Neler Yeni

Yardım Ryzen 5 2600x Ani Sıcaklık ve Ses sorunu

BatuhanSa

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Batuhan
Öncelikle hayırlı Ramazanlar dostlar.Dün kasamı temizliyordum kendi imkanlarımla (fırça-bez-üfleyerek).İşlemciyi - ekran kartını vb.hiç bir şeyi çıkartmadan görünen tozları her zamanki gibi temizledim.Daha sonra bilgisayarı açtım.Normalde olmayan bir fan sesi vardı ve ses işlemcimin üzerindeki amd stok fanından geliyordu.Msi afterburner açtım ve işlemci sıcaklığına baktım 50 dereceden 62 ye çıkıyor ve sonra yeniden 50 ye düşüyordu (50-62-61-60-59... 50 ye kadar ) 10-15 saniye içerisinde ve ses de arabanın gaz pedalına basılı tutup ayağımızı gazdan çeker gibiydi.Stok fanın sesi sıcaklıkla birlikte artıyor ve düşüyordu.Biraz csgo oynadım ve işlemci sıcaklığı sabitlendi oyun esnasında ve dediğim ses de gelmedi ama maç bitince lobideyken yine bu dediğim sesler çıkmaya başladı çünkü işlemci sıcaklığı ani yükselip azalıyor ve bunu tekrarlıyor.Bilgisayarı toplayalı 10 ay oldu ve termal macunu 10 ay önce sürmüştüm fakat benim sorum neden birden pat diye oldu ve çözümü nedir?
NOT:Win 10 Home kullanıyorum Son güncellemeyi yapmadım çoğu kullanıcıda mavi ekran verdiği için.
Çok endişeliyim bu konu hakkında soruma yanıt verirseniz çok teşekkür ederim:)

GryAsl

80+ Silver
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,422
İsim
Güray
Yani aslında normal bi şey? 2600X imde de 4.0 GHz den bi anda 4.2 GHz e çıkıyor ama daha sonra sıcaklık arttığı için GHz i tekrar 4.0 yapıyor ve sıcaklık yavaşça düşüyor, 15 saniye sonra mal şey tekrar 4.2 GHz e arttırıyor kendini (50 dereceden 58 dereceye fırlıyor ve fan bi anda hızlanıyor) ve gürültü ortaya çıkıyor. Yani aslında bu olağan bir durum. Burada garip olan şey temizledikten sonra böyle olması, bence psikolojik bir durum temizledikten sonra psikolojik olarak kendini daha çok vermişssindir bi sorun var mı acaba diye. Undervolt yapman ve kasa/CPU fanını kendin ayarlaman bu sorunu kökünden çözecektir, hiç olmazsa bende öyle oldu.

BatuhanSa

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Batuhan
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Yani aslında normal bi şey? 2600X imde de 4.0 GHz den bi anda 4.2 GHz e çıkıyor ama daha sonra sıcaklık arttığı için GHz i tekrar 4.0 yapıyor ve sıcaklık yavaşça düşüyor, 15 saniye sonra mal şey tekrar 4.2 GHz e arttırıyor kendini (50 dereceden 58 dereceye fırlıyor ve fan bi anda hızlanıyor) ve gürültü ortaya çıkıyor. Yani aslında bu olağan bir durum. Burada garip olan şey temizledikten sonra böyle olması, bence psikolojik bir durum temizledikten sonra psikolojik olarak kendini daha çok vermişssindir bi sorun var mı acaba diye. Undervolt yapman ve kasa/CPU fanını kendin ayarlaman bu sorunu kökünden çözecektir, hiç olmazsa bende öyle oldu.
Yanıtın için teşekkür ederim;Undervolt derken neyi kastediyorsun ve nerden yapabilirim CPU fanını da nerden ayarlayabilirim

Zombie9

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
256
İsim
Erhan Kaya
Öncelikle hayırlı Ramazanlar dostlar.Dün kasamı temizliyordum kendi imkanlarımla (fırça-bez-üfleyerek).İşlemciyi - ekran kartını vb.hiç bir şeyi çıkartmadan görünen tozları her zamanki gibi temizledim.Daha sonra bilgisayarı açtım.Normalde olmayan bir fan sesi vardı ve ses işlemcimin üzerindeki AMD stok fanından geliyordu.MSI afterburner açtım ve işlemci sıcaklığına baktım 50 dereceden 62 ye çıkıyor ve sonra yeniden 50 ye düşüyordu (50-62-61-60-59... 50 ye kadar ) 10-15 saniye içerisinde ve ses de arabanın gaz pedalına basılı tutup ayağımızı gazdan çeker gibiydi.Stok fanın sesi sıcaklıkla birlikte artıyor ve düşüyordu.Biraz csgo oynadım ve işlemci sıcaklığı sabitlendi oyun esnasında ve dediğim ses de gelmedi ama maç bitince lobideyken yine bu dediğim sesler çıkmaya başladı çünkü işlemci sıcaklığı ani yükselip azalıyor ve bunu tekrarlıyor.Bilgisayarı toplayalı 10 ay oldu ve termal macunu 10 ay önce sürmüştüm fakat benim sorum neden birden pat diye oldu ve çözümü nedir?
NOT:Win 10 Home kullanıyorum Son güncellemeyi yapmadım çoğu kullanıcıda mavi ekran verdiği için.
Ben bunu hakkında konu açtım voltaj düşürme ile hızı sabitleyip sıcaklığı düşürdüm bakmanızı öneririm sorunum çözüldü

Zombie9

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
256
İsim
Erhan Kaya

Zombie9

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
256
İsim
Erhan Kaya
Bunu incele takıldığın yerde sor ve anakart markan neydi

BatuhanSa

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Batuhan
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Bunu incele takıldığın yerde sor ve anakart markan neydi
Gigabyte b450 aorus pro

Çakıcı

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
682
İsim
tercan
Öncelikle hayırlı Ramazanlar dostlar.Dün kasamı temizliyordum kendi imkanlarımla (fırça-bez-üfleyerek).İşlemciyi - ekran kartını vb.hiç bir şeyi çıkartmadan görünen tozları her zamanki gibi temizledim.Daha sonra bilgisayarı açtım.Normalde olmayan bir fan sesi vardı ve ses işlemcimin üzerindeki AMD stok fanından geliyordu.MSI afterburner açtım ve işlemci sıcaklığına baktım 50 dereceden 62 ye çıkıyor ve sonra yeniden 50 ye düşüyordu (50-62-61-60-59... 50 ye kadar ) 10-15 saniye içerisinde ve ses de arabanın gaz pedalına basılı tutup ayağımızı gazdan çeker gibiydi.Stok fanın sesi sıcaklıkla birlikte artıyor ve düşüyordu.Biraz csgo oynadım ve işlemci sıcaklığı sabitlendi oyun esnasında ve dediğim ses de gelmedi ama maç bitince lobideyken yine bu dediğim sesler çıkmaya başladı çünkü işlemci sıcaklığı ani yükselip azalıyor ve bunu tekrarlıyor.Bilgisayarı toplayalı 10 ay oldu ve termal macunu 10 ay önce sürmüştüm fakat benim sorum neden birden pat diye oldu ve çözümü nedir?
Aynı problem kullandığım Ryzen 5 3600 işlemcide de var pekte önüne geçilemiyor. Varsayılan işlemci voltajı kaç bilmiyorum voltajı düşürebilirsin, core performance boost'u kapatabilirsin, frekansı sabitleyebilirsin.
Ryzenler Isınmıyor muş 😂

cgtytrn

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
229
İsim
Çağatay Turan
Beyler aranızda Asus Prime B450M-K da Core Performance Boost ayarını kapatmayı bilen var mı ? Aradım fakat bulamadım Biosta. ( İşlemci Ryzen 5 3600x- Ekran kartım Asus Dual RTX 2060 Super )

BatuhanSa

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Batuhan
Aynı problem kullandığım Ryzen 5 3600 işlemcide de var pekte önüne geçilemiyor. Varsayılan işlemci voltajı kaç bilmiyorum voltajı düşürebilirsin, core performance boost'u kapatabilirsin, frekansı sabitleyebilirsin.
Ryzenler Isınmıyor muş 😂
Kral böyle ellemesem herhangi bir sorun oluşur mu

Zombie9

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
256
İsim
Erhan Kaya
Kral böyle ellemesem herhangi bir sorun oluşur mu
bence indir çünkü bir süre sonra csde bile acayip ısınmaya başlar bende cs de 65 derece görüyor en fazla o da arkada dc ve spotify açıkken

Top Bottom