Sigara ve Alkol Bağımlılığından Kurtulmada Atılabilecek Adımlar

Gri Caner

80+ Titanium
En İyi Cevap
7
Reaksiyon skoru
29,568
Bu konu çok kapsamlı değildir.

Öncelikle neden sigara kullanırız onu açıklayalım.

1. İyi hissetmek
  2. Sakin hissetmek
  3. Güçlü hissetmek
  4. Sosyal bağ kurma

Kişi sigara içtiğinde iyi hisseder. Sigaranın içindeki nikotin merkezi ve çevresel sinir sistemine depresan etkisi yaratır. Basitçe nörotransmitter etkilerini düşürdüğü için vücutta bir uyuşma, gevşeme ve sakinlik oluşur. Bu kişiyi sıkıntılarından kurtulduğuna inandırabilir. Xanax isimli anksiyete ilacı da bir depresan çeşididir ve içildiğinde nörotransmisyonu düşürdüğü için kişideki panik ve manik durumu bastırabilir.

Kişi arkadaş ortamında da sigara içmeye başlayabilir ve sürdürebilir. Genellikle sebebi zaten sosyal bağ kurmadır. "Acaba beni beğenecekler mi, acaba güçlü bir rolüm var mı, arkadaş ortamında aktif bir kişilik miyim" gibi düşünceler olabilir veya arkadaş ortamında farklı unutulmak istenen farklı bir sıkıntı olabilir, uzaklaşılmak istenen duygudurumu olabilir. Bu durumda kişi sigara kullanımına başlarsa depresan etkisi ile bu düşüncelerden arınır ve "Just do it!" kafasında olur.

Kişi stresli bir hayatı varsa bu stresi bastırmada, duygudurumunda negatif bir durum var ve hayatını ile kendisini etkiliyorsa bu halden çıkmak için sigara içebilir. Tek sigara da değil buraya kadar yazdıklarım alkol ve diğer maddeler için de geçerlidir.

Tüm bu nedenlerin ortak noktası kişinin düşünceleridir. Kişinin düşünceleri kendisini yani kişiyi yönlendirir. Çarpıtılmış düşünce ve bilişler madde kullanımına neden olur. Yine bu düşünceleri iyileştirmek için madde kullanımı sürer. Böyle kısır ve zararlı bir döngüye girer.

Önerilen Basit Adımlar

1.Spor yapmak: Spor kişide dopamin salgısını arttırır. Beyin dopamine bağımlıdır. Onu ister. O nasıl salgılanıyorsa ve nasıl salgılandığını biliyorsa o aktiviteyi yapmak ister. Spor da bu aktivitelerden birine örnektir.
2.Farklı kitaplar okumak ve farklı filmler izlemek: Farklı deneyimler yine beyine dopamin salgılatır.
3 ve YILDIZLI MADDE: Yukarıdaki nedenlerin sebebi olan çarpık düşünceleri BDT yani bilişsel davranışçı terapi ile çözmek. BDT kişinin ne durumda, ne şekilde, hangi düşüncelerle, hangi duygularla, nerde, kimlerle madde kullandığı bilgilerini tarar ve sorunu parçalara ayırıp tek tek çözer.
4. Aversif koşullanma: Madde ile beraber kişinin midesini bulandıracak bir şey yenilmesi/içilmesi kişinin o maddeye karşı olumsuz tavır almasını sağlar. Örneğin alkolle beraber mide bulandırıcı ilaç alınabilir.

6-7 yıl sigara içtim. Bunun 2-3 senesi aktif içmişimdir. 1 seneyi istediğimde içerek geçirdim. 2 senedir hiç içmiyorum ve canım hiç çekmiyor.

Alkolü 12-13 yaşımdan beri içiyorum. Onuda istediğimde içiyorum öyle bağımlılık yapmıyor bende.

Kişi kendi kafasında bitirmediği sürece bırakabileceğini düşünmüyorum.
İçen her türlü içiyor.
Eline sağlık bu arada.

Alexacım beni engellemiş sanırım hüüü😭🥲

silindi

Son düzenleme:
Geri