Neler Yeni

Rehber Ryzen İşlemciler İçin Overclock Rehberi!

caglaracikmese

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
@caglarmtb
başka bir örnek istersen mesela:
O 3'ünün yapıldığı testte 30 dakika boyunca kullanımlar düşmeyebilir, FPU testinde 2 dakika sonra düşer ama.
Öyle, FPU garip bir test, işlemciyi deli gibi ısındırıyor fakat bi Cinebench kadar zorlayamıyor.
FPU'da 85 dereceyle pass olan işlemciyi, Cinebench'de 75 derece ile fail oluşuna şahidim.
Bu zaten bi' tık eskidi, artık FPU ve Cinebench öneriyorum. O zaman FPU'yu tek başına test etmediğinden, az zorlar sanıyordum ama FPU o üç testten de daha fazla zorluyor.

4101995

80+ Gold
En İyi Cevap
24
Öyle, FPU garip bir test, işlemciyi deli gibi ısındırıyor fakat bi Cinebench kadar zorlayamıyor.
FPU'da 85 dereceyle pass olan işlemciyi, Cinebench'de 75 derece ile fail oluşuna şahidim.
Bu zaten bi' tık eskidi, artık FPU ve Cinebench öneriyorum. O zaman FPU'yu tek başına test etmediğinden, az zorlar sanıyordum ama FPU o üç testten de daha fazla zorluyor.
Zaten her zaman son iş olarak C23 testi tapıp Puan karşılaştırma yapma taraftarıyım. Özellikle değerleri Bios'a geçirdikten sonra, işlemciye ne derece başarılı bir OC yaptığını stres testinde görürsün iyi güzel ancak bunu puan olarak da C23'de kanıtlarsın. Rehber genel olarak güzeldir herhalde (tam okumaya fırsatım olmadı), hataların olduğunu düşünüyor ancak düzenleme süren dolduysa:

Mesajını raporla, ve düzeltmek istediğin yeri belirt, moderatörler el atar. @caglarmtb

caglaracikmese

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Fakat şu zamana kadar en çok güç çeken testler, Cinebench ile Prime95 Small FFTs Max Power testleri.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Zaten her zaman son iş olarak C23 testi tapıp Puan karşılaştırma yapma taraftarıyım. Özellikle değerleri Bios'a geçirdikten sonra, işlemciye ne derece başarılı bir OC yaptığını stres testinde görürsün iyi güzel ancak bunu puan olarak da C23'de kanıtlarsın.
Cinebench'i sadece puan karşılaştırmak için kullananlar da var, bu çok yanlış. Cinebench bir render testidir ve en doğal sonuçları verebilecek testtir. İşlemci ile render aldığında ne kadar ısındırdığını ve ne kadar sürede bitirebileceğini anladığın bir testtir. İşlemciyi güç olarak AIDA'dan daha fazla zorlar, OC' den sonra yapılması gereken ilk testtir.
+68 Offset ile Ryzen XXXXXX işlemciyi 4.0 GHz'de çalıştırabiliyorsun. AIDA'dan geçiyor, fakat Cinebench'de direkt siyah ekrana düşüyor. Sebebi, voltaj yetmemesi.
İşte, bu yüzden Cinebench bayağı önemli, işlemcinin kararlılık düzeyini gerek voltaj, gerek frekans olarak en iyi anlayabileceğiniz test.
OC işleminden sonra il Cinebench, sonra AIDA 64 FPU gelir.

4101995

80+ Gold
En İyi Cevap
24
+68 Offset ile Ryzen 5 2600X' 4.0 GHz'de çalıştırabiliyorsun
Sadece FPU testinden geçmeyi cidden başarabildiyse bilemiyorum, tecrübelerimde FPU testini kullanımlar düşmeden geçip C23'te veya diğer testlerde kolay kolay siyah ekrana düşen bir işlemci görmedim (Diye hatırlıyorum).

caglaracikmese

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Zaten her zaman son iş olarak C23 testi tapıp Puan karşılaştırma yapma taraftarıyım. Özellikle değerleri Bios'a geçirdikten sonra, işlemciye ne derece başarılı bir OC yaptığını stres testinde görürsün iyi güzel ancak bunu puan olarak da C23'de kanıtlarsın. Rehber genel olarak güzeldir herhalde (tam okumaya fırsatım olmadı), hataların olduğunu düşünüyor ancak düzenleme süren dolduysa:

Mesajını raporla, ve düzeltmek istediğin yeri belirt, moderatörler el atar. @caglarmtb
1K hit aldı, hatam olsa söylerlerdi. Rehberlerimde boş beleş bilgi atıp tutmam zaten. Bildiğimi düşündüğüm zaman rehber yazarım.
O zaten kandes'e verdiğim yanıt, rehberin içinde olan bir şey değil sanırsam.

Sadece FPU testinden geçmeyi cidden başarabildiyse bilemiyorum, tecrübelerimde FPU testini kullanımlar düşmeden geçip C23'te veya diğer testlerde kolay kolay siyah ekrana düşen bir işlemci görmedim (Diye hatırlıyorum).
Herhangi bir işlemci için örnek verdim, düzelttim Ryzen XXXXX olarak diye.
Başıma zamanında geldi ama kendimden örnek vermek istemedim. Cinebench çok önemli ve OC'dan sonraki ilk testtir.

4101995

80+ Gold
En İyi Cevap
24
1K hit aldı, hatam olsa söylerlerdi. Rehberlerimde boş beleş bilgi atıp tutmam zaten. Bildiğimi düşündüğüm zaman rehber yazarım.
O zaten kandes'e verdiğim yanıt, rehberin içinde olan bir şey değil sanırsam.

Herhangi bir işlemci için örnek verdim, düzelttim Ryzen XXXXX olarak diye.
Başıma zamanında geldi ama kendimden örnek vermek istemedim. Cinebench çok önemli ve OC'dan sonraki ilk testtir.
İlk olmasa bile son test değil tabii ki. Ben bitince kullanıyorum mesela.

4101995

80+ Gold
En İyi Cevap
24
O senin kişisel görüşün.
Sebebini de açıklayayım, ki mantıklı olsun:

OC'yi son aşamaya kadar yavaş yavaş yapmak bir şey kazandırmaz, C23 10 dakika süren bir test. Bu da ufak bir OC'nin bile saatlerini alabileceği anlamına gelir. Daha da açıklamamı istersen:

Her düzgün frekans veya V artışından sonra 2 dakika'lık bir Aıda64 "FPU" testine sokarım, ve bu işi C23'den 5 kat daha hızlı yapmış olurum.

Artık OC'yi yeterli bulduğum bi' seviyeye getirince, stres testinde çekirdek kullanımlarının full olup olmadığına son kez bakarım. Ve artık iş bitmiştir, C23 testine sokup puan kıyasını da bitirince kısa sürede etkili bir OC olur.

Alternatif ve negatif sitüasyonlarda yapılacak şeyler:

Diyelim puan olması gerektiğinden az çıktı, V'ı bir tık arttırıp tekrar teste sokarım, ve geçer.

Diyelim (Belirteyim hiç yaşamadım bunu) oldu da C23 çöktü, V'ı biraz arttırırım ve geçer.

Başarılı bir OC'nin sırrı ;).

caglaracikmese

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Sebebini de açıklayayım, ki mantıklı olsun:

OC'yi son aşamaya kadar yavaş yavaş yapmak bir şey kazandırmaz, C23 10 dakika süren bir test. Bu da ufak bir OC'nin bile saatlerini alabileceği anlamına gelir. Daha da açıklamamı istersen:

Her düzgün frekans veya V artışından sonra 2 dakika'lık bir Aıda64 "FPU" testine sokarım, ve bu işi C23'den 5 kat daha hızlı yapmış olurum.

Artık OC'yi yeterli bulduğum bi' seviyeye getirince, stres testinde çekirdek kullanımlarının full olup olmadığına son kez bakarım. Ve artık iş bitmiştir, C23 testine sokup puan kıyasını da bitirince kısa sürede etkili bir OC olur.

Alternatif ve negatif sitüasyonlarda yapılacak şeyler:

Diyelim puan olması gerektiğinden az çıktı, V'ı bir tık arttırıp tekrar teste sokarım, ve geçer.

Diyelim (Belirteyim hiç yaşamadım bunu) oldu da C23 çöktü, V'ı biraz arttırırım ve geçer.

Başarılı bir OC'nin sırrı ;).
Verdiğin bilgiler için sağ ol, ben başarılı bir overclock'un sırrını biliyorum. İstersen sen de rehber hazırlayabilirsin ;)

Overclock sabır gerektirir, gerekirse günlerce uğraşılır.

Overclock yapılırken her şey dikkate alınmalıdır.

Overclock işleminden sonraki testlerde herhangi bir siyah ekran geliyorsa, sebebi muhtemel olarak voltaj yetersizliğidir.

Eğer giriş seviyesi bir anakart ile yapılacaksa, Vdrop olasılığından dolayı gerekirse daha fazla voltaj verilmesi gerekir.

Voltaj istenilen değerde değilse ya arttırılır, ya da anakart yüksek seviye ise load line calibration bir üst seviyeye çıkartılır.

Eğer aşırı bir ısınma yoksa, voltaj istenildiği gibi ise, C23 test skorları da OC'suz halinden fazlaysa, OC bitmiştir. Geriye kalan tek test canlı oyun testidir. O da zamanla oyun oynanacağı için, istemsizce de yapılır.

4101995

80+ Gold
En İyi Cevap
24
Verdiğin bilgiler için sağ ol, ben başarılı bir overclock'un sırrını biliyorum. İstersen sen de rehber hazırlayabilirsin ;)
Rica ederim, herkesin ihtiyacı olur sonuçta. Düşündüğün için de teşekkürler yaklaşık 2 ay önce hazırlamış olduğum bir tanesi hali hazırda duruyor.
Overclock sabır gerektirir, gerekirse günlerce uğraşılır.
Hiç sanmıyorum, vakit kaybı bana göre çok uğraşılan şey değildir (yanlış anlaşılmasın); ancak kısa sürede yapabileceğin bir şeyi kendi yoluna taş koyarak uzatırsan zannımca vakit kaybı olur. Önceki tecrübelerim bunu gösteriyor bana.
Eğer giriş seviyesi bir anakart ile yapılacaksa, Vdrop olasılığından dolayı gerekirse daha fazla voltaj verilmesi gerekir.
VDrop her ana kartta olur, tek sebebi ana kart değildir, orta seviye VRM'lerle donatılmış olabilir bir ana kart, ama gerek PSU gerek Ana kartın diğer bileşenleri VDrop'un "engellenmesini" engelleyebilir. Z serisi iyi bir ana kartı "bu konuda" diğer ana kartlardan öne geçiren faktörler de sadece VRM'i ya da isminin üst seviye olması değildir, CPU besleme hatları bile önemlidir. VDrop her kartta olur yani, Z serisi bir ana kartta LLC ayarı yapmaya güvenirken B450 orta veya giriş ana kartlarda o kadar da güven vermez.
Voltaj istenilen değerde değilse ya arttırılır, ya da anakart yüksek seviye ise load line calibration bir üst seviyeye çıkartılır.
Evet burası doğru.

Her şeyden sonra bazı işlerde yoldan nasıl gittiğine değil sonuçta nereye vardığına bakmak yeterlidir(şahsen):

Saatlerimi harcamaya değecek bir şey değil yani. Açar 3-5 bölüm anime izlerim :ROFLMAO:. Şaka bir yana kişiden kişiye de değişebilir.

caglaracikmese

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Rica ederim, herkesin ihtiyacı olur sonuçta. Düşündüğün için de teşekkürler yaklaşık 2 ay önce hazırlamış olduğum bir tanesi hali hazırda duruyor.

Hiç sanmıyorum, vakit kaybı bana göre çok uğraşılan şey değildir (yanlış anlaşılmasın); ancak kısa sürede yapabileceğin bir şeyi kendi yoluna taş koyarak uzatırsan zannımca vakit kaybı olur. Önceki tecrübelerim bunu gösteriyor bana.

VDrop her ana kartta olur, tek sebebi ana kart değildir, orta seviye VRM'lerle donatılmış olabilir bir ana kart, ama gerek PSU gerek Ana kartın diğer bileşenleri VDrop'un "engellenmesini" engelleyebilir. Z serisi iyi bir ana kartı "bu konuda" diğer ana kartlardan öne geçiren faktörler de sadece VRM'i ya da isminin üst seviye olması değildir, CPU besleme hatları bile önemlidir. VDrop her kartta olur yani, Z serisi bir ana kartta LLC ayarı yapmaya güvenirken B450 orta veya giriş ana kartlarda o kadar da güven vermez.

Evet burası doğru.

Her şeyden sonra bazı işlerde yoldan nasıl gittiğine değil sonuçta nereye vardığına bakmak yeterlidir(şahsen):

Saatlerimi harcamaya değecek bir şey değil yani. Açar 3-5 bölüm anime izlerim :ROFLMAO:. Şaka bir yana kişiden kişiye de değişebilir.
Kişiden kişiye göre değişir. Dediğim gibi, rehberimi onlarca kez okudum, hata falan yok. 1.2 K hit almış, 200'ü tam okumuş olsa, illaki yazarlardı bir şeyler.
Bu rehberde load line calibraiton gibi ayrıntılara iner, büyük ve çok dah yararlı bir rehber yazardım aslında ama gerek duymadım. Zaten bir süre sonra karakter sınırı var, çok uzayacağında paylaşamaya da bilirdim.
Şu hali de gayet yararlı bence bu rehberin.

4101995

80+ Gold
En İyi Cevap
24
Kişiden kişiye göre değişir. Dediğim gibi, rehberimi onlarca kez okudum, hata falan yok. 1.2 K hit almış, 200'ü tam okumuş olsa, illaki yazarlardı bir şeyler.
Hit biraz daha farklı bir şeydi yanlış hatırlamıyorsam.
Dediğim gibi, rehberimi onlarca kez okudum, hata falan yok.
Ben zaten böyle bir şey söylemedim:
"okumadığımı" da belirttim, kandesin yazdığı şeyin üzerinden tavsiye verdim, eğer edit yapamıyorsan mod'lar yapar diye.
Şu hali de gayet yararlı bence bu rehberin.
Büyük ihtimalle öyledir, okursam söylerim.
Bu rehberde load line calibraiton gibi ayrıntılara iner, büyük ve çok dah yararlı bir rehber yazardım aslında ama gerek duymadım
Zaten bir OC rehberinde bulunmaması gereken bir şey. Her ana kartın kaldırabileceği ayarlar değil, birisi denerken işlemciye zarar verir falan, başına kalır sonra 🤭.

Genel detaylar yeter yani.

caglaracikmese

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Hit biraz daha farklı bir şeydi yanlış hatırlamıyorsam.

Ben zaten böyle bir şey söylemedim:
"okumadığımı" da belirttim, kandesin yazdığı şeyin üzerinden tavsiye verdim, eğer edit yapamıyorsan mod'lar yapar diye.

Büyük ihtimalle öyledir, okursam söylerim.

Zaten bir OC rehberinde bulunmaması gereken bir şey. Her ana kartın kaldırabileceği ayarlar değil, birisi denerken işlemciye zarar verir falan, başına kalır sonra 🤭.

Genel detaylar yeter yani.
Evet ki load line calibration, bu forumun kullandığı anakartların ½70'inde yok.

Top Bottom