Ryzen 7800x3d PowerColor Red Devil 9070xt Sistem Uyumluluk ve Tavsiyeler

zuppe

80+
Reaksiyon skoru
3
Herkese merhaba öncelikle,
İlk defa sistem toplayacağım, biraz heyecanlı ve stresliyim o nedenle. Oyun için kullanacağım bir sistem olacak. Bütçem de yaklaşık olarak aşağıda belirttiğim kadar.
Çoğunlukla CS2, Valorant olmak üzere arada hikâyeli oyun da oynamak istiyorum.
Kasada çok güzel görüntüden ziyade performansı ön plana almak istiyorum. RGB vb. takıntım yok.
Aşağıda aldığım ve henüz almamakla beraber almayı düşündüğüm parçaları (yaklaşık güncel fiyatları ile beraber) listeledim:

DonanımModelAldığım TarihAldığım/Güncel FiyatTaksit
Ekran Kartı POWERCOLOR RED DEVIL RADEON RX9070XT 16G-E/OC GDDR6 256Bit14.06.2025 ₺ 31.750,00-
İşlemciAMD Ryzen 7 7800X3D Sekiz Çekirdek 4.2 GHz İşlemciAlınmadı ₺ 14.000,00
KasaLian Li Lancool 216RX ARGB Fanlı Siyah E-ATX Oyuncu KasasıAlınmadı ₺ 4.200,00
PSUEnermax Revolution ERT1350EWT 1350 W Gen 5 ATX 3.0 Power SupplyAlınmadı ₺ 5.900,00
SSDKioxia 1tb M2 Excerıa Pro Nvme Ssd 7300/6400mb17.06.2025 ₺ 2.359,003
RamXPG Lancer RGB 32 GB (2X16) 6000 MHZ CL30 AX5U6000C3016G-DCLARBK DDR5Alınmadı ₺ 5.200,00
Anakart ASUS Tuf Gaming B650-E WIFI AMD B650 Soket AM5 DDR5 8000 MHz ATX Gaming14.06.2025 ₺ 6.999,00-
SoğutucuThermalright Phantom Spirit 120 SE ARGB TL-C12B-S V2 İşlemci SoğutucuAlınmadı ₺ 1.600,00
TOPLAM₺ 72.008,00

Bu listedeki ürünler için aklıma takılan bazı sorular var sizlere sormak istediğim. Bir süredir takip ediyorum forumlardan parçaları ve konuları, fakat tecrübem olmadığı için emin olmak istiyorum.
Benim için yüksek sayılabilecek bir bütçe ayırdım çünkü:

1-Genel olarak sistemin uyumluluğu ve seçilen parçalar hakkında ne düşünüyorsunuz? Uzun bir süre (5 yıl gibi) tekrar bütçe ayırıp yükseltme yapmak istemiyorum. Farklı bir parça önerirseniz sadece parça adı belirtmek yerine neden daha iyi olabileceğini (çok zahmet vermiş olacağım, ama kusura bakmayın) da belirtebilir misiniz? Dürüst olmak gerekirse çok ekstra bir durum / fırsat olmadıkça parça değişikliği yapmayı düşünmüyorum (ram için değişikliklere açığım, Patriot 32GB(2x16) Viper Venom EXPO 6000mhz CL30 DDR5 Ram tavsiye ediliyor çoğunlukla, fakat bazı konularda stabil olmadığına dair yorumlar okudum). Anakart olarak Gigabyte B650 GAMING X AX V2 Wi-Fi AMD AM5 DDR5 ATX Anakart düşünüyordum mesela uzun bir süre, fakat hem onun fiyatı arttı alacağım vakit, hem de Asus olan indirime girdi birkaç saatliğine, o nedenle Asus tercih ettim.
2-Anakartın işlemci ve ekran kartını beslemede, ssd'yi soğutmada (sıcak çalışan bir ssd olduğu belirtilmiş birkaç konuda) vs. bir eksikliği olur mu?
3-Ekran kartı ve hava soğutucu rahat bir şekilde kasaya sığar mı?
4-Masaüstü sisteme uzak olduğum için kasalar ve fanlar hakkında neredeyse hiç bilgim yok. Kasa için hava akışı iyi denilmiş genelde, kasa ile gelen fanlar yeterli olur mu, ekstra fan almam çok gerekir mi?
5-Ekran kartı 24 pin olarak gözüküyor, ama galiba PSU'da 16 pinlik giriş varmış ekran kartı için. Bu konuda endişe etmem gereken bir şey var mı, nasıl yapacağım 24 pin bağlantısını? Bu konuyu araştırdım, ama bir şey bulamadım. Satıcı 24 pinlik ekran kartı için uygun değil demiş sitesinde sorulan bir soruya cevap olarak.
6-Kasa için ön tarafta toz filtresi yok, tozlanıyor denilmiş. Bunun için ne yapabilirim, galiba Türkiye'de bu parçası satılmıyor.
7-Elim tornavida tutar, laptopları söküp termal macun yenilerim, ama sistem toplayabilir miyim tam olarak emin değilim. Eğer videolardan izlediğim kadarı ile başaramazsam Ankara'da tavsiye edebileceğiniz güvenilir bir yer var mıdır?

Sistemi topladıktan sonra da BİOS ayarları, ekran kartı ayarları (undervolt) gibi yapılması gerekenler hakkında da bilgiye ihtiyacım olacak, ama ilk aşamada sistemi fiziksel olarak toplamak istiyorum.
Bir kişiden vaktini ayırıp bütün sorularıma cevap vermesini beklemiyorum tabii ki, fakat bilginizin olduğu soru numarası ile beraber cevaplarınızla bana yardımcı olabilirseniz çok müteşekkir olurum.

Thermalright frost commander oneririm sogutucu olarak 140m fanı var ileride 9800x3d falan bile gecseniz rahatlıkla sogutur

hocam ben de çok benzer bir sistem topluyorum şu anda. öneri olarak soğutucu değişebilir gaminggende 140 olanı vardı hava soğutucu istiyorsan ona geçebilirsin ama bütçe varsa sıvı kullanmak daha iyi olur. anakartta ben b650 tomahawk gigabyte eagle ax arasında kalmıştım amazonda 8300e tomahawk düştü halen de devam ediyor onu tercih ettim. kasanın fanları yeterli olur ekstradan fan almanıza gerek yok. bütçe çıkarsa tabi alt kısma 3lü reverse fan takılabilir. ekran kartı pinleri toplu 24 olarak çıkmıyor 6+2 4+4 oluyor. 4+4'u cpuya 6+2'yi gpuya bağlıyorsun yani sorun çıkartmaz. parçaların birbiriyle dengeli iyi bir sistem olmuş. toplama kısmı da yapboz gibi aciliyeti yoksa video izleyerek yavaşça toplanabilir hem de kafana göre kabloları vs düzenlersin beğenmediğin yerde anında müdahale şansın olur.

Thermalright frost commander oneririm sogutucu olarak 140m fanı var ileride 9800x3d falan bile gecseniz rahatlıkla sogutur
Teşekkür ederim. Bu soğutucu phamtom spiritten daha iyi bir soğutucu mudur performans olarak? @forxeo da onu önermiş sağ olsun.

hocam ben de çok benzer bir sistem topluyorum şu anda. öneri olarak soğutucu değişebilir gaminggende 140 olanı vardı hava soğutucu istiyorsan ona geçebilirsin ama bütçe varsa sıvı kullanmak daha iyi olur. anakartta ben b650 tomahawk gigabyte eagle ax arasında kalmıştım amazonda 8300e tomahawk düştü halen de devam ediyor onu tercih ettim. kasanın fanları yeterli olur ekstradan fan almanıza gerek yok. bütçe çıkarsa tabi alt kısma 3lü reverse fan takılabilir. ekran kartı pinleri toplu 24 olarak çıkmıyor 6+2 4+4 oluyor. 4+4'u cpuya 6+2'yi gpuya bağlıyorsun yani sorun çıkartmaz. parçaların birbiriyle dengeli iyi bir sistem olmuş. toplama kısmı da yapboz gibi aciliyeti yoksa video izleyerek yavaşça toplanabilir hem de kafana göre kabloları vs düzenlersin beğenmediğin yerde anında müdahale şansın olur.

Teşekkür ederim yorumlarınız için. Size de hayırlı olsun şimdiden. Sıvı soğutucu nedense kendisine bir şey olursa sistemdeki diğer parçalara zarar verecekmiş gibi hissettiriyor, bir de ömrünün hava soğutucu kadar uzun olmadığına dair bir şeyler okudum. O nedenle yeterli olursa hava soğutma düşünüyorum. Ekran kartı pinleri konusundaki yorumunuzu çok anlamadım ama. Ekran kartı pinleri toplu çıkmıyordan kastınız PSU'daki pinler mi? GPU zaten ekran kartının kendisi değil mi, nasıl 6+2'yi GPU'ya bağlıyoruz? Kusura bakmayın eğer çok saçma bir soru sorduysam.

yok estağfurullah kablo konusunda şu videoyu izleyin mutlaka aklınızdaki soruları büyük ihtimalle yanıtlar. hava soğutucunun da linkini bıraktım.

Bende b650 den buna kadar çıktım indirin bonus falan aynı hesaba geliyor

Ekler

• 1000013536.webp
    1000013536.webp
    166.8 KB · Hit: 22
ram o kadar para verilmez ona ben o ram 3.5k almıştım bu sene
patriot ramlar bak ikisi de b650 amd anakartta çalışıyor. asus hem msi da patriot sorunsuz çalıştırdım yani

yok estağfurullah kablo konusunda şu videoyu izleyin mutlaka aklınızdaki soruları büyük ihtimalle yanıtlar. hava soğutucunun da linkini bıraktım.
Çok teşekkür ederim tekrardan yardımlarınız için, muhakkak izleyeceğim öncesinde.
ram o kadar para verilmez ona ben o ram 3.5k almıştım bu sene
patriot ramlar bak ikisi de b650 amd anakartta çalışıyor. asus hem msi da patriot sorunsuz çalıştırdım yani
Teşekkür ederim. Söylediğiniz gibi daha az ücretle patriot almak da iyi bir seçenek olabilir, sadece birkaç kişiden stabil çalışmadığına dair yorum okuyunca çekincem oluşmuştu, dikkate alacağım.

Teşekkür ederim. Bu soğutucu phamtom spiritten daha iyi bir soğutucu mudur performans olarak? @forxeo da onu önermiş sağ olsun.

Teşekkür ederim yorumlarınız için. Size de hayırlı olsun şimdiden. Sıvı soğutucu nedense kendisine bir şey olursa sistemdeki diğer parçalara zarar verecekmiş gibi hissettiriyor, bir de ömrünün hava soğutucu kadar uzun olmadığına dair bir şeyler okudum. O nedenle yeterli olursa hava soğutma düşünüyorum. Ekran kartı pinleri konusundaki yorumunuzu çok anlamadım ama. Ekran kartı pinleri toplu çıkmıyordan kastınız PSU'daki pinler mi? GPU zaten ekran kartının kendisi değil mi, nasıl 6+2'yi GPU'ya bağlıyoruz? Kusura bakmayın eğer çok saçma bir soru sorduysam.
Evet daha iyi.

Çok teşekkür ederim tekrardan yardımlarınız için, muhakkak izleyeceğim öncesinde.

Teşekkür ederim. Söylediğiniz gibi daha az ücretle patriot almak da iyi bir seçenek olabilir, sadece birkaç kişiden stabil çalışmadığına dair yorum okuyunca çekincem oluşmuştu, dikkate alacağım.
bende 2 ramde var aktif kullanıyorum herhangi bi sorun yaşamadım.

Geri