Arkadaşlar merhaba yaklaşık 2 hafta önce yeni sistem topladım. Kurulumu yaptıktan sonra tüm sürücüleri eksiksiz bir şekilde en güncel haliyle yükledim. BIOS'u da en güncel sürümüne yükledim. Ardından sistem de sorun olup olmadığını görmek için çeşitli testler yaptım. Cinebench, FurMark, CPUID, OCCT ve CrystalDiskMark üzerinden tüm bileşenleri kontrol edecek şekilde testleri gerçekleştirdim ve bu testler sonucunda ortalamanın da biraz üzerinde skorlar aldım tüm bileşenler sorunsuz çalışıyor ve sistem oldukça stabildi. Ardından oynadığım oyunları yükledim (Arc raiders, Cyberpunk, Rocket League, Rust ve CS2). Bu oyunların hepsini 2K'da en yüksek grafiklerde uzun saatler sorunsuzca oynadım. Geçen günde LoL indirdim fakat oynarken herhalde oyun içinde 30. dakikadan sonra oyun kapandı ama herhangi bir crash/hata raporu falan göstermedi. Tekrar bağlanırken sorun yaşamadım ama bağlandıktan sonra 5-10 dakika içinde aynı şekilde tekrar attı bunu 3-4 kere yaşadım sonunda da bilgisayar tamamıyla dondu manuel olarak reset atmak zorunda kaldım ardından bir daha girmedim. Bundan 1 gün sonra ise Valorant indirdim poligona girdim ve kısa bir süre içinde bilgisayar tamamıyla dondu. Bende sorunu çözmek için denemeler yaparken defalarca girip her seferinde çok kısa süre içinde donma yaşadım. Olay günlüğünden kontrol ettiğimde ise Kernel Power sorunuyla karşılaştığımı gördüm. Şimdi aşağıya neleri denediğimi ve sistem özellikleri yazıyorum ne yapsam olmadı yardımınızı bekliyorum.
Önemli: Valorant'a girdikten sonra oyuna girmeyip sadece menü'de dursam bile bilgisayar aynı şekilde donuyor. Oyunu başlattıktan sonra 3 kere kronometre tuttum 1 dakikaka 44. saniye, 1 dakika 55. saniye ve 2. dakikalarda bu sorunu yaşadım çok kısa bir süre içinde gerçekleşiyor anlayacağınız. Ayrıca oyunu tam ekran ve pencere modunda da çalıştırdım değişen bir şey olmadı.
Sistem özellikleri:
Neler yaptım:
EXPO'yu kapadım. Vanguard'ı 2 kez iz bırakmadan kaldırıp yükledim. Ekran kartı sürücüsünü DDU ile kaldırıp tekrar kurdum. Chipset sürücüsünü tekrar kurdum. MPO'yu kapadım. Windows gelişmiş grafik ayarlarından "Donanım hızlandırmalı GPU zamanlamasını" kapadım. AMD yazılımı üzerinden global FPS'i 360'a sabitledim. Sorunun PSU'dan kaynaklanabileceğini düşünerek GPU ve CPU'yu tam yükte 15 dakika boyunca teste soktum tek bir sorun bile yaşamadım. Sorunun donanımsal olduğunu düşünmüyorum ama emin olamıyorum tabii. Bu arada bilgisayarda Kaspersky Premium yüklü onu da devre dışı bıraktım.
Önemli: Valorant'a girdikten sonra oyuna girmeyip sadece menü'de dursam bile bilgisayar aynı şekilde donuyor. Oyunu başlattıktan sonra 3 kere kronometre tuttum 1 dakikaka 44. saniye, 1 dakika 55. saniye ve 2. dakikalarda bu sorunu yaşadım çok kısa bir süre içinde gerçekleşiyor anlayacağınız. Ayrıca oyunu tam ekran ve pencere modunda da çalıştırdım değişen bir şey olmadı.
Sistem özellikleri:
- CPU: 7800X3D.
- GPU: RX 9070 XT.
- RAM: Corsair 2x16 GB 6000MHz CL28.
- SSD: MLD M600 1 TB.
- MB: MSI B650 Tomahawk Wi-Fi
- PSU: Corsair RM850e.
- İşletim sistemi: Windows 11 Pro.
Neler yaptım:
EXPO'yu kapadım. Vanguard'ı 2 kez iz bırakmadan kaldırıp yükledim. Ekran kartı sürücüsünü DDU ile kaldırıp tekrar kurdum. Chipset sürücüsünü tekrar kurdum. MPO'yu kapadım. Windows gelişmiş grafik ayarlarından "Donanım hızlandırmalı GPU zamanlamasını" kapadım. AMD yazılımı üzerinden global FPS'i 360'a sabitledim. Sorunun PSU'dan kaynaklanabileceğini düşünerek GPU ve CPU'yu tam yükte 15 dakika boyunca teste soktum tek bir sorun bile yaşamadım. Sorunun donanımsal olduğunu düşünmüyorum ama emin olamıyorum tabii. Bu arada bilgisayarda Kaspersky Premium yüklü onu da devre dışı bıraktım.