Ryzen 7 9800X3D - OCCT’de 4.7 GHz'de sınırlanıyor

RohanR

80+
Reaksiyon skoru
4
RAM6400Mhz cl32 Kingston Fury BeastSSD veya HDD modeliKingston renegade 1tb gen 4Ekran kartıAsus tuf Rtx 5080AnakartAsus rog strix x870AİşlemciAmd ryzen 7 9800x3d
Selamlar dostlar,

Sistemimde sıcaklık ve frekans konusu ile ilgili ilginç bir durum yaşıyorum. Özellikle Ryzen 7 9800X3D kullanıcılarından yorum bekliyorum.

Sistem Özelliklerim

• Anakart: ASUS ROG Strix X870-A
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D
  • Ekran Kartı: ASUS TUF RTX 5080
  • Soğutma (önceki): MSI MAG Coreliquid M360
  • Soğutma (şu an): ASUS ROG Ryujin III Extreme
  • Çözünürlük: 2560x1440 (2K)

Durum Özeti

İlk kurulumda MSI MAG M360 sıvı soğutma kullanıyordum. Bu konfigürasyonda:

• Oyunlarda sıcaklıklar 65–70°C
  • OCCT stres testinde ise 92–95°C
  • İşlemci frekansı test boyunca 4.7 GHz’de sabit kalıyordu.

Daha iyi soğutma amacıyla ASUS Ryujin III Extreme’e geçiş yaptım. Şu anki değerler:

• Oyunlarda sıcaklıklar 62–65°C
  • OCCT’de ise 87–88°C
  • Ama frekans hâlâ 4.7 GHz’den yukarı çıkmıyor
  • Güç çekişi 138 watt civarı
Denediğim Ayarlar:

• BIOS üzerinden PBO’yu açtım. (Auto, Enabled, Advanced modları dahil).
  • Curve Optimizer ayarlarını da girdim. (Negatif offset denemeleri yaptım).
  • Buna rağmen OCCT stres testinde işlemci Boost frekanslarına çıkmıyor.
Termal Macun Denemeleri:

• Termal macun olarak hem Thermal Grizzly hem de Arctic MX-6 denedim.
  • Soğutucuyu doğru şekilde oturtmama rağmen MSI MAG M360’ı söktüğümde, termal macunun kenarlara toplandığını fark ettim.
    • Bu da büyük ihtimalle merkezde yeterli temas oluşmadığını ve sıcaklığın yüksek çıkmasına neden olduğunu gösteriyor.

• Ryujin III montajında macun yayılımı daha düzgün, sıcaklık da düşmüş durumda ama frekans hâlâ artmıyor.

Merak Ettiklerim:

• Isılar OCCT’de artık 95 değil 87 derece ama hâlâ neden 4.7 GHz’de sabit kalıyor?
  • Bu OCCT’nin AVX yüküne özel bir sınırlama mı?
  • Yoksa X3D işlemciler zaten boost’u agresif kullanmıyor mu?
  • Benim işlemcim “golden chip” değil mi, yoksa başka bir sınırlayıcı mı devrede?
Aynı işlemciyi kullanan veya bu konularda bilgili olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim 🙏

Ekler

• IMG_0078.webp
    IMG_0078.webp
    922.5 KB · Hit: 27
  • IMG_0012.webp
    IMG_0012.webp
    972.2 KB · Hit: 27
  • IMG_0106.webp
    IMG_0106.webp
    981.3 KB · Hit: 23
  • IMG_0108.webp
    IMG_0108.webp
    568.9 KB · Hit: 32
UV + Curve + +200 verdiniz mi?

Tüm çekirdekler %100 yük altındayken işlemcinin boost hızlarına çıkamaması normal. Sıcaklıklar bu derecelerdeyken frekans yükseltmesi zor. Oyun içindeyken boost hızlara rahatlıkla ulaşıyor olmalı. OCCT üzerinde testdeki frekansa çok takılmayın. Kendi işlemcimde 5.5ghz boost hızı var ama benimkide 4.9 da falan kalıyordu.

UV + Curve + +200 verdiniz mi?
Hocam verdiğim zaman değerler şu şekilde oluyor sıcaklıklar değişmiyor sadece 4.9 GHz oluyor. İncelediğim izlediğim videolar da 5.2 GHz de sabit çalışıyor aynı sıcaklıklar da anlayamadım.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Tüm çekirdekler %100 yük altındayken işlemcinin boost hızlarına çıkamaması normal. Sıcaklıklar bu derecelerdeyken frekans yükseltmesi zor. Oyun içindeyken boost hızlara rahatlıkla ulaşıyor olmalı. OCCT üzerinde testdeki frekansa çok takılmayın. Kendi işlemcimde 5.5ghz boost hızı var ama benimkide 4.9 da falan kalıyordu.
Hocam oyundayken sıcaklıklar önceden msi mag coreluqid m360 vardı 70 derece oluyordu. Asus rog ryujiin extreme geçince oyunlar da 65 civarlarında 5.225 GHz de çalışıyor yüksek performans isteyen oyunlar da ekte attığım gibi ama occt yada cinebench r23 multicore testinde de 4.9 GHz de çalışıyor anlayamadım tam olarak.

Ekler

• IMG_0139.webp
    IMG_0139.webp
    880.7 KB · Hit: 22
  • IMG_2781.webp
    IMG_2781.webp
    340.7 KB · Hit: 27
  • IMG_2782.webp
    IMG_2782.webp
    698.1 KB · Hit: 23
  • IMG_2783.webp
    IMG_2783.webp
    585.1 KB · Hit: 24
Son düzenleme:
Hocam oyundayken sıcaklıklar önceden msi mag coreluqid m360 vardı 70 derece oluyordu. Asus rog ryujiin extreme geçince oyunlar da 65 civarlarında 5.225 GHz de çalışıyor yüksek performans isteyen oyunlar da ekte attığım gibi ama occt yada cinebench r23 multicore testinde de 4.9 GHz de çalışıyor anlayamadım tam olarak.
136W güç çekiyor. Biraz az geldi gözüme. Şuanki kullandıgınız PBO ayarlarını nedir? hepsini denedim yazmışsınız ama suan hangi modda kullanıyorsunuz yazabilir misiniz.

136W güç çekiyor. Biraz az geldi gözüme. Şuanki kullandıgınız PBO ayarlarını nedir? hepsini denedim yazmışsınız ama suan hangi modda kullanıyorsunuz yazabilir misiniz.
Hocam attığım ayar 136watt çeken pbo -25 +200mhz ayarı ama pbo autodayken Asus anakartta 138watt çekiyor 4.7 GHz de çalışıyor kapatınca da aynı oluyor disabled yapınca bir çıkmaza girdim . İncelemerde 150watt oluyor benim ki bu halde.

Hocam attığım ayar 136watt çeken pbo -30 +200mhz ayarı ama pbo autodayken Asus anakartta 138watt çekiyor 4.7 GHz de çalışıyor kapatınca da aynı oluyor disabled yapınca bir çıkmaza girdim . İncelemerde 150watt oluyor benim ki bu halde.
PBO TDP Limits: ayarı motherboard olarak seçili değil mi ?

PBO TDP Limits: ayarı motherboard olarak seçili değil mi ?
Evet hocam onu seçtiğim zaman bunlar manuel yapıp thermal throttle ayarı yaparsam 95 derece ayarı yapıyorum direk 95 derece oluyor işlemci yine 4.7 GHz de kalıyor.

amd islemcilerde performans artisini gorup stabiliteyi test edebileceginiz yer cinebench, ben prime 95 testinde 5950x ile 325w gordum ve sicakliklar 99 dereceydi, test ilerledikce 100 derece olup kapaniyordu. amd islemciler hele elle carpan girilmemisse stress testlerinde o eski islemciler gibi test edilemiyor. sivi sogutma keske arctic lf3 360 olsaydi rog diye o kadar parayi bayilmisssin ama neyse...

Evet hocam onu seçtiğim zaman bunlar manuel yapıp thermal throttle ayarı yaparsam 95 derece ayarı yapıyorum direk 95 derece oluyor işlemci yine 4.7 GHz de kalıyor.
islemci occt gibi bir yuke o frekanslara cikmaz zaten. cinebench ile test et.

amd islemcilerde performans artisini gorup stabiliteyi test edebileceginiz yer cinebench, ben prime 95 testinde 5950x ile 325w gordum ve sicakliklar 99 dereceydi, test ilerledikce 100 derece olup kapaniyordu. amd islemciler hele elle carpan girilmemisse stress testlerinde o eski islemciler gibi test edilemiyor. sivi sogutma keske arctic lf3 360 olsaydi rog diye o kadar parayi bayilmisssin ama neyse...

islemci occt gibi bir yuke o frekanslara cikmaz zaten. cinebench ile test et.
Aynı sistem olan arkadaşımda 420mm artic lf3 var onun sıcaklıkları 93-94 dereceler de hocam ama 5.2 GHz de çalışıyor omun etkisi mi soğutucunun etkisi mi bilmiyorum Anakartı msi x870 tomahawk belki onunla ilgisi vardır ama soğutucu bence Asus rog bir tık daha iyi

islemci occt gibi bir yuke o frekanslara cikmaz zaten. cinebench ile test et
Cinebench R23 multicore testinde 4.9 5ghz bandında oluyor sıcaklıklar biraz daha düşük oluyor 84 derece falan ama yine de 5.2 GHz de çalışmıyor.

Aynı sistem olan arkadaşımda 420mm artic lf3 var onun sıcaklıkları 93-94 dereceler de hocam ama 5.2 GHz de çalışıyor omun etkisi mi soğutucunun etkisi mi bilmiyorum Anakartı msi x870 tomahawk belki onunla ilgisi vardır ama soğutucu bence Asus rog bir tık daha iyi

Cinebench R23 multicore testinde 4.9 5ghz bandında oluyor sıcaklıklar biraz daha düşük oluyor 84 derece falan ama yine de 5.2 GHz de çalışmıyor.
ppt limiti daya bak nasil calisiyor, silikonda iyiyse sansin varsa 5.3 falan bile gorursun.
silikon demisken silikon sansida olabilir bilemeyiz

PPT,TDC,EDC limitlerini elle ayarlayacaksin o zaman anakart genelde o yerlere cikacak kadar yuksek vermez ama tatmin olacam diye islemciyide kavurma benim gibi 4350 MHz' e downclock etmek zorunda kalirsin 8 ay sonra
bu limitleri ayarlarken titiz olmazsan sistem ani kapanmalar yapabilir+ islemci zarar gorebilir. tdc ile edc tehlikelidir onlarla fazla oynamak silikona iyi gelmez. ppt arttirirsan (tabii digerleriylede oynayacaksin) testlerde falan en azindan sogutabildigin kadariyla cikabilecegin max yere cikarsin.

intel 12. nesil ve sonrasi, amd ryzen 1000 serisi ve sonrasi o kadar overclock icin uygun degil. bazi modeller gene biseyler yaptiriyorda genelde 9 ay - 1 sene icinde ya downclock etmek ya da yeni islemci almak zorunda kaliyorsun. acayip bir hassaslasma var bu konuda

Son düzenleme:
ppt limiti daya bak nasil calisiyor, silikonda iyiyse sansin varsa 5.3 falan bile gorursun.
silikon demisken silikon sansida olabilir bilemeyiz

PPT,TDC,EDC limitlerini elle ayarlayacaksin o zaman anakart genelde o yerlere cikacak kadar yuksek vermez ama tatmin olacam diye islemciyide kavurma benim gibi 4350 MHz' e downclock etmek zorunda kalirsin 8 ay sonra
bu limitleri ayarlarken titiz olmazsan sistem ani kapanmalar yapabilir+ islemci zarar gorebilir. tdc ile edc tehlikelidir onlarla fazla oynamak silikona iyi gelmez. ppt arttirirsan (tabii digerleriylede oynayacaksin) testlerde falan en azindan sogutabildigin kadariyla cikabilecegin max yere cikarsin.

intel 12. nesil ve sonrasi, amd ryzen 1000 serisi ve sonrasi o kadar overclock icin uygun degil. bazi modeller gene biseyler yaptiriyorda genelde 9 ay - 1 sene icinde ya downclock etmek ya da yeni islemci almak zorunda kaliyorsun. acayip bir hassaslasma var bu konuda
Hocam ama anakart otomatik olarak ayarlaması gerekiyor sıcaklığa göre aynı sıcaklıkta benimkinin daha düşük frekansta çalışması garip geliyor. Msi anakart 150watt veriyor benimki 138 watt veriyor aynı sıcaklık silikon kalitesi mi anakart farkı mı tam anlam veremedim.

not: eger ayarlarla oynadiysan testte sistem kapandiysa ve geri acildiginda cpu uyari isigi yaniyorsa ve sistem 15 - 20 dakka beklemene ragmen gelmiyorsa biosu sifirla, ve oylece bi 15 - 20 dakka bekle. eger gene gelen giden yoksa bi fatiha okuyup en ucuz 9800x3d'yi aramaya basla

Hocam ama anakart otomatik olarak ayarlaması gerekiyor sıcaklığa göre aynı sıcaklıkta benimkinin daha düşük frekansta çalışması garip geliyor. Msi anakart 150watt veriyor benimki 138 watt veriyor aynı sıcaklık silikon kalitesi mi anakart farkı mı tam anlam veremedim.
anakart kendisi zaten 150-160w a sinirlidir ondan cikamiyosundur. keza cogu anakartta o limitleri zorlayabilirsin bunun adi risk, overclock!
sen bu 5.2 yi goren arkadasin watt tuketimine bak bi 180 - 200w civarini goruyor mu?
bide yaz oldugu icin mayistan oncesine gore hava sicakligi nerdeyse asagi yukari 25 derece artti, bu ciddi bir fark.
ev klimali 20 derece ise bilemem

Geri