 11.256v aşırı düşük bir değer. Ayrıca 5v kanalıda sınırda.

Alıntıyı görüntüle

6 yıldır kullanıyordum, kesin bu yüzden mi diyorsunuz hocam? Yenisini alacağım ona göre.

Alıntıyı görüntüle

Chatgpt Detaylı analiz;

Gönderdiğin görselde **Event Viewer (Olay Görüntüleyici)** üzerinden alınan bir hata kaydı yer alıyor. Şimdi bu veriyi analiz edelim:

---

### 📌 Özet: Kernel-Power 41 + BugcheckCode 292

* **BugcheckCode: 292**
Bu kodun onaltılık (hex) karşılığı: `0x124`.
Bu da bize şu sonucu verir:

> 💥 **Bug Check 0x00000124: WHEA\_UNCORRECTABLE\_ERROR**

---

### 🔍 WHEA\_UNCORRECTABLE\_ERROR (0x124) Nedir?

Bu hata, Windows'un **donanımsal bir arıza** algıladığını gösterir. Genellikle şu nedenlerle ortaya çıkar:

* **Aşırı ısınma**
* **Bozuk RAM**
* **Güç kaynağı (PSU) sorunları**
* **Overclock**
* **Sürücü uyumsuzluğu**
* **Bozuk BIOS/UEFI yapılandırması**
* **CPU, anakart veya diğer donanım arızaları**

Şimdi donanımı ve işletim sistemini göz önünde bulundurarak, **BugCheckCode 292 (0x124 - WHEA\_UNCORRECTABLE\_ERROR)** hatasının muhtemel nedenlerini sistemine özel olarak değerlendirebiliriz.

---

## 🧠 Sistem Özeti ve Olası Sorun Noktaları

## ❗ En Güçlü Şüpheli: **PSU (Güç Kaynağı)**

### Aerocool VX Plus 500W — Neden Şüpheli?

* Bu model **grup regülasyonlu** ve çok düşük kaliteli bileşenlerle üretilmiş bir PSU’dur.
* Gerçek çıkış kapasitesi 500W değil; testlerde 300W civarında kararsızlığa düşüyor.
* Özellikle **RX 6600 gibi harici güç isteyen bir ekran kartıyla** kullanıldığında, voltaj dengesizlikleri yüzünden sistem aniden kapanabilir veya WHEA hatası alınabilir.

🔻 Bu PSU’nun forumlarda ve testlerde sıkça:

* Aniden kapanma
* Sistem reseti
* Mavi ekran (WHEA, Kernel Power 41)
... gibi sorunlara yol açtığı biliniyor.

---

## 🧪 Teşhis – Sana Özel Senaryo

Senin verdiğin Bugcheck parametreleri (`BugCheck 0x124`, `Parameter1 = 0x10`) → **PCIe bileşeni** kaynaklı bir donanım hatasına işaret ediyor. Bu da RX 6600 ekran kartı veya onun PCIe slotunun/hatlarının beslemesiyle doğrudan ilişkili.

💣 Ve PSU bu enerjiyi sağlamakla yükümlü → PSU dengesiz çalışırsa bu hataya neden olabilir.

## ⚠️ Durum:

* **OCCT Power Test** → Sorunsuz
* **FurMark (GPU’ya yoğun yük)** → **Sistem kendini kapatıyor ve yeniden başlatıyor**

Bu da bize şu sinyalleri veriyor:

### 📌 Sonuç: **GPU yükü altında güç beslemesi yetersiz → sistem reset**

---

## 💥 Açıklama (Neden OCCT değil de FurMark çökertiyor?)

* **OCCT Power Test**, hem CPU hem GPU’ya yük bindirir ama yük dengesi genellikle CPU ağırlıklıdır.
* **FurMark**, ekran kartını **maksimum TDP’ye (güç tüketimi) kadar zorlar.**
* RX 6600, teoride 130W civarında tüketir, ama FurMark gibi sentetik testlerde **ani akım çekişleri** (spike) olur.

### 💣 PSU, bu spike'ları karşılayamıyor → voltaj düşüyor → sistem “fail safe” ile kapanıyor.

Bu senaryo, PSU’nun:

* **Güç regülasyonu zayıf**
* **Transient response** (ani yük değişimlerine tepki) kötü
* **Gerçek watt değeri yetersiz**
...olduğunu gösterir.

---

## 🧪 Test Sonucu Anlamı:

| Test | Sonuç | Yorumu |
| ---------- | ---------------- | -------------------------------------------------------- |
| OCCT Power | Başarılı | CPU + GPU ortalama yük altında çalışıyor |
| FurMark | Kapanma + reboot | **PSU GPU yükünü kaldıramıyor**, sistem korumaya geçiyor |

Bu, **donanım hatası değil**, **besleme yetersizliği**dir.

Post automatically merged:

Alıntıyı görüntüle

Özetle arkadaşın dediği gibi 12v değerleri de berbat. Ekran kartını yeni veya başka bir PSU ile test edersiniz tekrardan. O psu ile pc nizi daha fazla riske atmayın. Bir an önce sağlam bir psu almaya bakın. Yüksek watt değerli bir şey alırsanız ileriye dönük olacaktır.

Chatgpt Detaylı analiz;

Gönderdiğin görselde **Event Viewer (Olay Görüntüleyici)** üzerinden alınan bir hata kaydı yer alıyor. Şimdi bu veriyi analiz edelim:

---

### 📌 Özet: Kernel-Power 41 + BugcheckCode 292

* **BugcheckCode: 292**
Bu kodun onaltılık (hex) karşılığı: `0x124`.
Bu da bize şu sonucu verir:

> 💥 **Bug Check 0x00000124: WHEA\_UNCORRECTABLE\_ERROR**

---

### 🔍 WHEA\_UNCORRECTABLE\_ERROR (0x124) Nedir?

Bu hata, Windows'un **donanımsal bir arıza** algıladığını gösterir. Genellikle şu nedenlerle ortaya çıkar:

* **Aşırı ısınma**
* **Bozuk RAM**
* **Güç kaynağı (PSU) sorunları**
* **Overclock**
* **Sürücü uyumsuzluğu**
* **Bozuk BIOS/UEFI yapılandırması**
* **CPU, anakart veya diğer donanım arızaları**

Şimdi donanımı ve işletim sistemini göz önünde bulundurarak, **BugCheckCode 292 (0x124 - WHEA\_UNCORRECTABLE\_ERROR)** hatasının muhtemel nedenlerini sistemine özel olarak değerlendirebiliriz.

---

## 🧠 Sistem Özeti ve Olası Sorun Noktaları

## ❗ En Güçlü Şüpheli: **PSU (Güç Kaynağı)**

### Aerocool VX Plus 500W — Neden Şüpheli?

* Bu model **grup regülasyonlu** ve çok düşük kaliteli bileşenlerle üretilmiş bir PSU’dur.
* Gerçek çıkış kapasitesi 500W değil; testlerde 300W civarında kararsızlığa düşüyor.
* Özellikle **RX 6600 gibi harici güç isteyen bir ekran kartıyla** kullanıldığında, voltaj dengesizlikleri yüzünden sistem aniden kapanabilir veya WHEA hatası alınabilir.

🔻 Bu PSU’nun forumlarda ve testlerde sıkça:

* Aniden kapanma
* Sistem reseti
* Mavi ekran (WHEA, Kernel Power 41)
... gibi sorunlara yol açtığı biliniyor.

---

## 🧪 Teşhis – Sana Özel Senaryo

Senin verdiğin Bugcheck parametreleri (`BugCheck 0x124`, `Parameter1 = 0x10`) → **PCIe bileşeni** kaynaklı bir donanım hatasına işaret ediyor. Bu da RX 6600 ekran kartı veya onun PCIe slotunun/hatlarının beslemesiyle doğrudan ilişkili.

💣 Ve PSU bu enerjiyi sağlamakla yükümlü → PSU dengesiz çalışırsa bu hataya neden olabilir.

## ⚠️ Durum:

* **OCCT Power Test** → Sorunsuz
* **FurMark (GPU’ya yoğun yük)** → **Sistem kendini kapatıyor ve yeniden başlatıyor**

Bu da bize şu sinyalleri veriyor:

### 📌 Sonuç: **GPU yükü altında güç beslemesi yetersiz → sistem reset**

---

## 💥 Açıklama (Neden OCCT değil de FurMark çökertiyor?)

* **OCCT Power Test**, hem CPU hem GPU’ya yük bindirir ama yük dengesi genellikle CPU ağırlıklıdır.
* **FurMark**, ekran kartını **maksimum TDP’ye (güç tüketimi) kadar zorlar.**
* RX 6600, teoride 130W civarında tüketir, ama FurMark gibi sentetik testlerde **ani akım çekişleri** (spike) olur.

### 💣 PSU, bu spike'ları karşılayamıyor → voltaj düşüyor → sistem “fail safe” ile kapanıyor.

Bu senaryo, PSU’nun:

* **Güç regülasyonu zayıf**
* **Transient response** (ani yük değişimlerine tepki) kötü
* **Gerçek watt değeri yetersiz**
...olduğunu gösterir.

---

## 🧪 Test Sonucu Anlamı:

| Test | Sonuç | Yorumu |
| ---------- | ---------------- | -------------------------------------------------------- |
| OCCT Power | Başarılı | CPU + GPU ortalama yük altında çalışıyor |
| FurMark | Kapanma + reboot | **PSU GPU yükünü kaldıramıyor**, sistem korumaya geçiyor |

Bu, **donanım hatası değil**, **besleme yetersizliği**dir.

Özetle arkadaşın dediği gibi 12v değerleri de berbat. Ekran kartını yeni veya başka bir PSU ile test edersiniz tekrardan. O psu ile pc nizi daha fazla riske atmayın. Bir an önce sağlam bir psu almaya bakın. Yüksek watt değerli bir şey alırsanız ileriye dönük olacaktır.
Teşekkür ederim hocam. Bu PSU'yu 1660 Ti ile yıllardır kullanıyordum. Şimdi dediğim gibi RX6600'ü çıkarttım sabahtan beri 1660 Ti kartımı kullanıyordum demin gene restart attırdı.. Ömrü doldu sanırım. 6 yıldır kullanıyordum. 150-200 liraya almıştım..

Bu da yeni video. Arkadaş gene 12v değerinin berbat olduğunu söyledi.

Teşekkür ederim hocam. Bu PSU'yu 1660 Ti ile yıllardır kullanıyordum. Şimdi dediğim gibi RX6600'ü çıkarttım sabahtan beri 1660 Ti kartımı kullanıyordum demin gene restart attırdı.. Ömrü doldu sanırım. 6 yıldır kullanıyordum. 150-200 liraya almıştım..
Diğer konuda; 12v değerleri 1660ti için yaptığınız ve videoya alıp attığınız furmark testinde de çok düşük. Ben olsam test için bile ağır yüke sokmam daha fazla. Riske atmayın sistemi. Açıkça görülüyor zaten baya sıkıntılı psu. Ömrünü doldurmuş da olabilir keza PSU nun kalitesi de iyi değil.
Attığım Chatgpt analizinde dâhi özellikle belirtilmiş.

Bu da yeni video. Arkadaş gene 12v değerinin berbat olduğunu söyledi.
Evet 12v değeri olması gerekenden çok düşük.

Diğer konuda; 12v değerleri 1660ti için yaptığınız ve videoya alıp attığınız furmark testinde de çok düşük. Ben olsam ağır yükü sokmam daha fazla. Riske atmayın sistemi. Açıkça görülüyor zaten baya sıkıntılı psu. Ömrünü doldurmuş da olabilir keza PSU nun kalitesi de iyi değil.
Attığım Chatgpt analizinde dâhi özellikle belirtilmiş.

Evet 12v değeri olması gerekenden çok düşük.
Haklısınız hocam. Dün defalarca kere zorladım keşke yapmasaydım. Yeni PSU gelene kadar yüke sokmayacağım sistemi. LoL falan atarım.
RX6600'ü de yeni aldım, 1 ay kadar önce. 2. el. 1660 Ti'ı geri takınca sistemin düzeldiğini görünce kart bozuk diye efkarlara girmiştim sabahtan beri. Yeni PSU alınca düzelirse çok mutlu olacağım.

Haklısınız hocam. Dün defalarca kere zorladım keşke yapmasaydım. Yeni PSU gelene kadar yüke sokmayacağım sistemi. LoL falan atarım.
RX6600'ü de yeni aldım, 1 ay kadar önce. 2. el. 1660 Ti'ı geri takınca sistemin düzeldiğini görünce kart bozuk diye efkarlara girmiştim sabahtan beri. Yeni PSU alınca düzelirse çok mutlu olacağım.
Bütçe belirtirseniz psu önerileri gelecektir.

Geri