Neler Yeni

Rehber - En Basitinden Hoi4 (Part-2)

Dahası  
Reaksiyon skoru
1,821
İsim
Doruk
Rehberin 2. Kısmıyla devam ediyoruz

İlk olarak bir önceki rehberde unuttuğum bir şeye değinmek istiyorum Bayrağımıza tıklayınca gelen sekmeden
nationalspirit.PNG
İlk olarak "National Spirit" yazıyor ve altında çeşitli ikonlar var bunlar sizin ülkenizi şekillendiren fikirlerdir bazen debuff verirler bazen buff mesela ben Almanya üzerinden anlatıyorum burada sırasıyla Bitter Loser,General Staff ve Mefo Bills National Spiritlerini görüyorsunuz tek tek ne işe yaradıklarını anlatmayacağım mouse imlecinizi üstünde tutarak okuyabilirsiniz
Altında Axis yazıyor bu ülkenizin bulunduğu ittifaktır Almanya Axis ittifakında o yüzden Axis yazıyor mesela Türkiyeye bakarsak o kısım boş olur

Evet şimdi asıl konumuza gelelim Bu rehberde aşağıdaki sekmeleri anlatacağım
rehber2.PNG
Bu sekmelerin her birini oyunda aktif olarak kullanacaksınız ve oyunun önemli bir kısmı bu sekmeler arasında gidip gelerek geçecek
O yüzden iyi öğrenmeniz önemli hemen ilk simgeye tıklayaraktan başlayalım

desicions.PNG

Evet ilk simgeye tıkladığımızda karşımıza decisions yani kararlar ekranı çıkıyor buradan iç veya dış siyasetle alakalı bazı kararlar alabiliyor Political Power harcayarak her ülkede olan değişmeyen bazı kararlar ve ülkelere göre değişen decisionlar vardır örnek olarak ben mesela Almanya üzerinden anlatıyorum burada diğer ülkelerde olmayan sadece Almanyada olan 2 adet karar var birincisi Mefo Bills diğeri de Gateway to Europe.Mefo Bills hatırlarsanız az önce anlattığım bir National Spiritti size çeşitli artılar sağlayan buradan onu iptal edebiliyorsunuz.Gateway to Europe ise Hollanda ticaretini etkilemekle alakalı bir şey çok gerekli bir şey değil uğraşmaya değmez (Aynı şekilde İngilterede de var) eğer uğraşırsanız Hollanda Faşist oluyor

Şimdiyse her ülkede olan decisionlara bakalım War Propoganda size War Support veriyor (diğer rehberden hatılarsınız)
ancak bunu yapmak için belirli şartları sağlamak gerekiyor yine üstüne gelerek okuyabilirsiniz

Hemen aşağıda politik kararlar var hepsini teker teker anlatmayacağım yine aynı şekil ne verdiklerine bakabilirsiniz
politicalactions.PNG

Evet şimdi göz şeklinde ikonu olan ajanlık sekmesine geçelim
ajanlık.PNG

Burası Dlc ile geliyor oyunun çok detayı burası şu an anlatmayacağım Youtube'dan ayrı rehberlere bakabilirsiniz

Evet en önemli sekmelerden biri Araştırma(Research) kısmına geldik tıklıyoruz ve bizi böyle bir ekran karşılıyor
research.PNG

Burada sizi ülkenize göre sayısı değişen slotlar karşılar mesela Almanyada bu sayı dörtken Türkiyede üçtür bir önceki rehberde anlattığım National Focuslar yardımıyla bu slotların sayısını arttırabiliriz
Eğer diğer Paradox oyunlarını oynadıysanız aklınız karışmasın onların Research mantığıyla aynı değil her teknoloji için ayrı bir slotumuz falan yok benim 4 adet slotum var kafama göre istediğim şeyi araştırabilirim
Bu slotlar hiçbir zaman boş kalmamalı sürekli bir şey araştırmalısınız zaten araştırmanız bittiğinde ekrana çıkıyor yani günü gününe takip etmenize gerek yok
Hemen herhangi bir slota tıklayarak neler araştırabileceğimize bakalım
research2.PNG

İlk olarak karşımıza Silah,araba tren gibi şeyleri araştırabileceğimiz ekran çıkar üstte yıllar görürsünüz o yılların hizasındaki teknolojiler o yılın teknolojisidir atıyorum 1936 yılında 1940 teknolojisini araştırmak isterseniz siz onu 1000 günde araştırırsınız ama 1936 yılında 1936 teknolojisini 100 gün 150 gün civarında araştırırsınız
Silahlar ne kadar gelişirse o kadar vuruş gücü artar yine aynı şekilde silahın üstünde silahlara çeşitli atak bonusları veren şeyler var onları da araştırmanız gerek teknolojinin gerisinde kalmayın yani ancak oyundaki ilk araştırmamız silah olmayacak
Diğer research sekmesine bakalım
support.PNG

Burada asker birliklerimizi dizayn ederken(ileriki sekmelerde anlatacağım) o asker tümeninin içine koyduğumuz bazı destek şirketleri var çeşitli saldırı savunma artıları veriyorlar erken dönemde araştırmaya gerek yok
Diğer research sekmesine bakalım
tank.PNG

Tank araştırmaları yeni bir oyuncuysanız hiç bulaşmayın daha sonrasında ayrı bir rehber yaparım sadece tank üzerine çünkü çok detaylı bir konu ama basitçe anlatmak gerekirse buradan tank kasalarını (topları başka sekme) zırhlarını motorlarını araştırıyoruz daha sonrasında bunları tankımızı dizayn ederken kullanıyoruz
Diğer research sekmesine geçelim
top.PNG

Burası topları hava savunmalarını ve tank savarları araştırdığımız yer bunları yine birliklerimizin içine koyabiliyoruz veya tank dizaynında kullanabiliyoruz

Donanma sekmesini hiç anlatmıyorum bulaşmayın

Diğer research sekmesine geçelim
uçak.PNG

Burası uçak araştırması yaptığınız yer oyunda birden fazla çeşit uçaklar var ve bunların yapabildikleri şeyler farklı (hava rehberi yaparsam anlatırım) uçağı ben rehber yapmasam bile mutlaka öğrenin oyunun en güçlü şeylerinden biri yeni güncellemeyle değişecek büyük ihtimalle uçak sistemi de

Evet ilk araştırmamızı yapacağımız sekmeye geldik mühendislik sekmesi
enginer.PNG

Burada sağ tarafı kapatın slot israfı atomu falan açmaya sakın çalışmayın burada slotumuzu ilk kez kullanacağımız şey Electronic Engineering'in ilk araştırması ilk olarak bunu araştırmalıyız bize araştırma hızı sağlayacak daha sonrasında onun sağı ve solunu açabilirsiniz o araştırmanız bittiğinde ne verdiklerini tıklayarak görebilirsiniz

Ve 2 slot harcayacağımız sekmeye geçelim endüstri sekmesi
industry.PNG

Construction bize inşaat hızı veriyor onu araştırmalıyız Production ise bize üretim hızı üretim verimliliği gibi şeyler sağlıyor(Ayrı bir sekme anlatacağım bu rehberde) ancak Productionun sağ tarafında ikiye ayrıldığını görebilirsiniz soldaki birleşik sanayi sağdaki ayrık sanayi bunlardan birini seçip ondan ilerlemelisiniz bu aslında oynadığınız ülkeye ve oynayış tarzınıza göre değişir yeni başlayanlar hiç bakmadan ayrık sanayi gitsin (sağdaki)
Bu arada araştırma süresi 200 günden az olan araştırmalar geldiğinde yapın burada mesela Construction 2'yi Construction 1 bittiği gibi alabilirsiniz 240 gün civarı sürüyordu galiba veya Construction 1'in yanındaki kaynak çıkarma teknolojisini araştırabilirsiniz seçim sizin ben kaynak çıkarmayı alırdım (yine oynayışa göre değişir)

Evet galiba en uzun sekme oldu korkmayın diğerleri çok daha basit hemen diğer sekmeye geçelim Diplomacy hiçbir zaman oradan tıklayıp kullanmazsınız örnek olarak biz Almanyayız ve İngiltereyle Diplomasimizi görmek istiyoruz İngilterenin herhangi bir toprağına Sağ Tıklamanız gerek karşınıza böyle bir ekran gelir
diplomasi1.PNG

Burada aynı kendinizde olduğu gibi ülkenin parti popüleritelerini idealarını görebilirsiniz sağ üstte ise sizin ona nasıl baktığınız ve onun size nasıl baktığını görürsünüz ikimizde birbirimize -10 bakıyormuşuz
sol altta iki adet çapraz bayrak var yanındaysa ülkeler var bunlar ittifakta olduğu ülkeler
alttaysa satranç taşına benzeyen bir sembol ve yanında ülkeler var onlarsa İngilterenin kuklası olan ülkeler
evet şimdi asıl yere gelelim sağ altta çeşitli seçenekler görüyorsunuz eğer Eu4,Stellaris,Crusader Kings gibi oyunları oynadıysanız zaten aşinasınızdır birkaç farklı mekanik var sadece ilk olarak Declare war seçeneği var bu savaş açmanıza yarar ancak direkt savaş açamıyoruz savaş sebebimiz yoksa savaş sebebi almak içinse alttaki Justify War Goal seçeneğine tıklayıp ülkenin herhangi bir eyaletini seçmemiz gerekir belirli bir süre sonra savaş açabiliriz veya ilk rehberde anlattığım National Focuslardan bazıları savaş sebebi verir onlardan savaş sebebi alıp saldırabiliriz
Guarantee Independence o ülkenin bağımsızlığını garantilersiniz biri ona savaş açarsa siz de girmek zorunda kalırsınız girmezseniz stabiliteniz çöker
Ask For Military Access askerlerinizin o ülkenin toprakları içerisinde hareket etmesini sağlar offer military acces de o ülkenin askerlerinin sizin topraklarınızda hareket etmesini sağlar
Ask for docking rights gemilerinizin o ülkenin limanlarına gemi sokabilmenizi sağlar offfer da aynı şeyi siz verirsiniz

Evet aşağı inelim
diplomasi2.PNG

Improve relations ülkenin size bakışını iyileştirir mesela İngiltere bana -10 kötü bakıyordu ben bunu yaparsam 90 lara kadar çıkabilir
Send attache sadece o ülke savaştaysa gönderilebilir 50 Command Power ve 100 Political Power karşılığında size %10 War Support ve o ülkenin kazandığı savaş tecrübesinin bir kısmını verir kabul eden ülke ise saldırı bonusları kazanır
Non aggression saldırmazlık anlaşması belirli bir süre iptal edemezsiniz
Invite to faction kendi ittifakınıza davet eder
Negotiate Licenses mesela o ülkede sizde olmayan bir teknoloji var fabrika karşılığında onu alırsınız ve üretebilirsiniz
Start lend lease o ülkeye silah top gibi şeyler verirsiniz karşılıksız olarak sadece savaştaysa yapılabilir
Request lend lease kendiniz istersiniz
Send Volunteers savaşta olan ülkeye asker göndermeye yarar orada savaştaymışsınız gibi savaşabilirsiniz
Altta 2 adet daha seçenek var çok gerekli olmadıklarından geçiyorum
Diğer sekmeye geçelim
trade.PNG

Burası ticaret ekranı üretim yaparken kaynak gerekiyor eğer o kaynak sizde yoksa satın almanız gerekir 1 sivil fabrika = 8 kaynak

Diğer sekmeye geçelim
inşaat.PNG

Evet burası inşaat sekmesi çeşitli yapılar inşa edebilirsiniz sivil fabrikalarınızla geçen rehberde bahsettiğim Consumer Goods miktarını buradan görebilirsiniz teker teker her yapı ne işe yarıyor anlatmayacağım sadece binaları anlatacağım

En üstte yol şeklinde altyapı var inşaat yapıcağınız yerin altyapısı ne kadar yüksekse o kadar hızlı inşaat yaparsınız eğer düşükse kendiniz basarak arttırabilirsiniz onun sağında hava limanı var uçaklarınızı yerleştirirsiniz maksimum 2000 uçak alır en yüksek seviye hava limanı

Alt kısımda en üst solda askeri fabrika inşa edebilirsiniz onun sağında sivil fabrika altında da tersane var
diğerlerini anlatmıyorum çok detay şeyler (demir yolları hariç zor olduğundan ayrı bir rehberde anlatılır)

Diğer sekmeye geçelim
üretim.PNG

Burası üretim ekranı araştırma kısmında araştırdığınız her şeyi burada üretirsiniz askeri fabrikalarınızla üretmek için kaynak gerekir eğer bu kaynaklar sizde yoksa satın almanız gerekir onu da anlattım zaten

Diğer sekmeye geçelim
military.PNG

Burası asker basma yeri en basitinden basmak istediğiniz tümene train diyerekten eğitime başlarsınız eğer birden fazla basmak isterseniz train dedikten sonra add unit dersiniz bastığınız askeri sahaya düşmek için en az yüzde 20 eğitim almış olması gerek ve yeteri kadar ekipmanınız olması gerek
Trainin yanında edit var buradan basacağınız askerin içini düzenlersiniz research kısmında bahsetmiştim
military2.PNG

Mesela ben klasik bir ordu tümenine edit dedim ve bu ekran çıktı solda birliğin içini sağda da bir sürü gereksiz sayı görürüz bu gereksiz sayılardan sadece birkaçına dikkat etmemiz gerekir
Combat Width : Solda gördüğünüz her kasklı sembol 2 width'e eşit ne kadar yüksek o kadar iyi değil bu sefer tavsiyem 20 width yapın (21,19 da yapılabilir ben genelde öyle kullanırım ama onun için topçu gerekir oyun başında koyamazsınız)
Soft-Hard Attack:Yüksek olması önemli özellikle Soft atağı yüksek bir tank durdurulamaz olur
Breakthrough:Yarma gücü askerin tank dizayn ederken önemli
Organization:30'un altına çok düşmemeli
Evet şimdi sol kısma gelelim zaten biraz bahsettim top asker falan koyabilirsiniz tümenin içine
En solda Research'de anlattığım Destek şirketlerini koyabiliriz
Ufak bir hatırlatma bunları değiştirmek için Army Experience'a ihtiyacınız var kafanıza göre değiştirmeyin hatta yeniyseniz oyunun ilk başta verdiklerini kullanın

Diğer sekmeye geçelim
lojistik.PNG

Burada değiştireceğiniz pek bir şey yok ekipman artılarınızı eksilerinizi görürsünüz

Son sekme kaldı ona geçmiyorum yarın atacağım ordu rehberinde anlatacağım detaylarıyla

Baya uzun bir rehber oldu bir dahaki rehberde görüşmek üzere

Karl Dönitz

80+ Bronze
Elinize sağlık. Anlaşılır bir rehber olmuş yine. Şu savaş mekaniklerini öğrenmeye çalışıyorum bende. Beynim yanmadı değil. Devamını bekliyoruz.

Dahası  
Reaksiyon skoru
3,918
İsim
Emir Yusuf
Şu Army Edit sekmesinde güzel bir cephe yarma şekli söyle de onu yapalım reyiz. Ya da senin cepheyi yarmak için kullandığın edit neyse onu atar mısın

Dahası  
Reaksiyon skoru
1,821
İsim
Doruk
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Şu Army Edit sekmesinde güzel bir cephe yarma şekli söyle de onu yapalım reyiz. Ya da senin cepheyi yarmak için kullandığın edit neyse onu atar mısın
Tank için mi Piyade için mi ?
Piyade içinse 7 infantry 2 topçu ne kadar nerf yese de iş yapar Superior Firepowerla aynı şekilde onun 19 width , 21 width versiyonları da iş yapıyor uçak basmadıysan 2 topçu yerine 1 anti air 1 topçu da yapabilirsin
Tank içinse 2 sıra tank 1 sıra motorize geri kalan sırayı da 40 width ve organizasyon 30 olacak şekilde ayarlarsın
Cephe yarmak için en önemli şey uçak ama Close Air Support özellikle

Dahası  
Reaksiyon skoru
3,918
İsim
Emir Yusuf
Tank için mi Piyade için mi ?
Piyade içinse 7 infantry 2 topçu ne kadar nerf yese de iş yapar Superior Firepowerla aynı şekilde onun 19 width , 21 width versiyonları da iş yapıyor uçak basmadıysan 2 topçu yerine 1 anti air 1 topçu da yapabilirsin
Tank içinse 2 sıra tank 1 sıra motorize geri kalan sırayı da 40 width ve organizasyon 30 olacak şekilde ayarlarsın
Cephe yarmak için en önemli şey uçak ama Close Air Support özellikle
Close air support gerçekten çok önemli. Onu da anlatmalısın bir rehberde kesinlikle...

Top Bottom