İnceleme Samsung Galaxy Tab S10 Plus Detaylı İnceleme

Reaksiyon skoru
155
Herkese merhaba.

Şunu belirterek başlamak istiyorum, tablet kullanımındaki temel amacım içerik tüketmek. Bunun için en baştan Apple modellere kareye yakın en boy oranları yüzünden hiç bulaşmadım. Bir yıldan fazla süredir Xioami Pad 6 kullanıcısıyım. Bir şeyler izlemek ve dinlemek anlamında da fiyatına göre fazlasıyla yeterli bir modeldi.

Bir süre sonra ana monitörümü oled panelli bir monitör ile değiştirdim. Oled teknolojisini monitör gibi büyük bir ekranda deneyim ettikten sonra lcd ekranlı cihazlardan aldığım keyif oldukça azaldı. Ayrıca panel teknolojileri arasındaki farklardan ötürü bazı adaptasyon sorunları yaşamaya başladım. Kısaca açıklamak gerekirse oled paneldeki 200 nits parlaklık bana fazlasıyla yeterli geliyor fakat aynı parlaklıkta lcd bir ekran kullandığımda ekran parlaklığı yetersiz geliyor. Bu sefer oled monitörden IPS ekranlı tablete geçiş yaptıktan sonra parlaklığı yüksek seviyelerde kullanıyorum. Bir süre sonra gözüm yüksek parlaklığa alıştıktan sonra oled monitöre geçiş yaptığımda bu kez monitörün parlaklığını en sona çeksem bile yeterli gelmiyor.

Akabinde oled veya amoled panele sahip tablet modellerini araştırmaya başladım. Bir haftalık araştırma sonucunda biraz da Samsung cihaz ekosistemine sahip olmamın etkisiyle Tab S10 Plus model bir tablet satın aldım. Yaklaşık iki haftadır kullanıyorum ve internette kullanıcı deneyimi odaklı çok fazla içerik bulamadığım için bir inceleme yazmaya karar verdim.

• Tasarım / Malzeme Kalitesi

Ürün oldukça ince ve boyutuna göre de hafif sayılabilir. Ağırlık dengesi oldukça iyi, ağır olmayan kılıflarla kullanırken yormuyor ve rahatça kontrol edilebiliyor. Tasarımı önceki seri ile aynı olduğu için Tab S9 Plus ve Tab S9 Fe Plus ürünlerinin aksesuarları ile uyum sağlayabiliyor. Çerçeveler özellikle Honor ve Huawei marka tablet modellerine göre daha kalın tutulmuş olsa da tableti tutarken ekrana temas etmeyi önlediği için sorun etmedim. Malzemesi tamamen alüminyum ve hissiyat olarak başarılı.

• Donanım ve Performans

Tab S9 serisinde Snapdragon’un amiral gemisi chipset’in kullanılması beğeni toplamıştı. Yüksek performansın yanında Snapdragon olmasının bir diğer avantajı topluluk ve sürücü desteğinin bulunmasıydı. Bu sayede emülasyon uygulamaları ile ilgilenen arkadaşlar istedikleri oyun ve programları performanslı şekilde kullanabiliyordu.

Tab S10 serisinde ise yine amiral gemisi olan fakat Mediatek üretimi Dimensity 9300+ chipset kullanılmış. İşlemci ve gpu performansı olarak 8 Gen 3 ayarında olan bu chipset’in genel deneyimde gözümde hiçbir kusuru yok. Fakat topluluk ve sürücü desteği snapdragon kadar geniş olmadığı için o kadar rahat ve performanslı çalışmayabilir.

Tableti S25 Plus model telefonumdan geçtiğimde bile yavaşlık hissetmeyeceğim akıcılıkta kullanabiliyorum. Ram ve depolama olarak da 12/256 benim için yeterli. Ufs 4.0 bir dahili depolama birimine sahip olduğu için depolama kaynaklı hiçbir problem yok. Ayrıca ram da Lpddr5x olduğu için çoklu görev performansı gayet iyi.

Kullanım deneyimimde de PC kullanır gibi 20 25 sekme açık şekilde yaptığım denemelerde herhangi bir yavaşlama, bellek yetersizliği, ısınma meydana gelmedi. Ayrıca Dex modunda yine pc kullanımı gibi birçok farklı uygulamayı pencereler şeklinde açıp aralarında sürekli geçiş yaptığımda yine sorun yaşamadım. Yüksek çözünürlüklü içerikleri yüksek parlaklıklarda tükettiğimde ise herhangi bir ısınma veya ekran parlaklığını kısma gibi bir şeye sebep olmadı. Aksine soğutma sistemi telefon boyutlarına hapsolmadığı için muadil telefonlara göre daha yüksek benchmark puanlarına sahip.

Eğer emülatörler ile uğraşılmayacak ise uzun yıllar sorun yaşatmayacak kadar performanslı bir donanıma sahip olduğunu düşünüyorum.

• Ekran

Öncelikle ekran boyutu konusundan başlamak istiyorum. Önceki tabletim 11 inçti ve uzanarak veya masanın bir kenarına koyduğumda yer kaplamadan kullanmaya olanak tanıyordu. Bu cihaz eski cihazıma teoride çok fazla büyük olmasa da pratikte fark edilebilir şekilde daha büyük. Bir kere kullanması ve kontrol etmesi kesinlikle daha zor fakat içerik tüketirken büyük ekran daha keyifli geldi. Ayrıca kalem kullanımı ve bir şeyler yazmak, klavye fare ile kullanmak gibi senaryolarda da daha başarılı buldum. İdeal dünyada uzanarak veya dar alanlarda kullanmak için 11 inçlik, genel kullanım için 12,4 inçlik iki farklı cihaz tercih ederdim ama ideal dünyada değiliz.

Ekran panelinden bahsetmek gerekirse telefonlardan da aşina olduğumuz Dynamic Amoled 2X olarak geçen panele sahip bir ekran mevcut. Ekran yenileme hızı 120hz ve adaptif olarak kullanılabiliyor. Adaptif olayı Xiaomi cihaza göre çok çok verimli çalışıyor. Bunun sebebi Samsung’un ekran tazeleme oranını görüntülenen içeriğe göre yönetmesidir. Örneğin web sitesi durağan ise yenileme hızı 60’a düşüyor, ekrana dokunduğunuz an 120’ye çıkıyor, video izlerken 30’a düşüyor gibi bir sistemle kullanıcıya hissettirilmiyor. Xioami cihazımda ise uygulama bazlıydı. Galeride 90 hz, whatsapp’da 90 hz, tarayıcıda 120 hz, arayüzde 144 hz gibi. Bu da uygulama değiştirdikçe sürekli ekran yenileme hızı değiştiği için genel deneyimi olumsuz etkiliyor.

Ekranın genel kalitesine gelecek olursak en büyük endişem ekrandı;

• Birincisi ekranın paneli 8 bit renk derinliğine sahip.
  • İkincisi bazı amoled ekranlı telefonların görüş açısı performansı oled’ler kadar iyi değil. Özellikle köşelerden renkler hafiften sararıyor.
  • Üçüncüsü ekran parlaklığı kâğıt üzerinde maksimum 650 nits olarak belirtilmiş. Manuel parlaklık modundaki ölçümlerde ise maksimum 340 nits seviyesinde bir performans gösteriyor.
Genel deneyim nasıl?

• Ekran paneli 8 bits olsa da hem gündelik kullanım hem de içerik tüketiminde sorun yaşatmıyor. Ekranın doygunluğuna, tonuna ince ayar çekebildiğimiz için de gayet canlı ve doygun renklere erişebiliyoruz. Sonsuz kontrast ile birlikte kullanması çok keyifli bir ekran.
  • Görüş açıları konusu bahsettiğim telefonlardaki kadar kötü değil ama oled monitör veya S25+ gibi cihazlar kadar kusursuz da değil. Özellikle köşelerden beyaz renklerde bozulmalar fark edilebiliyor. IPS ekranlara göre iyi seviyede.
  • Ekran parlaklığı kapalı ortamda fazlasıyla yeterli geliyor. Gündüz %70 80, akşam %50 dahi yeterli oluyor. Fakat dışarıda kullandığınızda ekranı görmek zor olabiliyor. Genel olarak evde kullandığım için sorun etmedim.
Bunlar dışında yansımasız ekran olayına giremiyorum çünkü koruyucu taktım ve yansıyor. Çözünürlük konusunda ekran boyutunun büyümesi kaynaklı biraz endişeliydim ama bol bol yazı yazdım, internette gezdim, araştırma yaptım çözünürlükten yana bir sorun yaşamadım.

Bir ufak detay vermek istiyorum. Bu cihazdaki PWM karartma seviyesi 240 hz ve göz sağlığı için hiç iyi değil. Eğer PWM hassasiyeti olan biriyseniz yüksek karartma seviyesi olan oled panellere veya garanti olarak LCD panellere yönelmek göz yorgunluğu, göz ağrısı, baş ağrısı gibi sorunların önüne geçecektir. İlle de oled olsun deniyorsa Honor Magic Pad 2 hem ekran kalitesi hem de PWM konusunda bu cihazdan daha iyi.

• Hoparlör ve Titreşim

Rakiplerin 6 ve 8, Samsung’un ise 4 hoparlör kullanması konusunda biraz tereddüt etmiştim fakat yersiz bir tereddütmüş. Kendi çapında bass da verebilen yüksek ses seviyeli ve kaliteli dört adet hoparlöre sahip. Konumları itibariyle iki el ile kullanımda hoparlörü kapattığım oluyor. Genel anlamda tatmin edici bir kaliteye sahip.

Çoğu tablet modelinde titreşim yok iken Samsung cihazlarda var ve deneyimi kesinlikle güçlendiriyor. Hem geri bildirim hem alarm ve çağrılar için çok kullanışlı olmuş. Gücü ve hissiyatı yeterli.

• Kamera
Kamerayı genel olarak aktif kullanmıyorum. Yine de bir değerlendirme yapmak gerekirse arka tarafta ana kamera ve geniş açı kamerası mevcut. Gündüz sonuçları iyi, düşük ışıkta da birkaç sene öncenin orta seviye cep telefonu performansına yakın bir performans sunuyor. Genel olarak bir tablete göre başarılı. Ön kamera ise görüşmeler için fazlasıyla yeterli. Hem fotoğraf hem videoda oldukça geniş bir açı sağlayabiliyor ve kullanım senaryoları açısından başarılı.

• Batarya

Batarya kapasitesi 10090 mAh ve yoğun kullanımda günü çıkarıyor. Ben pek fazla oyun oynamıyorum ama çok fazla internette geziyorum, bazen araştırmaları tablet üzerinden yapıyorum. Ayrıca genel olarak pc kullanırken bile tablette bir yanda ekranıyla bana ikinci ekran veya youtube’da bir video izlemek şeklinde bana hizmet ediyor. Böyle düşünüldüğünde aktif bir kullanıma sahibim ve günü çıkarmak için yeterli. Tam şarjla belirttiğim kullanımlarda ortalama 24 saat bekleme 7 – 8 saat ekran süresi alabiliyorum. Benim için yeterli.

• Yazılım ve Güncelleme

Android tarafındaki en eli yüzü düzgün UI’a sahip modeller Samsung modeller. Tablet konusunda da bu şekilde. Gayet akıcı, genel olarak bug’suz şekilde çalışan tepkisel bir arayüz. Ayrıca kalem oyuncakları ve Dex modu ile kullanım senaryolarını genişletmek mümkün. Üst seviye donanım ile de güzel güzel çalışıyor. Ayrıca hem Samsung’un hem de Google’ın yapay zekasıyla tam entegre çalışabiliyor. Özellikle “circle to search” özelliği benim için vazgeçilmez olmuş durumda ve bu cihazda mevcut.

Güncelleme tarafında 7 yıllık bir söz var fakat bu söz sürüm güncellemesi mi yoksa güvenlik güncellemesi için mi verildi net bir bilgi bulamadım. Her şeye rağmen Android dünyasında bu sözü verebilecek başka alternatif yok.

• Genel Değerlendirme (Kalem, Klavyeli Kılıf, Hoparlör Genel Deneyim, Taşınabilirlik, ve Sonuç)

Kutu içeriğinden kalem ve kablo çıkıyor. Kalem genel olarak güzel bir oyuncakmış gibi hissettiriyor fakat ciddiye alıp yazı yazmayı denediğimde rahat edemedim. Çizim yapmak, yapay zekâ oyuncaklarını kullanmak keyifli.

Merak ettiğim için kendi orijinal klavyeli kılıfını da denedim. Pogo pinleri ve mıknatıs yardımıyla klavyeyi, arka tarafa da mıknatıs yardımıyla stantlı kapağını takıyoruz. Deneyim ve hissiyat olarak başarılı. Dakikada 110 civarı kelime yazabiliyorum ve aynı performansı sürdürebildim, tuş mesafeleri ve yazma hissi güzel. Hatta Acer notebook’umdan daha güzel. Bluetooth ile amansızca tuşlara bastığınızda bir gecikme mevcut ama tam performans yazma testi yaparken dahi bir gecikme hissetmedim. Koruyuculuk olarak ise bir etkisi yok çerçeveler açık kalıyor.

Ürün benim için genel olarak oldukça tatmin edici. Hem kullanırken hem de bir şeyler izlerken keyif alıyorum. Fiyatı düşünüldüğünde ise bence albenisi biraz kaçıyor. Üstelik kutu içeriği zayıf olduğu için kılıf, şarj aleti ve istenirse klavyeye para harcamak zorundasınız. Ben Samsung ekosistemine bağlı kalmak istediğim için ve ikinci elde uygun fiyata denk getirdiğim için satın aldım.

Alternatifler;

1-) Huawei Matebook 14

Kendime satın almadım ama kullanma şansım oldu.
Kampanyalar ile incelemenin yazıldığı tarihlerde 27 28 bin liraya kadar düştüğü oldu. Çok kaliteli oled panelli, intel core ultra 5 işlemciye sahip 14 inç dokunmatik ekranlı bir bilgisayar. Standart notebooklar yerine macbook’lara rakip olarak geldiği için batarya kapasitesi görece iyi seviyede. Multimedya kullanımı için hoparlörler yeterli. Dokunmatik panel sayesinde ufak tefek çizim işleri yapılabilir. İnceliği ve ağırlığı boyutuna göre iyi seviyede. İçerik tüketmek, üretmek, genel kullanım olarak bir tablet ile aynı fiyata daha fazla şey aldığınız için tercih edilebilir. Fiyat performans olarak çok geçerli bir cihaz.

2-) Honor MagicPad 2

Öncelik içerik tüketmek ise 8 hoparlörlü, çok kaliteli oled ekranlı bir model. Kutu içeriğinden hızlı şarj adaptörü, klavyeli kılıfı, kalemi hatta kalem ucu dahi çıkıyor. Performans olarak 8 gen 2 ayarında bir işlemci olan 8S Gen 3 kullanıyor. Tab S10 serisine göre performansı düşük kalsa da hala çok hızlı, desteği 8 gen 2 kadar olmasa da hala çok iyi. Ekran parlaklığı, panel kalitesi ve yanında gelen aksesuarları ile değerlendirilebilecek bir model.

3-) IPAD

Eğer ana amaç üretkenlikse işletim sistemi ve geniş yazılım desteği avantajı ile mutlaka öncelikle incelenmesi gereken modeller. Mesela Android tarafında hala tablet ile uyumlu çalışmayacak uygulamaları kimi zaman müdahale ederek kullanmaya çalışabiliyoruz veya hala Garageband kadar kullanışlı bir müzik prodüksiyon uygulaması yok.

---

Biraz uzun bir inceleme oldu fakat aklıma takılan her detaya değinmeye çalıştım. Umarım birilerinin işine yarar. İyi forumlar.

Son düzenleme:
Elinize sağlık hocam. Çok güzel bir inceleme olmuş. Biraz fotoğraf ile zenginleştirilse tadından yenmezdi :)

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,150,847
Üyeler
183,021
Son üye
eymnnn
Geri