Ryzen7 5800x Isınıyor

Reaksiyon skoru
0
Merhaba yakın zamanda bir sistem topladım.
Anakart: Asus rog strix b550-f gaming wifi
İşlemci: Ryzen7 5800x
Ram: GSkill 32gb 3600mhz cl16
Ekran Kartı: Palit GameRock 3070
SıvıSoğutma: CoolerMaster 240l V2

İşlemciyi %100 yük altına soktuğumda 14-15dk ısı değerleri bu şekilde bana yüksek geldi.
Diğer ikiside işlemcinin boşta kaldığında ki elde ettiğim sıcaklık değerleri. Bir uygulama açtığımda 34C birden 40-42C yükseliyor tekrar 40C altına düşüyor.

Ekler

• islemci.png
    islemci.png
    178.8 KB · Hit: 190
  • islemci2.png
    islemci2.png
    692.1 KB · Hit: 179
  • islemci3.png
    islemci3.png
    1.2 MB · Hit: 174
Prime95 small FFT's nasıl oluyor? Voltaj biraz yüksek sabitlersen azalır.

5000 serisi çok yeni olduğu için voltaj seviyelerine çok hakim olmasam bile 1.36V fazla gibi gözüküyor.

Prime95 small FFT's nasıl oluyor? Voltaj biraz yüksek sabitlersen azalır.
Prime95 testinde 80C görmedim. Bu voltajı nasıl ve ne kadar azaltmam lazım.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

5000 serisi çok yeni olduğu için voltaj seviyelerine çok hakim olmasam bile 1.36V fazla gibi gözüküyor.
Donanımdan pek anlamıyorum. Şimdi bu voltaj seviyesini nasıl ve ne kadar yapmam lazım.

Birde oyunda denemek için DoomEternal yükledim. Tüm ayarlarda Nightmare seviyesindeydi. 30-40Dk oynadıktan sonra işlemci sıcaklığına baktım 75C falandı belki daha fazla da olabilir oyunu kapattım hemen.

Ekler

• islemci4.png
    islemci4.png
    179.1 KB · Hit: 59

Donanımdan pek anlamıyorum. Şimdi bu voltaj seviyesini nasıl ve ne kadar yapmam lazım.
Dediğim gibi 5000 serisi voltajlarına bende çok hakim değilim yanlış bir şey söylemek istemem 3000 serisi olsa bakardım.

O açtığın Ryzen Master'la veya BIOS'tan yapılıyor. Maks. boost frekansı kaçsa frekansa onu ayarla, voltajı da 1.36'dan başlatarak düşür. Her düşürdüğünde test et. Mavi ekran verirse bir önceki değere dön. Voltaj kitleyince boşta daha sıcak çalışır ve hep o hızda çalışır ben öyle sevmiyorum 3800X'e şöyle yaptım. Ryzen Master'a kaydettim, oyuna gireceğimde veya render alacağımda onu aktifleştiriyorum. Normalde de default moda alıyorum.

O açtığın Ryzen Master'la veya BIOS'tan yapılıyor. Maks. boost frekansı kaçsa frekansa onu ayarla, voltajı da 1.36'dan başlatarak düşür. Her düşürdüğünde test et. Mavi ekran verirse bir önceki değere dön. Voltaj kitleyince boşta daha sıcak çalışır ve hep o hızda çalışır ben öyle sevmiyorum 3800X'e şöyle yaptım. Ryzen Master'a kaydettim, oyuna gireceğimde veya render alacağımda onu aktifleştiriyorum. Normalde de default moda alıyorum.
Ayrıca sistem boştayken veya Discord'da gezinirken güç tasarrufu modunu kullanıyorum.

Ayrıca sistem boştayken veya Discord'da gezinirken güç tasarrufu modunu kullanıyorum.
Maks. boost frekansı nerden öğrenebilirim ve voltajı resimdeki yerden mi ayarlıyoruz. Ayarladıktan sonra Prime95 de test mi etmeliyim ? Kusura bakmayın çok bir bilgim yok.

Maks. boost frekansı nerden öğrenebilirim ve voltajı resimdeki yerden mi ayarlıyoruz. Ayarladıktan sonra Prime95 de test mi etmeliyim ? Kusura bakmayın çok bir bilgim yok.
İnternet 4.55 demiş biz 4.4 diyelim çok soğuk olursa biraz yükseltirsin. Prime95'i tavsiye ederim.

İnternet 4.55 demiş biz 4.4 diyelim çok soğuk olursa biraz yükseltirsin. Prime95'i tavsiye ederim.
Voltajı Ryzen Master'dan ayarlıyoruz yanlış bir şey yaparsan sistem kapanır zaten korkmaya gerek yok yani.

islemci.png

Voltaj ve CPU Speed bu şekilde %100 yük altında bu değerleri alıyor. Arada ciddi fark oluştu. Şuan iyi değil mi ?

Bide bu testi yaparken AI Suite programında fanları turboya getirmedim. Standarttaydı.

Geri