Neler Yeni

SIVI SOĞUTMA DEVRİ BİTİYOR MU?

Mehmet Yılmaz

Vitreus
Yönetici
En İyi Cevap
15
Dahası  
Reaksiyon skoru
69,532
İsim
Mehmet Yılmaz
İlgilendiği Kategoriler
Ekran Kartları ve İnternet Servis Sağlayıcıları
Epic Games
DreamRS
Discord
mehmet_yilmaz
D12L thermalrighttan daha kötü bu arada patron falan değil. Şuan patron Deepcool Assasin IV.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Yani şimdi hava soğutma ile sıvıyı bir tutmak baştan mantıksız. 240mm ile AK620 veya thermalright gücünde bir soğutma karşılaştırmakta mantıksız. Ayrıca bence en önemli kısım bu. Test aynı işlemciler ile mi yapılıyor. 13900K var 13900k var. Çok iyi bir slikonlu işlemci ile çok kötü bir slikonlu işlemci arasında dünya kadar fark var. 2 işlemci ile yapılan karşılaştırma testlerine ben hiç bir zaman inanmam. Benim görüşüm bu yönde.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Onu da size şöyle açıklayım videodan bir kesit. İki işlemcide frekans olarak aynı fakat watt olarak farklı. Sağdaki hava soğutmalı işlemci 225 w ile bu frekansları yakalarken. Sıvı soğutmalı işlemci 247W ile aynı frekansı yakalıyor. Bu yüzden tek işlemci ile test yapılmadığını düşünüyorum.
Alıntıyı görüntüle
Onun sebebi soğutma performansına göre boost yapması işlemcilerin.

YusufTheBolt

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,097
İsim
Yusuf Eyili
Geçen sıvı soğutmadan vazgeçip Kule tipi soğutma almıştım. Oyun ve render testlerine baktığımda kendi ısı değerlerimle 360mm sıvı soğutma kullananların ısı değerleri aynı olunca (fark varsa da max 3-4 derece) bi şaşırdım.
Üstüne bugün bu videoya denk geldim. Mantıklı gelmedi değil.

Siz ne düşünüyorsunuz?

İşlemciniz nedir?

Armi3067

80+ Bronze
Aynı hızı yakalamak için soğutma performansına göre güç tüketimi değişmez ki? Sonuçta aynı ısılar ve frekanstalar ama güç tüketimleri farklı?

Abdullah Hacıgül

Kurucu - Yönetici
Yönetici
En İyi Cevap
4
Sıvı soğutma ile 370w görmüş hava soğutma ile 310w görmüş fark 60 watt.
Ryzen 9 7950X3D'nın oyunda 80w kullandığını düşünürsek aradaki farkın ne kadar ciddi olduğunu görürüz hele ki 280mm sıvı soğutma ile sonuç bu.

yani aradaki 60w, performans farkı oluşturmuyorsa bu sıvı soğutmanın suçu değil Intel mimarisinin verimsiz olması yani bu test sıvı soğutmaya değil intele yazar.

Kısaca amaca yönelik iyi performanslı bir sıvı soğutmanın yanına hiçbir hava soğutma yanaşamaz.

Armi3067

80+ Bronze
Demek istediğimde tamda buydu, performans farkı oluşturmadan güç tüketimi değişiyorsa soğutmadan değil işlemciden mükemmel bir açıklama.

Karacabey

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
744
İsim
Abdullah

Ckribrahim

Taç
En İyi Cevap
1
Tamam işte dereceler aynı frekans aynı ama güç farklı. Hatta baktığın zaman hava soğutmada E.corelar sıvıya göre daha serin 2 derece bile olsa. Bu şahsi fikrim. Bu testte iki tane işlemci var bence.

Mehmet Yılmaz

Vitreus
Yönetici
En İyi Cevap
15
Dahası  
Reaksiyon skoru
69,532
İsim
Mehmet Yılmaz
İlgilendiği Kategoriler
Epic Games
DreamRS
Discord
mehmet_yilmaz
Tamam işte dereceler aynı frekans aynı ama güç farklı. Hatta baktığın zaman hava soğutmada E.corelar sıvıya göre daha serin 2 derece bile olsa. Bu şahsi fikrim. Bu testte iki tane işlemci var bence.
O da bir olasılık ama direkt aynı işlemci olsa bile söylediğim sebepten dolayı olacaktı fark.

Ckribrahim

Taç
En İyi Cevap
1
O da bir olasılık ama direkt aynı işlemci olsa bile söylediğim sebepten dolayı olacaktı fark.
Denicem bunu müsait olduğumda 13900k falan yok ama 12600k var. Hava soğutmayı 240mm ile değil 420mm ile karşılaştırayım aklı dursun :D 420mm ile 12600k oyunda 43 46 derece :D boşta 20 derece ve hava soğutmanın kendi fanları takılı değil kasa fanıyla bu derecelerde. Hangi hava soğutma bunu yapabilir ? :D

Mehmet Yılmaz

Vitreus
Yönetici
En İyi Cevap
15
Dahası  
Reaksiyon skoru
69,532
İsim
Mehmet Yılmaz
İlgilendiği Kategoriler
Epic Games
DreamRS
Discord
mehmet_yilmaz
Denicem bunu müsait olduğumda 13900k falan yok ama 12600k var. Hava soğutmayı 240mm ile değil 420mm ile karşılaştırayım aklı dursun :D 420mm ile 12600k oyunda 43 46 derece :D boşta 20 derece ve hava soğutmanın kendi fanları takılı değil kasa fanıyla bu derecelerde. Hangi hava soğutma bunu yapabilir ? :D
Aslında düşününce hava soğutmayla sıvı soğutmanın sonundaki mantık aynı. Birinde sıcaklığı bakır borular taşıyor, diğerinde su taşıyor :D Ama hava soğutmada 420mm alüminyum blok koyamıyorsun işte :D

Ckribrahim

Taç
En İyi Cevap
1
Aslında düşününce hava soğutmayla sıvı soğutmanın sonundaki mantık aynı. Birinde sıcaklığı bakır borular taşıyor, diğerinde su taşıyor :D Ama hava soğutmada 420mm alüminyum blok koyamıyorsun işte :D
İşte bu adamın savunduğu şey şu çok uzun kullanımlarda sıvı soğutma şişiyor diyor. Sıvı sürekli aynı ama hava bol sürekli taze hava ile soğutuyorsun diyor. 3 5 saatlik kullanımlarda zaten sıvının daha iyi olduğunu söylüyor. Baktığın zaman mantıklı ama iyi bir sıvı soğutma ile hava karşılaştırması çok mantıksız benzer değerleri verdiği zaman kimse sıvı önermiyor zaten hep hava öneriyoruz ki bazı havalar çoğu 240mmden çok daha iyi. Bu adama benim 420mmi göndericem al dicem yap ikisinide test bakalım hangisi iyi :) Çünkü genelleme yapıyor. Bütün sıvı soğutmalardan daha iyi diyor. 360mm 420mm çok fark yok diyor.

Mehmet Yılmaz

Vitreus
Yönetici
En İyi Cevap
15
Dahası  
Reaksiyon skoru
69,532
İsim
Mehmet Yılmaz
İlgilendiği Kategoriler
Epic Games
DreamRS
Discord
mehmet_yilmaz
İşte bu adamın savunduğu şey şu çok uzun kullanımlarda sıvı soğutma şişiyor diyor. Sıvı sürekli aynı ama hava bol sürekli taze hava ile soğutuyorsun diyor. 3 5 saatlik kullanımlarda zaten sıvının daha iyi olduğunu söylüyor. Baktığın zaman mantıklı ama iyi bir sıvı soğutma ile hava karşılaştırması çok mantıksız benzer değerleri verdiği zaman kimse sıvı önermiyor zaten hep hava öneriyoruz ki bazı havalar çoğu 240mmden çok daha iyi. Bu adama benim 420mmi göndericem al dicem yap ikisinide test bakalım hangisi iyi :) Çünkü genelleme yapıyor. Bütün sıvı soğutmalardan daha iyi diyor. 360mm 420mm çok fark yok diyor.
Testteki sıvı soğutma pek içime sinmedi benim :D

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,049,600
Üyeler
166,575
Son üye
Katze1
Top Bottom