xxefe
80+ Bronze
- Reaksiyon skoru
- 517
Selamlar DA Ailesi,
Konuyu az çok tahmin ediyorsunuzdur: Türkiye'deki internet çilesi.
Kimimiz "sokağınıza fiber gelmedi" cevabını duymaktan, kimimiz 100 GB oyunu indirmek için günlerce beklemekten, kimimiz de anlık ping artışlarından (lag) bıktık. Altyapı beklemekten ağaç olduk.
Bildiğiniz gibi dünyada bunun çok net bir çözümü var: Starlink. Uydudan, altyapı derdi olmadan yüksek hız ve düşük ping vaat ediyor. En ücra köye, dağ evine bile internet götürebiliyor.
Daha da önemlisi, Allah korusun bir afet anında (6 Şubat depremini unutmayalım) yerel altyapı (baz istasyonları, kablolar) tamamen çökünce iletişim duruyor. Starlink gibi uydu sistemleri, böyle anlarda kesintisiz iletişim için kritik öneme sahip.
Peki neden hala Türkiye'de yok? Resmi olarak "lisanslama ve regülasyon" süreci deniyor ama süreç aylardır, hatta yıllardır çok yavaş ilerliyor. Belli ki birilerinin "vatandaşın bu teknolojiye ihtiyacı var" demesi gerekiyor.
İşte bu yüzden bu konuyu açıyorum. Bireysel olarak söylenmek yerine, sesimizi resmi bir kanaldan, CİMER üzerinden duyurmamız lazım.
Ben kendi başvurumu az önce yaptım. Eğer forum olarak organize olur ve hepimiz 5 dakikamızı ayırıp bu talebi iletirsek, binlerce başvuru "Starlink" konusunda birikir. İstatistiklere girdiği an dikkat çekmek zorundadır.
Hadi arkadaşlar, 5 dakikamızı ayıralım. Sadece oyun için değil, ülkemizin dijital altyapısı ve afet hazırlığı için de önemli bir konu bu.
Başvuru yapanlar konuya "Başvuru yapıldı" diye yazarsa hem sayımızı görürüz hem de birbirimize motivasyon oluruz.
Konuyu az çok tahmin ediyorsunuzdur: Türkiye'deki internet çilesi.
Kimimiz "sokağınıza fiber gelmedi" cevabını duymaktan, kimimiz 100 GB oyunu indirmek için günlerce beklemekten, kimimiz de anlık ping artışlarından (lag) bıktık. Altyapı beklemekten ağaç olduk.
Bildiğiniz gibi dünyada bunun çok net bir çözümü var: Starlink. Uydudan, altyapı derdi olmadan yüksek hız ve düşük ping vaat ediyor. En ücra köye, dağ evine bile internet götürebiliyor.
Daha da önemlisi, Allah korusun bir afet anında (6 Şubat depremini unutmayalım) yerel altyapı (baz istasyonları, kablolar) tamamen çökünce iletişim duruyor. Starlink gibi uydu sistemleri, böyle anlarda kesintisiz iletişim için kritik öneme sahip.
Peki neden hala Türkiye'de yok? Resmi olarak "lisanslama ve regülasyon" süreci deniyor ama süreç aylardır, hatta yıllardır çok yavaş ilerliyor. Belli ki birilerinin "vatandaşın bu teknolojiye ihtiyacı var" demesi gerekiyor.
İşte bu yüzden bu konuyu açıyorum. Bireysel olarak söylenmek yerine, sesimizi resmi bir kanaldan, CİMER üzerinden duyurmamız lazım.
Ben kendi başvurumu az önce yaptım. Eğer forum olarak organize olur ve hepimiz 5 dakikamızı ayırıp bu talebi iletirsek, binlerce başvuru "Starlink" konusunda birikir. İstatistiklere girdiği an dikkat çekmek zorundadır.
Nasıl Başvuru Yapılacak?
Aşağıya, doğrudan CİMER'e gönderebileceğimiz, konunun önemini ve talebimizi resmi bir dille anlatan bir metin taslağı bırakıyorum.Metin Taslağı (Bunu kullanabilirsiniz):
Konu: Starlink Uydu İnternet Hizmetinin Ülkemizde Erişime Açılması Talebi
T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER),
İlgili Makamın Dikkatine,
Ülkemizin "Türkiye Yüzyılı" vizyonu ve dijitalleşme hedefleri doğrultusunda kritik bir öneme sahip olan internet altyapı sorunlarına yönelik bir çözüm önerisini ve talebimi iletmek amacıyla bu başvuruyu yapmaktayım.
Türkiye'nin pek çok noktasında, özellikle kırsal kesimlerde ve coğrafi olarak ulaşılması zor bölgelerde, vatandaşlarımız çağın gereksinimi olan stabil ve yüksek hızlı internet erişiminden yoksundur. Mevcut altyapıların bu bölgelerin tamamına yaygınlaştırılması uzun yıllar alacak bir süreçtir.
Bu noktada, SpaceX firmasının Starlink uydu teknolojisi, altyapıdan bağımsız bir çözüm sunarak ülkemizdeki dijital eşitsizliği ortadan kaldırma potansiyeline sahiptir. Starlink'in ülkemizde faaliyete geçmesi;
Bu stratejik faydalar göz önünde bulundurularak, Starlink hizmetinin ülkemizde faaliyete başlayabilmesi için gereken lisanslama ve yasal düzenleme süreçlerinin hızlandırılması yönünde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve ilgili bakanlıklarca gerekli adımların ivedilikle atılmasını talep ediyorum.
- Kırsal Kalkınma: En ücra köylerdeki çiftçilerin, esnafın ve öğrencilerin dijital dünyaya entegre olmasını sağlayacaktır.
- Afet Yönetimi: Deprem, sel gibi ulusal afet durumlarında, yerel altyapı tamamen çöktüğünde dahi kesintisiz bir iletişim kanalı sağlayarak koordinasyon ve kurtarma çalışmalarına hayati bir destek sunacaktır.
- Rekabet ve Kalite: Pazara girecek bu yeni teknoloji, mevcut internet sağlayıcıları üzerindeki rekabeti artırarak sunulan hizmet kalitesinin yükselmesine ve fiyatların tüketici lehine iyileşmesine zemin hazırlayacaktır.
Milli teknoloji hamlemize büyük katkı sunacağına inandığım bu konunun değerlendirilmesini rica ederim.
Saygılarımla,
Başvuru Adımları (Çok Önemli)
- cimer.gov.tr adresine e-Devlet ile giriş yapın.
- "Yeni Başvuru" butonuna tıklayın.
- Başvuru türü olarak "İstek" seçeneğini işaretleyin.
- Başvuru yapılacak kurum olarak **"ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI"**nı seçin. (Merak etmeyin, Bakanlık bu başvuruyu zaten incelenmesi için BTK'ya iletiyor.)
- Yukarıdaki metni yapıştırın.
Hadi arkadaşlar, 5 dakikamızı ayıralım. Sadece oyun için değil, ülkemizin dijital altyapısı ve afet hazırlığı için de önemli bir konu bu.
Başvuru yapanlar konuya "Başvuru yapıldı" diye yazarsa hem sayımızı görürüz hem de birbirimize motivasyon oluruz.